Eifel: reis door de tijd in Dinopark Teufelsschlucht

4
206
Toch even kijken of de levensechte dieren bijten!

Heb jij Dino-fans in huis? Blogger Fieke ontdekte een ontzettend leuk Dinopark in Duitsland waar je, ook als je niks met dino’s hebt, een heerlijke dag uit met kinderen kunt beleven. Ze geeft je 5 redenen waarom een bezoek aan Dinopark Teufelsschlucht zo leuk is.

Dinopark Teufelsschlucht in de Eifel

“Zijn er echt dino’s?” wil zoon T. weten als we hem vertellen dat we naar Dinopark Teufelsschlucht gaan. Dochter R. weet hem te vertellen dat die al lang geleden zijn uitgestorven dus dat dit niet kan.”Maar wat zou er dan wel te zien zijn?” vragen ze zich af. Ik vertel ze dat er heel veel ‘nep’ dino’s zijn op ware grote. Dat willen de kinderen dan wel eens zien. Onderweg in de auto bekijken de kinderen de folder van het park en worden met de minuut enthousiaster. Vooral als ze zien dat ze ook activiteiten kunnen doen en dat er een dinowinkel is. Bij aankomst rennen ze richting de ingang van het park, ze kunnen niet wachten om het park te gaan ontdekken.

Ingang van het Dinopark Teufelsschlucht
Ingang van het Dinopark Teufelsschlucht

Het Dinosaurier Park Teufelsschlucht ligt in het zuidelijke deel van de Eifel in het plaatsje Ernzen, vlakbij de Teufelsschlucht. Het park is in het voorjaar van 2015 geopend. De route door het park leidt je langs 420 miljoen jaar geschiedenis. Je maakt kennis met de eerste dieren op aarde, ontmoet de verschillende dinosaurussen en belandt uiteindelijk bij de eerste mens. Ook wordt er al een klein doorkijkje gegeven naar de dieren van de toekomst. Dit alles aan de hand van ruim 100 levensgrote reconstructies van de prehistorische dieren.

Het park is gevuld met levensgrote dino's
Het park is gevuld met levensgrote dino’s

Waarom het Dinopark bezoeken?

Aan het einde van ons bezoek moeten we moeite doen om het park te verlaten. Onze kinderen zijn nog net zo enthousiast over het park als toen ze naar binnen liepen. Dit park snapt welke elementen nodig zijn om kinderen (en ook de ouders) te boeien en iets te leren. Wij delen graag 5 redenen waarom wij zo enthousiast zijn over Dinopark Teufelsschlucht.

1. Kinderen zijn dol op dino’s

Dinosaurussen zijn dieren waar kinderen zich toe aangetrokken voelen. Ze zien er vreemd uit. Ze leefden heel lang geleden en zijn nu uitgestorven. Ze zijn een beetje eng. Ze kunnen hard lopen en sommigen hebben vleugels. En hoe weten we dit eigenlijk allemaal over dieren die er nu niet meer zijn? Dit alles intrigeert kinderen en stimuleert de fantasie. Het onderwerp van dit park prikkelt daardoor ook direct. Onze kinderen hadden er al ideeën over voordat we gingen en dus is de interesse voor een bezoek aan dit park er dan ook direct.

2. De opzet van het Dinopark is logisch en ruim

Bij aankomst vind je na de kassa (en de dino-shop) een plein met horeca en toiletten. Hier start en eindigt de route door het park. Het park is chronologisch opgezet. Je begint zo’n 420 miljoen jaar geleden in het devon tijdperk en je loopt naar de toekomst. Er is een vaste route van periode naar periode. Je wordt zodoende eenvoudig door het park geleid en je hoeft niet op de plattegrond te kijken hoe je moet lopen. De kinderen kunnen hierdoor zelf goed de route volgen. De verschillende tijdperken staan duidelijk aangegeven met borden. De levensgrote dinosaurussen staan langs de paden en zijn goed zichtbaar voor de kinderen. Ook staan er informatieborden met uitleg over de verschillende periodes en dieren, deze zijn in het Duits en Engels.

De paden zijn breed en goed aangelegd
De paden zijn breed en goed aangelegd.
De afstand van het pad tot de dino's is klein.
De afstand van het pad tot de dino’s is klein.
De informatie op de borden is duidelijk en informatief
De informatie op de borden is duidelijk en informatief.
Er staat duidelijk aangegeven in welk tijdperk je bent.
Er staat duidelijk aangegeven in welk tijdperk je bent.

3. Buggy- en kindvriendelijk

De route is ruim opgezet met brede paden en voldoende ruimte tussen de verschillende dieren. Met een kinderwagen kan je hier prima terecht. Tussendoor staan bankjes en ligstoelen om even uit te rusten of te picknicken. Op tweederde van de route is een speeltuin met daarbij picknick tafels en toiletten. Een prima plek om even neer te strijken.

Toiletten zijn er ook voldoende in het park te vinden.
Toiletten zijn er ook voldoende in het park te vinden.

4. Een goede en leerzame Nederlandstalige audiotour

Het Dinopark heeft een Nederlandstalige GPS audiotour die je kan beluisteren via je smartphone. Je kan vooraf thuis of bij de ingang van het park (gratis wifi beschikbaar) de app ‘lauschtour’ downloaden. In deze app staat de audiotour van het dinopark. Je hebt twee opties voor het besluisteren, met of zonder GPS. Met GPS weet de app waar je bent en starten automatisch de juiste geluidsfragementen op zodra je een bepaald ‘tijdsperk’ inloopt. Wanneer je niet voor GPS kiest moet je zelf de geluidsfragmenten aanklikken.

De audiotour is in goed begrijpbaar Nederlands ingesproken door een man met een prettige en enthousiaste stem. De geluidsfragmenten duren ongeveer 1 minuut, onze kinderen houden de aandacht er tot het eind van het park prima bij. De tekst is heel informatief voor kinderen en geluidseffecten maken het extra levendig en soms zelfs een beetje spannend. Kinderen kunnen luisteren en direct ook naar de dieren kijken om te zien wat er uitgelegd wordt. Dit is wat lastiger als je de informatie zou moeten lezen. Op je telefoon zien je de bijbehorende foto’s van de dieren. Ik ben zelden zo’n goede audiotour voor kinderen tegengekomen. Wij beluisteren de tour via een kleine draadloze luidspreker die we via bluetooth op onze telefoon aansluiten. Hierdoor kunnen de kinderen nog net iets beter de tour volgen maar een telefoon werkt ook prima.

Direct na de ingang kan je de audiotour downloaden.
Direct na de ingang kan je de audiotour downloaden.

5. Kinderactiviteiten in het Dinopark

Naast de tour door het park zijn er diverse activiteiten voor kinderen te doen. Door deze activiteiten blijft het dus niet bij horen, zien en lezen maar mogen de kinderen ook zelf ervaren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dino-skeletten opgraven in zandbakken. Diverse kleine bezempjes liggen klaar om de botten bloot te leggen. “Hoe lang zal de staart wel niet zijn?” vragen R. en dochter J. zich af als ze al heel wat botten hebben blootgelegd. In de zandbak in de speeltuin mogen kinderen met een zeef op zoek naar edelstenen en haaientanden. De gevonden schatten mogen ze houden. En zo zit ik ruim een half uur aan de rand van de zandbak te genieten van twee zoekende meisjes die bij iedere edelsteen of haaientand heel blij roepen “Ik heb er weer één!”.

De kinderen graven een dinoskelet uit.
De kinderen graven een dinoskelet uit.
De meiden zijn op zoek naar haaientanden en edelstenen.
De meiden zijn op zoek naar haaientanden en edelstenen.
De gevonden schatten mogen mee naar huis.
De gevonden schatten mogen mee naar huis.

In de tent naast de speeltuin kunnen kinderen aanschuiven om een dino te kleien. Naast deze gratis activiteit zijn er ook betaalde activiteiten. J. en T. beschilderen beide een dino beeldje, T. is nu de trotse eigenaar van een rode brandweer dino. R. kiest voor een archeologische activiteit en gaat een dino-skelet uit een steen kerven. Door de steen vochtig te maken wordt deze wat poreuzer en kan ze met een klein stokje de steen rondom het skelet weg krabben. Langzaam maar zeker zien we steeds meer van de dino verschijnen. Na een half uur kan R. de verschillende botten in elkaar zetten en ziet ze dat ze een T-Rex skelet heeft. Het vinden van fosielen in stenen slaan wij over maar ook die activiteit ziet er leuk uit.

Het dinopark is in ontwikkeling

Is er dan niets minder goed of leuk aan Dinopark Teufelsschlucht? Het park is nieuw en daardoor oogt het park soms wat kaal. De beplanting moet nog wat groter groeien. Daarnaast worden er kleine werkzaamheden uitgevoerd om het park helemaal af te maken. Van beide heb je tijdens je bezoek geen last, maar ik verwacht dat het park over een jaar of twee mooier zal ogen. Bij de foodcorner mag alles wel wat sneller gaan, wij moesten een behoorlijke tijd op ons bestelde eten wachten. Dit kwam niet omdat het zo druk was, wij waren er op een rustig moment. De kinderen vermaakten zich prima tijdens het wachten met het uitgraven van een dino-skelet. Wij gaan er vanuit dat ook dit te maken heeft met de opstart en dat je ook hier snel beter geholpen zal worden.

Toch even kijken of de levensechte dieren bijten!
Toch even kijken of de levensechte dieren bijten!
Teun wil deze kleine dino wel als huisdier.
T. wil deze kleine dino wel als huisdier.

Praktisch

Er worden in Dinopark Teufelsschlucht diverse evenementen gedurende het jaar georganiseerd. Deze staan aangegeven op de website van het park.

De toegangsprijs voor het park is 7,50 euro voor kinderen van 4-12 jaar, vanaf 13 jaar betaal je 9,50 euro p.p. Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis naar binnen. De auto kan je parkeren op één van de vele gratis parkeerplaatsen bij het park.

Op 300 meter afstand van het park ligt het infocentrum Teufelsschlucht. Vanuit hier kun je diverse wandelingen maken door de omgeving van de ‘duivelskloof’. Een bezoek aan het dinopark en de duivelskloof zijn prima te combineren op één dag.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Zouden jouw kinderen een bezoek aan Dinopark Teufelsschlucht leuk vinden?

Meer lezen

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in de Eifel en in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van de Eifel en Dinopark Teufelsschlucht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

  1. Hallo Fieke,

    Wat een enthousiast verhaal! Wat het voor mij persoonlijk extra leuk maakt, is je geweldige compliment over de audiotour. Ik ben de stem van die tour! Met veel plezier heb ik de teksten ingesproken. Ik ben blij dat dat is overgekomen.

    Hartelijke groet,
    Ilari Hoevenaars

  2. Hoi Fieke,
    Wij (man, zoon en ik) zijn in de zomer van 2017 in het dinopark geweest en zijn er net zo enthousiast over als jij 🙂 Ik kan je vertellen dat toen wij er waren de bediening in de foodcorner vlot was. Heb het idee dat het ook al minder kaal was dan ik op jouw foto’s zie. Leuk om nog eens iets over dit park te lezen en zien.

    Groetjes Chantal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.