Dick Bruna Huis Utrecht: eerste museumbezoek

Hoe oud waren jouw kinderen toen ze voor het eerst naar een museum gingen? En dan bedoel ik niet liggend in de kinderwagen, maar echt dat ze er zelf ook iets aan hadden. Terugbladerend in ons fotoboek zag ik dat dochter M. 1,5 jaar oud was toen we haar meenamen naar het Dick Bruna Huis in Utrecht.

Dick Bruna Huis

Het Dick Bruna Huis is onderdeel van het Centraal Museum. Dat hoeft niet bezwaarlijk te zijn, maar helaas kan je geen entreekaartje kopen voor alleen het Dick Bruna Huis. Het Centraal Museum is voor kinderen in de Dick Bruna-voorleesleeftijd niet geschikt, dus je betaalt ook voor iets dat je niet zal bezoeken. Op dit moment is de entree 7,50 euro voor volwassenen (i.v.m. verbouwing een korting t/m voorjaar 2015, normaal gesproken betaal je meer), kinderen mogen gratis naar binnen. Als je alleen voor het Dick Bruna Huis komt, zoals wij, dan is het heel veel geld voor relatief weinig vermaak. Heb je een Museumkaart? Dan kan je gratis naar binnen. Zonder Museumkaart zouden wij dit museum niet aanraden om te bezoeken.

Maar goed, wij gingen toch…

M. vond het reuze spannend om voor het eerst in een museum te zijn. Met een koptelefoon op kan je naar Nijntje-verhalen luisteren. Eerst plaatste ze één deel tegen haar oor, want het is best raar om uit zo’n zwart geval een verhaaltje te horen. Nadat ze gewend was ging de gehele koptelefoon op en luisterde ze vol verbazing naar de verhalen.

We bezochten het huisje van Nijntje. Helaas was Nijntje niet thuis, maar M. vond het leuk om in het huisje te zijn en kiekeboe te spelen. Boven in het atelier vonden we leuke kleurplaten met tekeningen uit de boekjes van Dick Bruna. Terwijl wij om en om bij de zeefdrukken gingen kijken kon M. even kleuren.

Al vrij snel hadden we alles gezien. In het Centraal Museum hebben we geluncht en een rondje gelopen, eigenlijk alleen maar om de tijd te overbruggen. ’s Middags was er nog een kindertheatervoorstelling in het Dick Bruna Huis, die wilden we zien om nog enigszins het gevoel te hebben waar voor ons geld te krijgen. Gelukkig genoot M. volop van de voorstelling, ook al was ze met haar 1,5 jaar veruit de jongste.

Dick Bruna boekjes in heel veel verschillende talen.
Dick Bruna boekjes in heel veel verschillende talen.
Kom maar, dan gaan we boekjes luisteren.
Kom maar, dan gaan we boekjes luisteren.
Voorzichtig met 1 oor luisteren....
Voorzichtig met 1 oor luisteren….
.... en daarna de hele koptelefoon op.
…. en daarna de hele koptelefoon op.
Kijken in het huis van Nijntje.
Kijken in het huis van Nijntje.
Kiekeboe spelen!
Kiekeboe spelen!
Even Nijntje inkleuren.
Even Nijntje inkleuren.

Gemiste kans

Al met al was het Dick Bruna Huis best leuk om even te bezoeken, maar het is een ontzettend gemiste kans dat je niet alleen voor het Dick Bruna Huis een entreekaartje kan kopen. Hierdoor is de prijs/kwaliteit-verhouding voor een bezoekje met jonge kinderen totaal uit verhouding.

Ben jij al eens in het Dick Bruna Huis geweest? Wat vond je ervan? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Gelukkig zijn er meer musea. Klik & kijk om onze ervaringen met de kinderen te lezen bij de volgende musea:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelKasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg
Volgend artikelGiants of the Ice Age in Amsterdam EXPO
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

4 REACTIES

  1. Mijn dochter heeft ervan genoten! Ze vroeg laatst weer of we nog een keer konden gaan. Maar zonder museumkaart alleen naar het Nijntjemuseum lijkt me inderdaad wat duur. Gelukkig hebben wij 1. Een museumkaart en 2. Mijn dochter (nu 3,5) vindt alle musea prima om rond te scharrelen en alles te bekijken, dus ook musea voor volwassenen. Krijgen er altijd complimenten over dat ze zich zo goed gedraagt 😉

    • Dat is heerlijk als je je kinderen overal mee naar toe kan nemen. Gelukkig kan het hier ook. Met Museumkaart is het zeker leuk om hier even binnen te gaan, helaas hadden we die toen nog niet…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.