Verzetsmuseum Amsterdam met kinderen, een kennismaking met de Tweede Wereldoorlog

0
516

Oorlog, bezetting, verzet, onderduiken. Pittige thema’s uit onze geschiedenis. Blogger Marije ging samen met haar dochter E. (10) naar het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Verzetsmuseum Amsterdam met kinderen

In het Verzetsmuseum Amsterdam zijn drie vaste tentoonstellingen te zien: Nederland in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië en het Verzetsmuseum Junior. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Wij gaan naar het Verzetsmuseum Junior, de tentoonstelling die speciaal gemaakt is voor de jongere bezoekers van dit museum. De adviesleeftijd van de tentoonstelling is 9 jaar. Bij de ingang van het museum krijgen we een mooi vormgegeven speurtochtboekje mee en onze reis door de tijd kan beginnen.

Verzetsmuseum Junior: 4 alledaagse kinderen in een alles behalve alledaagse tijd

We stappen in een tijdmachine die ons meeneemt terug in de tijd. In een animatie wordt kort en bondig over degeschiedenis verteld: over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de oorlog zelf. Met deze kennis op zak stappen we uit en zijn we opeens in oorlogstijd. We maken we kennis met Eva, Jan, Nelly en Henk, 4 alledaagse kinderen in een alles behalve alledaagse tijd. Eva is Joods, Jan zijn ouders zitten in het verzet, Nelly haar ouders zijn NSB’er en zelf zit ze bij de jeugdpartij en Henk komt uit een alledaags gezin uit Haarlem.

Geschiedenisles in tijdmachine
In de tijdmachine krijg je tijdens een korte animatie een snelle geschiedenisles.

Speuren in het Verzetsmuseum Junior

Op het plein waar we zijn aangekomen staan 4 huizen, de huizen van de 4 kinderen. Ieder huis vertelt een eigen verhaal aan de hand van animaties, audiofragmenten, spellen, foto’s en vele voorwerpen. Met ons speurboekje beantwoorden we vragen en komen we steeds meer te weten over de kinderen en hun verhaal. Ieder verhaal heeft zijn eigen lading…

Tijdens ons bezoek is het rustig en lopen we met zo’n zesgroepjes mensen in de gehele ruimte. Wij lopen van huis naar huis en zijn hier vaak als enige aanwezig. Dit geeft ons wel de mogelijkheid om echt alles rustig te bekijken en ontdekken.

Kennismaking kinderen
Al snel leren we de kinderen van deze tentoonstelling beter kennen.
Speurboekje
Met behulp van het speurboekje missen we niks.

Vier verhalen vanuit verschillende ingangshoeken.

In het huis van Eva nemen we plaats aan tafel en bespreken we het dilemma of we gaan onderduiken of niet. We krijgen informatie over onderduiken en de dingen waar ze tegenaan lopen. Heel indrukwekkend is de razzia na het verraad en het transport en de verhalen en beelden van kamp Westerbork en Auschwitz. Als we uit de laatste ruimte van dit huis komen zijn we stil en onder de indruk maar we hebben wel heel veel informatie gekregen en echt een beeld kunnen vormen.

In het huis en de tuin van Jan leren we meer over het verzet, de geheime code’s, de risico’s en de gevaren. Jan zijn vader doet in onze ogen super goed werk, maar jeetje wat een risico’s zitten eraan.

Henk komt uit een alledaags gezin maar bij hem leer je dat de oorlog ook zeker in zijn leven grote gevolgen heeft. Vooral de hongerwinter en het feit dat zijn broers moeten vechten voor de Duitsers maken bij E. flinke indruk. Je hebt geen keuze als je op een plek geboren wordt waar oorlog is.

Het is mooi om te zien hoe blanco E. het huisje van Nelly in stapt, zonder vooroordelen en beladenheid. Zij vindt het heel erg dat de vriendinnen van Nelly haar zo laten vallen omdat haar ouders bij de NSB zitten en zij bij de jeugdvereniging. Ze snapt wel dat de vriendinnen van Nelly hier moeite mee hebben maar vindt het niet helemaal eerlijk omdat Nelly helemaal niet weet dat wat ze doet slecht is. Zij is in de ogen van E. ook nog maar een kind en haar ouders zijn haar voorbeeld. Ik had mijn mening eigenlijk al gevormd maar merk ook dat ik in het huis beter begrijp dat er mensen waren die door alle propaganda misschien wel gingen geloven in dit nieuws. Propaganda is een sterk middel. Helemaal als je bedenkt dat dit gezin in Zeeland woonde op het platteland en wat meer afgesloten was van de buitenwereld.

Geschiedenis in beeld in het Verzetsmuseum Junior

Doordat ze de geschiedenis zo begrijpelijk en tastbaar in beeld hebben gebracht is het niet meer zo abstract en prikkelt het ontzettend om er over na te denken. E. zegt op een gegeven moment “Gelukkig was dit vroeger en niet nu want ik zou niet weten hoe ik me dan zou voelen…” en eerlijk is eerlijk ook mij bekruipt dit gevoel als ik er rondloop en de verhalen beleef. Dan besef ik mij wel dat er helaas nog vele mensen dagelijks in een oorlogs- of conflictsituatie leven.

Duitse soldaat slecht of goed
Is deze Duitse soldaat goed of slecht? De tentoonstelling laat ons steeds weer nadenken…
nazi nadenken nelly
Nelly haar verhaal zet ons ook aan het denken
Morse leren
Een morse boodschap werd in de oorlog veel verzonden. E. mocht dit ook uitproberen

Terug naar het heden

Als we alle huizen hebben bekeken en de verhalen hebben beleefd lopen we naar de bevrijding. Hier komen we erachter hoe het na de bevrijding is gegaan met Eva, Jan, Nelly en Henk en ook met andere waarvan hun verhaal hier te zien en te lezen is. Een oorlog die flinke sporen heeft achtergelaten bij iedereen…

Dan lopen we door en komen we in een ruimte vol briefjes met teksten op de muur, wensen van bezoekers en er hangen vier portretten. Portretten van Eva, Jan, Nelly en Henk zoals ze nu zijn en op een televisie kunnen we naar hun verhaal luisteren zoals zij op verschillende thema’s terug kijken.

Ik ben dankbaar dat zij hun verhaal willen delen met ons als bezoekers. Dankbaar dat deze geschiedenis vertelt en hopelijk nooit vergeten wordt. We zijn onder de indruk van dit museum. Voor E. is dit één van de eerste uitgebreidere kennismakingen met het thema oorlog. We kunnen deze tentoonstelling echt aanraden voor gezinnen met oudere kinderen.

Verhalen vertellen
Vier mensen met elk hun eigen verhaal. Wat is het belangrijk dat deze niet verloren gaan.

Handig om te weten over het Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum is op werkdagen geopend van 10 tot 17 uur en in het weekend van 11 tot 17 uur. Op 1 januari, 27 april en 25 december zijn ze gesloten.

Het Verzetsmuseum ligtaan de Plantage Kerklaan 61, schuin tegenover de hoofdingang van dierentuin Artis. Het museum is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

Volwassenen betalen 10 euro entree en kinderen van 7 t/m 16jaar 5 euro. Ook is er een familieticket te koop (1 of 2 volwassenen met 1 tot 3 kinderen) voor 22,50 euro. Met je CJP, Veteranenpas en Museumkaart heb je gratis entree. Meer informatie over dit museum vind je hier.

verhalen huizen vormgeving
Verschillende huizen en verschillende verhalen maar allemaal zo goed vormgegeven.

Zou jij een bezoek aan het Verzetsmuseum met jouw kinderen overwegen?

Meer lezen

Op zoek naar meer musea in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.