Achter de schermen bij familytravelblog KidsErOpUit

10
224
Werkoverleg tijdens de blogreis naar Salzburg.
Werkoverleg tijdens de blogreis naar Salzburg.

Het is vandaag 1 september 2015. Voor jullie misschien een hele gewone datum, voor mij niet. Samen met collega familytravelblogger Tikva van Gezinopreis ben ik al een tijdje bezig met een nieuw initiatief en dat lanceren we vandaag. Hartstikke spannend natuurlijk en het leek me leuk om dit te combineren met een kijkje achter de schermen bij KidsErOpUit. Ik krijg regelmatig vragen (leuk!) en soms worden er ook wat vooroordelen naar m’n hoofd geslingerd (minder leuk….). Tijd om te laten zien wat er achter de schermen allemaal gebeurd. Maar eerst…. de lancering van ons initiatief!

NIEUW: Familytravelbloggers.nl staat online!

KidsErOpUit is een familytravelblog, een niche binnen de travelbloggers. Misschien denk je nu: “Lekker belangrijk om te weten”. Voor jullie maakt het niet, jullie willen gewoon onze tips en ervaringen lezen. Maar zoals jullie gezien hebben werken we regelmatig samen met verkeersbureaus, pr-bureaus en andere bedrijven. Hierdoor kunnen we nog meer ervaringen op doen om met jullie te delen. Heel fijn!

Ik heb regelmatig contact met enkele andere familytravelbloggers en allemaal merkten we dat het voor marketeers best lastig kan zijn om de juiste blogger te vinden. Zo krijg ik regelmatig mails over bestemmingen buiten Europa en sturen ze een blogger die nooit kampeert informatie over kamperen. Niet handig voor beide partijen. Ook merkten we dat niet alle marketeers begrijpen hoe ze met gezinnen kunnen werken (ja werk, het is geen vakantie, maar daarover later meer). We besloten onze krachten te bundelen en familytravelbloggers.nl is daar het resultaat van.

Familytravelbloggers.nl is een samenwerkingsverband van bloggers dat heel snel inzichtelijk maakt waar iedereen zich binnen deze niche op richt, welke samenwerkingsmogelijkheden er zijn en we geven nog wat praktische tips over werken met gezinnen. Binnen de blogwereld is dit vernieuwend door de gezamenlijke presentatie van alle blogs binnen een niche en onze openheid over de harde cijfertjes.

Voor jullie is het leuk om eens op familytravelbloggers.nl rond te kijken, andere blogs te gaan volgen die je aanspreken en als het goed is gaat het ons meer relevante input leveren voor ervaringen die we op KidsErOpUit kunnen delen.

Nederlandse familytravelbloggers

Sponsoring, blogreizen en meer van dat soort zaken op KidsErOpUit

Nu ik het over bedrijven en marketeers heb gehad, kom ik direct bij het onderwerp gesponsorde blogs. Ja, we mogen ‘gratis’ vakanties, uitjes en producten uitproberen, krijgen daar steeds vaker ook nog een vergoeding voor. Klinkt als een droom he? Zal ik vertellen wat we ervoor terug doen? En hoeveel tijd daarin gaat zitten? Een kleine rekensom leert al snel dat mijn baan in loondienst per uur meer oplevert. Natuurlijk doen wij het allemaal omdat we het ontzettend leuk vinden. Geen discussie over mogelijk. Maar het is wel werk. Er gaan heel wat uren van de week in KidsErOpUit zitten. Hoe fijn is het dat er dan steeds vaker inkomsten tegenover staan. Zo kan ik onder andere de hosting en kosten van events betalen en oh ja, verdien ik misschien nog ietsje terug van het maximum aan vrije dagen die ik bij mijn werkgever heb gekocht. Dan hebben we het nog niets eens over de apparatuur die je nodig hebt om te bloggen. Moet ik nog verder rekenen?

Gezellig bij TBEX, de travelbloggersconferentie.
Gezellig bij TBEX, de travelbloggersconferentie.
Ja, het was gezellig, maar overdag maakte ik lange dagen in dit soort zaaltjes....
Ja, het was gezellig, maar overdag maakte ik lange dagen in dit soort zaaltjes….

Jullie zien alleen de leuke uitjes, vakanties en producten. Zo hoort het ook. Maar achter de schermen hebben we veel mails te beantwoorden, proberen we onze winactie van websites als Prijsvragengala te halen (want we organiseren deze niet voor prijsjagers, maar voor jullie, onze lezers!), moeten we het copyright van onze foto’s beschermen (het was vorige week twee keer raak dat we ontdekten dat er zonder toestemming foto’s zijn gebruikt) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Energievreters zijn het soms.

Eerder noemde ik het al: blogreizen zijn geen vakantie. Het is hard werken, elke dag een vol programma. Wij doen in 1 dag wat een vakantie vierend gezin in 2, 3 of 4 dagen doet. Gelukkig kunnen Maureen en Camiel dat goed aan (ze genieten!) en zijn we inmiddels door ervaring wijzer geworden. Als een programma echt te vol is dan geven we dat aan. Maar dan zijn we er nog niet. Vakantievierders maken wat foto’s als ze er zin in hebben. Ik bedenk vooraf waar ik foto’s van wil, zorg dat ik alles op beeld heb vanuit verschillende hoeken, we lopen nog een keer terug als de grijze wolken opeens wegwaaien enz. Ik maak een praatje met een medewerker, check de feiten en maak soms nog een filmpje. Bij thuiskomst moet al dat materiaal worden geordend, filmpjes gemonteerd (schiet er door tijdgebrek vaak bij in) en worden de blogs geschreven. Wie had het ook alweer over vakantie? Ja, ja, ja, het is leuk. Ik mag hopen dat jij ook met plezier naar je werk gaat!

Werkoverleg tijdens de blogreis naar Salzburg.
Werkoverleg tijdens de blogreis naar Salzburg.

Gesponsord, betaald of geen van beide. Voor ons maakt het geen verschil. In alle gevallen kijken we of het past bij KidsErOpUit. Altijd proberen we er blogs van te maken die voor jullie interessant zijn. Altijd blijven we eerlijk ons eigen mening geven. Altijd delen we eerlijk onze eigen ervaringen. De trouwe lezers hebben de meer kritische blogs zeker voorbij zien komen. Maar ook bij kritiek proberen we objectief te blijven in ons oordeel: want al vinden wij het niets, we kunnen wel aangeven voor welke mensen het wel interessant is. We kunnen wel beoordelen of een concept goed is doorgevoerd, of het schoon en netjes is en of het kindvriendelijk is of niet.

Dankzij KidsErOpUit kunnen we ook vakanties en uitjes doen die we anders niet zouden doen (al was het alleen maar omdat ons vakantiegeld niet onuitputtelijk is), daarbij staan voor ons altijd de volgende vragen centraal: zijn we nieuwsgierig naar deze activiteit? Is het de moeite waard om te proberen? Gaan we ons laten verrassen? Klinkt het leuk genoeg om uit onze eigen comfort-zone te stappen? Past het mogelijk bij KidsErOpUit? Is het antwoord ‘ja’, dan doen we het.

Maar laten we met z’n allen eerlijk zijn. Een reisblog met dagelijks (!) nieuwe blogs is financieel niet op te brengen als er geen sprake is van sponsoring en/of betaling. Wat mij betreft dus geen discussie meer hierover, anders ga ik entreekosten heffen om hier te kunnen lezen ;-).

Een gewone KidsErOpUit-week

Genoeg over sponsoring enzo. Tijdens een gemiddelde KidsErOpUit week probeer ik ervoor te zorgen dat er afwisselende blogs te lezen zijn: binnenland, buitenland, low-budget, accommodaties, praktische tips en product reviews worden zo goed mogelijk verdeeld over de week. Als het weer plotseling omslaat (regen i.p.v. zon of andersom) dan schuif ik last minute nog wat. Soms is een van de bloggers ergens heen geweest en willen we de blog snel online hebben, daarvoor hou ik dan ruimte vrij.

Bloggen: tikken, tikken, tikken, foto's maken, foto's bewerken, video maken, onderwerpen bedenken, planning maken, pitchen enz.
Bloggen: tikken, tikken, tikken, foto’s maken, foto’s bewerken, video maken, onderwerpen bedenken, planning maken, pitchen enz.

Elke ochtend begint met het delen van de blog van die dag via onze social media kanalen. Ik maak dus een rondje langs Facebook, Twitter, Instagram, Google+ en Pinterest. Volg je ons daar nog niet? Dan even snel doen.

Daarna ga ik naar mijn werk. In mijn pauze beantwoord ik in 10 minuten mails die ik snel en makkelijk kan beantwoorden en de rest bewaar ik voor ’s avonds of het weekend.

Elke avond ben ik bezig met blogs schrijven, blogs klaar maken voor publicatie, mails afhandelen, social media, administratie en afstemming met de bloggers. Veel werk. Maar dan kijk ik ’s avonds voor het slapen in mijn app van Google Analytics en zie ik hoeveel mensen er zijn geweest, ik zie de reacties op Facebook of ik hoor dat iemand dankzij onze tips ergens heen is gegaan. Dan weet ik dat we het niet voor niets doen en dat heel veel mensen blij met ons zijn. Dan voel ik me trots en voldaan.

Rondje langs onze social media kanalen.
Rondje langs onze social media kanalen.

In het weekend doen we vaak iets ‘blogables’ oftewel iets wat later weer gebruikt kan worden voor een blog. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dit allemaal combineer. Tja, het zit ‘m in efficiënt werken. Als we verder moeten rijden of als ik ergens met de trein heen ga, dan zit ik fanatiek te tikken op m’n MacBook. Op vrijdag (mijn ‘vrije’ dag) verzet ik ook veel werk, heerlijk luxe want dan heb ik 3 uur achter elkaar dat ik ongestoord kan bloggen. Maar eerlijk is eerlijk, dit tempo hou je niet altijd vol. We gaan dus wel iets in de organisatie van KidsErOpUit veranderen de komende tijd.

Hoe verder met KidsErOpUit?

In mijn terugblik op het eerste jaar van KidsErOpUit heb ik al iets verteld van wat we komend jaar gaan doen. Ik had het over een plannetje (dat was familytravelbloggers.nl), over een handige kaart (die komt nog) en een Vakantieboek (‘projectje’ voor 2016).

Eind deze week komen (bijna) alle bloggers bij elkaar en hebben we een redactievergadering. We gaan de plannen voor de komende maanden concreter maken. Dat gaat zeker inspirerend en gezellig worden. Heb jij input voor onze vergadering, dan horen we dat natuurlijk graag in een reactie hieronder of op onze Facebookpagina. Grijp je kans zou ik zeggen ;-).

We gaan het niet alleen hebben over welke blogs we willen schrijven, maar ook over de organisatorische kant. Door de snelle groei van KidsErOpUit wordt het teveel voor mij om achter de schermen bijna alles zelf te doen. Ik heb hierdoor inmiddels een tweede baan erbij. Marije is al bijgesprongen en helpt met de foto’s. Enkele andere bloggers hebben ook aangegeven meer te willen doen, dat gaan we de komende weken verder invullen. Als het goed is merken jullie hier voor de schermen weinig van. Ik denk zelf dat KidsErOpUit hierdoor alleen maar beter gaat worden en, niet onbelangrijk, minder kwetsbaar. Als ik nu onder de auto kom ligt de boel namelijk op z’n gat…. Dat kan niet meer met een blog dat van een hobby een start-up bedrijf is geworden.

Zo, dat was het kijkje achter de schermen. Ik hoop dat jullie vragen zijn beantwoord en ik wat vooroordelen heb weg kunnen nemen. Nog een brandende vraag? Stel ‘m gerust. Nu aan jullie de kans om input te geven voor onze vergadering. Dus roept u maar: wat is KidsErOpUit voor jou? Over welke onderwerpen lees je graag? Wat mis je nog? Wat moet je echt even gewoon kwijt aan ons?

Meer lezen

Ik schreef al meer over KidsErOpUit. Nieuwsgierig wat dat allemaal was? Klik ontdek:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

10 REACTIES

  1. Hi Saskia, ik heb met plezier gelezen hoe jij het allemaal voor elkaar krijgt. Het is niet zomaar wat! Ik lees jullie blogs met veel plezier. Nee, elk weekend iets blogwaardigs doen, dat is best wel heftig. Soms wil je ook gewoon even niets. Succes daarmee, mag best vaker, zo’n kijkje achter de schermen. En na het lezen van jouw post denk ik ook weer, ja, tijd efficiënt en gefocust indelen. Puntje van aandacht… haha!

    • We slaan ook weleens een weekendje over hoor ;-). En voor we het blog hadden deden we ook elk weekend wel iets, kan soms heel simpel zijn.

  2. Wat ik kwijt wil? Dat je een leuk en enthousiast mens bent en ik vind het super dat je hier zo eerlijk in bent. Zo. Dat is eruit! En verder: jullie hebben het verdiend!