Natuurexcursie op Texel: OERRR wandeling met kinderen over De Schorren

2
793

Wat is er op Texel veel te doen met kinderen. Vooral het genieten van de natuur is volop mogelijk. Blogger Suzanne zocht een natuurexcursie op Texel. Het aanbod is groot en dus lastig kiezen. Het werd de OERRR wandeling over De Schorren. Benieuwd naar deze natuurexcursie op Texel? Lees dan verder.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Natuurexcursie op Texel: OERRR wandeling met kinderen over De Schorren

Ga je naar Texel en ben je gek op natuur? Dan zit je goed! Want Texel stikt van de unieke natuurgebieden en mooie bijzondere vogels. Texel biedt wel 40 natuurgebieden. Allemaal zijn ze even uniek. En aangezien wij alle vier gek op de natuur zijn, is een natuurexcursie op Texel tijdens ons verblijf een must.

Natuurexcursies op Texel in overvloed

Al snel ontdekken we dat er ontzettend veel leuke natuurexcursies voor kinderen zijn op Texel. Kiezen we voor De Slufter aan de noordkant, gaan we naar een meeuwenkolonie, maken we een droogvaltocht op het Wad of gaan we naar de kwelder De Schorren? Ecomare, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Vogelinformatiecentrum en de Waddenvereniging organiseren veel leuke excursies, waarbij je onder leiding van een gids de mooiste plekjes gaat ontdekken.

Na lang twijfelen (want alles is leuk), kiezen voor een OERRR natuurwandeling over De Schorren. Een natuurreservaat aan de oostkant van Texel, onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee. De excursie wordt verzorgd door Natuurmonumenten. Samen met de boswachter (of in dit geval wadwachter) gaan we een spannende struintocht maken over de kwelder en het wad. Het belooft een mooie tocht te worden. Want het is mei en op de kwelder broeden heel veel bijzondere vogels. Misschien vinden we wel een nest met eieren. En we gaan kijken wat er allemaal op het wad leeft.

Een blik op De Schorren.
Een blik op De Schorren.

Waddenzee: Unesco Werelderfgoed

Voordat we weg gaan leggen we onze kinderen uit dat de Waddenzee heel bijzonder is. En dat alle bijzondere plekjes op de wereld zijn aangewezen als Unesco Werelderfgoed. De Waddenzee hoort tot dit erfgoed vanwege de unieke natuur in de zeebodem. In de zeebodem zit ontzettend veel leven. En dat gaan we vandaag ontdekken op De Schorren, samen met een wadwachter.

De wandeling vanaf het parkeerterrein naar De Schorren isleuk. Regelmatig staan we stil om vogels te spotten met een verrekijker. Het verzamelpunt is bij de ingang van De Schorren. Daar staat een informatiebord voor bezoekers waarop wordt uitgelegd waarom De Schorren zo uniek zijn.

Onderweg naar De Schorren is er al veel te zien.
Onderweg naar De Schorren is al veel te zien.

Met een wadwachter op pad in De Schorren

De wadwachter begint de wandeling met een leuke inleiding voor kinderen. Hij legt uit wat De Schorren uniek maakt. Het verhaal gaat over Druppie en Droppie. Druppie en Droppie dobberen op de stroming in de Noordzee. Bij Texel aangekomen, besluiten ze uit elkaar te gaan. Druppie gaat links om Texel heen en Droppie gaat rechts om Texel heen. Na enige tijd ontmoeten ze elkaar weer bij de zuidoosthoek van Texel, nabij De Schorren. Daar valt het water stil. De zandkorreltjes, die ze tijdens hun reis hebben meegenomen, laten ze daar op de bodem vallen. Zo komt heel veel zand op die ene plek terecht. En ontstaat er een ondiep stuk zee dat alleen bij hoogtij onder water loopt. Dit ondiepe stuk vol met zand, is rijk aan natuur.

Uitleg door de Wadwachter over Druppie en Droppie.
Uitleg door de wadwachter over Druppie en Droppie.
Onder begeleiding een gebied in dat normaal niet toegankelijk is.
Onder begeleiding een gebied in dat normaal niet toegankelijk is.

Spelenderwijs ontdekken

De tocht is speciaal voor kinderen. We gaan dus alles spelenderwijs ontdekken. De wandeling begint met schrijven in het zand. Om te laten zien hoe de bodem eruit ziet, mogen alle kinderen hun naam in het zand schrijven. Daarmee komen zwarte letters tevoorschijn. Het zwart is van het rottingsproces van de bodem onder de bovenste laag.

Onderweg komen we eetbare planten tegen. We zien, horen en voelen het Wad niet alleen, maar mogen het ook proeven. We vinden zeekraal. De kinderen vinden de gladde structuur en de zoute smaak van de zeekraal maar niks. Verderop staan lamsoren. Die zijn lekkerder. Zelfs zo lekker dat ze direct op zoek gaan naar nog meer lamsoren.

Wadlopen met kinderen

Na het proeven vervolgen we onze tocht. We laten de plantjes achter ons en bereiken het zand. Of liever gezegd, het slek. We gaan wadlopen. De wadwachter waarschuwt van tevoren: door het natte voorjaar is het erg drassig. Als je blijft staan, zak je weg. Ik slik even. Dit is toch wel spannend. Ik kijk naar de kinderen. Die merken er niks van.En vinden het alleen maar leuk. De wadwachter legt uit dat ze in rijen van vier moeten lopen, elkaar goed moeten vasthouden en schaatsbewegingen moeten maken. Zo kunnen ze het makkelijkst de overkant bereiken. Het kost de kinderengeen enkele moeite. In het begin gaat het wat onwennig, maar al snel schaatsen ze vrolijk door de slek heen en bereiken ze veilig de overkant.

Daar gaan we heen.
Daar gaan we heen.
Wadlopen.
Wadlopen.

Schepnetjes

Aan de overkant gaan we waterdieren vangen. Met een schepnetje en emmerlopen we het water in. Al snel ontdekken we allemaal waterdieren. De kinderen vangen kleine garnaaltjes, jonge kwalletjes, scharretjes en eitjes van de gestippelde dieseltreinworm. Ze zijn erg enthousiast en gaan met alles wat ze vangen naar de wadwachter om uitleg te vragen. De wadwachter beantwoordt alle vragen en vertelt alles wat hij weet. De kinderen hangen aan zijn lippen.

Met schepnetjes waterdieren vangen.
Met schepnetjes waterdieren vangen.
Een kwal gevonden.
Een kwal gevonden.
Jesse geniet van de rust en de stilte op het Wad.
Genieten van de rust en de stilte op het Wad.

Kokkels zoeken

We verlaten het hogere gedeelte van De Schorren en waden door dieper water. Verderop ligteen stuk zeebodem met zandbultjes. Daar gaanwe kokkels zoeken. De kinderenmogen tussen de zandbultjes zoeken naar kleine tornadootjes op de bodem. Zien ze er eentje, dan zit daar in de bodem een kokkel. Die mogen ze dan uitgraven en verzamelen. Fanatiek gaan ze aan de slag. Binnen de kortste keren hebben alle kinderen (en volwassenen) een bakje vol met kokkels.

De wadwachter legt uit dat we de kokkels in een grote cirkel op de zeebodem moeten leggen. En dat we allemaal heel stil er omheen mogen gaan staan. We wachten wat er gebeurt. Al snel verdwijnen de eerste kokkels onder het zand. Het is fascinerend om te zien dat de ene na de andere kokkel zich langzaam weer ingraaft in de bodem en uiteindelijk verdwijnt. De wadwachter vertelt dat de kokkels voer zijn voor de eidereenden in het gebied. Die zoeken met hun snavel in het zand de kokkels op en verorberen de schelpdieren door de kokkel in hun snavel te vermalen.

Water oversteken.
Water oversteken.
Kokkels zoeken in de zeebodem.
Kokkels zoeken in de zeebodem.
Samen met mama kokkels zoeken.
Samen kokkels verzamelen.
Kokkels in een cirkel leggen.
Kokkels in een cirkel leggen.
De kokkels graven zichzelf alweer in.
De kokkels graven zichzelf alweer in.

Lepelaars op het Wad

We struinen over het Wad, zoeken naar leven en doen nog veel meer leuke dingen. De kinderen zijn enthousiast! De natuur is fascinerend, het uitzicht is prachtig en de rust is heerlijk. De stilte wordt alleen verstoord door de vele vogels. Vooral de krijsende meeuwen hoor je overal bovenuit. De tocht eindigt aan de rand van een vogelkolonie. Daar mogen de kinderen via een telescoop kijken naar broedende lepelaars, zilvermeeuwen, mantelmeeuwen, bergeenden, eidereenden en nog veel meer. Prachtig om te zien. Na dit vogelspotten zit onze tocht er op. We gaan via dezelfde weg terug. Dat gaat een stuk sneller en makkelijker dan de heenweg. We praten na met z’n allen. En we genieten na. Dit was echt een fantastische unieke ervaring. Wat is het Wad onvoorstelbaar mooi en bijzonder.

Struinen over De Schorren tijdens de natuurexcursie op Texel.
Struinen over De Schorren tijdens de natuurexcursie op Texel.
Samen met de waswachter op weg naar de kolonie lepelaars.
Samen met de wadwachter op weg naar de kolonie lepelaars.
Kolonie met broedende lepelaars.
Kolonie met broedende lepelaars.
Weer terug wandelen naar het beginpunt.
Weer terug wandelen naar het beginpunt.

Algemene informatie over natuurexcursie op Texel

Natuurmonumenten organiseert de komende periode meer natuurexcursies, waaronder ook deze excursie op De Schorren (let op: niet vanuit OERRR, maar wel toegankelijk voor kinderen). Lijkt het je wat om met deze tocht mee te gaan? Wees er op tijd bij, deze excursies zijn snel vol geboekt. Voor de wandeling op De Schorren betalen niet-leden 7 euro (kinderen tot 12 jaar) en 8 euro (vanaf 12 jaar). Een droogvaltocht op het wad kost 17,50 euro (kinderen 15 euro). Hier vind je een overzicht van de excursies van Natuurmonumenten en de prijzen.

Ook via Ecomare zijn natuurexcursies te boeken. De prijs verschilt per excursie.

Wil je een specifieke vogelexcursie? Dan kun je een mooie excursie boeken bij het Vogelinformatiecentrum op Texel. Een vogelexcursie speciaal voor kinderen kost 32 euro (2 volwassenen, 2 kinderen).

Tenslotte biedt ook Staatsbosbeheer excursies aan. Zie de website voor meer informatie.

Zouden jouw kinderen een natuurexcursie op Texel ook zo leuk vinden?

Meer lezen

Texel is een heerlijke vakantiebestemming voor gezinnen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VVV Texel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Beste Suzanne,
    In het hemelvaartweekend willen we de Oerrwandeling over de Schorren maken met “de wadloper”.
    Hoe kunnen we dat reserveren en waar is het startpunt?
    Graag ontvang ik meer informatie daarover en wellicht andere kinderactiviteiten voor kinderen vanaf 10 jaar.
    Mw.Manshande

    • Hallo,
      Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met de organisator van de wandeling, zie hiervoor de link en de info onderaan in het blog. Op onze website is alleen onze ervaring met deze wandeling te lezen.

      Ik heb uw telefoonnummer uit uw bericht verwijderd, kan me voorstellen dat u die niet op internet wil zetten.

      Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.