‘De Familie Van Nielie barst van liefde’ van theater Kwatta, een muzikale, vrolijke en liefdevolle jeugdvoorstelling

‘De Familie van Nielie barst van liefde’ is de nieuwe jeugdvoorstelling van theater Kwatta. Karijn ging op Tweede Kerstdag naar de premiere en werd die dag nog meer fan van theater Kwatta dan ze al was.

De Familie van Nielie barst van liefde

Een nieuwe familie vormen, dat gaat niet zonder slag of stoot. Zo ook niet voor de Familie van Nielie. De nieuwste voorstelling van Theater Kwatta gaat over een onderwerp waar steeds meer kinderen mee te dealen hebben. Theater Kwatta maakte er een dynamische, kleurrijke, bij vlagen ontroerende en een tikkie filosofische familievoorstelling van. Er gebeurt er zoveel op het toneel dat ook jonge kinderen een leuke middag hebben zonder dat ze precies begrijpen waar het over gaat.

De première van de Familie van Nielie in de schouwburg van Nijmegen
De première van de Familie van Nielie in de schouwburg van Nijmegen

Voorpret

Net als andere jaren vieren we Tweede Kerstdag in Nijmegen. Maar voordat we bij mijn schoonouders aan de kerstdis schuiven, gaan mijn dochters, zwager, schoonzus en twee nichtjes en ik naar de Stadsschouwburg in Nijmegen. We bezoeken de première van de ‘Familie van Nielie barst van liefde’ van jeugdtheatergroep Kwatta. Met mijn jongste dochter van 4 ben ik al eerder naar Botje van Kwatta geweest en dat was een groot succes. Zal ze over deze familievoorstelling die eigenlijk voor kinderen vanaf zes jaar is, ook zo enthousiast zijn?

De nichtjes zijn er klaar voor!
De nichtjes zijn er klaar voor!
Een deel van het kleurrijke decor
Een deel van het kleurrijke decor

Waar gaat de ‘Familie van Nielie’ van theater Kwatta over?

Als de lichten uitgaan staan op het toneel een aantal grote duplo-achtige stenen en horen we twee kinderstemmen die vertellen dat ze ‘familietje gaan spelen’. Met een vader en een moeder, een dochter en een zoon. En ook nog een oma. Daarop verschijnen de door de kinderen opgevoerde figuren op het toneel. Ze krijgen kleren aan en namen die de kinderstemmen hen geven. Als alle figuren zijn voorgesteld start het verhaal.

Theo en Saar trouwen vandaag. Saar is gescheiden en heeft al een zoon Jonathan en Theo is weduwnaar en heeft een puberdochter Pam. Terwijl Saar en Theo zich verheugen op de huwelijksdag en het samengaan als één gezin is dochter Pam minder blij. Het klikt nog niet zo met haar stiefmoeder en aan haar nieuwe broertje moet ze ook wennen. Dit alles vertelt ze via selfie video’s aan vriendin Eva. Broertje Jonathan heeft wel zin in de huwelijksdag, want hij krijgt nu eindelijk een hond.

Wat volgt is een dag waarop van alles gebeurt en de familie zich uitbreidt met nog meer gezinsleden. Een hond, een biggetje dat van de slacht gered wordt (huwelijkscadeau van Pam, die op de huwelijksdag besluit vegetariër te worden), een man in de kast van oma, een kat die jongen krijgt. En terwijl de familie groter wordt, hopen de eerder opgelopen frustraties zich op en komt allerlei oud zeer naar boven. Oma’s geschiedenis in Siberië wordt opgerakeld.

Met vaart, humor en soms een traan beleeft de familie allerlei avonturen die muzikaal worden ondersteund door musici van het Nederlands Jeugd Orkest.

Als we denken dat het stuk klaar is en we applaudisseren wordt er aangebeld bij het huis van de familie Van Nielie. Er wordt een pakketje afgeleverd. Voor wie en wat het is, dat zullen we in deel 2 van de vierluik horen!

Er gebeurt veel tijdens de voorstelling. Als ik na afloop aan mijn dochters vraag waar het stuk over gaat, krijg ik verschillende antwoorden. “Het gaat over twee mensen die willen trouwen, maar het lukt steeds niet,” zegt mijn oudste. Inderdaad, telkens als het ja-woord bijna gegeven wordt, komt er iets tussen.  “Over dat Pam kwijt is en gevangen is door boeven”, zegt mijn jongste. Het stuk waarin de familie een avontuur beleeft in Venetië maakt op haar de meeste indruk.

De hele familie op het podium
De hele familie op het podium
Een staande ovatie voor de Familie van Nielie
Een staande ovatie voor de Familie van Nielie

Het decor

Bij aanvang van de voorstelling staan een aantal grote duplo-achtige elementen in primaire kleuren op het toneel. Als Theo gaat bouwen aan zijn huis waar de hele familie in kan wonen, wordt het decor verder opgebouwd. Er verschijnen muren, een trap en een deur. Als het verhaal zich in ene in Venetië afspeelt wordt de familietafel in een handomdraai verbouwd tot een gondel: het huis van de familie wordt omgetoverd tot een Venetiaans straatje. Het is knap hoe de decorelementen zo snel en geloofwaardig van functie kunnen veranderen.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen de ‘Familie van Nielie’ bezoeken?

De Familie van Nielie is een 90 minuten durende familievoorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.  Onze oudste van 7 heeft geboeid gekeken en begreep redelijk goed wat er allemaal gebeurde.  Mijn jongste dochter van 4 jaar was mee en heeft grotendeels aandachtig gekeken, maar na drie kwartier fluisterde ze wel ‘wat duurt het lang.’

Nog even met Pam op de foto
Nog even met Pam op de foto

Praktische informatie

Theater Kwatta tourt tot en met maart 2017 met de voorstelling door het land. Kijk hier voor de speeldata van de Familie van Nielie. Deze voorstelling is het eerste deel van een vierluik over de bijzondere familie. De komende vier jaar zal telkens op Tweede Kerstdag een deel in première gaan. En daar zijn wij zeker bij!

Een vanillieijsje eten na afloop
Een ‘Van Nielie’-ijsje eten na afloop

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs van theatervoorstellingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten de première van de Familie van Nielie op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Dank voor het enthousiasme en de mooie recensie. Één kleine correctie: de musici zijn van het Nationaal Jeugd Orkest (in plaats van “Nederlands”)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.