Coronaproof uitjes: 35 tips om er op uit te gaan

Coronaproof uitjes zijn best mogelijk. Ondanks dat er dankzij de meest recente maatregelen de komende tijd weer het een en ander open gaat, zijn er ook nu al genoeg mogelijkheden om erop uit te gaan met de kinderen. Suzanne maakte een overzicht van leuke Coronaproof uitjes. Ga er dus lekker met de kids op uit met Hemelvaart en Pinksteren!

Kies de ruimte en vermijd drukke plekken

Natuurlijk geldt dat je een zorgvuldige afweging maakt als je besluit een uitje in Coronatijd te gaan maken. Daarom de basisregels op een rij:

  • Houd altijd 1,5 meter afstand.
  • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
  • Nies en hoest in elleboog.
  • Was vaak je handen met zeep.
  • Bent je verkouden? Blijf dan thuis!
  • Heb je koorts of ben je benauwd? Alle huisgenoten blijven thuis.

Ook met deze regels is er nog best veel mogelijk. En bovendien, we zullen het ermee moeten doen de komende tijd. Dus wil je er graag op uit met je gezin, zorg er dan voor dat je een plek kiest waar ruimte is en waar je 1,5 meter afstand kunt halen. Wil je bijvoorbeeld zwemmen in natuurwater en constateer je dat het er (te) druk is? Ga dan niet of kies een andere plek.

Wees verstandig.

Uitjes op het water

Op het water is veel ruimte, dus ideaal voor een Coronaproof uitje. In het land vind je tal van plekken waar je terecht kunt. De meeste verhuur- en recreatiebedrijven hanteren het coronabeleid strikt door alleen telefonisch reserveringen aan te nemen en uitsluitend te verhuren aan mensen uit één gezin. Na gebruik wordt alles ontsmet. 

Houd er wel rekening mee dat er niet altijd sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn om je om te kleden of om naar het toilet te gaan. Beetje improviseren, maar dat moeten we in deze tijd toch.

#1 Suppen: actief en stoer uitje

Sup is Stand Up Paddling, rechtopstaand peddelen op een breed surfboard. Je kunt op diverse plekken een supboard huren en genieten op het water. Ervaar Vathorst vanaf de Laak met je supboard dat je huurt bij Lakesideup in Amersfoort, beleef de grachten van Zwolle gehuurde supboard of ga suppen op de Weerribben.

Natuurlijk kun je zelf ook een supboard kopen, zoals dit supboard bij de Decathlon, en dan zelf een rustig stukje water opzoeken om te gaan suppen. Je hebt er jarenlang plezier van.

Lees hier onze review van het opblaasbare supboard van Decathlon

Suppen kan op verschillende plekken in ons land op een gehuurde SUP. Of anders koop je een opblaasbare van de Decathlon.

#2 Maak een mooie kanotocht

Er zijn veel kanoverhuurbedrijven in ons land. Een beetje rondspeuren op internet zal je vast en zeker een resultaat opleveren van een kanoverhuurbedrijf dat open is en kano’s verhuurt.

In ieder geval is Hiawatha Actief in Zwolle en Dalfsen geopend voor kanoverhuur, net als kanoverhuur Utrecht, De Rijnstroom Kanoverhuur (Utrecht), de Gele Lis (Wieden-Weerribben), Recreatiecentrum De Kluft (Wieden-Weerribben) en Boerderij De Boerinn (Woerden). Check de websites voor de voorwaarden.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een kano aan te schaffen, zoals deze handige opblaasbare kano van Decathlon. Dan kun je altijd en overal kanoën.

Lees hier onze review van de opblaasbare Itiwit kano van Decathlon

Lees hier onze blog over kanoën met kinderen in het Vechtdal

Kanoën met je kinderen: genieten van de ruimte en stilte op het water.

#3 Gezellig waterfietsen met je gezin

Al eens gedacht aan waterfietsen? Je gaat met je gezin op ontdekkingstocht en bent meteen in beweging. Wat wil je nog meer? Er zijn verschillende locaties waar je waterfietsen kan huren, waaronder bij dit outdoorbedrijf in Zwolle en Dalfsen. 

#4 Huur een boot(je)

Zeilboten, fluisterboten, sloepje, roeiboten, motorjachten… De keuze is enorm groot als je een keer met een boot het water op wilt. De verhuurbedrijven verhuren uitsluitend aan mensen uit één gezin. Ideaal als uitje met mooi weer om met je gezin een dagje op pad te gaan.

Op tal van plekken in ons land is het mogelijk om een bootje te huren. Ga met je gezin op ontdekkingstocht in de Wieden-Weerribben, ga de natuur van de Biesbosch in, ontdek het Vechtdal in Overijssel of bezoek de Sallandse Heuvelrug bij Molke. Of zoek zelf even op internet naar een botenverhuurbedrijf in jouw regio die open is.

Op deze website kun je boten huren in heel Nederland. Huur bijvoorbeeld een motorjacht voor enkele dagen en maak een mooie tocht over de Nederlandse wateren. Deze boten hebben eigen sanitaire voorzieningen en worden onder voorwaarden verhuurd.

Ga het water op en huur een dagje een bootje.

#5 Ga zwemmen in natuurwater

Voor het natuurlijk zwemwater gelden de richtlijnen van de Rijksoverheid voor de openbare ruimte: wilt je een frisse neus halen, houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en vermijd groepen.

Zo heeft het Amsterdamse Bos de kinderbaden vanaf 1 mei geopend en opende Leisurelands in het midden en oosten van Nederland weer verschillende van hun 20 recreatiegebieden per 1 mei. Niet alle 20 recreatiegebieden zijn geopend. Check dus vooraf even op de website welke zwemwateren open zijn. 

Ook in Drenthe heb je volop mooie zwemplassen waar het heerlijk toeven is op het strand en in het water op een mooie dag. Deze zijn allemaal vrij toegankelijk.

Ga naar een zwemmeertje, zoals deze in Drenthe (Ieberenplas).

Coronaproof uitje: ga vissen

Vissen met kinderen is echt leuk. De drukste kinderen worden ineens rustig en kunnen vol geduld naar hun dobber zitten turen om te kijken of ze beet hebben. Er zijn tal van mogelijkheden in ons land.

#6 Ga naar een commerciële visvijver

In Nederland hebben we commerciële visvijvers waar je zonder visvergunning tegen betaling kan vissen. Kijk maar eens naar dit overzicht van deze commerciële visvijvers. Bij de meeste vijvers kun je uitsluitend op forel vissen.

Bij WILD bijzonder vissen in Reutum hebben ze vijf visvijvers vol met bijzondere soorten. Ze hebben een palingvijver en een vijver vol (zalm)forellen. Wat je vangt, mag je meenemen. Daarnaast zijn er nog WILDvijvers waar je de uitdaging aangaat met enorme grote en sterke vissoorten zoals dikke spiegelkarpers, steuren, Beluga’s tot wel 1.80 meter, meervallen en zeebaarzen.

Toms Creek in Flevoland is een park met meerdere visvijvers midden in de natuur bij de Oostvaardersplassen. Het vispark heeft net als WILD een uniek en breed visaanbod. Van forelvisvijvers tot karper- en steurvijvers. Ook kun je hier vliegvissen in de forelvijvers. 

Bij gezinspark Smallert op de Veluwe zijn ook visvijvers. Hier hebben ze drie visvijvers met zalmforel, waar je tegen betaling een dagdeel mag vissen. De vangst mag je meenemen naar huis. 

Lees hier ons blog over gezinspark Smallert

#7 Koop een visvergunning

Als het vissen bevalt en je kinderen willen vaker vissen, dan kun je overwegen om een visvergunning aan te schaffen. Hiermee mag je overal in de betreffende regio vissen. Dan heb je wel heel veel keuze om een rustig plekje uit te zoeken en een hele dag langs de waterkant te gaan zitten.

Visvijvers zijn allemaal geopend, zoals deze WILD in Reutum.

Ontdek Nederland per fiets

Nederland is een prachtig land. Dit is je kans om op ontdekking te gaan in eigen land. Op de fiets zie je ontzettend veel. En er zijn talloze mogelijkheden. Je kunt op je eigen fiets een knooppuntenroute fietsen of een leuke speurtocht doen, zoals deze van Suske en Wiske op de Veluwe. Maar je kunt ook een keer iets anders proberen.

Coronaproof uitje
De Suske en Wiske fietsspeurtocht op de Veluwe is leuk voor kinderen.

#8 Mountainbiken

Heb je een mountainbike? Of wil je een keer door de bossen crossen met je kind? Wij schreven eerder al een blog over mountainbiken met kinderen

Er zijn talloze mogelijkheden voor een mountainbiketocht. Wat dacht je bijvoorbeeld van mountainbiken op de Veluwe of MTB’en in Loon op Zand. Huur een mountainbike altijd bij een gespecialiseerde verhuurder. Veiligheid is namelijk heel belangrijk. De mountainbike moet in goede staat van onderhoud zijn en er moet een helm met goede pasvorm en maat bij gehuurd worden.

Lekker samen crossen door het bos op een mountainbiken is leuk.

#9 Probeer eens een familiefiets of tandem

Fietsen kunnen we allemaal en overal. Maar wil je een keertje wat anders proberen? Dan is een kindertandem of een familiefiets een leuke afwisseling en bijzondere ervaring. En het is ook nog eens heel gezellig.

Bij Twente Actief verhuren ze allerlei soorten fietsen, speciaal gericht op gezinnen met kinderen. Zo kun je een familie QR tocht doen per kickbike, of een familiearrangement kiezen met een familiefiets en picknick. Bij de Veluwespecialist en Outdoor Nunspeet verhuren ze naast gewone fietsen en mountainbikes ook bijzondere fietsen zoals een ouder-kind tandem. En in Brabant is een fietsverhuurbedrijf die behalve tandems ook triotrappers en duofietsen verhuurd. Ook gezellig!

coronaproof uitje
Samen fietsen op een kindertandem is superleuk.

#10 Spoorfietsen

In Nederland is een aantal spoorfietsbanen aanwezig. In Twente kun je spoorfietsen van Hengelo naar Twekkelo en in de regio Nijmegen tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleve.

Lees hier onze blog over spoorfietsen bij Groesbeek

Uitjes in Coronatijd
Spoorfietsen kan op een tweetal plekken in ons land.

#11 Ga op pad met een kickbike of step

Kickbikes zijn geschikt voor alle leeftijden en een leuke afwisseling als actief uitje in de buitenlucht. Je bepaalt je eigen tempo en kunt onderweg ergens picknicken en uitrusten. Veel outdoor bedrijven verhuren kickbikes, zoals bijvoorbeeld Freewheel in de Achterhoek, Actief Twente, Stepevents in Amersfoort. Via deze website vind je een overzicht van Kickbike verhuurders in jouw regio.

Uitjes met de auto

Met je gezin in de auto stappen en rondtoeren. Ik deed dat vroeger samen met mijn ouders. Dat was alles behalve leuk. Mijn zus en ik zaten achterin en negen van de tien keer verveelden we ons. Tegenwoordig heb je superleuke uitjes die je met de auto kan doen. 

#12 Autospeurtocht

Doe een autospeurtocht met het hele gezin. De autospeurtochten zijn bedoeld voor jong en oud en je kunt zelf kiezen wanneer je deze gaat rijden. Er zijn meerdere startpunten op de route en het is altijd een ronde, zodat je weer uitkomt bij het startpunt.
 
De tocht leidt langs verschillende bezienswaardigheden. Het is daarom een ontspannende en leerzame manier om de omgeving te ontdekken. Onderweg beantwoord je vragen en spoor je zoekfoto’s op. Met de antwoorden kun je een geheime code ontcijferen. Als de autospeurtocht afgerond is en je hebt de geheime code ontcijferd, dan maak je kans op de inhoud van de schatkist. Elke vraag die goed beantwoord is, levert 4 cent op in de schatkist. Op de eerste dag van de maand wordt de winnaar van de vorige maand bekend gemaakt. 

#13 Fort Family Rally

Ga op ontdekkingstocht langs de stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je navigeert met een digitaal roadbook dat je moet aanschaffen. Let ondertussen goed op voor de fortenbingo en bij de forten zelf los je puzzels op. De Fort Family Rally kost 29,50 euro per gezin. Hiermee steun je de forten én win je een leuke prijs. Deze kosten zijn inclusief een digitaal roadbook met instructies en puzzels. Lees meer op deze website.

Coronaproof uitjes
Het Muiderslot, één van de forten uit de puzzeltocht.

#14 Huur een oldtimer en maak een roadtrip

Altijd al eens in een oldtimer rond willen rijden of een klassiek camperbusje willen ervaren? Op verschillende plekken in het land kun je een voertuig huren. Bij Tralaluna in Drenthe kun je een roadtrip maken met een gaaf oldtimer busje of een retro camper. Tussen Utrecht en Gorinchem vind je Vintage Road Trips. Hier huur je een klassieke cabrio of VW T2 camper voor een oldtimertrip.

#15 Toeren in een Renault Twizy

Het bedrijf Renzy in Lisse heeft een speciaal familiepakket samengesteld. Met twee Renault Twizy’s maak je als gezin een duin- en strandtoer. De Twizy’s hebben een vaste GPS-route en een audiogids vertelt onderweg van alles over de omgeving. Voor de kleine kinderen is er tijdens de route een leuke puzzeltocht en voor tieners een whatsapp challenge.

#16 (Auto)puzzeltochten

Het bedrijf Be Events heeft autopuzzeltochten voor gezinnen ontwikkeld in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Tijdens deze autopuzzeltocht draait het niet om snelheid, maar om kennis, oriëntatievermogen en de juiste manier van instructies geven aan de chauffeur. Het enige dat je nodig hebt is een eigen auto met voldoende benzine, een smartphone of tablet met internetverbinding én een schrijfblok met pen. 

Een andere mogelijkheid is de autopuzzeltocht van Belduna in de Bollenstreek. In deze autopuzzeltocht worden 26 meerkeuzevragen vragen gesteld over allerlei bezienswaardigheden en attracties die je op de route door de Bollenstreek tegen komt. De antwoorden op deze vragen zijn te vinden op informatieborden vlakbij de bezienswaardigheden.

Overigens heeft Belduna ook wandelpuzzeltochten in allerlei steden en plaatsen in Nederland. Van Leeuwarden tot Middelburg en van Texel tot Den Bosch.

#17 Quality Time Auto Rally

Quality Time Auto Rally is een speurtocht in de auto over een prachtige route door pittoreske oude dorpjes en mooie Noord-Hollandse landschappen. De rally start en eindigt in Assendelft, is 60 km lang, duurt ongeveer 3 uur en je hoeft de auto niet uit. De kosten: 15 euro.

Ontdek bijzondere plekken in Nederland

Maak je eigen bucketlist Nederland en ga op zoek naar deze bijzondere plekken.

#18 Middelpunt van Nederland

Bezoek het middelpunt van Nederland bij de Lunterse Goudberg. In het Goudsberggebied (ruim 1200 hectare groot) kun je fietsen en wandelen rondom het middelpunt van Nederland. Hier kun je genieten van een mooi en afwisselend landschap met daarin nog vele sporen uit het verleden. Recentelijk is hier een uitzichttoren gerealiseerd.

#19 Hoogste punt van Nederland en Drielandenpunt

Bezoek het hoogste punt van Nederland in Vaals. Deze ligt op de grens met België en Duitsland, dus je kunt ook een rondje om de grenssteen maken. Je hebt dus een combibezoekje van het drielandenpunt en hoogste punt van Nederland ineen.

#20 Hunebedtoer

Maak een toer langs de hunebedden in Drenthe en ontdek meer over vroeger. Hunebedden werden vlak bij de nederzettingen van het Trechterbekervolk gebouwd. Je vindt er daarom soms een aantal vlak bij elkaar. Het hunebed bij Eext is het enige hunebed dat nog bedekt is met zand en graszoden. Het grootste hunebed vind je in Borger.

Het grootste hunebed van Drenthe vind je in Borger.

Coronaproof uitjes met dieren

Dierenliefhebbers in huis? Dan zijn deze coronaproof uitjes leuk.

 #21 Paardrijden

De Veluwespecialist werkt samen met de manege in Nunspeet voor een paardrijrit. Ervaren en onervaren rijders kunnen, onder begeleiding van een gids, paardrijden op de Veluwe. Een paardrijrit wordt geboekt voor twee uur, dus tijd genoeg om een stukje Veluwe te ontdekken.

Een paardrijrit in het bos of door de weilanden.

#22 Picknicken met Alpaca’s

In Almere bij indoor MTB kun je picknicken met alpaca’s, je weet wel, die zachte beestjes met een hoog knuffelgehalte. Lijkt het je leuk om bij ze in de wei te chillen? Als je een grote badhanddoek en een goed boek meeneemt, wordt er een picknickmandje klaar gezet en kun je 1,5 uur lang met eigen gezelschap in de wei zitten bij de Alpaca’s. Er zijn dus geen andere bezoekers aanwezig! 

Coronaproof uitjes
Alpaca’s zijn zulke schattige beestjes!

#23 Ga op bezoek bij de boerderij

Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos is weer open. Je bent hier welkom (onder voorwaarden) om de geiten te zien of om de koeien, varkens en bokjes in de wei te begroeten.

Lees hier ons blog over geitenboerderij Ridammerhoeve

Boerderij ’t Geertje is niet geopend om alleen de dieren te bekijken. Wel kun je hier in de landwinkel aankopen doen en hebben ze zes activiteiten die Coronaproof zijn voor kinderen beschikbaar. Zo kun je een roeipuzzeltocht doen, het klompen-avonturenpad lopen, een foto stempelspeurtocht doen of het polderpad lopen, een wandel- en belevingsroute van 3 kilometer.

Lees hier ons blog over geitenboerderij ’t Geertje

En zo zijn er wellicht nog meer (kinder)boerderijen in jouw omgeving die weer open zijn/gaan.

Een aantal (geiten)boerderijen is alweer geopend.

Coronaproof uitjes te voet

Wandelend is natuurlijk heel veel mogelijk. Er zijn ontzettend veel wandelgebieden in Nederland en nog meer uitjes te voet die Coronaproof zijn.

#24 Ga lekker wandelen

Wist je dat wij ontzettend veel kindvriendelijke wandelingen op de website hebben staan? Verspreid over heel Nederland. Wandelen met kinderen is ontzettend leuk, helemaal als je bijzondere elementen in je wandeling hebt zitten zoals vlonderpaden. Of wat dacht je van wandelen bij een speelbos? 

Ga hier direct naar alle wandelingen op onze website

Coronaproof uitjes
Wandelen in Coronatijd. In veel natuurgebieden is ruimte zat.

#25 Loop een blotevoetenpad

Veel blotevoetenpaden zijn weer geopend. Heb je het Hof van Twello al eens geprobeerd? Of wat dacht je van het blote voeten park in Brunssum?

Lees hier onze blogs over de blote voetenparken:

coronaproof uitje
Een aantal blotevoetenpaden zijn alweer geopend.

#26 Ga geocachen of doe een GPS speurtocht

Geocaching is geheel ontspannen in de natuur. Met behulp van een GPS apparaat ga je op zoek naar verstopte containers (caches). Deze variëren in grootte van micro (en dat kan echt heel klein zijn) tot heel groot. Het GPS apparaat maakt het net weer wat leuker voor de kinderen. Niets leuker dan het apparaat vasthouden en de aanwijzingen opvolgen.

Heb je altijd al eens willen geocachen, maar weet je niet hoe dat werkt? Lees dan dit blog over geocachen vol met tips. 

Een andere optie is een GPS speurtocht. Inmiddels zijn er diverse apps met GPS speurtochten beschikbaar. Wij probeerden er al twee uit:

coronaproof uitje
Er zijn verschillende GPS wandeltochten te doen.

#27 Bezoek een natuurspeeltuin of speelbos

Nederland heeft tal van natuurspeeltuinen. De meesten liggen verstopt in het bos en kun je prima combineren met een wandeling. Ideaal als Coronaproof uitje. Wat dacht je bijvoorbeeld van het belevenissenbos in Lelystad? Of ga naar de bostoren in Putten, waar je allerlei extra activiteiten kunt doen. Of kies je voor een OERRR speelbos zoals dit speelbos in Graveland?

Klik hier voor een overzicht met (natuur)speeltuinen

De bostoren bij Putten is echt leuk en er is nog veel meer te doen.
uitje in Coronatijd
De speelbossen van OERRR zijn heerlijke plekken voor kinderen.

#28 Survivallen of bootcampen

In Hoenderloo ligt een openbare survivalbaan. Een parcours met tientallen hindernissen over een lengte van ruim 4 kilometer is een leuke sportieve outdooractiviteit voor het gezin. Ook kun je een boswandeling maken met survivalopdrachten bij Rocks ’n Rivers in Goirle. Kom maar op sportievelingen!

Superstoer: survivallen op de openbare baan in Hoenderloo.
Coronaproof uitje
Boswandeling met survivalopdrachten in Goirle.

#29 Maak een street art tour

Houdt jouw gezin van kunst? Dan is een street art tour leuk om te doen. In heel veel steden in Nederland vind je street art. Kleurrijke murals, verrassende buitenkunst en 3D-illusies op gebouwen in de stad. De schilderingen op de muren zijn indrukwekkend groot of juist kleine verborgen schilderijtjes die je bijna moet zoeken. Neem je camera mee en maak de mooiste street art selfies met dit leuke Coronaproof uitje. 

Lees hier over de street art tour in Heerlen

Uitje in Coronatijd
Maak eens een street art tour en maak de mooiste selfies of foto’s van de kunstwerken.

Meer Coronaproof uitjes

Nog niet genoeg inspiratie voor een coronaproof uitje? Dan hebben we hier de bonustips!

#30 Coronaproof uitjes met funfactor

Heb jij oudere kinderen die wat meer uitdaging willen hebben? Dan is dit wellicht een leuke optie. Fundustry organiseert op diverse plekken in Nederland games zoals paintball, bubbleball, airsoft, offroad rijden, lasergamen en diverse workshops. Kijk voor meer info op hun website.

#31 Klimmen in een klimbos of klimhal

Heel veel klimparken en klimbossen zijn, met aanpassingen, gewoon geopend voor jeugd tot en met 18 jaar en voor mensen uit de regio zelf. Het klimbos in Garderen en de klimbossen Veluwe, Achterhoek, Brabantse Wal en Gooi-Eemland hebben per park verschillende regels. Ook de klimhal Amsterdam is weer geopend onder voorwaarden. Bekijk deze voorwaarden voordat je op pad gaat.

Klimparken zijn weer geopend voor jeugd tot 18 jaar.

#32 Karten of quad rijden

Heb je racefanaten of crossers in huis? Een aantal kartbanen is alweer (beperkt) open voor de jeugd tot en met 18 jaar, zoals kartcentrum Lelystad en de kartbaan in Gorssel. Ook quad rijden of buggy rijden is mogelijk. De verwachting is dat va