De Familie van Nielie breekt de tent af, op avontuur in het theater

Theater Kwatta heeft een nieuwe voorstelling voor het hele gezin: De Familie van Nielie breekt de tent af. Karijn en haar dochters lachten, zongen en huiverden mee.

Theater Kwatta in Nijmegen

Twee dagen voor kerst is het feest in de stadsschouwburg van Nijmegen. Theater Kwatta is samen met Oorkaan neergestreken voor de première van De Familie van Nielie breekt de tent af. De tweede voorstelling uit het driedelige feuilleton.

Vorig jaar maakten we al kennis met het samengestelde gezin. Moeder Saar en vader Theo trouwden en dat maakt van Jonathan en Pam in ene broer en zus. Dat is even wennen. Oma, hond Bakkie en biggetje Wolkje completeren het gezin. En af en toe loopt huisfilosoof Ari Stotolos binnen om een zinnige vraag te stellen en het raam te geven waardoor je naar buiten en naar binnen kan kijken. En waardoor je in jouw eigen droombestemmingen kan verdwijnen. 

Familie van Nielie theater kwatta
Here we go. In de Nijmeegse schouwburg
We hebben er zin in!
We hebben er zin in!
Jonathan zit op zijn cadeau en kan niet wachten
Jonathan zit op zijn cadeau en kan niet wachten

De Familie van Nielie breekt de tent af

Mijn dochters herinneren zich de voorstelling van vorig jaar nog goed en verheugen zich op vanmiddag. In de zaal zit Jonathan al met dikke wanten, sjaal en feestmuts op een groot pakket. Het licht dimt, de voorstelling begint.

Jonathan is jarig vandaag. Als alle familieleden er zijn, mag hij het pakket dat maanden geleden bezorgd is openen. Wie de afzender is, weet niemand. Het blijkt een bijzonder cadeau. Jonathan krijgt een robot. En die kan alles, zo vertelt hij zelf met blikkerige stem. Poetsen, pizza bakken, puzzelen. En dat is alleen nog maar alles met de letter P. Het hart van de robot, zo wordt Jonathan gewaarschuwd, is vol geheimen. Voorzichtigheid gebaat dus. Op de vraag door wie de robot gebouwd is, begint hij slim over het weer. Hmm, een robot met een hart en menselijke trekjes…..

Ari Stotolos geeft Jonathan ook een fijn cadeau. Hij mag de droombestemming door het raam kiezen. Aangezien het stervenskoud is, verlangt de hele familie naar de zon. Jonathan doet zijn wens en de hele familie stapt door het raam.

Camping in Paradiski

Even later staan ze in de zon. Op een camping. De hele familie is teleurgesteld. De camping in Paradiski wordt gerund door een louche campingeigenaar. Hoewel, oma heeft wel interesse in hem. De tenten staan klaar, tijd voor ontspanning en avontuur.

Wat volgt is een voorstelling met verschillende lagen. Er is het avontuur met de robot. Er wordt jacht gemaakt op zijn hart. Er zijn spionnen, er zijn bommen, er zijn bandieten. Mijn jongste van vijf heeft het af en toe knap benauwd en houdt mijn hand vast.

Er is de frustratie van Pam. Luistert iemand ooit naar haar en zijn we allemaal wel echt of spelen we een rol? Pam worstelt en daar weet filosoof Ari Stotolos wel raad mee. Ook oma weet het even niet. Vroeger was haar leven één groot avontuur, daar genoot ze van. Nu is ze oma en hoofd van een familie. Nu er nog eenmaal een beroep wordt gedaan op haar lef en spionagekwaliteiten, is er twijfel. Gaat ze er opnieuw voor? Laat ze haar hart spreken?

Ook vader Theo en moeder Saar worstelen met hun nieuwe rollen. Als echtgenoten, als (stief)ouders. En Jonathan ontmoet twee meisjes. Zijn ze zusjes, een tweeling, klonen? Ze zijn identiek en zoekend naar een held als vriend. Kan een vriend uit ijzer en software bestaan? Of geven ze de voorkeur aan een vriend van vlees en bloed?

De musici die gedurende de voorstelling veelvuldig op het podium staan, ondersteunen met bombastische, dan weer swingende en soms samenzweerderige muziek. 

Het raam van de huisfilosoof. Lopen we nou naar binnen of naar buiten?
Het raam van de huisfilosoof. Lopen we nou naar binnen of naar buiten?
Een staande ovatie voor de familie en de rest van de cast
Een staande ovatie voor de familie en de rest van de cast
Op de afterparty even dansen in de silent disco
Op de afterparty even dansen in de silent disco

De cast ontvangt een staande ovatie van het publiek. De meisjes en ik zijn het er over eens. De Familie van Nielie is opnieuw een boeiende voorstelling. Misschien wel leuker dan de vorige! 

Na afloop mogen kinderen in de foyer een kraak-de-code-spel spelen en in de silent disco. Blij lopen we naar huis. “Volgend jaar gaan we weer toch?” vraagt mijn oudste. Dat doen we.

Praktische info

Familie van Nielie breekt de tent af duurt 1,5 uur. De voorstelling is tot en met 23 februari 2019 in het land te zien. Kijk op de site voor de volledige speellijst. 

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Mijn jongste dochter is vijf en voor haar duurt de voorstelling een tikkeltje te lang. Mijn oudste van acht geniet daarentegen van elke minuut en zingt na afloop van de voorstelling zelfs met de liedjes mee. 

Ga je de gekke maar heerlijk herkenbare Familie van Nielie ook in het theater bekijken?

Meer lezen?

Op zoek naar meer mooie jeugdvoorstellingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten de première op uitnodiging van Theater Kwatta. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.