Tropical Islands, een heel bijzonder zwemparadijs bij Berlijn

0
247
Een deel van de lagune.
Een deel van de lagune.

Tropical Islands, Het mooiste zwemparadijs van Duitsland, is vlakbij Berlijn te vinden. Saskia ging een dag naar dit bijzondere ‘zwembad’. Ja, zwembad tussen aanhalingstekens, want het is veel meer dan dat.

Bekijk hier direct de prijzen van een vakantie bij Tropical Islands

Tropical Islands in Duitsland: subtropisch zwembad, waterpark of themapark?

“Wat is Tropical Islands dan als het geen zwembad is?” Dochter M. probeert te begrijpen waar we heen gaan. “Het is een soort waterpark, maar dan met een tropische sfeer” vertel ik. Beide kinderen kijken me wat glazig aan. Ze hebben totaal geen idee wat ze kunnen verwachten.

Dat vraagteken boven hun hoofd wordt nog groter als we er bijna zijn. Op een voormalig Sovjet luchthaventerrein staat een hele grote hal. Geen vierkante blokkendoos, maar een langwerpige koepel. Ooit gebruikt om zeppelins in te bouwen.

Ik parkeer de auto op het grote parkeerterrein achter de hal. We lopen naar binnen en dan beginnen ze langzaam een beeld te krijgen van Tropical Islands. “Het is net een grote kas. Wat veel planten, maar waar kun je dan zwemmen?” vraagt zoon C. We besluiten te starten met een oriëntatie rondje door het zwemparadijs.

In deze hal is Tropical Islands te vinden. We worden steeds nieuwsgieriger.
In deze hal is Tropical Islands te vinden. We worden steeds nieuwsgieriger.
Dit is alleen maar het binnengedeelte van Tropical Islands.
Dit is alleen maar het binnengedeelte van Tropical Islands.

Wat is er bij Tropical Islands te doen? Een eerste indruk van dit subtropisch zwembad

Tropical Islands bestaat uit meerdere themagebieden. We lopen eerst door het Regenwoud. “Mam, ze hebben hier echte dieren!” roept C. als we langs de flamingo’s lopen.

Echte flamingo's
Echte flamingo’s

Aan de andere kant van het Regenwoud komen we uit bij de Südsee. “Daar wil ik zwemmen!” klinkt het. Langs de Südsee ligt echt zand met daarop hele rijen ligbedden. Het is net een echt strand. Naast de Südsee zien we een spraypark, waar vooral de kleine kinderen heerlijk met water kunnen spelen. De horeca is te vinden in gebouwtjes die eruit zien als strandtenten.

De zon schijnt door een speciaal doek naar binnen. Dat doek zorgt ervoor dat het zonlicht de planten echt kan bereiken. Het heeft wel als consequentie dat je hier als bezoeker echt zonlicht op je huid krijgt. Insmeren dus!

De Südsee.
De Südsee.

Dan lopen we door naar Amazonia, sinds 2016 het buitenbad van Tropical Islands. Hier treffen we een wildwaterbaan (vanaf 8 jaar), zwembaden met stroomversnellingen, bubbelbaden, een glijbaan en een spraypark. Voor de liefhebbers is het mogelijk om baantjes te trekken.

Overal rondom de buitenbaden en een stukje verder op het gras zijn ligbedden te vinden. Je kunt hier zelfs een potje beachvolleybal spelen.

Binnen zien we eerst de glijbanen. In eerste instantie denken we dat het er drie zijn, later blijken het er vier te zijn. De blauwe glijbaan is de hoogste van Duitsland. Vanwege de snelheid is deze alleen toegankelijk als je 15 jaar of ouder bent en tussen de 40 en 100 kg weegt. De andere glijbanen kunnen kinderen vanaf 7 jaar vanaf.

De glijbanen.
De glijbanen.

Tropica is het kindergedeelte. Met een klimtoestel zoals we dat kennen uit de binnenspeeltuinen. Er zijn autootjes, bestuurbare bootjes, airhockey en een gigantisch ballenbad.

Kindergedeelte Tropica.
Kindergedeelte Tropica.

Tot slot lopen we langs de Lagune, het andere grote binnenbad. Een waterval komt uit de rotsen naar beneden, er is een stroomversnelling, bubbelbaden en twee glijbanen. In het ondiepe gedeelte zorgt een fontein voor extra waterpret.

Een deel van de lagune.
Een deel van de lagune.

Dit is slechts een eerste indruk. Later zien we een theater, er is een fitness, winkeltjes, saunagedeelte, heel veel horeca en je kunt zelfs met een luchtballon een rondje maken over Tropical Islands.

Per deelgebied laten we in dit blog zien wat we hebben gedaan. Ook vertellen we meer over de overnachtingsmogelijkheden van Tropical Islands Resorts en de aanwezige horeca.

Bekijk hier direct de prijzen van een vakantie bij Tropical Islands

Zwemmen in de Südsee

De Südsee heeft grote aantrekkingskracht op de kinderen, terwijl er in het bad zelf eigenlijk weinig extra faciliteiten zijn. Maar geen enkel probleem. Hier is ruimte om zelf te spelen. We zien andere kinderen met opblaasbeesten ronddobberen. Oeps, onze roze flamingo ligt thuis. Die had hier goed gepast.

M. en C. vermaken zich met onder elkaar door zwemmen, kopje onder gaan en drijven. Ik geniet vooral van de sfeervolle thematische inrichting. Het is net alsof we echt op een tropisch eiland zijn….

Tussen de palmbomen door zien we de Südsee.
Tussen de palmbomen door zien we de Südsee.

Veel meer vermaak in de Lagune

De Lagune vind ik misschien nog wel mooier dan de Südsee. Hier zijn de wanden van de hal van Tropical Islands nauwelijks te zijn, tenzij je naar boven kijkt. We droppen onze handdoeken op een ligstoel. Dit wordt onze uitvalsbasis.

M. en C. liggen al in het water en ik ga mee. We laten ons meesleuren door de stroomversnelling en bubbelen op de banken in het water. Via een tunnel komen we in het andere deel van de Lagune, daar komen de twee glijbanen uit. “Ga je mee?” vraagt C. aan M. Ze twijfelt even tussen relaxen en glijden, maar gaat dan toch met C. in de rij staan. De ene glijbaan is kort en snel, de andere duurt wat langer en heeft licht- en watereffecten. C. krijgt er geen genoeg van en gaat keer op keer van de glijbanen af. M. sluit zich later bij mij aan in het bubbelbad.

Het gedeelte van de Lagune met stroomversnelling en waterval.
Het gedeelte van de Lagune met stroomversnelling en waterval.
Een van de bubbelbaden. De glijbanen komen in het bad erachter uit.
Een van de bubbelbaden. De glijbanen komen in het bad erachter uit.

Waterpret in buitenbad Amazonia

C. en ik willen met de wildwaterbaan in Amazonia. De rij lijkt lang, maar groepsgewijs mag iedereen de wildwaterbaan in en dus gaat het best snel. Het water stroomt snel en we laten ons meesleuren. “Dit is zo leuk!!!” hoor ik C. achter me roepen. Ik ben het helemaal met hem eens. Op twee plekken in de wildwaterbaan kunnen we kiezen: gaan we links of rechts? Een goede reden om daarna nog een keer van de wildwaterbaan te gaan.

Plons, we zijn opeens bij het einde van de wildwaterbaan. Hier is het water 130 cm diep. Voor mij een prima diepte om te kunnen staan, alleen C. redt dat niet. Hij gaat behoorlijk kopje onder en ik trek hem omhoog. Dit had hij niet aan zien komen en hij is even geschrokken. “Nog een keer, nog een keer” roept hij zodra hij het water uit z’n ogen heeft geveegd. Dat doen we.

Amazonia heeft heel veel faciliteiten in het water. We gaan door de stroomversnelling. Kijken alleen even naar de bubbelbaden en sproeiers. Want een zwembad verder zien de kinderen een snelle brede glijbaan. Ik ga op een ligbedje liggen en geniet van de lachende gezichten die ik steeds voorbij zie rennen: “Ik ga nog een keer” klinkt het steeds.

Ook buiten is een spraypark. Een leuke speelplek waar waterstralen uit allerlei figuren komen. Het is dat we op weg zijn naar onze lunch, anders was C. hier graag langer gebleven.

Plattegrond van Amazonia.
Plattegrond van Amazonia.
De sfeervolle gang naar Amazonia.
De sfeervolle gang naar Amazonia.
Vanuit binnen hebben we zicht op de wildwaterbaan.
Vanuit binnen hebben we zicht op de wildwaterbaan.
Met mooi weer is er buiten genoeg plek op de ligbedjes. De parasols zorgen voor de schaduw.
Met mooi weer is er buiten genoeg plek op de ligbedjes. De parasols zorgen voor de schaduw.

Met luchtballon over Tropical Islands

We hebben ‘m al gespot bij ons eerste verkenningsrondje: de luchtballon. Er zijn er twee, een waarmee je alleen omhoog gaat en een waarmee je een rondje over Tropical Islands maakt. Ik twijfel even. Het ziet er zo gaaf uit, maar ik moet er wel extra voor betalen. Whatever, we doen het gewoon besluit ik. Bij de balie reserveren we een rondvlucht voor het einde van de middag, eerder is er geen plek meer.

Dan is het zover. We stappen de luchtballon in en krijgen veiligheidsinstructies. Mijn telefoon moet in een speciaal hoesje en aan een veiligheidslijn. Er wordt geen enkel risico genomen. Helaas zijn hierdoor sommige foto’s niet helemaal scherp.

We gaan omhoog. C. springt nog net niet van enthousiasme door het mandje, terwijl M. zich heel erg goed vast houdt. Ik kijk m’n ogen uit. Wat is het gaaf om Tropical Islands van bovenaf te zien. Ik blijf maar foto’s maken en filmen.

Met deze luchtballon maken we een rondje over Tropical Islands.
Met deze luchtballon maken we een rondje over Tropical Islands.
Zo leuk om de glijbanen van bovenaf te zien.
Zo leuk om de glijbanen van bovenaf te zien.

We komen met de luchtballon boven de glijbaantoren. M. en C. hadden hier eerst niet zoveel interesse in, maar dat verandert meteen. “Hier moeten we straks naar toe!” hoor ik ze beide zeggen. Dat geldt ook voor het ballenbad in kindergedeelte Tropica dat we van bovenaf zien.

Met de ballon komen we ook langs de Lagune. Wauw, van bovenaf is het nog mooier dan vanuit het water. Mensen zwaaien naar ons en C. zwaait enthousiast terug. De 15 minuten vliegen voorbij. Het is tijd voor de landing.

Een 15-minuten durende rondvlucht kost 39 euro voor de eerste passagier. Elk kind daarna kost 2,50 euro en elke volwassene 5 euro. Er mag maximaal 230 kilo in het mandje.

Bekijk hier direct de prijzen van een vakantie bij Tropical Islands

Glijbanen in Tropical Islands

Na de ballonvlucht gaan we meteen naar de glijbaantoren. Eerst van de brede maar niet zo hoge groene glijbaan af. Al snel ontdekken we dat het bij deze glijbaan vooral de truc is om zoveel mogelijk spetters te maken bij de landing. Ik ben foto’s en filmpjes aan het maken en moet echt opletten dat ik mijn apparatuur droog hou.

M. gaat een paar keer van de groene glijbaan af en stapt daarna over op de rode. Hier gaat ze met een band naar beneden. “Ik draaide alle kanten op en ging zelfs achteruit” vertelt ze enthousiast. Het kost haar wat moeite om C. los te rukken van de groene glijbaan, maar daarna wil hij ook keer op keer van de rode glijbaan af. De gele glijbaan willen ze niet eens meer proberen.

Voor de blauwe glijbaan zijn ze te jong. Er geldt een minimum leeftijd van 14 jaar.

Wat een super toffe glijbanen.
Wat een super toffe glijbanen.

Kindergedeelte Tropica

In het kindergedeelte Tropica is vooral veel te spelen. M. is bijna 11 jaar en voelt zich hier wat te groot voor. C. (net 9 jaar) vindt het juist erg leuk. Vooral het grote ballenbad en het klimtoestel vallen bij hem in de smaak.

Tegen betaling kun je hier met autootjes rijden, bootjes besturen of airhockey spelen. Dat laten we links liggen.

Overnachten in Tropical Islands Resorts

Overal in Tropical Islands zien we hele toffe accommodaties. Strandhuisjes, hutjes op een rots en tenten in het zand. Subtiel zijn er kamernummers aangebracht. Als ik vertel aan M. en C. dat je hier kunt blijven slapen klinkt het meteen: “Wanneer gaan wij dat doen?”. Ik moet bekennen dat het mij ook ontzettend bijzonder lijkt om hier te overnachten en beloof dat we dat vast een keer gaan doen. Voor gasten die blijven slapen is het mogelijk om 24/7 te zwemmen. Hoe bijzonder is dat? Bij de overnachting zit entree inbegrepen.

Je kunt deze accommodaties o.a. boeken via Tropical Islands, maar ook via de volgende Nederlandse reisorganisatie en boekingswebsite:

Leuke hutjes aan de Lagune.
Leuke hutjes aan de Lagune.
Dit tentenkamp is zo tof!
Dit tentenkamp is zo tof!
Overal zijn subtiel en sfeervol de accommodaties van Tropical Islands Resort verwerkt.
Overal zijn subtiel en sfeervol de accommodaties van Tropical Islands Resort verwerkt.

Overnachten in de directe omgeving van Tropical Islands

Op het terrein van Tropical Islands, maar niet in de koepel, is tevens een camping te vinden. Hier kun je overnachten in een Mobil home of met je eigen kampeermiddel.

De mobil homes zijn te boeken via TUI.

Wij sliepen deze keer in een hotel in de omgeving, deze boekte ik via Booking.com. Tropical Islands ligt in Krausnick. Als je deze plaatsnaam intikt krijg je volop mogelijkheden. Let op: je betaalt dan apart voor de entree van Tropical Islands. Bij de accommodaties van Tropical Islands zit de entree erbij in.

Horeca in Tropical Islands

Er zijn allerlei verschillende restaurants in Tropical Islands. Het prijsniveau is vergelijkbaar met de horeca zoals je dat op de stations in Nederland aantreft. Wij tappen onze eigen frozen yoghurt en mogen er zelf een topping op doen.

Voor de lunch gaan we naar Foodmarket Mondial. Hier is er keuze uit pasta, pizza, burgers, spare ribs en frietjes met iets erbij. De kinderpizza is voor mijn grote kinderen net iets te klein, gelukkig is mijn volle bord pasta voor mij teveel. M. helpt me graag met het leeg eten van m’n bord.

Een van de restaurants, foto vanuit de luchtballon.
Een van de restaurants, foto vanuit de luchtballon.

Wanneer is Tropical Islands het drukste?

Tropical Islands is het drukste in de weekenden en tijdens schoolvakanties. Wij bezochten Tropical Islands op een vrijdag middenin de zomervakantie. Buiten was het warm. Ik vermoed dat daardoor de drukte ontzettend meeviel. Er was een gezellige hoeveelheid mensen en de rijen bij de glijbanen waren nooit langer dan een paar minuten.

Handige tips voor een bezoek aan Tropical Islands

Tropical Islands is net een echt tropisch eiland. Verwacht geen betegelde zwembadvloer, maar paadjes die zijn gemaakt van allerlei soorten stenen. Slippers meenemen is zeker geen overbodige luxe. Als je ze daar wilt kopen ben je zo’n 20 euro per paar kwijt. Ook zonnebrandcreme is handig om mee te nemen.

Betalen doe je bij de horeca met je polsbandje. Aan het einde van je bezoek reken je in een keer je uitgaven af. Tussentijds is het mogelijk om bij speciale ‘stations’ te checken hoeveel je hebt uitgegeven. Met meenemen van eigen eten en drinken is niet toegestaan.

Het water is maximaal 135 cm diep. Hier en daar zijn ondiepere stukken zodat ook jongere kinderen kunnen staan. Het is toegestaan om opblaasspeelgoed en/of een bal mee te nemen.

Entreeprijzen Tropical Islands

Een familieticket voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen (6-14 jaar) kost 125 euro, mits je deze online minstens een dag van tevoren koopt (prijspeil 2018). Aan de deur ligt de prijs aanzienlijk hoger.

Uitgebreide informatie over de entreetickets is te vinden op de website van Tropical Islands.

Openingstijden Tropical Islands

Tropical Islands is 365 dagen per jaar en 24 uur per dag geopend. Daggasten zijn welkom van 6 uur ’s ochtends tot middernacht. Alleen rond de kerstdagen gelden afwijkende openingstijden (meestal 24 december gesloten!).

Amazonia gaat om 10 uur open en in de winter om 11 uur. Sluitingstijd verschilt per seizoen en ligt tussen 18 en 22 uur. Ook het saunalandschap is niet 24 uur per dag geopend.

Hoe kom je bij Tropical Islands bij Berlijn?

Tropical Islands is goed bereikbaar met de auto. Vanuit Nederland is het circa 600 kilometer rijden. We adviseren daarom om een bezoek aan Tropical Islands te combineren met een stedentrip Berlijn.

Lees hier onze tips voor een stedentrip Berlijn met kinderen

Ben je al in Berlijn? Dan kun je met het openbaar vervoer naar Tropical Islands. Afhankelijk waar je in Berlijn bent duurt dat zo’n driekwartier tot een uur. Vertrek van Ostbahnhof naar station Brand, daar staan gratis pendelbusjes naar het zwemparadijs. Check de website van Deutsche Bahn voor de exacte tijden.

Combineer je Tropical Islands liever met een andere bestemming? Lees dan het blog met alle tips voor een vakantie in Saksen met kinderen.

Ligging Tropical Islands:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor de omgeving van Berlijn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.