Billy Elliot: stoere mijnwerkers en zachte tutu’s

Elke keer als we op tv de commercial zien van Billy Elliot kijken we vol bewondering hoe Billy de show steelt. Dat is pas dansen! Maureen en ik wilden dat met eigen ogen zien, dus tijd voor een uitstapje naar het Circustheater in Scheveningen.

Helemaal zin om naar Billy Elliot te gaan.
Helemaal zin om naar Billy Elliot te gaan.
De jongste bezoeker van de avond.
De jongste bezoeker van de avond.

Billy Elliot: het verhaal

De musical Billy Elliot neemt de bezoekers mee naar het Engeland van begin jaren ’80. Margaret Tatcher is aan de macht en wil de mijnen sluiten. De mijnwerkers gaan daarom staken. Billy woont in een van de mijnstadjes, samen met de licht dementerende opoe, zijn vader en grote broer. Wekelijks moet Billy naar boksles. Hij vindt er niet veel aan en per toeval komt hij terecht in de balletklas. Als Billy mee gaat doen met de lessen blijkt hij talent te hebben.
Ondertussen wordt het in het stadje steeds onrustiger. Er zijn gevechten tussen politie en stakende mijnwerkers. Net op de dag dat Billy stiekem auditie wil doen voor de balletschool in New Castle loopt het uit de hand en kan hij niet naar de auditie. Als zijn vader en broer horen van de balletlessen is het huis te klein. Ballet is voor mietjes en niet voor een zoon van een mijnwerker. Lukt het Billy om alsnog aangenomen te worden op de balletschool?

De musical

Stoere mijnwerkers en zachte tutu’s typeren de musical. Een grotere tegenstelling is bijna niet mogelijk. Vaak zien we beide groepen apart op het toneel, maar op de momenten dat beide verhaallijnen door elkaar lopen is het contrast nog groter. Mijnwerkers en ballerina’s dansen letterlijk naast elkaar. Voor mij waren dat de hoogtepunten van de musical.

Nu ik zelf moeder ben en vooral Maureen ouder wordt, vind ik het ook interessant om te zien hoe een andere ouder omgaat met loslaten. En dan vooral loslaten als je kind een richting opgaat die jezelf liever niet hebt. Ik heb dan ook grote bewondering voor de vader van Billy Elliot die voor een moeilijk dilemma komt te staan: kiest hij voor zijn stoere mijnwerkerszoon of voor zijn dansende zoon met een dure droom? Beide lijkt niet te kunnen, want om de droom van Billy te betalen moet hij weer gaan werken en daarmee de staking doorbreken. Dat zal niet goed vallen in het eensgezinde dorp.

Vanaf rij 9 konden we het prima zie en voor Maureen was er een stoelverhoger beschikbaar.
Vanaf rij 9 konden we het prima zie en voor Maureen was er een stoelverhoger beschikbaar.
Billy Elliot, we hebben genoten!
Billy Elliot, we hebben genoten!

Billy Elliot met kinderen

Voor kinderen die naar Billy Elliot willen hanteren ze de adviesleeftijd van 10 jaar vanwege het grove taalgebruik in de musical. Maureen zit met haar 7,5 jaar ruim onder de adviesleeftijd, maar ze heeft behoorlijk wat theaterervaring en loopt op andere vlakken ook voor op haar leeftijd. Ik vond en vind het voor haar daarom wel kunnen. Maureen vond vooral het dansen mooi om te zien. De stakende mijnwerkers waren voor haar af en toe best intimiderend omdat ze samen met de politie flink lawaai maakten op het toneel. Over staken gesproken, ik moest haar nog snel even uitleggen wat dat is. Dat was best lastig want ik gebruikte een voorbeeld van stakende treinmachinisten en Maureen verplaatste zich in de passagiers die last hebben van een staking en niet in het staken zelf. Ook de stukjes over Tatcher gingen langs haar heen, maar dat zal bij de gemiddelde 12-jarige niet anders zijn. Het grove taalgebruik stoorde haar totaal niet (en gelukkig herhaalt ze het thuis ook niet).

Ben jij al naar Billy Elliot geweest? Vanaf welke leeftijd zou je jouw kind meenemen naar deze musical?

Meer lezen

Nieuwsgierig welke theatervoorstellingen Maureen en ik nog meer bezochten dit jaar? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.