Circusstad Festival Rotterdam: ook leuk voor kinderen!

Vergeet de wilde dieren, vergeet de spreekstalmeester. Froukje ging vorig jaar met haar kinderen naar het Circusstad Festival in Rotterdam en ontdekte het circus in een moderne – en veel leukere – jas. In 2019 strijkt het festival van 1 tot en met 5 mei weer neer in het centrum van de stad. Komt dat zien!

Kunstjes oefenen

Vijf dagen lang prijken circustenten op het Schouwburgplein. Er staat geen hek om het kleine festivalterrein, de sfeer is gemoedelijk en als wij aan het begin van de middag arriveren, is het nog niet druk. Fijn, want zo kunnen de kinderen naar hartenlust kunstjes oefenen. In de Circus Jungle staan bakken met kegels, touwen, ballen, diabolo’s en alles wat je nog meer nodig hebt om een echte artiest te worden. Een paar keer per dag worden er workshops gegeven. Jongleren, freerunnen en koorddansen, de durfals van zes jaar en ouder kunnen hier hun hart ophalen.

Als er geen workshops zijn in de Circus Jungle mogen de jonge acrobaten vrij oefenen en dat doen onze jongens dan ook met verve. De oudste (6) oefent net zo lang tot hij twee ballen (een soort van) in de lucht kan houden en jongste zoon (3) raakt niet uitgespeeld met een diabolo.

In de Circus Jungle worden allerlei workshops gegeven. Tussendoor mogen kinderen er spelen.
In de Circus Jungle worden allerlei workshops gegeven. Tussendoor mogen kinderen er spelen.
Mats kan al bijna jongleren met kegels.
Hij kan al bijna jongleren met kegels.

Topdeal: drie voorstellingen

Omdat we geen circus- en akrobatiekkenners zijn, nemen we in 2018 nog een kidsdeal, waarmee we drie voor kinderen geschikte voorstellingen kunnen bekijken. Dit jaar is die kidsdeal vervangen door een ’topdeal’. Hiermee kun je naar drie voorstellingen die voor kinderen en volwassenen geschikt worden geacht. Kinderen betalen een gereduceerd tarief.

Voor onze eerste voorstelling gaan we naar binnen, de schouwburg in. We zien Liza van Brakel en Lisa Chudalla in ‘Double Bill’. De vrouwen doen wonderbaarlijke dingen met zware hoepels en aan ijzeren kettingen die aan het plafond hangen. Wat ze met hun lichaam kunnen, is indrukwekkend, maar de sfeer in het zaaltje is licht gespannen en heel serieus. Hierdoor, en door de kleine, intieme setting waarin gespeeld wordt, heb ik even een lastig moment als onze peuter gaat dreinen. Er wordt verstoord omgekeken en ik twijfel of het wel verstandig was hem mee te nemen.

Op het Circusstad Festival is lekker veel ruimte voor grote en kleine mensen om kunstjes te oefenen.
Op het Circusstad Festival is lekker veel ruimte voor grote en kleine mensen om kunstjes te oefenen.

Eenmaal buiten blijkt die twijfel ongegrond. Hij springt op het springkussen dat het een lieve lust is en sjouwt vrolijk rond met een hoepel om zijn middel. Veel tijd om te spelen hebben we echter niet, we moeten door naar de volgende voorstelling.

‘A simple space’ van de Australische groep Gravity & other myths wordt aangekondigd als een sensatie en niets is minder waar. In een echte, grote circustent kijken we naar springende, vallende en op elkaar klimmende mannen en vrouwen. De ‘oh’s en ah’s’ zijn niet van de lucht en er wordt volop geklapt en gejuicht. Onze kleinste is zo onder de indruk van het spektakel dat hij hier vergeet te mopperen. Zijn grote broer vindt het ontzettend spannend, maar pikt de vrolijke ‘vibe’ haarfijn op en zit op het puntje van zijn bankje te genieten.

Vrolijke acrobaten

Snel na voorstelling twee volgt nummer drie. Spoiler: dit is de absolute favoriet van de jongens. Tall Tales Company is een klein gezelschap. De voorstelling ‘One of these days’, die we zien in een gezellige circustent, is boven alles vrolijk.

De oudste snapt de grapjes die (zonder woorden) gemaakt worden en lacht regelmatig hardop. De voorstelling heeft in al zijn eenvoud veel vaart. De acrobaten doen onwijs knappe dingen met een zweem van lichtheid. Het plezier straalt er, net als bij Gravity & other myths trouwens, vanaf. Maar waar de vorige voorstelling door het grote gezelschap, het licht en de snelheid soms wat overweldigend was voor de kinderen, is het hier alleen maar feest.

Sommige voorstellingen worden gespeeld in een echte circustent.
Sommige voorstellingen worden gespeeld in een echte circustent.

Fijne sfeer op Circusstad Festival

Onze conclusie: drie voorstellingen op een middag is goed te doen voor kinderen. We vonden één van de drie voorstellingen uit de kidsdeal iets minder leuk voor een peuter en kleuter, maar zeker niet totaal ongeschikt. Op de website van Circusstad staan alle voorstellingen goed omschreven, bekijk die van te voren om in te schatten of voorstellingen bij jouw kind passen.

Op verschillende tijdstippen zijn buiten gratis voorstellingen te zien.
Op verschillende tijdstippen zijn buiten gratis voorstellingen te zien.

De sfeer op het festivalterrein is fijn en er is alle ruimte voor kinderen om te spelen en radslagen of handstanden te oefenen. Ik oefen dapper mee, maar als mijn kleuter me vraagt of ik ook een stukje over het slappe koord wil lopen, haak ik tot zijn spijt af.

Kun jij kijken naar een menselijke toren, of zit je met je handen voor je ogen van spanning bij de aanblik ervan?

Praktische informatie

Circusstad Festival is een jaarlijks terugkerend festival in Rotterdam. Dit jaar vindt het plaats van 1 tot en met 5 mei. Voorstellingen variëren in prijs en zoals gezegd is er een dagelijkse Topdeal, een combiticket waarmee je drie voorstellingen kunt zien. Daarnaast zijn gedurende de dag gratis voorstellingen te zien en workshops te bezoeken (sommige betaald).

Er is op het festival wel een bar, er zijn geen eetgelegenheden. Wel kun je een keer per dag aanschuiven bij ‘De Dinnershow’. Rondom het terrein zijn restaurants en cafés in overvloed, dus neem eens een kijkje bij een lokale horecagelegenheid.

Kijk voor alle informatie over tickets, het blokkenschema en de voorstellingen op de website van Circusstad Festival.

Meer lezen

Je bezoek aan het Circusfestival combineren met een weekendje Rotterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Circus Festival RotterdamDit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Circusstad Festival. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.