Kopenhagen met kinderen? Bezoek Experimentarium City

0
573

Tijdens onze citytrip Kopenhagen met kinderen hebben we heel veel verschillende dingen gedaan. Van rondvaart tot Tivoli en van mooie paleizen tot… spelen bij Experimentarium City. Voor de kinderen was Experimentarium City een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Kopenhagen. Natuurlijk vertellen we ook graag aan jou wat er te beleven is.

Wat is Experimentarium City?

Experimentarium City is het science center in Kopenhagen. Al spelende leren kinderen over natuur en techniek, kraken de hersens bij lastige puzzels en staat interactie centraal.

Het Experimentarium is normaal gesproken gevestigd in Hellerup, vlakbij Kopenhagen. Een grote brand heeft dat pand voor een groot deel verwoest. Sinds februari 2014 is er een tijdelijk Experimentarium in het centrum van Kopenhagen. De planning is dat het Experimentarium in september 2016 weer terug gaat naar Hellerup. Tot die tijd is er een tijdelijke tentoonstelling te ervaren op ‘Papier eiland’ in Christianshavn.

Wij bezochten Experimentarium City in de zomer van 2015. Extra leuk van de tijdelijke vestiging is de ligging direct naast foodhal Papiroen. Hier hebben wij na ons bezoek aan Experimentarium City heerlijk en informeel gegeten.

Maar wat is er te beleven bij Experimentarium City?

Experimentarium City is nu tijdelijk gevestigd in twee hallen.
Experimentarium City is nu tijdelijk gevestigd in twee hallen.
Goed te combineren met foodhal Papiroen.
Goed te combineren met foodhal Papiroen.

Plezier met het hele gezin

Bij binnenkomst krijgen we allemaal een bandje om onze arm. Die hebben we nodig om apparaten in werking te zetten. Als we de hal instappen weten we even niet waar te kijken. Wat is er veel te doen en te zien. Eerst maar even de tassen in een kluisje stoppen, dan hebben we onze handen vrij.

We activeren onze bandjes en proberen wat spelletjes te doen. Maar ergens klopt er iets niet. Je moet tegen elkaar spelen, maar het apparaat herkent de bandjes niet. Even hulp vragen bij een medewerker en dan blijkt dat we ons bij de computers als team moeten activeren en niet allemaal afzonderlijk. In de herkansing dus. We kiezen teamnaam ‘Kidseropuit’ en de kinderen kissebissen even over waar we mee gaan beginnen. Pas als wij aangeven dat we alles gaan proberen, maar niet alles tegelijk kunnen, stoppen ze met hun strijd. We kiezen voor de activiteit die vrij is.

Hal 1 met het gedeelte waar we onze bandjes kunnen activeren.
Hal 1 met het gedeelte waar we onze bandjes kunnen activeren.

We springen met z’n allen zo hoog mogelijk, poetsen op muziek een zogenaamde badkamer en kruipen tussen elastieken door. We vangen ballen en gooien ze snel in het juiste gat. We klimmen en klauteren over een parcours om snel lichtjes uit te drukken en zo punten te verdienen.

Wat ontzettend leuk allemaal! Regelmatig ben je in musea als ouder een soort toeschouwer of een hulpje van je kind. Hier doe je allemaal echt mee. Bij het springen gaat het niet alleen om zo hoog mogelijk, maar vooral om met z’n allen bij de tweede sprong hoger te springen dan bij de eerste sprong. Hoe groot of hoe klein je ook bent, hoger springen dan de eerste keer kan iedereen proberen.

Klimmen over de buizen om de lampjes uit te tikken. Op de vloer staan is verboden.
Klimmen over de buizen om de lampjes uit te tikken. Op de vloer staan is verboden.
Snel en voorzichtig tussen de touwen door.
Snel en voorzichtig tussen de touwen door.

Achterin de hal zijn er allerlei puzzels op te lossen. We doen even een poging, maar worden te veel afgeleid door alle andere dingen die er nog zijn. In de tweede hal kan je (zonder je bandje) allerlei dingen uitproberen. Dochter M. en zoon C. rijden op een paard, zo snel mogelijk. Op een beeldscherm zien ze wie er voor ligt. Er is van alles om doorheen te kruipen of om op te klimmen. Sommige onderdelen snappen we niet in een keer, maar geen van ons heeft het geduld om rustig in een vreemde taal te lezen wat de bedoeling is. Dus hup, door naar een onderdeel dat we wel in een keer begrijpen.

Puzzeltjes oplossen.
Puzzeltjes oplossen.
Ontdekken hoe golven ontstaan.
Ontdekken hoe golven ontstaan.
Zo snel mogelijk paard rijden.
Zo snel mogelijk paard rijden.

Als we na een paar uur trek beginnen te krijgen is het tijd om af te ronden. We scannen onze bandjes nog een keer en kunnen ervoor kiezen om foto’s per mail opgestuurd te krijgen. Dat doen we natuurlijk. Altijd leuk om later nog te bekijken. M. en C. hebben nog een brandende vraag: “Mama, gaan we hier morgen weer heen?”.

Praktische informatie

Experimentarium City is tot circa september 2016 in het centrum van Kopenhagen te vinden met de tentoonstelling zoals wij deze hebben bezocht. Wij zijn heel benieuwd naar het vernieuwde onderkomen in Hellerup.

Voor de tijdelijke tentoonstelling gelden de volgende entreeprijzen:

  • kinderen van 3-11 jaar 105 DKK (circa 14 euro)
  • vanaf 12 jaar 160 DKK (circa 21,50 euro)

Meer informatie over actuele entreeprijzen, de verbouwing/verhuizing en de openingstijden is te vinden op de website van Experimentarium.

Zouden jouw kinderen Experimentarium City leuk vinden?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in en om Kopenhagen te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Ons bezoek aan Experimentarium City is mogelijk gemaakt door Visit Denmark en Experimentarium City. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.