Riddertoernooi op Slot Loevestein: kasteel in Middeleeuwse sferen

0
623

Om de herfstvakantie in te luiden ging blogger Iris D. met haar gezin naar het riddertoernooi op Slot Loevestein. Twee dagen waarop het slot wordt omgetoverd tot een Middeleeuws kampement waar de ridders zich klaar maken voor een heus riddertoernooi!

Middeleeuws riddertoernooi op Slot Loevestein

Elk jaar wordt Slot Loevestein twee dagen omgetoverd in Middeleeuwse sferen. Omdat wij nu vlakbij dit kasteel wonen besluiten we om er te gaan kijken. Op de aankondiging staat dat Graaf van Holland een riddertoernooi op Slot Loevestein heeft uitgeroepen. En dat er van heinde en ver stoere ridders naar het toernooiveld komen.

Vanuit Woudrichem varen we met het pontje over naar de uiterwaarden waar Slot Loevestein in ligt. Het is nog ongeveer 10 minuutjes lopen naar het kasteel. Als we dichterbij komen zien we de vlaggen al uit hangen.

Vanaf het pontje lopen we door de uiterwaarden naar het kasteel toe.
Vanaf het pontje lopen we door de uiterwaarden naar het kasteel toe.
Welkom op het riddertoernooi van Slot Loevestein.
Welkom op het riddertoernooi van Slot Loevestein.

Spelen en schieten, net als vroeger

Als we binnen zijn wandelen we zo de Middeleeuwen binnen. Iedereen is verkleed en speelt zijn rol met verve. We lopen door het straatje met de huisjes van het kasteelpersoneel en kijken onze ogen uit. Er zitten dames een heerlijke geurend potje te koken. En verderop wordt er wol geverfd om kleding van te maken.

Er staan twee ridders klaar om de kinderen te leren boogschieten. Onze jongste durft niet zo goed, maar zijn grote zus schiet achter elkaar drie pijlen in het bord. Een high five van de ridder is haar beloning. Trots lopen we verder. We komen aan op een speelplaats met speelgoed van vroeger. Er liggen hoepels, stokpaardjes en stelten. We proberen het steltlopen uit. De oudste vindt dit een stuk moeilijker dan boogschieten.

Na het speelkwartier lopen we de wallen op. Daar kunnen we oefenen met het laden van een kanon en met het schieten met een geweer. Het kanon is zo geladen, “maar gelukkig hoeven we er niet elke keer een kogel in te tillen, dat zou wel zwaar zijn” aldus mijn oudste dochter. Mijn zoon is meer van het schieten en hij probeert alles te raken wat los en vast zit. Hij gaat helemaal los elke keer na het commando “fire”. Lachend in zijn vuistje zegt hij: “Ik heb ook op die caravan geschoten, mama”.

In de vesting van Slot Loevestein worden allerlei oude ambachten gedaan, zoals hier wol verven.
In de vesting van Slot Loevestein worden allerlei oude ambachten gedaan, zoals hier wol verven.
Het kanon laden en wachten op de ontploffing!
Het kanon laden en wachten op de ontploffing!

Slot Loevestein en Hugo de Groot

Na een lunch op de wallen kan mijn kleine prinses niet meer wachten. Ze wil zo graag het kasteel in. Thuis hebben we haar het ontsnappingsverhaal verteld van Hugo de Groot en dat verhaal spreekt ontzettend tot haar verbeelding. Ze wil die boekenkist zien!

Bij de ophaalbrug worden we door de kasteelbewaker door gelaten en lopen we het kasteel in. Er is een route uitgezet waardoor we alles kunnen zien en het niet zo druk lijkt. We beginnen in de kelders en leren daar hoe we een boog kunnen bouwen met stenen.

Langzaam komen we steeds hoger. We zien slaapkamers, de wapenkamer, de balzaal, mogen de graaf Albrecht en gravin Margaretha gedag zeggen, klimmen zelfs helemaal naar de toren voor een uitzicht over het kampement. Maar de kamer met de boekenkist is wel het hoogtepunt. Op het puntje van de stoel zitten mijn kinderen te luisteren naar het spannende verhaal.

In opperste concentratie luisteren naar het verhaal van Hugo de Groot.
In opperste concentratie luisteren naar het verhaal van Hugo de Groot.

Het kampement

Nadat we alles in het kasteel hebben gezien lopen we over de ophaalbrug weer naar buiten, zo het kampement in. Want als er vroeger een riddertoernooi werd gehouden, betekende dit dat er ook allerlei andere vaklui naar die plek trokken.

Op het plein voor het kasteel is een Middeleeuwse markt ingericht. Het is er een drukte van belang. Er staan ambachtslui en handelaren. Een smid staat hoefijzers te smeden met een oude blaasbalg. Een tingieter maakt pinnen voor de ridders die de veldslagen overleven en vertelt hier in geuren en kleuren de mooiste verhalen bij. Twee schildknapen zitten de wapens te poetsen en repareren. Je mag ze alles vragen over het gebruik en soms zelfs even vasthouden. De troubadour zorgt voor de muzikale omlijsting.

In elke tent mag je kijken. Er staan bedden, met warme dierenvellen als dekens. Ook wordt er eten gekookt. En alle bewoners zitten voor je klaar met de mooiste verhalen. We worden afgeleid door de omroeper die de kinderen oproept om zich klaar te maken voor de ‘kiddy battle’. Oftewel riddertraining voor kinderen.

De smid vormt het hart van het kampement.
De smid vormt het hart van het kampement.
De bewoners leggen graag uit wat er in de tenten staat en hoe alles werkt.
De bewoners leggen graag uit wat er in de tenten staat en hoe alles werkt.
De dames wachten in het kampement tot de ridders terug komen.
De dames wachten in het kampement tot de ridders terug komen.
Heerlijke geuren komen uit alle potten in het kampement.
Heerlijke geuren komen uit alle potten in het kampement.
De stadsomroeper roept iedereen op om naar het toernooiveld te gaan.
De omroeper roept iedereen op om naar het toernooiveld te gaan.

Riddertraining voor kinderen

Op diverse tijdstippen vinden er demonstraties plaats op het toernooiveld. De bewoners van het kampement laten bijvoorbeeld zien hoe ze de verschillende wapens gebruiken. Ook kijken we naar een boogschietdemonstratie.

Maar het leukste is de riddertraining voor kinderen. De kinderen mogen zich in het kampement aanmelden en krijgen daar een mooi ridderkleed aan met een wapen er op. In een grote stoet lopen ze achter elkaar aan het toernooiveld op. Daar krijgen ze een ‘zwaard’ aangereikt.

Vervolgens leidt de toernooidirecteur ze door een training. Hoe sta je stevig en hoe kun je het beste je zwaard gebruiken. En dan gaan ze los: het ene team tegen het andere team. Maar het allerleukste is als alle kinderen het mogen opnemen tegen de 6 ridders. Onder luid geschreeuw stormen ze op de ridders af, tot alle ridders op de grond liggen.

Bij de kidde-battle leren de kinderen om te zwaardvechten.
Bij de kidde-battle leren de kinderen om te zwaardvechten.

Het riddertoernooi

Aan het einde van de dag is het tijd voor het hoogtepunt: het riddertoernooi. In het zonnetje nemen we plaats bovenop de wal en kijken we hoe de ridders hun paarden klaar maken voor de strijd.

Dan horen we muziek en zien we een optocht aan komen over de wallen van het kasteel. Graaf Albrecht en zijn vrouw lopen voorop en leiden alle ridders naar het toernooiveld. De toernooidirecteur vertelt het publiek wat de regels zijn en hoe de scheidsrechter de punten bijhoudt.

Als de lans breekt heeft de ander gewonnen. Breken ze beide, dan gaat het om wie de kortste lans heeft, die heeft dan verloren. Staan de ridders stil bij de start, dan krijgen ze een bonuspunt.

Het gaat er hard aan toe. De paarden gaan vol in galop en er breken lansen genoeg. Het is schitterend om te zien. Elke deelnemer heeft een echte riddernaam en sommigen komen zelfs uit het buitenland. De wallen staan vol en het publiek beleeft het toernooi vol spanning. De enige vrouwelijke ridder van het toernooi wint de strijd!

De ridders maken hun paarden klaar voor de strijd.
De ridders maken hun paarden klaar voor de strijd.
De kasteelheer en zijn vrouw leiden alle ridders naar het toernooiveld.
De kasteelheer en zijn vrouw leiden alle ridders naar het toernooiveld.
Het is een heftige strijd tijdens het riddertoernooi. Wie breekt de lans van de ander?
Het is een heftige strijd tijdens het riddertoernooi. Wie breekt de lans van de ander?
De winnares van het riddertoernooi!
De winnares van het riddertoernooi!

Praktische informatie riddertoernooi op Slot Loevestein

Het riddertoernooi op Slot Loevestein vindt elk jaar plaats in de herfstvakantie en duurt een heel weekend. Tijdens deze dagen kun je het kasteel bezoeken en is er daarnaast een Middeleeuws kampement ingericht. Er zijn oude ambachten te zien en heel veel verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen.

Buiten Slot Loevestein kun je gratis parkeren op de grote parkeerplaats. Je kunt er ook voor kiezen om in Woudrichem te parkeren (ook gratis) en dan met het voetveer over te varen. Houd er wel rekening mee dat je op het pontje cash moet betalen. Een enkele overtocht kost voor een volwassene 1,40 euro en voor een kind0,80 euro. Even bellen en de veerman komt naar je toe gevaren. Hij vaart af en aan.

Entree voor Slot Loevestein is13,50 euro voor volwassenen en9,00 euro voor iedereen van 4 t/m 18 jaar (prijspeil 2019). Toegang met een Museumkaart is gratis. Het kasteel is geopend van 11 tot 17 uur tijdens het riddertoernooi. Check voor de juiste informatie de website van Slot Loevestein.

Tijdens het riddertoernooi op Slot Loevestein kun je in het slot alleen met munten betalen. Deze kun je op diverse plekken kopen en de munten die je niet gebruikt kun je weer inwisselen als je naar huis gaat. Je kunt er overigens heerlijke Middeleeuwse lekkernijen mee kopen, zoals stoofpot, soep en broodjes.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar andere uitjes voor in de herfstvakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.