De ‘end of the valley’ in Saalbach Hinterglemm, volop activiteiten en avontuur voor gezinnen!

Saalbach Hinterglemm met kinderen, dat is in de zomer genieten van een prachtig berglandschap én van heel veel gave gezinsactiviteiten, vooral bij de ‘end of the valley’. Blogger Yvonne bezocht in de zomer van 2020 de ‘end of the valley’ in Saalbach Hinterglemm en deelt in dit blog haar ervaringen. 

Saalbach Hinterglemm in Oostenrijk, volop plezier voor gezinnen

Saalbach Hinterglemm is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger Land. Het maakt deel uit van het district Zell am See en bestaat uit de dorpen Saalbach en Hinterglemm. De omgeving is indrukwekkend met prachtige uitzichten op de Pinzgauer Grasberge en wat verderop de Kitzbüheler Alpen. Vanuit Nederland rijd je er in zo’n 10 uur naar toe.

Met de Jokercard, die je krijgt bij minimaal één overnachting, kan je gratis gebruik maken van diverse kabelbanen. Daarmee kan je genieten van meer dan 400 kilometer aan wandel- en mountainbikepaden. Maar dat niet alleen; Saalbach Hinterglemm richt zich specifiek op gezinnen en dat merk je aan alles.

Zo heeft Saalbach Hinterglemm een speciale ‘kinder hike challenge’ met een breed aanbod van gethematiseerde gezinswandelingen en bieden ze er gave gezinsactiviteiten zoals mountainbiken, een High Rope Park, diverse speeltuinen op de berg en een spannende expeditie Kodok.  

Daarnaast zijn er heel veel leuke gezinsactiviteiten aan de ‘end of the valley’, ofwel het einde van de vallei in Saalbach Hinterglemm. In dit blog vertellen we je daar alles over. 

Saalbach Hinterglemm: activiteiten aan de ‘end of the valley’

Aan het einde van het dal in Saalbach Hinterglemm, ook wel bekend als de ‘end of the valley’, zitten heel veel leuke activiteiten, een overzicht:

  • High Rope Park
  • Golden Gate Bridge of the Alps 
  • Tree top trail (Baumzipfelweg)
  • Schnitza’s Wooden Park 
  • Devil’s Water

”Jaaa, daar wil ik heen mama!”. Als ik op de website de plaatjes laat zien van de activiteiten in deze vallei, wordt onze kleuter meteen enthousiast. We pakken onze rugzakken in met voldoende droge kleding, zonnebrand en natuurlijk wat lekkers voor onderweg. 

Te voet of per treintje naar de ‘end of the valley’ 

Nadat we door de tunnel zijn gereden in Hinterglemm komen we na zo’n 7 kilometer bij het begin van het dal. Daar zien we een grote parkeerplaats waar we onze auto kunnen parkeren. Vanaf daar is het circa 2,5 kilometer naar de plek waar alle activiteiten zijn.

We kunnen ervoor kiezen om dat te wandelen of om met het treintje te gaan. Ik lees dat als je gaat wandelen je er zo’n 40 minuten over doet. Het is een breed pad en geschikt voor wandelwagens maar het pad gaat wel geleidelijk omhoog.

Een alternatief is gebruik maken van het ’treintje’, eigenlijk is het een tractor met ‘wagons’ erachter. De keuze voor onze 5-jarige kleuter is niet zo moeilijk, hij wil graag met het ’treintje’. De rit duurt ongeveer een kwartiertje, onderweg zien we mooie alpenweides en rijden we stukjes door het bos. 

In de verte zien we de indrukwekkende ‘Golden Gate Bridge’ al liggen en zien we veel mensen met touwen hoog in de bomen klimmen. ”Wow, wat was dat mama?” vraagt D. terwijl hij omhoog wijst. Over de vallei zoeft iemand via een enorme zipline van de ene kant naar de andere kant van het dal. ”Mag ik dat ook?” vraag D. ”Ik denk dat je daar iets ouder voor moet zijn, maar we gaan wel even kijken.” antwoord ik. 

Naar de 'end of the valley' kan je wandelen of je kunt op vertoon van de Jokercard gratis met het treintje.
Naar de ‘end of the valley’ kan je wandelen of je kunt op vertoon van de Jokercard gratis met het treintje.

Golden Gate Bridge en Tree Top Trail 

Aangekomen bij het startpunt van alle activiteiten besluiten we om te starten met de Golden Gate Bridge en de Tree top trail. Deze brug van 200 meter lang en 42 hoogtemeters is behoorlijk indrukwekkend. ”Wow, dit is echt hoog!” roept D. terwijl hij naar beneden kijkt.

Onder ons kijken we uit op het high rope park en het ‘jump en slide’ park, waar de oudere kinderen via een soort lange glijbaan op een groot springkussen belanden. De hangbrug loopt over het hele dal, diep onder ons loopt een klein riviertje en voor ons hebben we prachtig uitzicht op de uitgestrekte vallei met op de achtergrond de hoge bergen. 

De Golden Gate Bridge van de Alpen vind je bij de 'end of the valley' in Saalbach Hinterglemm.
De Golden Gate Bridge van de Alpen vind je bij de ‘end of the valley’ in Saalbach Hinterglemm.
Vanaf de Golden Gate Bridge heb je een prachtig uitzicht op de vallei.
Vanaf de Golden Gate Bridge heb je een prachtig uitzicht op de vallei.

Tree Top Trail

De Golden Gate Bridge is tevens het startpunt van de hoogste ’tree-top trail’ van Europa. Via een stevige constructie van larikshout is een wandelpad van zo’n 1 kilometer gemaakt die zo’n 30 meter boven de grond loopt. 

”Ik kan de boomtoppen bijna aanraken mama!” roept D. enthousiast. We lopen inderdaad echt hoog tussen de boomtoppen. Deze wandeling wordt daarom ook wel Wipfelwanderweg genoemd, wat ‘boomtoppenwandeling’ betekent. 

Onderweg zijn er informatieborden en interactieve spellen voor de kinderen. Ook zien we onderweg een controlepost, waar we onze wandelkaart moeten ‘knippen’. De Tree Top Trail is namelijk onderdeel van de Kids Hiking Challenge. 

De Tree Top Trail eindigt met een behendigheidsparcours. Via wiebelende boomstammen en touwen is het balanceren en vooral concentreren om er niet af te vallen. 

De Golden Gaten Bridge is ook het startpunt van de Tree Top wandeling.
De Golden Gaten Bridge is ook het startpunt van de Tree Top wandeling.
De tree top wandeling bij de 'end of the valley' is de hoogte van Europa.
De tree top wandeling bij de ‘end of the valley’ is de hoogte van Europa.
De Tree Top wandeling is onderdeel van de Kids Hiking Challenge en heeft allerlei leuke activiteiten onderweg.
De Tree Top wandeling is onderdeel van de Kids Hiking Challenge en heeft allerlei leuke activiteiten onderweg.
Op een spelenderwijs leren we ook een hoop van de flora en fauna.
Op een spelenderwijs leren we ook een hoop van de flora en fauna.

Handig om te weten

De Golden Gate Bridge in combinatie met de Tree Top Trail is het gehele jaar geopend en is een betaalde activiteit. Volwassenen vanaf 16 jaar betalen 11 euro, kinderen van 4 tot 15 jaar betalen 7,50 euro en kinderen onder de 4 jaar zijn gratis (prijspeil 2020). 

De wandeling is niet geschikt voor wandelwagens gezien de vele trappen. 

High rope park

Een andere activiteit in de vallei van Saalbach Hinterglemm is het High rope park of in het Duits ook wel het Hochseilpark Saalbach Hinterglemm genoemd. Met een totale lengte van ruim 8 kilometer is dit het grootste Hochseilpark van Europa.

Het klimpark biedt in totaal 3 introductie parcoursen aan en 9 normale parcoursen. Ze verschillen allemaal in moeilijkheidsgraad en in lengte. Kinderen met een lengte tussen 1.30 en 1.50 meter mogen alleen deelnemen aan parcours 1,2 en 9. 

Maar helaas, D. is 1.20 meter en mag dus aan geen enkel parcours deelnemen. We gaan wel kijken en laten ons informeren over de ‘werkwijze’ van dit grote klimpark. Allereerst moeten deelnemers zich registreren waarna de klimuitrusting wordt uitgegeven.

Vervolgens moet je als deelnemer een ‘basiscursus’ afronden van ongeveer een half uur. Op een speciaal oefenparcours wordt geleerd hoe je jezelf zekert en hoe je moet omgaan met de klimuitrusting. Dit is erg belangrijk, want tijdens het parcours moet je jezelf steeds goed zekeren. 

Heb je de basistraining gehad, dan mag je zelfstandig een klimparcours gaan doen. 

Met een totale lengte van ruim 8 kilometer is het klimpark bij de 'end of the valley' het grootste Hochseilpark van Europa.
Met een totale lengte van ruim 8 kilometer is het klimpark bij de ‘end of the valley’ het grootste Hochseilpark van Europa.
Voordat je met het echte parcours mag starten, moet je eerst het oefenparcours goed weten af te leggen.
Voordat je met het echte parcours mag starten, moet je eerst het oefenparcours goed weten af te leggen.
Tijd voor het echte werk!
Tijd voor het echte werk!

Handig om te weten

Het High rope park is een betaalde activiteit. Volwassenen vanaf 16 jaar betalen 35 euro of 25 euro vanaf 14 uur. Kinderen van 1.30 – 1.50 meter betalen 25 euro of 18 euro vanaf 14 uur (prijspeil 2020). Kinderen onder de 14 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. 

Er zijn verschillende parcours, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Toch moet je minimaal 3 uur uittrekken voor deze activiteit, ongeacht welk parcours je kiest. Zorg daarnaast voor goede schoenen, in ieder geval geen slippers. 

Mega Flying Fox, Jump and Slide en Free Fall

Naast het High rope park zijn er nog andere activiteiten, zoals:

  • Mega Flying Fox
  • Jump and slide
  • Canyoning

Een keer vliegen als een vogel, dat kan met de Mega Flying Fox, je ‘vliegt’ met zo’n 80 kilometer per uur en op 120 hoogtemeters de vallei over. Deze activiteit kost 35 euro, gaat op afspraak en is alleen toegankelijk voor mensen met een gewicht tussen de 40 en 110 kilo. 

Jump and slide, de naam zegt het al. Hier kan je volop glijden en springen. Glijden via een 35 meter lange glijbaan waar je met een rubberband vanaf kan en springen op één van de grote trampolines. Jump and Slide is een betaalde activiteit, kinderen tot 16 jaar betalen 12 euro voor 2 uur en volwassenen vanaf 16 jaar betalen 16 euro voor 2 uur (prijspeil 2020). De minimum leeftijd voor deze activiteit is 6 jaar.

Avontuurlijke tieners? Op ongeveer 3 kilometer vanaf de vallei zit een uitdagend canyoning parcours. Gedurende zo’n 3,5 uur ga je de rivier door met een mix van springen, glijden en abseilen. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor goede zwemmers en met een leeftijd van minimaal 12 jaar. Kinderen van 12 tot 15 jaar betalen 50 euro en vanaf 16 jaar betaal je 60 euro (prijspeil 2020). De canyoning uitrusting is inbegrepen in de prijs. 

De 'end of the valley' heeft ook genoeg gave activiteiten voor oudere kinderen, zoals de Jump en Slide.
De ‘end of the valley’ heeft ook genoeg gave activiteiten voor oudere kinderen, zoals de Jump en Slide.

Schnitza’s Wooden Park 

Nadat we hebben gekeken bij de klimmers van het High rope park, lopen we iets verder de vallei in. Daar ligt Schnitza’s Wooden Park, een soort speeltuin met alleen maar houten spelattributen. ”Kom mam, instappen, we gaan opstijgen”. zegt D. terwijl hij in een houten vliegtuig heeft plaatsgenomen. 

Maar ook zien we houten kegelbanen, een houten minigolf, koemelken en je kan zelfs je eigen wandelstok zagen. Het park is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur en kost 5 euro voor mensen tussen de 3 en 60 jaar. 

Schnitza's Wooden Park, een speeltuin met alleen maar houten spelattributen.
Schnitza’s Wooden Park, een speeltuin met alleen maar houten spelattributen.

Devil’s water 

Misschien vinden we dit wel het mooiste plekje van de vallei; het Duivelse water of op zijn Duits: Teufels wasser. Een heerlijke waterspeeltuin in de prachtige natuur, omringd door de mooie hoge bergen. 

”Mag ik mijn zwembroek aan?” vraag D. ongeduldig. Hij kan niet wachten om het water in te gaan en even lekker af te koelen. Er is een waterrad, ronddraaiende houten beelden, een soort van eilandje en dammetjes. ”Kijk, een koe!” roept D. naar ons. Ja, die hebben ook dorst gekregen en nemen even een kijkje. 

Devil’s water is dagelijks geopend en gratis toegankelijk. Een extra set droge kleding is wel aan te raden. 

Devil's water was voor onze kleuter misschien wel de leukste attractie: eindeloos spelen met water!
Devil’s water was voor onze kleuter misschien wel de leukste attractie: eindeloos spelen met water!
Zo gaat dat waterrad wel draaien!
Zo gaat dat waterrad wel draaien!
Heerlijk zo spelen in de natuur met de koeien om je heen.
Heerlijk zo spelen in de natuur met de koeien om je heen.
En deze draait gewoon rondjes!
En deze draait gewoon rondjes!

Startpunt van mooie wandelingen

Naast al deze attracties is de ‘end of the valley’ ook het startpunt van mooie (familie)wandelingen, waaronder de Educational Hiking Trail die deel uit maakt van de Kids Hiking Challenge. Ook start bij de vallei de nieuwe ‘Wildlife trail’, die ook specifiek gericht is op gezinnen. 

End of the valley, handig om te weten 

Voordat je naar the end of the valley gaat is het handig om onderstaande praktische informatie te lezen.

Parkeren en treintje  

Vanaf de tunnel in Hinterglemm is het nog zo’n 7 kilometer naar het einde van de vallei. Daar zijn nog niet de activiteiten, maar is een grote parkeerplaats Hinterlengau om je auto te parkeren. Vanaf daar is het nog zo’n 2 kilometer naar de Lindlingalm, daar starten alle activiteiten. 

De 2 kilometer kan je wandelend afleggen, daar doe je zo’n 35 minuten over. Het is een breed pad, geschikt voor kinderwagens maar loopt wel (licht) omhoog. Een andere optie is om het treintje te nemen, die om het uur vertrekt vanaf de parkeerplaats.

Op vertoon van de Jokercard kan je gratis gebruik maken van dit treintje, anders betaal je 6 euro voor een retour en kinderen tot 7 jaar 4 euro voor een retour (prijspeil 2020).  

Openingstijden en toegangsprijzen 

De ‘end of the valley’ is doorgaans dagelijks geopend van juni tot oktober, van 9 uur tot 18 uur. Check altijd van tevoren hoe laat het laatste treintje terug naar de parkeerplaats gaat. De vallei is gratis te bezoeken, maar voor de meeste attracties moet apart worden betaald.

Dit zijn Golden Gate Bridge, Tree Top Trail, High rope park en Schnitza’s Woorden park. Teufelswasser is gratis toegankelijk. Pinbetaling is mogelijk en er is ook een pinautomaat aanwezig. 

De minimumleeftijd voor Jump en Slide is 6 jaar, voor canyoning 12 jaar en voor het klimpark moet je minimaal 1.30 meter zijn. Kijk voor actuele informatie en openingstijden altijd op de website van Saalbach Hinterglemm.  

Wat meenemen?

Indien je wilt gaan klimmen dan zijn goede schoenen extra belangrijk. Daarnaast is het verstandig om altijd iets van een vestje mee te nemen, het kan snel afkoelen in de bergen. Verder zijn droge kleding handig, als je gaat spelen bij Teufelswasser en is goede zonnebrand ook een ‘must’. 

Restaurant Lindlingalm 

In de vallei zit restaurant Lindlingalm, een gezellig restaurant met groot terras waar je heerlijk wat kunt eten of drinken. Je kunt zelf ook eten en drinken meenemen, vooral bij Teufelswasser is het heerlijk om te picknicken. 

Regio Saalbach Hinterglemm is vanaf Utrecht in zo’n 10 uur per auto te bereiken. 

Ligging Saalbach Hinterglemm:

Wist jij dat er zoveel toffe zomeractiviteiten zijn in Saalbach Hinterglemm?

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een toffe zomervakantie. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met regio Saalbach Hinterglemm. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.