Zwarte Woud: sprookjes geocaching bij Tennenbronn

0
574

Het Zwarte Woud is een heerlijk gebied om te wandelen. Je struikelt er bijna over de lange en korte wandelroutes. Wandelen met kinderen is extra leuk als de route iets bijzonderste bieden heeft. Wij deden de sprookjes geocaching bij Tennenbronn, die speciaal bedacht is om gezinnen kennis te laten maken met geocaching.

Sprookjes geocaching bij Tennenbronn

Het dorpje Tennenbronn ligt in de gemeente Schramberg, in het midden van het Zwarte Woud. In het Rathaus is de Tourist Information te vinden en hier halen we de spullen op voor de sprookjes geocaching bij Tennenbronn. Wij gaan voor het eerst op stap met een GPS-apparaat en laten ons uitleggen hoe het apparaat werkt. Als je het eenmaal weet is het vrij eenvoudig en je kan de taal van het apparaat ook instellen in het Nederlands, dat maakt het allemaal net wat makkelijker. We krijgen niet alleen een GPS-apparaat mee, maar ook een boekje met opdrachten. Extra fijn voor ons: dit boekje is in het Nederlands.

Het boekje en de GPS-apparaten voor de sprookjes geocaching bij Tennenbronn.
Het boekje en de GPS-apparaten voor de sprookjes geocaching bij Tennenbronn.

We toetsen de eerste coördinaten in. C. weet het meteen: “We moeten die kant op!” en we lopen achter hem aan op weg naar het eerste punt. “Hier moet het zijn, maar ik zie niets….”. Het is goed zoeken naar het eerste plaatje van Schramberg-mascotte Schramboli. We weten ook niet wat we precies moeten vinden. Is het klein of is het groot? Is het 3D of plat? Schramboli blijkt op een sticker te staan die goed is verstopt. Maar we vinden hem!

Op pad, met z'n allen achter Camiel aan.
Op pad, met z’n allen achter C. aan.
Schramboli gevonden!
Schramboli gevonden!

Op de sticker staat een hint naar een sprookje. In onze papieren wordt elk sprookje kort verteld. Ik begin met voorlezen, maar dochter M. en zoon C. willen eerst de vraag horen. Ze weten direct het antwoord en ik hoef niet verder voor te lezen. Dat gebeurt daarna vaker, met hun 6 en 8 jaar oud is het niet interessant meer om sprookjes voor te lezen. Het zoeken naar de coordinaten, het oplossen van de raadsels en het vinden van de Schramboli-sticker vinden ze wel erg leuk. Deze tocht heeft duidelijk voor elke kinderleeftijd iets te bieden.

We lossen het raadsel op en weten zo wat de nieuwe coördinaten zijn. Even intoetsen en dan gaan we weer op pad. Eerst doen C, en M. precies wat het pijltje op het scherm aangeeft en lopen ze slingerend over de weg. We vertellen ze over satellieten die contact leggen met het GPS-apparaat en dat daarom het pijltje soms iets van richting verschuift. Dan gaat het beter en vinden we al snel de tweede Schramboli.

Puzzelen om de nieuwe coördinaten te vinden.
Puzzelen om de nieuwe coördinaten te vinden.
Maureen en Camiel vinden het erg leuk om met het GPS-apparaat te lopen.
M. en C. vinden het erg leuk om met het GPS-apparaat te lopen.

De derde Schramboli vinden valt niet mee. Twee paden splitsen zich en blijven vrij lang dicht naast elkaar liggen. De GPS heeft een afwijking van enkele meters en we denken dat we verkeerd lopen. Dus terug en nu nemen we het andere pad. Weer twijfel. Pas bij de derde poging denken we zeker te weten op het juiste pad te zijn. Maar de derde Schramboli vinden we niet. We zijn er vlakbij, maar geen plaatje te bekennen. Deze moet er wel echt zijn horen we later, want toevallig is een dag voor ons bezoek de route nog gecheckt. Ook zonder plaatje van Schramboli lukt het ons om het raadsel op te lossen en zo de coördinaten te vinden van de vierde Schramboli. Dan gaat het voorspoedig en lopen we heel makkelijk van het ene punt naar het andere.

Vlak voor de een na laatste Schramboli komen we bij een meertje met speeltuin. Echt een plek om te picknicken. Dat besluiten we ook te doen. M. en C. duiken meteen de speeltuin in en wij zoeken ons plekje aan de picknicktafel. Mmm, hier kan je met kinderen zo een tijd blijven plakken…

Is hier een plaatje van Schramboli te vinden?
Is hier een plaatje van Schramboli te vinden?
Een heerlijke plek om te picknicken.
Een heerlijke plek om te picknicken.

Nog twee punten te gaan en dan zijn we terug bij het Rathaus. We leveren de spullen in en de kinderen krijgen een leuk aandenken. M. weet het zeker: “Dit wil ik ook in Nederland doen. Kan dit ook met mijn kinderfeestje?”. Een groot compliment, want dat zegt ze alleen bij activiteiten die ze heel erg leuk vindt.

Met Schramboli de natuur ontdekken

Schramboli komen we niet alleen tegen tijdens de sprookjes geocaching bij Tennenbronn. Kinderen met een gastekarte kunnen bij de Tourist Information twee dagen gratis een rugzakje lenen vol met spulletjes om de natuur te ontdekken. Langer lenen kan ook, maar dan betaal je 5 euro huur. In het rugzakje zit o.a. een boekje met opdrachtjes voor in de natuur. Zo kan je ook gewone wandelingen met kinderen leuker maken. Het is niet alleen een rugzakje met inhoud, maar ook een visnetje met verstelbare steel. Vooral C. vond dat laatste erg leuk.

De natuurrugzakken voor kinderen met de inhoud.
De natuurrugzakken voor kinderen met de inhoud.
Eens kijken of er hier iets te vangen is....
Eens kijken of er hier iets te vangen is….

Praktische informatie

Met de speciale gastekarte, die je bij bijna elke accommodatie in de regio Schramberg krijgt, betaal je 6 euro voor de sprookjes geocaching bij Tennenbronn (prijspeil 2016). Je legitimatiebewijs laat je achter als borg voor het GPS-apparaat. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en gaat alleen over aangelegde paden. Hierdoor is het ook goed te doen met een kinderwagen met luchtbanden.

Ook in andere regio’s in het Zwarte Woud gaan geocaching-tochten voor gezinnen komen. Zit je in het Zwarte Woud te ver van Tennenbronn af? Informeer dan bij een Tourist Information in de buurt of ze ook deze mogelijkheid bieden.

Lijkt het jou leuk om de sprookjes geocaching bij Tennenbronn te doen?

Meer lezen

Meer weten over geocaching met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en Stadt Schramberg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.