De Asitz in Saalfelden Leogang: een berg met urenlang speelplezier in Tirol

Op de berg Asitz in Saalfelden Leogang in Oostenrijk is heel veel leuks te doen voor zowel jong als oud. Zo is er een ‘Spieleweg’ bij het bergstation en een ‘Sensespark’ bij het middenstation. Nieuwsgierig geworden? In dit blog van blogger Yvonne lees je er alles over of bekijk het filmpje voor een impressie.

Asitz, een kindvriendelijke berg in Saalfelden Leogang in Tirol 

De Asitz is gelegen in de gemeente Leogang in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger Land. Het maakt deel uit van het district Zell am See. Vanuit Nederland rijd je in zo’n 9 uur er naar toe. 

Vanuit het dal in Leogang gaat er een bergbaan naar de Asitz, ook wel bekend als de ‘berg der Sinne’, in het Nederlands vertaald de berg van de zintuigen. Als we thuis de website bekijken lijkt die naam terecht gekozen. Er zijn heel veel ‘zintuigen prikkelende’ activiteiten te beleven op deze berg. Van thematische gezinswandelingen, mooie bergmeertjes, leuke berghutten en een zintuigenpark bij het middenstation. 

In de zomer 2020 is het zover, we zijn aangekomen in Leogang en nemen in de ochtend de berglift naar de Asitz.  

Direct een impressie krijgen van de Asits berg? Bekijk dan het fimpje over Saalfelden Leogang voor een impressie.

De Asitz berg in Leogang wordt ook wel de 'berg der sinne' genoemd. Er is zoveel te beleven, waarbij al je zintuigen worden geprikkeld.
De Asitz berg in Leogang wordt ook wel de ‘berg der sinne’ genoemd. Er is zoveel te beleven, waarbij al je zintuigen worden geprikkeld.

Spielewanderweg 

We beginnen helemaal op de top van de berg en blijven in de gondel zitten tot het eindstation. Het is een mooi ‘ritje’ en we hebben uitzicht op de rotsbergen voor ons. Dat is meteen iets wat Leogang uniek maakt, aan de ene kant van het dal heb je de grillige rotsbergen en aan de andere kant de meer lieflijke grasbergen. 

Bij het bergstation aangekomen stappen we uit en lopen we iets verder de berg op. Op gegeven moment zien we aan de linkerkant het startpunt van de Spielewanderweg, ook wel bekend als Leo’s Game Trail. 

Deze familiewandeling van een kleine 5 kilometer gaat van het bergstation van de Asitzbahn via de ‘Asitzmulde on the Sonnkogel’ naar de openlucht bioscoop en dan via de  ‘Großer Asitz’ terug naar het bergstation. De wandeling gaat over een makkelijk begaanbaar pad maar is niet geschikt voor wandelwagens. 

De Spielewanderweg begint bij het bergstation van de Asitz.
De Spielewanderweg begint bij het bergstation van de Asitz.

Familiewandeling met speelstations onderweg

”Kijk mama, ik zie in de verte trampolines” zegt D. terwijl hij naar iets blauws wijst. En hij heeft gelijk, na een paar honderd meter komen we aan bij het eerst speelstation, de trampolines. Natuurlijk moeten deze worden getest, voordat we doorlopen naar het volgende speelstation, de klimtoren. 

Ook daar wil D. uitgebreid klimmen en klauteren, waardoor we eigenlijk tijd te kort hebben om helemaal door te lopen naar de openluchtbioscoop. In de middag willen we graag naar het sensespark bij het middenstation. We besluiten de wandeling wat in te korten en komen langs een aantal andere speeltoestellen.  

”Wat zijn dat voor huisjes?” vraagt D. ”Ga maar eens kijken” zeg ik tegen onze kleuter als we meerdere kleine houten punt-huisjes zien. Dat is leuk, het zijn plekjes om te relaxen, waarbij je de enorme loungebank naar voren en achter kunt schuiven.

Wil je in de zon liggen dan schuif je het loungebed naar voren en wil je in de schaduw dan schuif je de bank naar achter zodat je onder het puntdak komt te liggen. ”Kijk, er is zelfs een muziekje” zegt D. terwijl hij aan een knopje draait en er opeens muziek klinkt. 

Bij deze familiewandeling kom je allerlei leuke speeltoestellen tegen, zoals trampolines.
Bij deze familiewandeling kom je allerlei leuke speeltoestellen tegen.
De speeltuinen op de Asitz zijn mooi aangelegd en wat een uitzicht!
De speeltuinen op de Asitz zijn mooi aangelegd en wat een uitzicht!
Springen met een view!
Springen met een view!
Niet alleen wandelen, maar ook klimmen en klauteren onderweg.
Niet alleen wandelen, maar ook klimmen en klauteren onderweg.

Natuurbioscoop 

Even heerlijk relaxt zitten, genieten van de prachtige natuur en alle dagelijkse beslommeringen achter je laten. Dat was het motto van Kornel Grundler, de directeur van de Leoganger Bergbahnen toen hij de openlucht bioscoop van Leogang mede mogelijk maakte. 

Als je de Spielewandelweg volgt kom je vanzelf uit bij de Sonnkoger, daar staan op verschillende plateaus grote houden ligstoelen en loungebedden. Hier is het heerlijk ontspannen en genieten van de natuur.

Helaas heb ik en de kinderen deze natuurbioscoop niet gezien, omdat we de Spieleweg wat hebben ingekort en het ook wat bewolkt werd. Mijn vriend is de volgende dag in de vroegte gaan hardlopen en heeft de natuurbioscoop wel gezien. Volgens hem een aanrader. Kortom, de natuurbioscoop staat bij ons op het lijstje voor een volgend bezoek aan de Asitzberg. 

De berg Asitz heeft veel uitzichtpunten, vaak met muziek en een loungebank die je kunt verschuiven; wil je genieten in de zon of in de schaduw?
De berg Asitz heeft veel uitzichtpunten, vaak met muziek en een loungebank die je kunt verschuiven; wil je genieten in de zon of in de schaduw?

Zomerrodelbaan 

Als we terug zijn bij het bergstation zien we daar ook het startpunt van de zomerrodelbaan. Onze snelheidsduivel D. wil hier uiteraard graag in samen met mijn vriend. Ik wacht met A. tot ze terug zijn. ”Was het leuk?”. ”Wel leuk maar wel kort, die andere was cooler” antwoord D. Met ‘de andere’ bedoelt hij de zomerrodelbaan in Fieberbrunn.

De zomerrodelbaan in Leogang is een leuke rodelbaan, maar met 400 meter inderdaad wel wat korter dan Timoks Coaster in Fieberbrunn. Overigens is deze ook wat vriendelijker geprijsd, je betaalt 3,50 euro per rit of 14 euro voor 5 ritten (prijspeil 2020). De rodelbaan is bij droog weer geopend van donderdag tot zondag van 10 uur tot 16 uur. 

Bij het bergstation van de Asitz is ook een leuke rodelbaan.
Bij het bergstation van de Asitz is ook een leuke rodelbaan.

Sensespark

We nemen de berglift terug naar beneden en stappen uit bij het middenstation. Daar is het ‘Sensespark’. De naam zegt het al, een park met ruim 30 speelstations waar alle zintuigen worden geprikkeld. 

Als we uitstappen zien we eerst een bergrestaurant liggen met een speelweide voor de allerkleinste. Dat is fijn, hier kan onze kleine A. van 8 maanden onder toezicht van ons even fijn rondkruipen. 

Bij het middenstation van de Asitz berg is ook van alles te beleven.
Bij het middenstation van de Asitz berg is ook van alles te beleven.
Zelfs voor de allerkleinste is er genoeg te beleven.
Zelfs voor de allerkleinste is er genoeg te beleven.

Leo’s Wasser world 

Voor D. is dit natuurlijk veel te saai en wil het liefst meteen naar de speelstations. We besluiten om even te splitsen. Mijn vriend blijft bij onze dochter en ik ga met D. op onderzoek uit in het Sensespark. We zien vooral heel veel speelstations met water, zoals een waterrad en verschillende houten boomstammen waar water doorheen kan gaan. 

Als we wat verder naar boven lopen zien we ook een soort van ‘grot’ met een grote waterval. Binnen in de ‘grot’ hangen informatieborden over de werking van het water. D. begrijpt hier logischerwijs nog weinig van, maar vindt de grot zelf wel heel ‘spannend’. 

Als we nog verder omhoog lopen via een klimtoren met hangbrug komen we nog bij een soort speelpark vol met ringen. Voor ik het weet hangt D. al met zijn voeten in de ringen en probeert een volgende ring te pakken. Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het zeker niet. 

Bij het middenstation van de Asitz is het Sinnenpark, een natuurlijke speeltuin op de berg.
Bij het middenstation van de Asitz is het Sinnenpark, een natuurlijke speeltuin op de berg.
Spelen met water, dat blijft voor de meeste kinderen toch het allerleukste.
Spelen met water, dat blijft voor de meeste kinderen toch het allerleukste.

Het stille water 

Als we verder omhoog wandelen komen we uit bij het ‘stille water’, een kunstmatig aangelegd meertje. In het meer mogen we niet zwemmen, maar helemaal ‘achteraan’ zit een speciaal gedeelte waar je tot ongeveer je knieën het water in kan. Voor D. is dat al meer dan genoeg, heerlijk even afkoelen. 

Bij het meer staan picknickbanken en loungestoelen, een heerlijk plekje om even te picknicken, iets wat we meteen doen. 

Als je bij het middenstation iets omhoog loopt, kom je bij het 'stille water'.
Als je bij het middenstation iets omhoog loopt, kom je bij het ‘stille water’.
Koud hoor, dat water!
Koud hoor, dat water!

Extra activiteiten bij het sensespark 

Naast de ‘standaard’ bezienswaardigheden worden er in de zomer ook nog extra (kinder)activiteiten georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn brood bakken, een verfworkshop, het maken van een eigen fotolijstje en nog veel meer. 

Voor sommige activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd, meer informatie van de huidige activiteiten vind je op de website van Saalfelden Leogang. 

Flying Fox XXL

Met de ‘Flying Fox XXL’ is de Asitz ook zeker geschikt voor de grote avonturiers. Wij hebben deze even overgeslagen, maar het is mogelijk om over een lengte van ruim 1600 meter met 130 kilometer per uur zo’n 143 meter boven de grond te ‘vliegen’. 

Daarmee is de Flying Fox XXL is van de snelste en langste ‘steel rope slide’ ter wereld. Van juli tot september is het mogelijk een afspraak te maken van woensdag tot en met zondag. In het voor- en naseizoen is dit mogelijk van vrijdag tot zondag. Een ‘vlucht’ is zo’n 79 euro, maar er zijn ook voordeligere familiepakketten beschikbaar. Meer informatie van je op de website van Saalfelden Leogang. 

Met de 'Flying Fox XXL' is de Asitz ook zeker geschikt voor de grote avonturiers.
Met de ‘Flying Fox XXL’ is de Asitz ook zeker geschikt voor de grote avonturiers.

Bezoek aan Asitz, handig om te weten

Wil je ook een bezoek brengen aan de Asitz berg in Leogang, dan is de volgende praktische informatie handig om te lezen. 

Toegang en openingstijden

De Asitz berg met de spielewandelweg met de speelstations en het sensespark met het stille water is gratis toegankelijk. Voor de zomerrodelbaan en de Flying Fox XXL moet extra worden betaald. 

De openingstijden zijn gelijk aan de eerste en laatste rit van de bergbaan, normaal gesproken is dit van 8.30 uur tot 16.30 uur. Check altijd van te voren de website van Saalfelden Leogang en/of informeer bij het dalstation van de Asitzbergbaan. 

Op vertoon van de Saalfelden Leogang Card heb je gratis toegang tot de bergbanen. Je ontvangt deze kaart bij je accommodatie, indien de verhuurder is aansloten als partner. Het is dus handig om op de website van Saalfelden Leogang te checken of je accommodatie is aangesloten als partner en je deze kaart krijgt bij je verblijf. 

Wat meenemen?

Zowel bij het berg- als middenstation van de Asitz zit een gezellig bergrestaurant waar je wat kunt eten of drinken. Zelf lunch meenemen is goed mogelijk, want er zijn genoeg leuke picknickplekken.

Het is verstandig om extra droge kleding mee te nemen, omdat er veel wateractiviteiten zijn. In de bergen kan het soms snel afkoelen, het is dus verstandig om altijd een vestje of jas mee te nemen. Ook is het meenemen van een goede zonnebrand een ‘must’. 

Ligging van Asitz in Leogang:

 

Heb jij wel eens een bezoek gebracht aan de Asitz berg in Saalfelden Leogang?

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een toffe zomervakantie. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met regio Saalfelden Leogang. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.