Blogger Lineke is onderweg naar Oostenrijk met haar gezin. Het Brandnertal met kinderen in de zomer ontdekken. Dat is wat ze gaat doen. Op zo’n kleine 900 kilometer rijden vanaf Utrecht vind je het Brandnertal. Dat is één van de dalen in de deelstaat Vorarlberg in Oostenrijk.
Brandnertal met kinderen, op zomervakantie in Vorarlberg
We zijn onderweg naar de deelstaat Vorarlberg in Oostenrijk. Dit grenst aan Liechtenstein en Zwitserland en is het meest westelijk deel van Oostenrijk. De deelstaat, maar ook het Brandnertal zelf, zijn voor mij volkomen onbekend. Ik ken het van naam en dat is het wel zo’n beetje. Zou het er leuk zijn met kinderen?
Terwijl mijn man ons langs de Bodensee rijdt, pak ik mijn telefoon en ga naar de website van Vorarlberg toerisme om te kijken wat er in het Brandnertal met kinderen te doen is. Omdat ik het toch wel prettig vind een klein beetje te weten waar we terecht zullen komen, lees ik me in. Mede ook omdat ik vanaf de achterbank behoorlijk wat vragen krijg naarmate we dichter bij het Brandnertal komen.
“Wat gaan we daar doen? Is het er leuk voor kinderen? Hoe lang blijven we daar? Welke taal spreken ze daar? Wat als we iets gaan doen en ik kan het niet verstaan?”. Genoeg vragen om uit te zoeken. Brandnertal met kinderen ontdekken, dat is wat we gaan doen.
Onze uitvalsbasis in het Brandnertal is Pension Bergkristall. Gelegen bij de kabelbaan en op loopafstand van het centrum. Ideaal!
Ligging Brandnertal:
Gästekarte Brandnertal, Alpenstadt Bludenz en Klostertal
Al bij één nacht verblijf in het Brandnertal krijgen alle gezinsleden een persoonlijke gästekarte. Met die gästekarte krijg je korting bij kabelbanen, activiteiten en baden. En sommige activiteiten zijn met het gebruik van de kaart zelfs gratis, dit geldt ook voor de bus en trein in heel Vorarlberg.
Hier wordt mijn vakantiebudget heel blij van kan ik je vertellen. Meteen een pluspunt voor een zomervakantie in het Brandnertal met kinderen.
Lünersee, een natuurlijk stuwmeer bezoeken
De Lünersee is één van de grootste natuurlijk stuwmeren in de Alpen. Het ligt op ongeveer 1970 meter hoogte. Ingeklemd tussen de bergen aan het einde van het Brandnertal.
Als je het Brandnertal helemaal doorrijd kom je uiteindelijk bij de Lünersee. Dat wil zeggen, bij de Lünerseebahn. Een kabelbaan die je naar boven brengt en waar je een prachtig uitzicht hebt over het stuwmeer, de Lünersee.
Met de auto naar boven
We volgen met de auto de aanwijzingen van onze navigatie. Deze raakt echter al gauw de kluts kwijt en we hebben het gevoel dat we niet goed rijden. Alleen maar bochten en talloze tegenliggers die je soms alleen kunnen passeren als je weer een stukje achteruit de berg af rijdt. Het rijden wordt steeds spannender en gaat langzaam. Dus besluiten we terug te rijden.
Toch liever met de bus naar boven
Aangezien we met onze gästekarte gratis met de bus mogen besluiten we dat de bus ons naar boven gaat brengen.
We parkeren bij de Palüdbahn en wachten daar op bus 81. Niet lang daarna rijden we dezelfde weg als net naar boven. Maar nu vlot en ontspannen. De chauffeur kent de weg en kennelijk heeft men meer respect voor een omhoog komende bus dan een omhoog komende Nederlander.
Boven aan de kronkelweg, bij de kabelbaan is een groot parkeerterrein. Echter zijn er meer mensen die willen parkeren dan de ruimte die het terrein biedt en dus staan er langs de weg ook aardig wat auto’s geparkeerd.
Bij de kassa halen we onze tickets en niet veel later staan we in de rode gondel naar boven. Er staat behoorlijk wat wind en dat merk ik al in de kabelbaan. Naast de stijgende beweging deinen we ook zachtjes van links naar rechts. Niet te veel over nadenken maar.
Wandelen om het meer
Eenmaal boven ben ik blij dat ik nog snel onze jassen heb meegenomen. Het waait er enorm dus de jassen worden gelijk dicht geritst. Maar het uitzicht is fenomenaal. Je kunt rond het hele meer wandelen. Gaan we linksom via de stuwdam of rechtsom via een klein schiereiland? We besluiten rechtsom te gaan, in ieder geval naar het eilandje.
Na een klein uur wandelen en heel veel foto’s is het voor ons tijd om naar beneden te gaan. We sluiten aan in de wachtrij voor de kabelbaan naar beneden. Terwijl de jongens zich vermaken in het speeltuintje lees ik nog wat wetenswaardigheden over het meer. En dan zoeven we langzaam weer naar beneden.
Praktische informatie
- Entreeprijs: Voor een retourrit met de Lünerseebahn betalen volwassenen 14,60 euro en kinderen 8,80 euro (prijspeil 2019).
- Parkeren: Parkeren kan bij Lünerseebahn. Is dit terrein vol dan kan je parkeren langs de weg.
- Openingstijden: van 8 tot 17 uur in de periode mei t/m september.
- Adres Lünerseebahn: Schattenlagant, 6708 Brand, Oostenrijk
- Toegankelijk met wandelwagen? Deels. De wandeling linksom is niet toegankelijk voor een buggy. Rechtsom wel, dus je zou rechtsom kunnen gaan en dan bij restaurant Alpe Lünersee weer terug.
- Duur wandeling: Als je de hele route rondom het meer loopt kost je dat ongeveer 2 uur.
- Horeca: Boven bij de Lünersee zijn 2 restaurants te bezoeken. Douglas Hütte en Alpe Lünersee.
Natursprünge-Weg Brandnertal, wandelen over een natuurweetjespad
In het dorp Brand nemen we de kabelbaan Dorfbahn omhoog naar Parpfienz. Daar stappen we over op de Panoramabahn naar de Burtschasattel. Het bergstation op 1680 meter.
Direct naast de kabelbaan rennen de kinderen naar een boomstam. ‘Stammwissen’ staat er op. Een boomstam met feitjes, weetjes en plaatjes over de natuur waarin we ons bevinden. Deze boomstammen staan verspreid langs de hele route op kleine stations. Zo wordt de route van 4,6 kilometer in stukjes geknipt door ‘Stammwissen’. De stations zitten leuk in elkaar en zijn divers. Zo leren de kinderen over stenen en rotsen. Maar ook over bomen en lawines. De wandeling is prachtig. Dan komen we bij de Barfuß-Weg.
Barfuß-Weg Brand im Brandnertal, een blotevoetenpad boven op de berg
Wij gaan wandelen op een heus blotevoetenpad. Dit is eigenlijk verdeeld in twee delen. Beide jongens willen het proberen, op blote voeten het pad naar beneden te lopen.
De jongens gaan zitten op een boomstam. De sokken en schoenen gaan uit. Terwijl ik de schoenen aan mijn rugzak knoop beginnen de kinderen met hun tocht over boomschors, dennenappels, steentjes en modder. En zo lopen ze over deel één van het pad.
Het andere deel van het pad loopt achter het waterreservoir en is wat natter en modderiger. Het loopt door gras, stroompjes en over boomstammen. Met gelukkig een waterbak aan het einde waar de voetjes in afgespoeld kunnen worden.
Tierwelten Brandnertal, wandelen langs dierenweetjes en feiten
Hier lopen we een route die ons meer vertelt over de planten en dieren die hier leven. Al snel komen we de eerste vogelhuisjes tegen die open kunnen. Daarin lezen we informatie over de bij. De interesse bij mijn zoon is gewekt.
Ineens roept mijn oudste zoon dat hij een bijenkorf gevonden heeft. Ik versnel mijn pas een beetje…want bijenkorf, want veilig?? Maar dan zie ik hem gluren door een enorme nagemaakte honingraat. In korte tijd leren we van alles over de bijen.
Na de bijen volgen de insecten, de mieren, de marters, vlinders en meer. En op alle stations is iets te doen, te zien en te horen.
Eenmaal bij het bergstation van de Palüdbahn stappen we in een gondel en zweven terug naar beneden. Wat een heerlijke dag in het Brandnertal met kinderen.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Voor een familiedagkaart bij 2 volwassenen en alle kinderen betaal je 62,10 euro (prijspeil 2019). Je kunt dan met de Dorfbahn, Panoramabahn en de Palüdbahn heen en terug.
- Parkeren: Parkeren kan bij de Palüdbahn en de Dorfbahn. Staat je auto nog bij de ene kabelbaan en kom je bij de andere naar beneden? Neem dan bus 81 naar het parkeerterrein waar je auto staat.
- Openingstijden: Dorfbahn en Panoramabahn dagelijks van 8.30 tot 16.30 uur in de periode mei t/m oktober. Palüdbahn is woensdag t/m zondag van 8.30 tot 16.30 uur geopend.
- Toegankelijk met wandelwagen? Natursprünge-Weg en Tierwelten zijn wandelingen die je ook met een buggy kunt lopen. De Barfuß-Weg is zelf niet begaanbaar met buggy, wel het centrale pad dat er naast ligt. Peuter- en kleutervoetjes kunnen natuurlijk wel over het blote voetenpad lopen.
- Duur wandeling: Natursprünge-Weg duurt ongeveer 2 uur, Barfuß-Weg doe je in een uur en Tierwelten kost je ongeveer 1,5 uur.
- Horeca: Langs de hele route zitten diverse restaurants en hutten waar je iets kunt drinken en eten.
- Meer informatie over de themawandelwegen vindt je hier.
Kesselfall, wandelen naar een waterval in een diepe kloof
De Kesselfall in Brand is een begrip. Tijdens een zomervakantie in het Brandnertal met kinderen mag je deze waterval niet missen.
De rivier Alvier baant zich een weg door een kloof van 40 meter diep. Vanaf parkeerplaats Innertal, bij de Palüdbahn, wandel je volgens de bordjes de rondweg met een bezoek aan de waterval. Een waterval waar het water zich met veel geraas en gedonder 40 meter naar beneden stort.
We lopen langs een idyllisch kerkje, over de brug die ons naar de andere kant van de wild stromende Alvier brengt en daarna gaat het gemoedelijk omhoog. Pas het laatste stuk vind ik het spannend worden. Doordat de paden smaller en modderiger worden en we dichter langs de kloof lopen let ik extra goed op de kinderen. Maar als we eenmaal op het houten bruggetje staan boven de 40 meter dieper liggende, woest kolkende rivier kan ik niet anders dan vol bewondering kijken naar dit bijzondere stukje natuur.
De herrie van de waterval is enorm, we kunnen elkaar nauwelijks verstaan. Maar wat is het hier mooi. Na de nodige foto’s gaan we via het andere pad weer terug.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Je kunt Kesselfall gratis bezoeken
- Parkeren: Parkeren kan bij de Innertal parkeerplaats bij de Palüdbahn
- Openingstijden: Altijd open. Deze wandeling wordt zelfs aangeraden bij regen. Dan schijnt het helemaal een bijzonder schouwspel te zijn.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee, en met hele kleine kinderen zou ik het ook wel spannend vinden, vooral het laatste stuk vlakbij de waterval.
- Duur wandeling: De rondweg loop je in ongeveer 1,5 uur.
Kletterpark Brandnertal, klimmen tussen de bomen in een klimpark
Vanuit het centrum van Brand lopen we naar boven. We volgen de bordjes Kletterpark. De kinderen zijn een beetje gespannen. Ze hebben wel eens eerder geklommen in een klimpark, maar het is altijd weer afwachten hoe het hier gaat. Na een kwartier lopen zijn we er. Midden in het bos. We melden ons bij het huisje waar alle klimspullen liggen.
Het klimpark heeft 4 verschillende parcours onderverdeeld in kleuren om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Groen en geel voor de beginner en kinderen vanaf 8 jaar, met een minimale lengte vanaf 1.10 meter. Rood en zwart zijn voor de gevorderde klimmer en kinderen met een minimale lengte vanaf 1.40 meter. Kinderen onder de 14 jaar mogen alleen klimmen onder begeleiding van een volwassene. Eén van ons is dus de pineut.
Man en kinderen worden in een gordel en veiligheidshelm gehesen. Dan gaan we met de instructeur naar het oefenparcours. Humoristisch en geduldig legt de instructeur het gebruik van de gordel, haken en katrollen uit. Ik vertaal het voor de kinderen. Dan mogen ze laten zien of ze het snappen. Vol bewondering kijk ik hoe alle informatie omgezet wordt in het juiste handelen. En niet veel later mogen we op eigen gelegenheid beginnen aan het groene parcours.
Als ik mijn jongste zoon op 3 meter hoogte tussen de bomen zie balanceren voel ik even mijn hartslag versnellen. Dat zakt als hij het plateau aan de boom bereikt en naar zijn broer roept dat dit klimpark “echt supervet” is. Bezoek geslaagd!
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Voor volwassenen is de entreeprijs 21 euro. Voor kinderen van 8 tot 16 jaar betaal je 15 euro. Klim je met het hele gezin dan is het familieticket van 48 euro misschien een optie voor je (prijspeil 2019).
- Parkeren: Parkeren kan in het centrum van Brand.
- Openingstijden: Juni t/m augustus van 10 tot 17.30 uur geopend. Bij slecht weer is het klimpark gesloten.
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja tot in het park kan je met een buggy komen. En ook voor de allerkleinsten is er wat te klimmen en klauteren.
- Duur activiteit: Trek hier ongeveer 2 tot 4 uur voor uit.
Alvierbad, zwemmen in een natuurbad
Op warme zomerdagen willen mijn kinderen graag zwemmen. Ze zijn dan ook blij als ik vertel dat er in Brand een meer is waar ze kunnen zwemmen. Tijdens een zomervakantie in het Brandnertal met kinderen is dat een heerlijk verfrissend uitje.
Het Alvierbad is een natuurlijk meer. Dat dit een bijzonder meer is dat gevuld is met drinkwater en gereinigd word door duizenden waterplanten, daar hebben zij niet zo’n interesse in. De grote glijbaan, de waterspeelbak, de waterval daarentegen, daar zijn ze niet bij weg te slaan.
Ik leg mijn badlaken op een ligbed in de ligweide om het meer. Ik zwaai naar mijn oudste die op het punt staat een bommetje te maken. Vervolgens kijk ik naar de bergen die deze prachtige plek omringen. Hier houd ik het wel een poosje uit. Het voelt als vakantie!
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Voor volwassenen is de entreeprijs voor een dag 5,50 euro. Voor kinderen van 8 tot 14 betaal je 3 euro. En jongeren van 14 tot 18 betalen 3,50 euro (prijspeil 2019). Kaarten voor een halve dag zijn natuurlijk goedkoper. Met je Gästekarte is de entree gratis.
- Parkeren: Parkeren kan op het terrein bij het meer.
- Openingstijden: Mei tot september van 10 tot 18 uur geopend. Bij slecht weer is het Alvierbad gesloten.
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja.
Kneipp-Anlage, kuren volgens Sebastian Kneipp
In het centrum van Brand zie ik een bordje staan met ‘Kneipp-Anlage’. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. We lopen naar beneden en komen uit in een soort tuin. Een tuin waar rust, verfrissing en gezondheid centraal staan volgens de methode van Sebastian Kneipp.
Mijn kinderen willen graag het blotevoetenpad lopen. Goed voor de doorbloeding. Daarna een rondje door koud water, goed voor de bloedsomloop. Of het nou werkt of niet, de kinderen hebben er plezier in. Na al dit ‘kuren’ zitten we in de relax hoek en eten een broodje. Lekker hoor zo’n Kneipp-Anlage.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: De Kneipp-Anlage is gratis te bezoeken
- Parkeren: Parkeren kan in Brand zelf
- Openingstijden: Altijd open
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja
Uitstapjes in het Brandnertal als het regent
In Oostenrijk kun je een regenachtige dag treffen. Maar ook dan is er in het Brandnertal met kinderen van alles te doen.
Milka fabriek
Als we bij station Bludenz uit de bus stappen merkt mijn jongste op dat het hier naar chocolade ruikt. Ik steek mijn neus in de lucht en ruik dat hij gelijk heeft. Al snel herken ik de paarse kleur van Milka. Er zit hier een Milka fabriek en bij de fabriek zie ik een paars bord met ‘Lädele’ er op.
We gaan naar binnen. Een bescheiden mini tentoonstelling voert ons langs 100 jaar Milka geschiedenis. Leuk om even te bezoeken en gratis. Nou ja, gratis als het je lukt zonder aankopen door de Milka winkel te lopen…
Val Blu in Bludenz, een zwembad met glijbaan
Wat doe je in het Brandnertal met kinderen als het de hele dag regent en je bent al wezen shoppen in het Zimba shopping center in Bludenz? Juist ja, dan kan je gaan zwemmen in het zwembad Val Blu in Bludenz. Het buitenbad is gesloten als we er zijn maar binnen is het minstens zo leuk om de kinderen even uit te laten razen.
Er is een groot overzichtelijk wedstrijdbad, met aan de zijkant van die massage stralen, een pierenbad met speelattributen voor de kleintjes. Maar mijn kinderen gooien hun handdoek bij ons op de stoel en rennen naar de grote glijbaan. Een glijbaan die snelheid registreert maar ook hoeveel lichtpunten (touchpoints) je onderweg kan aanraken. Je begrijpt, we zien de jongens nauwelijks die middag.
Een familie ticket voor 2 volwassenen en alle kinderen kost 22 euro en dan mag je er 3 uur blijven. Voor 1 volwassene en alle kinderen is dat 13,50 euro (prijspeil 2019). Er zijn kluisjes die je gebruikt met je toegangsbandje. Kleedhokjes zijn er weinig, dus als omkleden zonder privacy geen probleem voor je is zit je goed. Anders zul je even moeten wachten op een vrij hokje.
Brandnertal met kinderen ontdekken, er is meer…
Omdat een week niet genoeg is om het Brandnertal met kinderen te ontdekken zijn er nog een paar activiteiten die ik op mijn ‘voor een volgende keer’ lijstje heb gezet. Ik zal ze hier vast met je delen.
Boogschieten
Heb jij je altijd al eens Robin Hood willen voelen? In het Brandnertal zijn er twee 3D-parcours ingericht om kennis te maken met het boogschieten. Voor kinderen vanaf 8 jaar is de ‘schnupperkurs’ boogschieten te reserveren.
Bikepark Brandnertal
In het plaatsje Bürserberg ligt Bikepark Brandnertal. Zoals de naam al zegt, een park voor de fietser. Bij voorkeur voor mountainbikers. Maar er is meer. Je kunt er ook parcours afleggen met een Mountainkart of Monsterroller (soort step met mega dikke banden). Ik kan me voorstellen dat dit iets is waar ik mijn tieners komende jaren wel warm voor krijg.
Segway rijden
Ultra modern de omgeving ontdekken op een Segway. Dat kan in het Brandnertal. Voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. Weliswaar onder begeleiding van een volwassene en in het bezit van een verkeersdiploma. Volgend jaar is mijn jongste ook 10 jaar, mag jij raden hoe hoog dit op het wensenlijstje van de kinderen staat.
Paardrijden
Voor jongens en meiden die van paardrijden houden of het zouden willen leren. Bij Sporthotel Beck kunnen kinderen vanaf 6 jaar terecht voor rijles tijdens de vakantie. En heb je dat onder de knie, wat dacht je van een buitenrit door het Brandnertal? Als ik de ruiters met paarden langs zie lopen voel ik toch een tikkeltje jaloezie.
Is het Brandnertal met kinderen leuk om te bezoeken?
Ik geef een volmondig ‘JA’ op deze vraag. Wat we vooral erg prettig vinden is dat heel veel activiteiten op loopafstand zijn in Brand. De auto blijft geparkeerd en we zijn hele dagen in de buitenlucht.
En ligt onze bestemming toch iets verder dan loopafstand? Dan maakt het gebruik van het gratis openbaar vervoer met de Gästekarte het voor ons wel heel makkelijk. Bus 81 brengt ons overal, is comfortabel en we hoeven zelf geen enge haarspeldbochten te rijden.
Tenslotte zou ik nog als tip willen geven dat de aanschaf van ‘Montafon-Brandnertal Card’ het overwegen waard is. Dit kan al vanaf 3 dagen. Met die kaart kan je 3 aaneengesloten dagen gratis met kabelbanen in 11 verschillende wandelgebieden waaronder het Brandnertal. Voor een gezin kan dit een stuk voordeliger zijn dan losse tickets kopen. En ritjes met de kabelbaan kunnen je vakantiebudget behoorlijk doen slinken.
Ik denk dat ik wel kan zeggen dat wij een beetje verliefd geworden zijn op het Brandnertal. Met kinderen is het een heerlijke vakantiebestemming.
Ben jij al eens in het Brandnertal met kinderen geweest? Wat vonden jullie leuk om te doen?
Meer lezen
Op zoek naar meer blogs over Vorarlberg en Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Bezienswaardigheden Bodensee: 16 activiteiten met kinderen
- Rappenlochslucht in Dornbirn
- Met kinderen op wintersport in het Kleinwalsertal
- Met kinderen naar Montafon in Vorarlberg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden
- Direct naar alle blogs over Oostenrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vorarlberg Tourismus. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.