Botje van Theater Kwatta: een hilarische voorstelling voor kleuters

Theater Kwatta weet met elke voorstelling te verrassen. Blogger Karijn is daarom ook erg benieuwd naar de remake van de kleutercomedy Botje. Samen met haar 4-jarige dochter gaat ze in Nijmegen naar de premiere. Benieuwd of ook deze theatervoorstelling weer zo’n succes is? Lees dan verder.

Naar Botje van Theater Kwatta

“Wat is dat, een kleutercomedy?” vraagt mijn dochter als ik haar uit de aankondiging van Kwatta voorlees dat we naar de ‘remake van haar succesvolle kleutercomedy Botje’ gaan. Mijn antwoord dat we naar theater gaan dat speciaal voor kleuters is en dat we veel zullen lachen, stemt opgetogen. “Daar heb ik zin in”, gniffelt ze. Ik ook! Met mijn vierjarige dochter reis ik af naar Nijmegen, de thuishaven van Theater Kwatta. Het jeugdtheatergezelschap zetelt in het prachtige voormalige badhuis in Nijmegen Oost. Maar nu is het een knus theater waar vandaag de voorstelling ‘Botje’ in première gaat.

Bij de ingang van het oude Badhuistheater
Bij de ingang van het oude Badhuistheater
Poseren voor de kleurrijke IXXIES in de foyer van het Badhuistheater
Poseren voor de kleurrijke IXXI’s in de foyer van het Badhuistheater

Botje is theater voor kleuters

In de foyer van het theater is het al een drukte van belang als we binnenkomen. We zien allemaal ouders met kinderen van vier jaar en ietsje ouder. Slechts een paar kinderen die al rond de tien zijn. We kijken even rond in de foyer die vrolijk ingericht is en waar kinderen op de grote bank kunnen neerploffen of tekenen aan en lange tafel.

Maar daar komt mijn dochter niet voor. Om de twee minuten vraagt ze of we al naar binnen mogen. Haar geduld wordt op de proef gesteld, we mogen pas vijf minuten na de eigenlijke aanvang naar binnen. Opgewonden dribbelt ze naar binnen. We nemen plaats op de bank. Aandachtig bekijkt mijn dochter het decor. “Hé, er ligt een mevrouw in de stoel,” wijst ze. Inderdaad, het decor bestaat uit een chaotisch huishouden, waar op een grote oude stoel een jongedame ligt. We zijn benieuwd. De lichten gaan uit en wij maken ons klaar voor een uur toneel.

We zijn klaar voor Botje, theater voor kleuters
We zijn klaar voor Botje, theater voor kleuters

Waar gaat de theatervoorstelling van Botje over?

De theatervoorstelling van Botje gaat over mevrouw Botje (gespeeld door Sophie Schut), die in een bijzonder huisje woont. In de televisie zwemmen visjes. De wasmachine eet sokken en de telefoon spuit water. Mevrouw Botje is er volmaakt tevreden mee. Maar dan komt er een meneer (Hans Thissen) in het huis van mevrouw Botje. En dat is niet zomaar een meneer. Het is een meneer in een broek. Hij is van de Centrale. Want de mevrouw in een jurk, zoals de man in een broek mevrouw Botje noemt, heeft een storing. Nee, niet mevrouw Botje zelf. Maar haar telefoon. En de meneer in een broek komt de storing verhelpen. Want deze meneer heeft verstand van telefoons. Heel veel verstand van telefoons.

Daar had mevrouw Botje niet om gevraagd. Althans, de meneer mag best de telefoonstoring oplossen. Maar alle kabels die de meneer moet trekken, vindt ze maar vervelend. Haar hele huis wordt op zijn kop gezet en daar is ze niet van gediend. Ze probeert hem op allerlei manieren te verhinderen. Meneer in een broek, die al gauw de telefoonman wordt genoemd, is op zijn beurt keer op keer verbaasd over het huishouden van mevrouw Botje. Ze plagen elkaar, maar beginnen elkaar ook wel leuk te vinden. Wat volgt is een spel van afstoten en aantrekken, in allerlei vormen. Met liefdesdansen, samenwerkingen en pesterijen. Allemaal geestig en soms licht absurd. De grens van wat echt en niet echt is, blijft vaag en dat werkt magisch voor de kinderen.

Het decor met daarin de luie stoel
Het decor met daarin de luie stoel

Wat vindt mijn kleuter van de voorstelling Botje?

Mijn dochter is vanaf het eerste moment geboeid. Dat kan ook niet anders als mevrouw Botje in de eerste paar minuten de visjes in de televisie water geeft uit de telefoon. Ze kijkt me verbaasd aan. En als de meneer in een broek door mevrouw Botje gedwongen wordt zijn broek uit  te doen -toen hij de telefoon probeerde te maken werd zijn broek nat van de koffie en de wasmachine houdt nou eenmaal van was- is de hilariteit alom. De meneer in een broek stamelt dat hij nu een meneer in een ONDERbroek is. Mijn dochter en alle kinderen in de zaal moeten hard lachen.

Zo volgen nog veel meer scènes. Als de telefoonman en mevrouw Botje ruzie krijgen over wie waar in het huis mag lopen, maakt hij met pionnen een grens. Er volgt een ‘verboden toegang-bekvechtscène’ die mijn dochter ademloos volgt. Als we later die dag thuis aan het avondeten zitten, doet ze de scène nog eens dunnetjes over, waarbij ze telkens zelf het hardst moet lachen.

Mevrouw Botje vertelt de telefoonman telkens dat haar apparaten kunnen praten. En inderdaad, tot grote schrik van de telefoonman begint op een gegeven moment de wasmachine tegen hem te praten. Mijn dochter kijkt me aan. “Nee hè, mama, dat doet de wasmachine niet toch? Dat is mevrouw Botje,” fluistert ze in mijn oor. Maar zeker weten doet ze het niet.  De voorstelling zit vol met dit soort momenten. En dat werkt goed. Hoewel mijn dochter de laatste tien minuten wat minder geconcentreerd is, blijft ze kijken en lachen om alle grapjes.

Ook voor volwassenen is Botje een leuke voorstelling. De verhaallijn is leuk, de acteurs zijn goed en ook voor ouders zitten er veel grappige momenten in.

De acteurs en regisseur ontvangen dan ook een groot applaus als de voorstelling is afgelopen. In de foyer wordt nog een klein feestje gevierd. Blij stappen we in de auto. “En wat vond je nou het allerleukste,” vraag ik aan mijn dochter. “Dat het heel grappig was en dat de telefoonman werd natgespoten door de telefoon.” Met recht een kleutercomedy te noemen!

Applaus voor de hoofdrolspelers!
Applaus voor de hoofdrolspelers!
Nog even bij het decor van Botje kijken
Nog even bij het decor van Botje kijken
Deze tekst staat op de dameswc
Deze tekst staat op de dameswc

Praktische informatie

De voorstelling Botje is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Die mening deel ik. Mijn vierjarige dochter kon alle scènes goed volgen. Of ze de grotere lijn helemaal heeft meegekregen betwijfel ik, maar van begin tot eind is ze geboeid. De grapjes werden goed ontvangen en het luchtige verhaal was niet te moeilijk.
De voorstelling is tot en met 26 november 2017 te zien in verschillende theaters in het land. Kijk hier voor de volledige speellijst.

Wil jij ook naar de theatervoorstelling Botje van Theater Kwatta?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs van theatervoorstellingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten de première van Botje op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.