Raften op de Cetina Rivier in Kroatië, een fantastische ervaring voor gezinnen

0
190
raften-in-kroatie-cetina-rivier
De kinderen vinden het maar wat leuk als we door het wilde water gaan en water over ons heen krijgen. (foto Rafting Pinta)

Als je van een actieve vakantie houdt en je kinderen zijn in het bezit van een zwemdiploma, dan is raften een erg leuke activiteit. Blogger Fieke ging met haar familie in de meivakantie raften op de Cetina Rivier bij Omis in Kroatië. In dit blog lees je hun ervaring.

Raften op de Cetina rivier, dat kan ook als gezin!

Voor het tweede jaar achter elkaar brengen we de meivakantie door in Kroatië. Vorig jaar kozen we voor de Zadar en omgeving, dit keer gaan we iets zuidelijker richting Split. Zuid Dalmatië dus.

De temperaturen zijn eind april, begin mei erg aangenaam. Ook zijn er in deze periode wat minder toeristen dan in de zomer. Ideale omstandigheden om tijdens ons bezoek een aantal actieve uitjes te plannen.

Als ik lees over raften op de Cetina rivier nabij Omis, zie ik dat het voor ons een ideale plek is. Deze rafttours in Kroatië zijn geschikt voor families, duren zo’n vier uur, gaan door een mooie kloof en het ligt op een klein uurtje rijden vanaf onze camping nabij Trogir.

Cetina River, snel stromend water door een prachtige kloof

De Cetina rivier ligt in centraal Dalmatië. De rivier is 105 kilometer lang en daalt 385 meter. De rivier ontspringt in Cetina en komt bij Omis uit in de Adriatische zee.

De grootste daling is aan het einde van de rivier. Ook zijn er op sommige plekken flinke kloven ontstaan. Deze zijn in het stuk voor Omis goed zichtbaar. Hierdoor is dit stuk van de rivier heel geschikt is voor raften, canyoning, kanoën, etc.

raften-in-kroatie-cetina-rivier13
De Cetina rivier loopt van Cetina en eindigt bij Omis in de Adriatische zee.
raften-in-kroatie-cetina-rivier12
De Cetina rivier gaat op sommige stukken door prachtige kloven.

Ligging Omis:

Voorbereiding op het raften op de Cetina rivier in het voorjaar

We worden om 10 uur bij restaurant Radmanove Mlinice aan de Cetina rivier verwacht. We moeten redelijk op tijd opstaan en vertrekken.

Ik vind het lastig om goed in te schatten welke kleding we mee moeten nemen. Ik pak, naast zwemkleding en handdoeken, voor iedereen een schoon setje kleding in. De weersvoorspellingen zijn goed maar ik weet niet hoe het in de kloof is en wat de watertemperatuur in het voorjaar is. Bij de reservering kreeg ik het advies om warme kleding voor na het raften mee te nemen. Dus nemen we ook vijf vesten mee in de auto.

We zijn klaar om te gaan.

De route van Trogir naar Omis

We rijden van Trogir richting Split en volgen vanaf daar de borden naar Omis. Dit tweede stuk van de route rijden we vlak langs de zee. “Hé, hier hebben ze helemaal geen duinen tussen de zee en de weg zitten” roept mijn jongste. Mooi dat dit soort dingen ze opvallen. We genieten van het uitzicht over het prachtige blauwe/turquoise zeewater. 

Vlak nadat we Omis binnenrijden slaan we direct na de brug over de Cetina River links af. We vervolgen onze route gedurende 6 kilometer stroomopwaarts langs de rivier. De kids kijken naar het water, wat stroomt het hier snel…. Ze vinden het alle drie een beetje spannend en zijn benieuwd naar wat komen gaat. Ik geef aan dat dit het laatste brede stuk voor de zee is. Hier stroomt het dus niet heel snel. Ook is er weinig hoogteverschil.

Dan zien we het bordje van Restaurant Radmanove Mlinice en parkeren we onze auto op het naastgelegen parkeerterrein.

raften-in-kroatie-cetina-rivier17
De rivier ziet er heel rustig en breed uit bij het eindpunt. Kunnen we hier wel raften?

Van eindpunt naar beginput

We worden vriendelijk welkom geheten door Stefan, de eigenaar van Rafting Pinta. Hij vertelt ons dat we vandaag met twee rafts gaan varen. Er sluit een Engels gezin aan en twee Amerikaanse studenten.

Stefan vertelt ons dat de plek waar we nu zijn het eindpunt van de 11,5 kilometer lange rafttocht is. Met een busje zullen we naar het beginpunt gaan. We verhuizen de tassen met kleding van onze auto naar de bus en rijden met zijn allen door de bergen naar het startpunt. Na een ritje van 25 minuten stoppen we langs de weg. We zijn er!

Ik zie echter, naast wat struiken en bomen helemaal geen rivier. Het busje kan niet bij de rivier komen, dus het laatste stukje leggen we te voet af.

Wetsuits, zwemvesten en helmen

Even later zien we de rivier met op de wal twee knalgele rafts. Er staat er een tafel vol met wetsuits en andere beschermende kleding. We worden allemaal voorzien van een wetsuit, een zwemvest, een helm en waterlaarsjes. De beschermende kleding ziet er erg goed uit en we worden allemaal even vriendelijk geholpen met het vinden van de juiste maten.

Sommige mensen kiezen ervoor om een korte broek en shirt onder het wetsuit aan te trekken. Wij volgen het advies op en kiezen voor zwemkleding. Gelukkig is er een groot omkleedhok waar we ons om kunnen kleden. We wurmen ons in de strakzittende kleding. Gelukkig schijnt het wat losser te gaan zitten als het nat is.

raften in Kroatië Cetina rivier
De beschermende kleding ligt al netjes voor ons klaar als we aankomen.
raften-in-kroatie-cetina-rivier
Bij het startpunt is een kleedruimte waar je je om kunt kleden.

Raftinstructies voor raften op de Cetina rivier

Nu we allemaal klaar voor vertrek zijn krijgen we instructies van onze gids Ivan. De twee Amerikaanse studenten zitten bij ons in de boot. We hebben allemaal wel eens eerder geraft dus zijn niet helemaal onbekend met het varen.

We krijgen uitleg hoe we onze voet altijd onder één van de banden op de bodem van de boot moeten doen. Hoe we ‘forwards’ en ‘backwards’ moeten peddelen. En we leren hoe we in de boot moeten zitten, in plaats van op de rand, als we van een hele snelle versnelling gaan.

We kunnen niet wachten om echt te gaan raften op de Cetina rivier. Dus hop de boot in en gaan.

raften in Kroatië
Voordat we de rivier op gaan met de boot krijgen we eerst nog instructies van onze gids over hoe we moeten raften.

Raften in op de Cetina rivier in Kroatië: deel 1 van de route 

We gaan 11,5 kilometer met onze raft afleggen over de Cetina rivier. Het eerste deel is wat rustiger dan het tweede. De Cetina rivier is erg helder. We peddelen rustig door het stromende water.

Het waterniveau wordt verder stroomopwaarts in de bergen gereguleerd. Gedurende het hele jaar staat het water ongeveer op hetzelfde niveau. Alleen zware regenval zorgt ervoor dat de rivier soms veel hoger komt te staan. 

Zwemmen in het water

De oevers van de rivier zijn mooi groen. Het jonge blad aan de bomen en struiken steekt prachtig af tegen het blauwe water. De eerste stroomversnellingen komen in zicht. Deze zijn niet echt spannend maar de eerste spetters water komen in de boot. We kunnen zo langzaam wennen aan het raften. Het is onverwachts warmer dan voorspeld en we hebben het best warm in onze wetsuits. Het water in de boot is dus een aangename bijkomstigheid.

Na drie kwartier varen mogen we allemaal uit de boot om even in de rivier af te koelen en mee te drijven op de stroming. De kinderen vinden het heerlijk. Al voelt het koude water wel heel fris als het je wetsuit in stroomt. 

raften in Kroatië Cetina rivier
Nadat we een tijdje gevaren hebben mogen we even uit de boot om te zwemmen.

Genieten van de mooi omgeving van de Cetina Rivier

We vervolgen onze reis. De rivier is op stukken heel breed en dan weer smal. Bij de smalle stukken moeten we opletten dat we op tijd bukken als we onder takken door varen. Ik vind de smalle stukjes prachtig. We zijn met onze twee boten de enige op de rivier. Genieten van het mooie uitzicht op de kloof en het water en groen om ons heen.

We zien vissen onder de raft door schieten. Spotten een schildpad op een boomstam en zien een waterslang door het water zwemmen. Dit alles tussen het peddelen en de stroomversnellingen door. 

raften-in-kroatie-cetina-rivier20
De omgeving waarin we raften is prachtig en het is heerlijk rustig zo in het voorjaar.
raften-in-kroatie-cetina-rivier
Sommige stukken van de route zijn heel breed, maar we gaan ook vlak langs de rotsen.

Raften in op de Cetina rivier in Kroatië: deel 2 van de route 

Het eerste deel van de route bestaat uit stroomversnellingen van niveau 1 en 2. In het tweede deel zitten stroomversnellingen van niveau 3. Hier stroomt het water dus harder en is het verval groter.

Tussen het eerste en tweede deel van onze tocht zit een stroomversnelling van niveau 6. Deze stroomversnelling mogen recreatieve rafters niet doen. Dat is te gevaarlijk. Onze gids Ivan zet ons net voor de stroomversnelling van niveau 6 aan wal. Samen met de andere groep en de gids van de tweede boot lopen we om deze stroomversnelling heen. Onze gids brengt de twee rafts veilig door de stroomversnelling naar beneden. Daar kunnen wij weer instappen.

Het water stroomt sneller 

Het tweede deel van de route kent vooral wat smallere stukken van de rivier en dus wat zwaardere versnellingen. De kinderen kunnen niet wachten totdat we ze gaan doen. We oefenen nog één keer hoe we snel in de boot kunnen gaan zitten en dan beginnen we met peddelen.

Op een relatief kort stuk komt er een aantal stroomversnellingen achter elkaar. We moeten dus goed opletten en goed luisteren wat de instructies van onze gids zijn. En dan gaan we naar beneden, een flinke plens water komt over de boot. Ik hoor de schik die de kinderen hiervan hebben. Niets geen angst, alleen maar plezier. Ze kunnen niet wachten tot de volgende. En gelukkig komen er nog een aantal leuke stroomversnellingen achteraan.

raften-in-kroatie-cetina-rivier
In het tweede deel komen de ‘spannende’ versnellingen. De kinderen vinden het prachtig (foto Rafting Pinta)
raften-in-kroatie-cetina-rivier
We moeten soms plink peddelen om goed door de versnelling heen te komen. (foto Rafting Pinta)
raften-in-kroatie-cetina-rivier
We zitten met 7 toeristen en een gids in de boot. We hebben voldoende ruimte. (foto Rafting Pinta)
raften-in-kroatie-cetina-rivier
De kinderen vinden het maar wat leuk als we door het wilde water gaan en water over ons heen krijgen. (foto Rafting Pinta)

Tussenstop met een duik van de rotsen

Na een stukje varen komen we bij een grote rots. Hier is de rivier erg diep en mag je een sprong van de hoge rots het in water maken. De dames laten deze kans aan zich voorbij gaan. De mannen willen wel.

Onze kleine man haakt echter af als hij bovenaan staat. Hij heeft het koud gekregen en blijft bibberen. Zijn wetsuit is een beetje te groot waardoor hij veel meer water in zijn pak heeft zitten dan de bedoeling is. De warme functie gaat daarmee verloren. De gids vertelt dat hij het bovenstuk uit moet doen, dat de zon op zijn huid warmer is. Even later zit hij weer blij naast ons in de boot.

Mijn man Bob heeft de sprong wel gewaagd en zit inmiddels ook weer in de boot.

Laatste stuk van de tocht met de raft

Tijd voor het allerlaatste stuk. Dit stuk leggen we vooral rustig peddelend af. We genieten van de mooie kloof. We beginnen langzamerhand honger te krijgen. Het is bijna 14 uur, dus al 4 uur onderweg. Na een laatste kleine stroomversnelling zien we aan de rechterhand het restaurant liggen waar onze auto staat. We varen een klein stukje door en halen de boot iets verderop uit het water. Alle vijf zijn we enthousiast over de mooie tocht die we gemaakt hebben. Raften op de Cetina rivier in Kroatië is een erg leuke familie activiteit.

Het busje dat onze spullen van het beginpunt terug heeft gebracht naar het eindpunt staat klaar. Ook hier is weer een omkleedhokje. Met wat getrek en gesjor krijgen we de wetsuits uit en trekken onze normale kleding weer aan. 

raften-in-kroatie-cetina-rivier
Aan het einde van de tocht trekken we de boot aan wal en zit ons raft avontuur erop.

Lunchen bij restaurant Radmanove Mlinice

Het restaurant bij de parkeerplaats blijkt in een oude watermolen te zitten en heeft een heel groot buitenterras aan het water. Het is groot maar sfeervol. Ook is er een speeltuin naast het terras. Een prima plek om na alle inspanning van vandaag te eten.

Op de kaart vinden we lokale gerechten met natuurlijk verschillende visgerechten. Hier zien we weer kikker op de kaart staan. Blijkbaar is dat iets lokaals, we zijn het al vaker tegengekomen. Het brood dat ze serveren is zelf gebakken op een houtskoolvuur. Wij gaan voor de kikker en de inktvis, de oudste kiest voor een pastagerecht en de twee jongste gaan voor de vertrouwde frites.

De heerlijke lunch op deze mooie plek maakt dit uitje helemaal compleet.

raften-in-kroatie-cetina-rivier
Bij het restaurant is een speeltuin waar de kinderen even heerlijk kunnen spelen.

Praktische tips over raften in op de Cetina rivier in Kroatië

Er zijn verschillende partijen waarmee je kan raften op de Cetina rivier in Kroatië. Wij kozen voor Rafting Pinta. Wij zijn erg te spreken over de organisatie, het niveau van de instructeurs en de kwaliteit van de materialen. Er schijnt best veel verschil te zitten tussen de partijen die dit soort trips aanbieden.

Je moet het raften vooraf reserveren. Bij het startpunt is geen kantoor waar je de tochten kan reserveren. Ook schijnt het in de zomer behoorlijk druk te zijn.

Deze toer is te boeken vanaf 7 jaar. Wij raden aan te gaan raften met kinderen die een zwemdiploma hebben. De kinderen kunnen zelf kiezen of ze actief mee willen peddelen of in de boot willen zitten. Onze kinderen hebben gedeeltelijk mee gedaan. De tocht duurt, inclusief vervoer en omkleden, zo’n 4 uur. Je legt in totaal 11,5 km af per raft.

Deze toer kost 33 euro voor een volwassenen en 21 euro voor kinderen tot 12 jaar (prijspeil 2019). Hierbij is vervoer, de kleding, gids en verzekering inbegrepen.

Qua spullen hadden wij alleen een GoPro mee. Je mag een camera meenemen maar op eigen risico. Ik heb dit risico niet genomen. De gidsen van Rafting Pinta maken onderweg ook een aantal foto’s. Deze kun je aan het eind van de tocht kopen. Ook kun je een flesje drinken meenemen en in de zomer zonnebrandcreme. 

Je kleding en overige spullen die je niet meeneemt in de raft worden door Rafting Pinta van het startpunt van de route meegenomen naar het eindpunt. 

Heb je voor of na het raften nog tijd over. Breng dan een bezoek aan Omis. Dit is een oud piraten stadje. Boven op de berg ligt een fort van waar je prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

Meer lezen

Wil je weten wat voor leuks en moois er nog meer te zien is in Kroatië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme. Zoals jullie van ons gewend zijn, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.