Friesland is toch net anders dan de andere provincies. Dat komt vooral door de eigen taal en de Friese trots die heel sterk is. Saskia neemt haar gezin mee naar het Fries Museum in Leeuwarden, de ‘place to be’ om meer over Friesland en de geschiedenis van deze bijzondere provincie te leren.
Fries Museum in Leeuwarden
Het Fries Museum is sinds 2013 gevestigd in een nieuw pand in Leeuwarden, op nog geen 5 minuten lopen vanaf het station. In dit museum ontdekt de bezoekers alles over Friesland. Van de elf steden tot het platteland, over Mata Hari, Hindeloopen en recyclen in 1800. Voor iedereen is er wel iets dat interessant is.
In de rij voorhet Fries Museum
We kijken met verbazing naar de rij voor de kassa van het Fries Museum. Wat is hier gaande? De rij bestaat, met uitzondering van ons, alleen uit 65-plussers. Ze komen allemaal voor de tentoonstelling van Alma-Tadema. Helaas zit er voor ons niets anders op dan achteraan aan te sluiten.
Een medewerker van het museum vertelt dat er gratis koffie en thee klaar staat voor iedereen om de wachttijd aangenamer te maken. Ik vertel dat we niet voor Alma-Tadema komen, dat we alleen de rest van het museum willen zien. Helaas is dat geen reden om ons door te kunnen laten. Wel krijgen de kinderen alvast het gratis doeboek zodat ze iets te doen hebben. Erg aardig, maar toch, waarom een gezin dat duidelijk aangeeft niet voor Alma-Tadema komt zo lang laten wachten?
Uiteindelijk zijn we 45 minuten na binnenkomst echt binnen in de eerste expositiezaal. We zijn bijna de enige bezoekers in dit deel van het museum. De kinderen zijn nog net niet afgehaakt. Voor jullie geruststelling: de tentoonstelling van Alma-Tadema is inmiddels voorbij. Als het goed is kan je nu weer gewoon het Fries Museum in. Vanwege de drukte door deze tentoonstelling hebben we alleen de 1e verdieping van het Fries Museum bezocht.
Met kinderen naar het Fries Museum
Met de doeboeken in de hand lopen we de eerste expositiezaal in. De doeboeken horen bij de tentoonstelling ‘Ferhaal fan Friesland’ die tot en met 2019 in het Fries Museum te zien is. Dus al snel zijn de boeken aan Gerard gegeven, “Papa, jij houdt mijn boek toch wel even vast?” zeggen ze.
Tentoonstelling ‘Rotzooi’
We starten tegen de richting in, bij de tentoonstelling ‘Rotzooi’. Bij de kassa zei de medewerker al dat je hier overal aan mag zitten. Dat hoef je dochter M. en zoon C. geen twee keer te zeggen. Zeker niet als we bij een tafel komen met LEGO-blokjes die door een 3D-printer zijn gemaakt. De blokjes blijven niet zo goed op elkaar zitten als de originele plastic bouwstenen, maar dat drukt de pret niet en ze bouwen fanatiek verder aan hun eigen kunstwerken. “Ik zet mijn kanon hier neer, dan kan ik ‘m goed zien” zegt C. terwijl hij zijn zelf gebouwde kanon een plekje geeft in de vitrinekast. Ook de brug van M. wordt in de vitrine geplaatst.
‘Rotzooi’ gaat over recycling in 1800, met als rode draad het verhaal van Gerritsma’s Fabriek. Hij mengde, destilleerde en verbrande restmateriaal in zijn woning en het buurhuis dat hij erbij kocht. Door dit heel slim te doen wist hij van afval nieuwe waardevolle producten te maken. In de tentoonstelling mogen kinderen zelf aan de slag. M. mengt allerlei korrels door elkaar en gaat ze met een vijzel te lijf. Daarna mag C. en tovert M. van onder de tafel mandjes tevoorschijn met producten die erbij kunnen.
Op verschillende plekken staan beeldschermen met grappige educatieve filmpjes. Samen met de spullen die er liggen en de informatieve panelen aan de wand, leren we meer over papier maken, leer looien en andere producten waarbij veel recycling plaatsvindt. Dat zelfs mensenpoep wordt gerecycled vinden M. en C. maar een vies idee.
‘Rotzooi’ is t/m 4 maart 2018 te zien in het Fries Museum.
Hindeloopen
Een Friese stad die we meerdere keren voorbij zien komen is Hindeloopen. Eerst bij een jurk van Viktor & Rolf die je misschien kent van de klomp-met-hak die het model eronder droeg. Vooral die klompen maken indruk op M. “Dat loopt toch niet fijn?” vraagt ze. Dat lijkt me niet inderdaad… Bij het ontwerp van de jurk hebben de ontwerpers zich laten inspireren door de Hindelooper klederdracht. Door het gebruik van Indiase bloemenstof week deze af van wat gebruikelijk was in Friesland.
We leren wat de Hindelooper kamer met de Eiffeltoren te maken heeft. Bij de Wereldtentoonstelling in Parijs (ja, die waarbij Frankrijk de Eiffeltoren heeft geplaatst) bestond het Nederlandse paviljoen uit een Hinderlooper kamer. De Fransen waren zo onder de indruk hiervan dat er later opnieuw een Hindelooper kamer in Parijs is tentoongesteld. Zelfs nu zijn er enkele Hindelooper kamers te bewonderen buiten Nederland. Nog nooit een Hindelooper kamer gezien? Wij nu wel, in het Fries Museum staat er namelijk een.
Ferhaal fan Friesland
De tentoonstelling ‘Ferhaal van Friesland’ lijkt op het eerste gezicht wat saai. M. moppert een beetje dat ze genoeg heeft gezien. Samen met mij enkele filmpjes over Friesland kijken kan ze net opbrengen. Dan ontdekt ze dat het doeboek hier te gebruiken is en horen we geen gemopper meer. Het liefst wil ze het hele doeboek hier doorwerken. Als we aangeven dat dat echt te lang gaat duren bedenkt ze een handige oplossing: “Ik maak alleen de opdrachten waarvoor ik informatie van hier nodig heb, de rest maak ik thuis”. Prima, want wij zijn inmiddels wel zo’n beetje uitgekeken. M. krijgt geen genoeg van alle Friese weetjes die ze ontdekt.
Wat is er nog meer te zien?
Op de 1e verdieping is meer te zien en te doen. C. en ik bekijken de tentoonstelling over Mata Hari, zij heeft Friese roots en heeft daarom een plekje in dit museum. G. kijkt een tijd met de kinderen bij het gedeelte over de terpen en dijken. C. wordt erg blij van het kleine Friese leeshoekje. Hij leest ons voor uit een Fries boek en begrijpt er best wat van.
Uiteindelijk brengen we zo’n 2 uur door op de 1e verdieping van het Fries Museum. Veel langer dan we vooraf hadden verwacht en als we de kinderen het volledige doeboek hadden laten maken, dan was dit zo 3 uur geworden.
Openingstijden, entreeprijzen en meer handige informatie
Naast de doeboeken heeft het Fries Museum speurtochten voor kinderen. Deze zijn beide gratis beschikbaar. Wat mij betreft zeker een compliment waard, want dat doeboek ziet er erg goed uit.
Het Fries Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10 tot 17 uur. Voor een gezin (2 volwassenen en max 4 kinderen t/m 17 jaar) betaal je 30 euro entree. Met Museumkaart kan je gratis naar binnen. Tijdens de speciale tentoonstelling Alma-Tadema gold er voor volwassenen een toeslag van 3 euro, ook Museukaarthouders moesten deze toeslag betalen. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet de bijzondere tentoonstelling gaat bekijken. De genoemde prijzen zijn van 2017.
Bekijk altijd de website van het Fries Museum voordat je gaat, zodat je de meest actuele informatie hebt.
Ben jij al eens naar het Fries Museum met kinderen geweest? Hoe vonden ze het bij jullie?
Meer lezen
Op zoek naar meer uitjes in Friesland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Fries Scheepvaartmuseum in Sneek
- Fries Natuurmuseum
- Nationaal Park De Alde Feanen
- Een dagje naar Sneek
- Direct naar alle blogs over Friesland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).