112 LAND/Speelland: Brandweerman voor een dag

Blogger Daphne ontdekte een heel gaaf en onbekend uitje: 112 LAND/Speelland! Hier leer je alles over het dagelijkse werk van de brandweer, ambulance en politie.

Een spannend uitje: 112 LAND/Speelland

“112 LAND/Speelland is hét educatieve uitje voor jong en oud”, zo lezen we van tevoren op de website. Met je uitrukkaart kan je van alles leren en meemaken over waar de echte helden van ons land dagelijks mee te maken hebben. Je kan onder andere mee op een van de 112 uitrukwagens, brandjes blussen en spelen in de verkeerstuin. We hebben er zin in en zijn vooral heel benieuwd naar wat we precies gaan doen!

Op de heenweg naar 112 LAND/Speelland in Zoetermeer maakt Namé zich zorgen over de middag. Een echt brandje blussen lijkt haar enorm eng en spannend. Gelukkig is de belofte dat ze alleen de dingen hoeft te doen die ze leuk vindt voldoende en kunnen we met een gerust hart verder op pad.

Ontvangst bij 112 LAND/Speelland

Wanneer we aankomen mogen de meiden zich meteen omkleden. Ze trekken een overall aan en krijgen een helm op. Ook krijgen ze een uitrukkaart.

De uitrukkaart met alle activiteiten.
De uitrukkaart met alle activiteiten.

Er zijn al flink wat andere kindjes aanwezig (die bij 112 LAND/Speelland hebben geluncht), met z’n allen zitten ze aan een lange tafel te kleuren. De meiden gaan er snel bij zitten en gaan ook aan de slag. Er is namelijk een prijs te winnen voor de mooiste kleurplaat. Terwijl de kinderen aan het kleuren zijn vertelt brandweerman Marcel iets over werken bij de brandweer, het redden van poezen uit bomen en geeft de kinderen tips over wat ze kunnen kleuren. Na het kleuren (volgens de meiden te kort, want we kwamen wat later binnen dan de rest) gaan de brandweermannen samen kiezen wie de mooiste tekening heeft gemaakt. Uiteindelijk zijn ze bijna allemaal even mooi, dus krijgen alle kinderen als prijs een spekje.

Oefenen voor brandweerman

Na het kleuren is het tijd om te kijken of de brandweermannen en -vrouwen een beetje conditie hebben, dat heb je namelijk wel nodig. Dit wordt gedaan met een stoelendans, een korte disco en tot slot een springkussen! Na het samen springen mogen alle kinderen afzondelijk laten zien hoe hoog ze kunnen.

112 Speelland

Vervolgens mogen de kinderen even vrij spelen in het Speelland, maar niet voordat ze in de nagemaakte brandweerauto op de foto zijn geweest. De zwaailichten gaan aan en alle kinderen gaan stralend op de foto. In Speelland staan allemaal auto’s om op te rijden en om mee te spelen. Er is zelfs een plek om te tanken, waar zowaar een rij ontstaan, iedereen heeft natuurlijk benzine nodig!

Speelland: hier kunnen de kinderen met een auto rondrijden.
Speelland: hier kunnen de kinderen met een auto rondrijden.
Een mooie manier om te oefenen in het verkeer.
Een mooie manier om te oefenen in het verkeer.

In het reddingsvlot

De kinderen worden bij elkaar geroepen om naar de andere ruimte te gaan. Daar staan allemaal reddingsvlotten waar ze in kunnen. Sommige kinderen proberen heel voorzichtig eerst het kleine vlot en anderen duiken zonder schroom meteen een groot vlot in. Uiteindelijk spelen alle kinderen heerlijk in de vlotten, zelfs onze jongste van 21 maanden wordt door haar grote zus het vlot ingetrokken.

Spelen in de reddingsvlotten.
Spelen in de reddingsvlotten.

Alarm!

Dan opeens gaat er een alarm af! Wat is er aan de hand? Alle kinderen worden bij elkaar geroepen en we gaan naar buiten. Daar staat een echte brandweerauto, alle kinderen mogen samen op de foto bij de brandweerauto en daarna mogen ze zelfs een rondje erin rijden! Omdat niet alle kinderen in één keer in de brandweerauto passen, mogen wij eerst in de ambulance. Jeli wilde dit heel graag een keer (en dan zonder dat ze echt iets had) dus zij was heel blij. Op de brancard achterin en ik voorin, wordt er een rondje over het terrein gemaakt. Wat een spannende ervaring.

Ze zijn de ambulance nog niet uit of de meiden rennen richting de brandweerauto, maar voordat we daarin gaan, mogen alle kinderen (en ouders) eerst spuiten met de brandweerslang. Alle kinderen doen met opperste concentratie hun best om de slang goed vast te houden, maar dat is nog zo makkelijk niet. Na de kinderen mogen de ouders ook nog even, ook die lijken het allemaal heel erg leuk te vinden ;-). Als iedereen geweest is laat de brandweerman nog even zien hoe het echt moet.

Goed mikken is best lastig.
Goed mikken is best lastig.
Papa's en mama's mogen het ook proberen!
Papa’s en mama’s mogen het ook proberen!

Daarna is het tijd voor ons om in de brandweerauto te stappen, de kinderen worden erin getild, want de opstap is heel hoog. Ook in de brandweerauto wordt een rondje over het terrein gemaakt.

Na het rondje komen we erachter dat we net met een kleine slang gespoten hebben, nu is het tijd voor het echte werk. De zoon van de eigenaar rolt vakkundig de grote slangen uit en de kinderen krijgen uitgelegd waar de brandweer het water vandaan haalt. Alle ouders leren dat ze hun auto niet meer op een putje mogen parkeren. De kinderen houden samen de slang vast en omstebeurt mogen ze even vooraan bij de brandweerman staan. Ook alle ouders komen weer aan de beurt. Het is flink je best doen om goed te mikken, de slang is aardig zwaar. Het respect voor echte brandweermannen groeit, wat een zwaar werk. Doordat er een windje staat worden de kinderen nat van de spetters en de plassen op het terrein groeien. Een heerlijke verkoeling, want de zon schijnt en van al dat werken krijg je het warm. Na het spuiten moet al het spul opgeruimd worden. Alle kinderen mogen proberen om de slang op te rollen, zodat ze allemaal netjes strak weer terug in de wagen kunnen.

Met de grote brandweerslang spuiten.
Met de grote brandweerslang spuiten.
Ook mama mag weer meedoen.
Ook mama mag weer meedoen.

Nu alles weer netjes opgeruimd is en we allemaal geoefend hebben is het tijd om een echt brandje te blussen! Waar Namé op de heenweg zich wel afvroeg of ze het durfde staat ze nu gewoon meteen in de rij. Met een brandblusser mogen alle kinderen een echt brandje blussen.

Een echte brand blussen!
Een echte brand blussen!

Dan zitten alle buitenactiviteiten erop en is het tijd voor een ijsje en wat te drinken! Daar zijn alle kinderen wel aan toe (en de ouders ook). Wanneer alle ijsjes op zijn is het tijd voor het laatste onderdeel van de middag. In een donkere ruimte waar rook is, mogen de kinderen proberen de weg te vinden. Natuurlijk niet zonder uitleg hoe je dit het beste kan doen en hoe brandweermannen dit in echte situaties doen. Een enkeling durft niet, maar de meeste kinderen vinden het maar wat spannend. Als je niet durft mag je ook met de echte brandweerman naar binnen, dan kan hij je helpen.

Educatief uitje!

Door de middag heen wordt de kinderen van alles vertelt en geleerd. Bijvoorbeeld dat je je brandmelders iedere maand moet testen, dat je heel hard “BRAND” moet gillen als er ergens brand is, zodat iedereen je hoort, wat het noodnummer is en over de sirenes van de diverse hulpdiensten in het verkeer (dus de radio mag niet meer hard aan). Niet alle kinderen hebben even veel aandacht voor de ‘theorie’ tussen door, maar ik ben ervan overtuigd dat er juist door de speelse manier waarop het gebracht wordt, aardig wat zal bijven hangen bij de kinderen.

Aan het einde van al deze leuke activiteiten is het tijd voor een heus paspoort voor de superhelden en mag er nog even vrij gespeeld worden.

Tot slot krijgen de meiden nog patatjes en een frikandel, kroket of kaassoufle en wat limonade te drinken. Na iedereen gedag te hebben gezegd stappen wij na deze enorm leuke middag weer in de auto naar huis. We zijn het unaniem eens: hier moeten we nog een keer naar toe.

Praktische informatie 112 LAND/Speelland

Een uitrukkaart voor 112 LAND/Speelland kost 10 euro per persoon, inclusief consumpties, de hele dag spelen in Speelland en natuurlijk de geweldig leuke activiteiten. 112 LAND/Speelland is open van 10 tot 16 uur en op de website kan je zien op welke dagen je er terecht kan. Er wordt geadviseerd om vooraf te reserveren.

Daphne bezocht 112 LAND/Speelland tijdens een Waterfestijndag. Op de website kan je zien op welke dagen er extra activiteiten worden georganiseerd.

Meer lezen

Uniformberoepen spreken kinderen erg aan en dat kunnen ze op meerdere plekken ervaren. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is in samenwerking met 112 LAND/Speelland tot stand gekomen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelBarcelona: Park Guell met kinderen
Volgend artikelGlamping bij de boer: Betere Boerenbed ‘Brabantse Hei’
Daphne gaat met haar 3 dochters (2007, 2009 en 2013) graag op pad. Museum, (natuur)speeltuinen, wandelen in de bergen, weekendjes weg en skiën zijn een paar van onze favoriete uitjes. Het is een uitdaging om uitjes te vinden waar alle 3 de meiden het naar hun zin hebben gezien het leeftijdsverschil. Leuke, nieuwe plekken ontdekken vinden we allemaal heerlijk!

19 REACTIES

 1. Wat een enthousiast verhaal! Wij willen ook, onze jongens van 2, 4 en 6 jaar willen allemaal brandweerman worden, dit gaan ze geweldig vinden!

 2. Wat een super leuke blog voor een avontuurlijke speel locatie hier bij mij om de hoek! Ik had geen idee. Voor het verjaardagsfeestje van mijn 6 jarig ventje en zijn maatjes kan ik mij geen geslaagdere plek bedenken!

 3. Wat een gaaf uitje! Echt iets om een keer met onze Tim en neefjes Bas en Wim te doen. Ze zijn namelijk alle drie gek op alles wat sirenes heeft en spelen hele afleveringen van Brandweerman Sam na. Die kaartjes willen we best winnen 😉

 4. Dit uitje lijkt mij echt iets voor onze zoons. Vooral dat zelf blussen en een rondje rijden in een heuse brandweerwagen is natuurlijk geweldig. Bij PIt hebben we vooral veel gezien, maar misten we het ” zelf doen” element. Dit zouden we graag komen testen in 112 LAND.

 5. Wat leuk. Hier willen we dolgraag heen. Mijn zoon droomt van een carrière bij de brandweer van het leger. Helaas is hij thuis ook al wel eens aan het oefenen gegaan met blussen (daarvoor moest hij alleen eerst brand maken ) gelukkig goed afgelopen. Maar het zou heel goed voor m zijn om er goede educatie over te krijgen van echte 112-mensen en om zich eens in het echt te mogen uitleven.

 6. Geweldig dit! Hier worden door mn 2 jongens van 5 en 3 regelmatig al brandjes geblust. Weliswaar ook de bbq maar alles wat ‘rookt’ moet uit! Ga er zeker een keer naar toe binnenkort!

 7. Wat een leuke blog om te lezen!
  Het lijkt me geweldig om hier heen te kunnen met mijn kleine zorgzame knul die dit fantastisch zou vinden. De brandweer is voor kinderen mega interessant en super leerzaam! Een interactief iets voor voor de kids zoveel leuker en ik denk eigenlijk dat papa en mama dit ook leuk vinden hihi

 8. Bij onze zoon tim draait alles om de brandweer, de hele dag speelt hij met helmen, verkleed zich, gaat iedere dag van de brandweerpaal die opa in onze tuin heeft geplaatst.op zijn 4e verjaardag had opa geregeld dat de brandweer uit het dorp langs kwam. De glimlach op zijn gezicht was goud waard. Om hier heen te kunnen zou voor Tim helemaal geweldig zijn.

 9. Wat zou dit geweldig zijn voor mijn twee zoons. Ze worden wakker en spelen gelijk met de brandweerauto van playmobil. Jullie zouden er twee kinderen tegelijk blij mee maken.

 10. Onze kleine spuitgast en kornuit, rukken er met hun quads graag op uit. Ze redden levens en blussen de brand, geen betere plek voor deze stoere mannen dan 112Land/Speelland!