Bijzonder overnachten in Oostenrijk
Onze zomervakantie gaat dit jaar naar Oostenrijk. Zoals gebruikelijk start ik een aantal maanden van tevoren met mijn zoektocht. Op zoek naar dat ene leuke hotelletje, waar dan ook. Ik pak mijn kaartje met reisroute. Waar rijden we langs? Welke plaatsen zijn een optie voor een hotel? Niet geheel onbelangrijk, waar vind ik een familiekamer voor mijn hele gezin? En welk hotel vraagt niet de hoofdprijs voor een overnachting?
Ik voer mijn zoektermen in bij Booking.com. Mijn oog valt op een idyllisch huisje dat afsteekt tegen een achtergrond met hoge bergen. De plaatjes van het interieur spreken me ook aan. Nieuwe en frisse inrichting, ik hou ervan. De prijs is ook erg prettig. Ik klik op reserveren en ontvang de bevestiging in mijn mailbox. Wij gaan een nachtje slapen in het Untermarkter Alm hotel (UALM).
Check Untermarkter Alm hotel alvast op Booking.com!
Hoe rijden we naar het hotel?
Een paar maanden later is de vakantie in volle gang. We zijn in Zuid-Duitsland en ik pak mijn printje voor de route. En dan ineens slaat de schrik om mijn hart. Onder aan het papier staat dat je na 17 uur via het voetpad naar boven kan rijden. Lukt dat niet, dan kan je de stoeltjeslift nemen omhoog. Eh voetpad? Stoeltjeslift? Ik check op de website van het hotel en zie dat het op 1500 meter boven zeeniveau ligt. Vandaar dat ze het een hut noemen. We kiezen maar voor de stoeltjeslift, want 1500 meter omhoog haalt onze auto niet.
Ligging van het hotel:
Naar boven met de auto of stoeltjeslift?
We volgen de route en komen in het dorpje Imst aan. Daar parkeren we op een van de parkeerterreinen. Maar waar moeten we heen en hoe werkt het? Ik haal de spullen uit de auto die we nodig hebben voor een nacht. We sluiten de auto en lopen richting de kassa van de Alpine Coaster. Een grote rodelbaan die enorm in trek is. De rij is lang.
Als ik aan de beurt ben leg ik uit dat ik een hotel boven op de berg geboekt heb. En dat we niet goed weten hoe of wat nu. De dame achter de kassa weet precies wat ik bedoel. Ik koop vier retourkaartjes. Dan lopen we naar de stoeltjeslift. Onze bagage wordt in een leeg zitje gelegd en gaat eerst naar boven. Spannend moment vinden we alle vier. Gelukkig heb ik de spullen van waarde in mijn rugzak en draag ik die. Met twee personen tegelijk gaan we naar boven. Onderweg voel ik de stress van me af glijden. Het is heerlijk stil. Af en toe zoeft er een rodelkarretje onder ons langs. Verder helemaal niets.
UALM Imst, een pareltje om te overnachten in Oostenrijk
Bij het bergstation stappen we uit de stoeltjeslift en lopen naar het hotel. Het hotel heeft dertig bedden, verdeeld over diverse kamers. We hebben een zespersoonskamer geboekt. De kamer is licht, fris en netjes. Er staan twee eenpersoonsbedden en twee stapelbedden. Er zijn meerdere kasten waar we spullen in op kunnen bergen. Een deur geeft toegang tot het balkon. Dit balkon delen we met de buren aan beide kanten. Toilet en badkamer zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Bereikbaar via de gang.
Diner en ontbijt in het hotel
Het hotel heeft een eigen restaurant met 120 zitplaatsen. Er is een binnenruimte en een buitenterras. Er zijn vooral veel dagtoeristen die hier een hapje of drankje nuttigen. Op de kaart staan veel Tiroler gerechten.
Avondeten doen wij in het restaurant. Het weer is zo lekker dat we buiten op het terras eten. Met uitzicht op de bergen. De stoeltjeslift hangt inmiddels ook stil. Om 17.00 uur is de laatste mogelijkheid om naar beneden te gaan. Na het eten verkennen we de alm rond het hotel. Wat is het hier prachtig!
De speelgelegenheid voor de kinderen is mooi en goed te zien vanaf het terras. In de alpenwei spelen de jongens wat bij de beek. Zoals het echte Nederlandse kinderen betaamt, bouwen ze dammetjes. Ze zijn er rozig van. Het duurt dan ook niet lang voor ze allebei als berggeitjes liggen te slapen. Wij nemen nog een wijntje op het balkon. De lichtjes in het dal zijn aan. Wat een sprookjesachtige omgeving.
De volgende ochtend gaan we weer naar het restaurant voor het ontbijt. Het ontbijtbuffet is uitgebreid en lekker. Je kunt zelf je eitje koken, hard of zacht. Er is keuze uit yoghurt of brood. Wij vinden het een heel compleet ontbijt. De zon schijnt al, we gaan ook nu weer op het terras zitten. Genietend van een kop koffie terwijl het dal langzaam wakker wordt. Dit is vakantie.
Dan is het tijd om te vertrekken. We pakken onze spullen mee en lopen naar het bergstation van de stoeltjeslift. Om 09.00 uur gaat de lift weer draaien en kunnen we instappen. Onze bagage in stoeltje een, wij in twee en drie. Langzaam zakken we weer door rust en stilte de berg af naar het dal. Terug naar onze auto. Als we wegrijden uit Imst verzuchten we: “Dat was nog eens bijzonder overnachten in Oostenrijk”.
Praktische informatie
Parkeren van de auto kan gratis op een van de parkeerterreinen in Imst. Geef aan bij de kassa van de stoeltjeslift dat je in het hotel blijft een nachtje en een andere dag weer met de lift naar beneden wilt.
Zorg dat je spullen van waarde bij je draagt in de stoeltjeslift. Je bagage ligt best goed op zo’n stoeltje, maar toch vind ik het spannend zo hoog boven de grond. Denk bij het naar boven gaan aan de spullen die je echt nodig hebt voor een overnachting. Ook aan medicijnen, handdoeken en misschien een boek.
De prijs voor de zespersoonskamer is voor ons 92 euro (prijspeil 2017 via Booking.com).
Tip: Heb je tieners mee? Dan vinden zij het misschien wel leuk om de volgende ochtend met de Alpine Coaster naar beneden te gaan. Kan je als ouder nog even zwaaien vanuit de stoeltjeslift.
Reserveer nu jouw verblijf bij UALM Imst via Booking.com
Deze overnachting gaat bij mij de boeken in als meest bijzondere overnachting in Oostenrijk. Ik kom er zeker nog eens terug mocht de route er langs komen.
Zie jij dat zitten om een nachtje boven op de berg te slapen met je gezin?
Meer lezen
Op zoek naar meer blogs over Oostenrijk en wandelen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Leren boogschieten met kinderen in Tiroler Oberland
- Rappenlochslucht in Dornbirn
- Avontuur op hoogte bij de Dachstein gletsjer
- Krimmler Wasserfalle
- Direct naar alle blogs over Oostenrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).