Transport Museum in Londen, must see met kinderen

4
478

Saskia en zoon C. kregen heel veel tips voor hun moeder-zoon stedentrip naar Londen. Meerdere keren werd het Transport Museum in Londen genoemd. Omdat C. het Spoorwegmuseum ook zo leuk vindt, mocht deze Londense variant niet ontbreken tijdens de stedentrip.

Transport Museum in Londen

Het London Transport Museum is te vinden in een voormalige remise in de buurt van Covent Garden. De collectie bestaat uitbussen, trams, trolleybussen en allerlei soorten spoorwegvoertuigen uit de 19e en 20e eeuw. In de vitrines staan kleinere voorwerpen die laten zien hoe het openbaar vervoer en het transportnetwerk zich in Londen heeft ontwikkeld. Naast de locatie bij Covent Garden heeft het musem een depot in Acton. Hier worden grotere tentoonstellingen gehouden.

C. en ik gaan naar het Transport Museum in de voormalige remise.

Transport Museum met kinderen

Op de een of andere manier staat een bezoek aan een museum bij mijn kinderen gelijk aan de vraag: “Mama, is er ook een speurtocht?”. In het buitenland is zijn er een stuk minder museumspeurtochten dan in Nederland en met een beetje pech snappen ze er niets van. Maar het Transport Museum in Londen heeft dat goed opgelost. Kinderen krijgen een kaart met verschillende nummertjes. Verspreid door het museum zijn deze terug te vinden en kunnen ze een gat in de kaart ponsen.

Nou, dat hoef je C. maar een keer uit te leggen. Zoef, weg is ie. Mij bijna alleen achterlatend bij de vast hele interessante tentoonstelling…. Ik doe nog een poging om hem hiervoor te interesseren: “Kijk C., een hele oude koets, wil je erin kijken?”. “Nee, ik zoek nummer 2, mama, waar is nummer 2? We moeten hier naar beneden, mama kom je nou?”. Hmm, er zit weinig anders op dan achter hem aan te hobbelen. Eerst die kaart maar vol ponsen, daarna het museum bekijken.

Als we eindelijk alle nummertjes hebben gevonden en drie keer dwars door het museum zijn gerend, ontstaat er rust bij C.. Zo, nu kunnen we echt kijken wat er in het Transport Museum in Londen te zien is.

Het tempo zit er meteen in: die speurtocht kaart moet vol.
Het tempo zit er meteen in: die speurtocht kaart moet vol.
"Kijk Camiel, een oude koets. Zullen we er in kijken?"
“Kijk C., een oude koets. Zullen we er in kijken?”
Zo, de kaart is vol. Nu kunnen we het museum bekijken.
Zo, de kaart is vol. Nu kunnen we het museum bekijken.

Dubbeldekkers van vroeger

De grootste bezienswaardigheid van het Transport Museum in Londen zijn de bekende Londense dubbeldekkers. Een paar mogen we van binnen bekijken. En dat is best bijzonder voor een kind dat alleen dubbeldekstreinen kent. We verwonderen ons over de steile trappen naar boven en natuurlijk over het stuur dat aan de ‘verkeerde kant’ zit. C. heeft het hoge tempo van de speurtocht er nog goed in zitten en rent van dubbeldekker naar dubbeldekker. Overal kijken of hij erin kan. Zo ja, even erin en er snel weer uit.

De bekende rode dubbeldekkers staan ook in het Transport Museum in Londen.
De bekende rode dubbeldekkers.
De grootste ruimte van bovenaf gezien.
Vanaf de andere kant zien we nog meer dubbeldekkers staan.
Vanaf de andere kant zien we nog meer dubbeldekkers staan.

Zelf een metro besturen

Naast de dubbeldekkers staat Londen bekend om de metro. De lange roltrappen zijn tijdens onze stedentrip al een attractie op zich, net als het vinden van onze route op de metrokaart. In het Transport Museum is het mogelijk om zelf plaats te nemen achter het stuur van een metro en deze te besturen. We lopen er een paar keer langs, maar elke keer is het druk met schoolkinderen. C. vindt die groepen geüniformeerde kinderen die erg druk doen best intimiderend. Ik zie aan hem dat hij ook dolgraag de metro wil besturen. We gaan in de rij staan en ik hou alle voordringende kinderen tegen. Het kost wat moeite, maar uiteindelijk zit C. toch op de bestuurdersstoel. Terwijl hij zijn ritje rijdt scherm ik hem af van de schoolkinderen die hem bijna van z’n stoel afduwen.

Treinen kijken

Naast de karakteristieke dubbeldekkers en metro’s zien we ook oude treinen. Vooral als miniatuur, maar er staat ook een echt treinstel. We kunnen deze zowel van buiten als van binnen bekijken. Hoewel, rondjes rennen rondom en deels door de trein is natuurlijk veel leuker. Dan ziet C. op de muur een vitrine met treintjes en een knop. Na beeldschermen hebben knopjes een grote aantrekkingskracht op hem. Wat zal er gebeuren als hij op deze knop drukt? De treintjes gaan rijden en we zien treinen uit verschillende periodes.

Rondjes rennen door een oud treinstel.
Rondjes rennen door een oud treinstel.
Een druk op de knop en de treintjes gaan rijden.
Een druk op de knop en de treintjes gaan rijden.

Spelen bij het Transport Museum

Voor kleine kinderen is er een aparte speelhoek bij het Transport Museum in Londen. Als ik dit gedeelte van het museum zie verwacht ik dat C. (net 7 jaar) het leuk zal vinden. Maar nee, ergens spelen terwijl hij de andere kinderen niet verstaat en zonder z’n zus, dat gaat ‘m niet worden. We kijken er eventjes rond en kiezen er dan voor om het ‘gewone’ deel van het museum weer in te gaan.

Bij de speelhoek is een zitje voor de ouders.
Bij de speelhoek is een zitje voor de ouders.

Tijdelijke tentoonstelling over verkeersborden: Designology

Tijdens ons bezoek staat de tijdelijke tentoonstelling in het teken van ‘Traffic design’. Oftewel: de ontwikkeling in de vormgeving van verkeerstekens en -borden. We lopen er een rondje langs de tentoonstelling Designology. Sommige oude borden herken ik wel, maar deze zeggen C. niets. “Mama, die ken ik wel. Die is van de metro!” roept C. als hij het bekende metrologo ziet. Ook een paar andere borden herkent hij daarna.

Handig om te weten over een bezoek aan het Transport Museum in Londen

Het Londen Transport Museum is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Alleen op vrijdag gaat het museum een uurtje later open. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen en volwassenen betalen 17,50 pound (circa 20 euro, januari 2017). Het ticket is een jaar geldig, dus je kan er dan zo vaak als je wilt naar binnen. De meest recente openingstijden en entreeprijzen, inclusief de tijdelijke tentoonstellingen, zijn te vinden op de website van Londen Transport Museum.

Zou jij met je kinderen naar het Transport Museum in Londen gaan?

Meer lezen

Meer lezen over Londen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

4 REACTIES

  1. Leuke blog! Hoe lang hebben jullie ongeveer doorgebracht in het museum? Heb je het in een uurtje of 2 wel gezien of is het beter om er wat langer voor uit te trekken?

    • Aan een uurtje of 2 heb je wel genoeg, tenzij je kinderen ontzettende treinliefhebbers zijn. Maar denk dat wij er ook ongeveer zo lang waren.

      • Dankje! Dan reserveer ik er twee uurtjes voor in onze planning 🙂 Het duurt nog even voordat het september is en wij naar Londen gaan maar de voorpret is ook al erg leuk!

      • Wij houden ook van voorpret, heb je meer waar voor je geld :-). Veel plezier in ieder geval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.