Barbaartje: ontroerend en grappig jeugdtheater van Theater Sonnevanck

Barbaartje is bijzonder theater: waar letterlijk Cultuur met de hoofdletter C botst met de cultuur van barbaren en ander schorriemorrie. Het levert een uiterst vermakelijke en tegelijk ontroerende voorstelling op, zo ondervond Karijn samen met haar oudste dochter van zes. Een aanrader voor  elke liefhebber van jeugdtheater. Wees er snel bij, want Barbaartje tourt voor het ‘gewone publiek’ niet veel en ook niet zo lang.

Theater Sonnevanck: kleinschalig en intiem theater

Samen met mijn oudste dochter reis ik af naar Enschede voor de première van Barbaartje in Theater Sonnevanck.  Als we door het centrum lopen, wil mijn dochter al de schouwburg binnenlopen. Maar nee, dit keer geen grote theaterzaal. We lopen verder en komen via een klein straatje bij het theater. We komen binnen in een kleine maar lichte en sfeervolle ruimte. Niks geen garderobe met garderobedames, maar gewoon zelf je jas ophangen aan de kapstok.  We vinden het eigenlijk wel prettig zo, lekker ongedwongen. Net voor de voorstelling begint, klimt de artistiek leider van het gezelschap nog op een stoel. Ze wenst ons allemaal veel plezier bij de première. We hebben er zin in!

Net als de foyer is ook de zaal klein, maar fijn. We nemen plaats op houten banken (wel met een fijn kussentje) op een tribune die steil omhoog gaat. Iedereen zit op die manier dicht op het podium en dat maakt het geheel intiem.

Op naar Barbaartje
Op naar Barbaartje
Theater Sonnevanck
Theater Sonnevanck in Enschede.

Barbaartje: beschaafd in een onbeschaafde wereld

De voorstelling begint droevig.  In het sobere decor van een witte designstoel en op de achtergrond  een raam waar een smetteloos wit gordijn voor hangt, staan drie acteurs. De keurige, welbeschaafde vader van Barribas, en man van zijn moeder Obelia (Benjamin Moen), sterft. En hoewel droevig, is de scène tegelijkertijd ook heel grappig. De toon is gezet. Barribas (Charlie Chan Dagelet) en zijn evenzeer keurige moeder zijn allebei ontroostbaar.

Terwijl Barribas zich op zijn cellomuziek stort, wordt moeder Obelia opgevangen door de buurman, meneer Derrie. Maar meneer Derrie heeft snode plannen met mevrouw Obelia, zo heeft hij het publiek al laten weten. Meneer Derrie, een fantastische rol van Steyn de Leeuwe, lijkt rechtstreeks uit Maaskantje weggelopen. Gehuld in trainingspak en getooid met een vette mat in de nek bedenkt hij dat hij, nu mevrouw Obelia intens verdrietig is, moet toeslaan. Het vlees is juist nu zwak, zo weet meneer Derrie. Als hij haar nu inpalmt, gaat zij straks voor hem werken en koken. En dan kan hij de hele dag teluvisieee kijken en gamûh!

Met veel grappen en veel getoeter en technomuziek maakt meneer Derrie zijn entree in het huis van Barribas en mevrouw Obelia. Het contrast tussen Barribas en zijn moeder en meneer Derrie kan niet groter. Baribas met zijn neus in de boeken, zijn moeder met parels en chique pumps tegenover die enorme aso. Maar……het plan van meneer Derrie lukt. Mevrouw Obelia raakt verliefd en meneer Derrie trekt bij hen in.

Barribas is boos en verdrietig. Hij mag niet meer op zijn cello spelen. Zijn boeken over dinoskeletten worden door meneer Derrie verscheurd. En in plaats van de biologisch dynamisch veganistische gerechten van zijn vader eten ze nu pasta met chips en pizza van marshmallows. Hij mist zijn vader en nu verraadt zijn moeder hem ook nog. Wat nu? Barribas bedenkt een plan. Vanaf nu is hij Barbaartje! En Barbaartje vecht terug. In een decor van duizenden platgetrapte blikjes komt het gevecht tot een climax. Winnen de rustige, beleefde, respectvolle het van de schreeuwerige barbaar?

De cast van Barbaartje
De cast van Barbaartje
Wat een boel blikjes
Wat een boel blikjes
Op de gang liggen nog meer blikjes
Op de gang liggen nog meer blikjes

Voor wie is ‘Barbaartje’ geschikt?

De voorstelling is voor kinderen vanaf zes jaar. Mijn dochter van zes jaar heeft de hele voorstelling lang op het puntje van haar stoel gezeten. Om de grapjes van meneer Derrie wordt hard gelachen. Maar dat de vader dood is, blijkt toch wat lastig voor haar. “Dat was toch niet echt mama?”, vraagt ze na afloop aan mij. En hoewel ze meneer Derrie heel erg grappig vond, vond ze hem ook wel gemeen voor Barribas. Die mixed feelings zijn maar ingewikkeld. Ze komt er niet goed uit. Dat is helemaal niet erg, maar als ze iets ouder zou zijn, zou ze het verhaal  nog beter begrijpen.

Praktisch

Barbaartje tourt tot en met 9 april 2016 langs de theaters. Kijk hier voor de speellijst.

Zou jij Barbaartje in het theater willen zien?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke theatervoorstellingen in seizoen 2016/2017? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Wij waren op uitnodiging van Theater Sonnevanck bij de première van Barbaartje.  Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.