Stedentrip Wenen met kinderen: tips voor de leukste bezienswaardigheden

2
1012
Een stedentrip Wenen met kinderen staat al een tijdje op het verlanglijstje van Saskia. In het pré-kindertijdperk was ze er al een paar keer. Tijdens haar Interrail-reis is er de kans om Wenen met kins te bezoeken. In dit uitgebreide artikel deelt ze haar tips voor wat te doen in Wenen met kinderen.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een leuke stedentrip met kinderen naar Wenen

Dit blog is in 2015 geschreven en in 2024 voorzien van een update

Een stedentrip Wenen voor kinderen

Wenen, de stad van Sissi, doet denken aan romantiek. Maar is Wenen met kinderen ook leuk om te bezoeken? Eigenlijk weet ik het antwoord wel. Ja, Wenen is een goede keuze voor een stedentrip met kinderen. Er is genoeg te doen in de Oostenrijkse hoofdstad om je minstens drie dagen te vermaken met alleen al de highlights.

In dit blog vertel ik je eerst hoe je in Wenen komt en waar je met kinderen goed kunt overnachten. Daarna nemen we je mee langs de bekendste bezienswaardigheden en lees je hoe het is om deze met kinderen te bezoeken. Tot slot enkele speciale kinderactiviteiten in Wenen.

Hoe kom je in Wenen?

Als je Wenen bezoekt tijdens de zomervakantie dan is de kans groot dat je met de auto gaat.

Wij ontdekten dat Wenen ook met de trein goed bereikbaar is. Vanuit Hannover namen wij de nachttrein naar Wenen tijdens onze Interrail-reis, maar het is ook mogelijk om ’s ochtends op tijd uit Nederland te vertrekken en zo’n 10,5 uur later in Wenen aan te komen.

Als je je treintickets op tijd boekt, dan betaal je ongeveer 109 euro voor een volwassene (prijspeil 2022) en kinderen t/m 11 jaar zijn gratis. Echt niet duur! Je koopt je treinkaartje heel makkelijk via NS International. Reizen met de trein met de kinderen hebben wij als heel relaxed ervaren.

Heb je weinig tijd of woon je dichtbij een luchthaven? Dan kun je natuurlijk ook naar Wenen vliegen. Vergelijk op Cheaptickets de tarieven.

Een stedentrip Wenen is goed te combineren met Bratislava en/of Boedapest. Met de trein reis je makkelijk tussen deze steden.

Ligging Wenen:

Hotels met familiekamer in Wenen met kinderen

Wij bezoeken Wenen tijdens onze Interrail-reis. We komen zelfs twee keer in deze stad en kiezen ervoor om in twee verschillende hotels te slapen, beide vlakbij Wien Hauptbahnhof. Vanaf hier zijn we met de U-bahn zo in het centrum van Wenen.

Wij hebben in deze twee hotels met familiekamer in Wenen overnacht:

  • Meininger Hotel Wien Hauptbahnhof. Prima basic hotel met een voordelig ontbijtbuffet (6,90 voor volwassenen en kinderen de helft hiervan). Voor 2 nachten inclusief ontbijt betaalden we 257 euro. Onder dit hotel is een parking, handig als je met de auto bent.
  • A&O Hotel Wien Hauptbahnhof. Ook een basic hotel. Hier hebben we niet ontbeten i.v.m. vroeg vertrek, maar het prijsniveau is vergelijkbaar. Voor 1 nacht betaalden we 83 euro. Dit hotel heeft een parkeergarage ernaast.

Wil je liever wat centraler overnachten? Kies dan een hotel in de omgeving van het Museum Quartier en de Hofburg. Hier betaal je meestal wel meer voor.

Tijdens onze stedentrip Wenen met kinderen hadden we de ANWB Extra-reisgids Wenen bij ons. Een handig gidsje met een goede uitneembare kaart van de stad.

Tips voor Wenen het kinderen. Zowel het Meininger Hotel als het A&O Hotel liggen op loopafstand van het centraal station van Wenen.
Zowel het Meininger Hotel als het A&O Hotel liggen op loopafstand van het centraal station van Wenen.

Bezienswaardigheden in Wenen met kinderen

Wij nemen de kinderen graag mee naar de bekende bezienswaardigheden van een stad. Zo ook in Wenen. Een paar maanden geleden heb ik met M. de Sissi-trilogie gekeken, ze weet daardoor precies wie Sissi is. C. begint enigszins blanco aan ons bezoek aan Wenen.

Zilvermuseum, Sissimuseum en de Keizerlijke appartementen in de Hofburg

We starten onze Weense kennismaking met de geschiedenis van Sissi in de Hofburg. Met een combinatieticket kunnen we drie musea bekijken, daarbij krijgen we de beschikking over een Nederlandstalige audiotour. “Dan kunnen wij ook goed verstaan wat ze uitleggen” klinkt C. blij. Geef onze kinderen een audiotour met nummertjes die ze moeten volgen en je hebt er geen kind meer aan. Tenminste, meestal….

Ingang van de drie musea.
Ingang van de drie musea.

Zilvermuseum

Het Zilvermuseum kan ze niet zo boeien en dat snap ik heel goed. Vitrines vol met prachtig serviesgoed staan er. De hoeveelheid is onwerkelijk en als ik kijk naar het zilveren bestek ben ik blij dat ik het niet hoef te poetsen. M. en C. willen verder, verhalen uit de audioguide over serviesgoed kunnen hen niet boeien. Ze komen niet voor borden en bestek, maar voor Sissi.

Sissimuseum

We klimmen twee trappen omhoog om bij het Sissimuseum te komen. Daar wordt al snel duidelijk gemaakt dat de Sissi uit de film een geromantiseerde versie van de voormalige keizerin is. Via de audiotour en bijzondere stukken in de vitrines worden we meegenomen naar de jeugd van de echte Sissi. Ademloos luisteren M. en C. elk nummertje van de audiotour af. M. herkent gebeurtenissen uit de film en gaat wat sneller door het museum dan C. Hij wil alles horen wat er wordt verteld.

Naar boven, naar het Sissimuseum. Helaas is foto's maken daar niet toegestaan.
Naar boven, naar het Sissimuseum. Helaas is foto’s maken daar niet toegestaan.

Keizerlijke appartementen

Tot slot komen we bij de keizerlijke appartementen. Nu is hun aandacht zo goed als weg. We lopen in vrij hoog tempo door de ruimtes. C. merkt wel op: “Ze sliepen apart van elkaar, dat is toch raar als je getrouwd bent?”. Ja, het huwelijk van Sissi en Frans-Jozef was anders dan ze van thuis gewend zijn. Een andere tijd en vooral een andere status.

Als je alle nummertjes van de audioguide wilt luisteren dan ben je ongeveer 2 uur bezig met deze drie musea. Wij hebben er een uur over gedaan. Er zijn geen interactieve elementen in het museum, de kinderen moeten het echt van de audiotour hebben.

Spaanse Rijschool ochtendtraining

De Spaanse Rijschool is een van de bekendste bezienswaardigheden van Wenen. Een voorstelling is best prijzig, daarom kiezen veel toeristen voor het goedkopere alternatief: de ochtendtraining. Dat doen wij ook. Een half uur voor aanvang staan we in de rij. We hebben kaartjes voor een zit/sta-plaats en willen graag zitten. Dat lukt.

Tijdens de ochtendtraining komen er vier ‘klasjes’ met paarden voorbij, elke training duurt een half uur. De twee uur durende ochtendtraining duurt voor ons net te lang, na zo’n 1,5 uur houden we het voor gezien.

Lees hier ons blog over een bezoek aan de Spaanse Rijschool met kinderen.

Let op: de paarden van de Spaanse Rijschool zijn niet het hele jaar in Wenen. Wil je ze persé zien? Check dan van tevoren of ze er zijn en boek pas daarna je stedentrip Wenen met kinderen.

Op weg naar de ochtendtraining van de Spaanse Rijschool.
Op weg naar de ochtendtraining van de Spaanse Rijschool.

Natuurhistorisch Museum

Tussen de Hofburg en het Museum Quartier staan twee hele mooie bouwwerken. In de ene is het Kunsthistorisch Museum te vinden en in de andere het Natuurhistorisch Museum. Alleen al vanwege de gebouwen zelf zijn beide musea een bezoek waard. Wij twijfelen even welke we gaan bezoeken. M. houdt van kunst en C. van natuur. Deze keer kiezen we voor het Natuurhistorisch Museum, het andere museum redden we qua tijd niet.

Het Natuurhistorisch Museum is gigantisch groot. 39 zalen vol met ouderwetse vitrines. We starten bij de stenen en mineralen. M. en C. weten niet wat ze zien en blijven zoeken naar de mooiste exemplaren. We lopen verder en komen in de zalen die in het teken staan van het ontstaan van de aarde. Via de fossielen en de oermens komen we bij een gigantische collectie opgezette dieren. Keurig soort per soort bij elkaar gezet.

Waar C. vooral geïnteresseerd is in het ontstaan van de aarde, fossielen en dino’s, is M. niet weg te slaan bij de opgezette dieren. Tot twee keer toe splitsen we daarom op, zodat beide kinderen in hun eigen tempo door het museum kunnen.

Het Natuurhistorisch Museum is zelf bijna een museum over een museum uit vroegere tijden. De moderne interactie die veel andere musea leuk maken voor kinderen ontbreekt. Af en toe is een poging gedaan om interactieve elementen toe te voegen, maar het is minimaal. De grootsheid van het museum is zo indrukwekkend dat hiermee het gebrek aan interactie behoorlijk word gecompenseerd.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Het Kunsthistorisch Museum, gezien vanuit het tegenoverliggende Natuurhistorisch Museum.
Het Kunsthistorisch Museum, gezien vanuit het tegenoverliggende Natuurhistorisch Museum.
Zalen en vitrines vol met edelstenen en andere gesteente.
Zalen en vitrines vol met edelstenen en andere gesteente.
Heel veel opgezette dieren, erg indrukwekkend om zo dichtbij deze grote jongens te staan.
Heel veel opgezette dieren, erg indrukwekkend om zo dichtbij deze grote jongens te staan.

Museum Quartier

We gaan naar het Museum Quartier om het ZOOM Kindermuseum te bezoeken (daarover hieronder meer). Dit gebied barst van de musea. Maar ook als je geen tijd of zin hebt om al deze musea te bezoeken, is het de moeite waard naar de binnenplaats te gaan. Hier zijn verschillende terrasje te vinden, maar het allerleukste zijn de grote paarse kunststof elementen waar je op kunt zitten. De ultieme chill-plek!

Een beetje achteraf is restaurant Glacis Beisl te vinden. Je komt er vanaf de binnenplaats door met een trap omhoog te gaan, of loop om het Museum Quartier heen (dat is makkelijker). Zorg ervoor dat je een plekje reserveert, want dit is een populair restaurant bij locals. Wij eten in de rustige tuin van het restaurant een heerlijk Wiener Schnitzel.

Vlak naast ZOOM Kindermuseum is WienXtra Kinderinfo te vinden. Een plek waar je als ouders terecht kunt om informatie over activiteiten voor kinderen te krijgen. Terwijl wij foldertjes verzamelen en lezen, spelen de kinderen er op het grote klimrek dat midden in de ruimte staat.

De binnenplaats van het Museum Quartier.
De binnenplaats van het Museum Quartier.
Kinderinfo WienXtra, ook interessant voor toeristen tijdens je citytrip wenen met kids
Kinderinfo WienXtra, ook interessant voor toeristen.
Tof klimtoestel bij WienXtra.
Tof klimtoestel bij WienXtra.

Stephansdom

De bekendste kerk van Wenen is de Stephansdom. Ons plan is eerst om alleen even binnen te kijken. Maar dan zien we daar we met een lift omhoog kunnen bij de noordelijke toren. Spontaan besluiten we omdat te gaan doen. In een grappige ronde lift zoeven we omhoog.

Als we uitstappen zien we direct het prachtige dak van de kerk, wauw, zo’n kleurrijk dak heb ik niet eerder gezien. Ook de kinderen zijn onder de indruk en wijzen: “Kijk, dat zijn de kleuren van Oostenrijk”. Dat hebben ze goed gezien, de vlag van Oostenrijk is inderdaad verwerkt in het patroon op het dak van de kerk.

Het uitzicht over Wenen zelf vind ik niet zo heel erg bijzonder, maar het zicht op het dak compenseert dat ruimschoots.

De Stephansdom.
De Stephansdom.
Het dak van de Stephansdom heeft hele mooie patronen.
Het dak van de Stephansdom heeft hele mooie patronen.
De kerk is van binnen ook mooi.
De kerk is van binnen ook mooi.

Hundertwasserhaus

Toen ik zo’n 15 jaar geleden in Wenen was heeft het Hundertwasserhaus indruk op mij gemaakt. Ik wil er tijdens onze stedentrip Wenen met kids zeker even langs. Het Hundertwasserhaus is niet van binnen te bezichtigen, maar de buitenkant is zo mooi gemaakt dat er genoeg te zien is.

M. en C. zijn in eerste instantie niet zo geïnteresseerd in het gebouw zelf. Ze vermaken zich met de hobbels in de openbare ruimte en de fontein. Pas nadat ze zijn uitgespeeld willen ze naar het gebouw kijken.

“Hoe zag dit gebouw er vroeger uit?” vraagt M. Ik wijs naar het pand ernaast: “Zo saai ongeveer”. “En wonen hier echt mensen? Dan is het toch heel irritant dat er steeds toeristen voor de deur staan?” gaat ze verder. Tja, als je hier gaat wonen dan weet je dat je in een bezienswaardigheid woont…

Op een bord bij het Hunderwasserhaus zien we dat meneer Hundertwasser nog meer gebouwen heeft verfraait. Misschien lopen we daar een andere keer nog langs tijdens onze stedentrip Wenen met kinderen.

Hundertwasserhaus in Wenen.
Hundertwasserhaus in Wenen.

Paleis Schönbrunn

Natuurlijk mag een bezoek aan het ‘echte’ paleis van Sissi niet ontbreken tijdens onze stedentrip Wenen met kinderen. Met ons Sissi-ticket kunnen we de Grand Tour door het paleis doen.

Met een papiertje met Nederlandstalige uitleg in de hand lopen we door het paleis. Vooral M. vindt het prachtig en kan zich nauwelijks voorstellen dat Sissi hier heeft gewoond. Opeens komt geschiedenis tot leven!

Lees in dit blog meer over Paleis Schönbrunn.

Rennen door de tuin aan de achterkant van het paleis tijdens Wenen met kinderen
Rennen door de tuin aan de achterkant van het paleis.

Kinderactiviteiten in Wenen

Naast de bekendste bezienswaardigheden van Wenen die niet specifiek voor gezinnen zijn, heeft de stad een aantal activiteiten die echt leuk voor kinderen zijn.

ZOOM Kindermuseum

In het Museum Quartier gaan we naar ZOOM Kindermuseum. Vooraf reserveer ik via de website een tijdslot voor de tentoonstelling. Tijdens Weense schoolvakanties en in de weekenden zijn er ook andere activiteiten, deze moet je van tevoren via de website reserveren.

Er zijn verschillende keuzes voor allerlei leeftijden (0 t/m 14 jaar). Tijdens ons bezoek is er voor kinderen van 6 t/m 12 jaar een interactieve tentoonstelling over kinderen die zijn gevlucht, deze was tot september 2018 te ervaren. Elk jaar in september is het museum drie weken dicht om de nieuwe tentoonstelling op te bouwen.

We worden hartelijk welkom geheten door een van de medewerkers. In het Engels vertelt ze wat de bedoeling is. We gaan zes verhalen horen/lezen van kinderen die zijn gevlucht. Bij elk verhaal is een activiteit te doen.

De eerste activiteit is koekjes bakken. Geen gewone koekjes, maar koekjes die de kinderen op smaak mogen brengen met kruiden uit landen waar vluchtelingen vandaan komen. C. houdt het heel Hollands: “Ik doe er niets op.” M. maakt koekjes met kaneel en suiker. Als ze klaar zijn gaan de koekjes in de oven en hebben we tijd om de andere activiteiten te proberen.

C. is niet weg te slaan bij het tafelvoetbalspel. M. vindt de activiteiten erg leuk en samen met mij weeft ze een stukje van een tapijt, experimenteert ze met geometrische patronen en maken we een bloem van papier.

Ons tijdslot duurt 1,5 uur, daarna gaat het ZOOM Kindermuseum dicht. Twee teleurgestelde kinderen kijken ons aan: “Hier is het zo leuk, we willen veel langer blijven! Komen we hier nog een keer terug?”.

Ik beloof dat we dat doen als we nog een keer naar Wenen gaan. En als dat in een vakantie of tijdens een weekend is, dan willen ze graag een plekje bij de animatiestudio (voor kinderen van 8 t/m 14 jaar).

Het ZOOM Kindermuseum ligt in het Museum Quartier tijdens je stedentrip naar Wenen met kinderen
Het ZOOM Kindermuseum ligt in het Museum Quartier.
Wenen met kinderen
Kleedjes weven met repen stof.

Prater: leuk reuzenrad in Wenen met kinderen

Niet te missen als je in Wenen met kinderen bent: het Prater. Een groot stadspark dat vooral bekend is vanwege het ouderwetse reuzenrad. We zouden er graag een rondje mee maken, maar schrikken ons een hoedje van de prijs.

Voor een familiekaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen moeten we 26 euro betalen. Laat maar zitten. Daar wordt niet lang over getreurd, want er zijn veel meer kermisachtige attracties. M. en C. kiezen voor een ‘Fun House’, daar betalen we 3 euro per persoon voor.

Mocht je nog nooit in een Rollercoaster Restaurant hebben gegeten, dan kan dat in het Prater ook. Wij aten in Europapark bij zo’n restaurant en vonden dat een bijzondere ervaring.

Lees hier meer over Rollercoaster Restaurants in Europapark.

Zeker met pubers die van spannende attracties houden mag je het Prater niet missen. We zien hier attracties die we niet eerder hebben gezien en die op de meest rare manieren over de kop gaan. Ook stoere achtbanen zijn er genoeg. Met jongere kinderen is het leuk om verder het park in te lopen. Daar zijn toffe speeltuinen te vinden. Daar kun je rustig picknicken terwijl de kinderen spelen.

Schönbrunn Zoo

Een bezoek aan Paleis Schönbrunn is niet compleet zonder dat je de tuinen en de dierentuin bekijkt. Wij komen hier tijd tekort, trek gerust een dag uit voor het paleis, tuinen en dierentuin.

Schönbrunn Zoo is de oudste dierentuin, dat zie je terug op het plattegrond en door de aanwezigheid van het mooie oude theehuis. De dierenverblijven zijn natuurlijk wel met de tijd meegegaan. Vooral de panda’s zijn een grote trekker. Loop ook zeker naar het achterste deel van de dierentuin, daar is een boomkroonpad te vinden.

Lees in ons blog over Schönbrunn meer over de dierentuin.

Het theehuis, dat het middelpunt vormt van het oudste deel van de dierentuin.
Het theehuis, dat het middelpunt vormt van het oudste deel van de dierentuin.
In het Apenhuis is goed de historie terug te zien.
In het Apenhuis is goed de historie terug te zien.
Via het boomkroonpad lopen we naar het achterste deel van de dierentuin.
Via het boomkroonpad lopen we naar het achterste deel van de dierentuin.

Kindermuseum Schönbrunn

Paleis Schönbrunn heeft een speciaal Kindermuseum. Onze 8- en 10-jarige voelden zich niet aangesproken door o.a. het verkleden dat hier kan. We hebben het Kindermuseum daarom overgeslagen. Ik kan me voorstellen dat het met wat jongere kinderen wel echt de moeite waard is.

In de hal van het Kindermuseum.
In de hal van het Kindermuseum.

Praktische tips en kosten voor een bezoek aan Wenen met kids

Wil je snel een indruk van Wenen krijgen? Dan wordt vaak de Vienna Ring Tram aangeraden. Natuurlijk rijden er ook hop-on-hop-off bussen door Wenen. Een andere (dure) optie is om je met een paardenkoets rond te laten rijden.

Met de Vienna City Card maakten we onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Wenen. Daarnaast krijg je er korting mee op entreekaartjes.

De Vienna Ring Tram.
De Vienna Ring Tram.

Kosten bezienswaardigheden stedentrip Wenen voor 2 volwassenen en 2 kinderen (8 en 10 jaar oud)(prijspeil 2020):

  • Vienna City Card 72 uur, voor 2 volwassenen (kinderen tot zijn gratis): 2x 29 euro voor volwassenen, kinderen t/m 15 jaar gratis.
  • Stephansdom noordelijke toren: 17 euro voor hele gezin.
  • Sissi ticket voor musea Hofburg en paleis Schönbrunn: 75 euro voor hele gezin.
  • Schönbrunn Zoo: 65 euro voor het hele gezin (kinderen tot 6 jaar zijn gratis).
  • Natuurhistorisch Museum: 24 euro voor het hele gezin.
  • Attractie Prater: 2x 3 euro (afhankelijk van de attractie).
  • Spaanse Rijschool ochtendtraining: 2x 16 euro voor volwassenen, 2x 8,50 euro voor kinderen. Een familieticket kost 36 euro.
  • ZOOM Kindermuseum: kinderen gratis, 2x 5 euro voor volwassenen.

Totale kosten bezienswaardigheden en openbaar vervoer: 304 euro (prijspeil 2020).

De kosten voor eten hebben we niet opgenomen. De prijzen in Wenen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Wat je aan eten en drinken uitgeeft hangt sterk samen met je eigen voorkeur: kies je voor uitgebreid lunchen of neem je een eigen broodje mee voor tussen de middag?

Ben jij van plan om een stedentrip Wenen met kinderen te plannen? Laat het hieronder gerust weten als je vragen of tips hebt!

Samengevat: Wenen met kinderen

Meer leuke activiteiten in Wenen voor kinderen vind je hieronder:

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een leuke stedentrip met kinderen naar Wenen

Meer lezen

Op zoek naar meer toffe stedentrips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Vienna en Interrail. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Heiii
    Wij willen aankomende zomer met onze zoon van 9, zoon van 6 en dochter van 4 naar Wenen voor we door naar Karinthië rijden.
    De Spaanse rijschool is dat ook leuk voor niet “paardemeisjes” denken jullie ‍♀️
    Groeten Helen de Viet

    • Hallo Helen,

      Ik zou de Spaanse Rijschool sowieso niet aanraden met een 4-jarige. Het is best een lange zit en niet heel ‘spannend’ of spectaculair om naar te kijken voor die leeftijd. Zelfs voor 4-jarige paardenmeisjes zou ik het niet aanraden.

      Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.