Dierentuin Refuge de l’Arche: een bijzondere dierenopvang in Château-Gontier

Bij dierentuin Refuge de l’Arche in het Franse Château-Gontier worden verwaarloosde of mishandelde dieren opgevangen en een beter leven gegeven. Blogger Yvonne brengt tijdens haar verblijf in de Franse regio Mayenne samen met haar peuter Dinand een bezoek aan dit mooie initiatief.

Dierentuin Refuge de l’Arche: een dierenopvang met een moraal

Refuge de l’Arche is geen normale dierentuin, maar een dierenopvang voor verwaarloosde en mishandelde dieren. De dieren krijgen bij Refuge de l’Arche een tweede leven. Het zijn vaak dieren die vroeger zijn verwaarloosd en mishandeld en nu niet meer kunnen overleven in vrijheid.

Refuge de l’Arche is onderdeel van een non-profit organisatie genaamd CEPAN (Club d’Etude et de Protection des Animaux et de la Nature).

De entree van Refuge de l'Arche
De entree van Refuge de l’Arche
Het infopark geeft een goed overzicht van het park.
Het infobord geeft een goed overzicht van het park.

40 hectare park met meer dan 1500 dieren

Dierentuin Refuge de l’Arche ligt in het Franse Château-Gontier, in de streek Mayenne. Als we komen aanrijden is er een ruime, gratis, parkeerplaats. ”Mama daarheen” roept Dinand als hij de kleurrijke borden met dierenafbeeldingen ziet. Hoewel Dinand prima kan wandelen, neem ik voor de zekerheid toch een buggy mee. Dat kan prima, de paden zijn geasfalteerd en mooi breed. We moeten nog een groot hek door en dan kan onze ontdekkingsreis beginnen.

Door het hek en daarachter start onze ontdekking van Refuce de L' Arche.
Door het hek en daarachter start onze ontdekking van Refuge de l’Arche.
Dinand kan niet wachten om alles te gaan ontdekken.
Dinand kan niet wachten om alles te gaan ontdekken. Alle paden zijn buggyproof.

Refuge de l’Arche is een mooie, overzichtelijke dierentuin van zo’n 40 hectare. Er staan veel borden met aanvullende informatie. Zo lees ik dat er maar liefst 1500 dieren ‘wonen’ afkomstig van meer dan 150 diersoorten. Ook lees ik dat er eigenlijk drie categorieën dieren zijn:

  • Dieren gekocht in Frankrijk of illegaal geïmporteerd door individuen,
  • Dieren afkomstig uit circussen of laboratoriums,
  • Dieren die vanuit de overheid zijn ondergebracht, bijvoorbeeld na inbeslagname door politie of bij de douane.

Ook worden er (exotische) huishuisdieren opgevangen van mensen die de dieren of niet meer kunnen of willen verzorgen. Ten slotte worden er ook veel gewonde vogels opgevangen, die als het even kan weer terug worden gezet in de natuur.

In de dierentuin zijn meerdere routes te volgen, zodat je alle dieren ziet. Wij kiezen voor de route die ‘bovenlangs’ begint, het park is namelijk een beetje glooiend gelegen. Eerst zien we dieren als vogels, geitjes, lama’s, varkens en struisvogels.

Het park ligt een beetje glooiend waardoor je mooi uitzicht hebt.
Het park ligt een beetje glooiend waardoor je mooi uitzicht hebt.
Die struisvogels zien er apart uit!
Die struisvogels zien er apart uit!
En de soms spugende lama's.
En de soms spugende lama’s.
De schaapjes blijven ook altijd heel lief.
De schaapjes blijven ook altijd heel lief.
En de uilen, die kunnen ver hun hoofd draaien!
En de uilen, die kunnen ver hun hoofd draaien!

Daarna lopen we verder en zien we de meer gevaarlijke dieren, zoals tijgers, beren en leeuwen. Dat maakt indruk op Dinand: ”Mama, oppassen!”. Gelukkig zit er een groot hek om de verblijven met kijkraampjes waardoor ook de kleinere kinderen wel voldoende kunnen zien.

Altijd mooi om te zien, de tijgers.
Altijd mooi om te zien, de tijgers.
En de koning van de dieren, de leeuwen.
En de koning van de dieren, de leeuwen.
Maar ook de beren ontbreken niet.
Maar ook de beren ontbreken niet.
Veilig achter glas de wilde dieren bekijken.
Veilig achter glas de wilde dieren bekijken.

Apeneiland en reptielenverblijf

Halverwege ons route komen we aan bij het apeneiland. Omsloten door water ligt een eiland vol met apen. Ze zijn heerlijk aan het spelen, klauteren of aan het vlooien. ”Mama, kijk!” roept Dinand enthousiast en schatert het uit. Inderdaad, de apen halen de gekste capriolen uit. Ook zijn er kleine baby apen, wat zijn die nog klein. We lopen naar een overdekte plek waar je de apen heel goed kunt zien, Dinand is er niet weg te slaan.

Het apeneiland met heel veel apen.
Het apeneiland met heel veel apen.
Klimmen en klauteren, de apen hebben genoeg te doen.
Klimmen en klauteren, de apen hebben genoeg te doen.
Wat een grappig plaatje, al die apen aan het vlooien.
Wat een grappig plaatje, al die apen aan het vlooien.
Van bovenaf heb je een goed uitzicht op het apenverblijf.
Van bovenaf heb je een goed uitzicht op het apenverblijf.

Verder is er nog een klein reptielenverblijf, hier zijn slangen, schildpadden en hagedissen. Dinand kijkt zijn ogen uit bij een grote slang die langzaam langs het raam kruipt.

Het reptielenverblijf.
Het reptielenverblijf.

Speeltuin, picknickplekken en restaurant

Bij Refuge de l’Arche zijn behalve heel veel dieren nog genoeg andere faciliteiten om je een dag of middag te vermaken.

Er zijn drie verschillende wandelroutes die je kunt volgen zodat je zeker weet dat je alle dieren hebt gezien. Wij volgen wandelroute nummer 1, die loopt eerst rechtdoor langs allerlei dieren met halverwege een mooie speeltuin.

Aan de ene kant is een speeltuin voor de wat jongere kindjes en aan de andere kant van het pad voor de wat oudere kindjes. De speeltuin voor de oudere kinderen is recentelijk gerenoveerd en ziet er mooi uit. De speeltuin voor de jongere kinderen is wat gedateerd, maar wel veilig en overzichtelijk. Natuurlijk probeert Dinand elke glijbaan uit.

Iets verderop zit een restaurant waar je broodjes, ijsjes en drankjes kunt krijgen tegen zeer schappelijke prijzen. Ik geniet van een lekker broodje terwijl Dinand zich prima vermaakt in de speeltuin. Ook zijn er voldoende picknickplekken als je zelf je eten hebt meegenomen. Bij het restaurant en de speeltuin zijn voldoende toiletten en er zijn zelfs speciale kindertoiletten.

Na even gespeeld te hebben vervolgen we onze route en zien onder andere nog beren, tijgers en een mooi eiland vol met apen. Het is hier echt heerlijk vertoeven en Dinand geniet met volle teugen.

Bij Refuche de L' Arche is ook een grote speeltuin, met een deel voor de kleinere kinderen en een deel voor de grotere kinderen.
Bij Refuge de l’Arche is ook een grote speeltuin, met een deel voor de kleinere kinderen en een deel voor de grotere kinderen.
En natuurlijk zijn er verschillende glijbanen in de speeltuin.
En natuurlijk zijn er verschillende glijbanen in de speeltuin.

Elk dier heeft zijn eigen, helaas vaak zeer treurige, verhaal. Hier worden de dieren met liefde verzorgd en kunnen ze weer zoveel mogelijk genieten van een normaal bestaan. Bij Refuge de l’ Arche zijn alleen dieren te vinden die zonder de hulp van mensen niet zouden kunnen overleven. Ook Dinand probeer ik in peuter bewoordingen wat bij te brengen. ”Diertjes au?” vraagt hij en kijkt me ernstig aan. ”Ja, de diertjes hadden au, maar nu zijn er lieve mensen die voor ze zorgen”.

We lopen tot slot een rondje door de souvenirshop en eten een ijsje. Naast het feit dat Regufe de l’Arche een heel leuk uitje is met kinderen in de regio Mayenne, vind ik het vooral een heel mooi initiatief. Bij Refuge de l’Arche kunnen deze dieren weer enigszins genieten van hun leven.

Handig om te weten

Zoals gezegd is Refuge de l’Arche een dierenopvang met veel respect voor de dieren. Vanuit die visie zijn er dan ook geen shows of andere optredens. Refuge de l’Arche is niet klein, maar ook niet heel groot. Ons bezoek duurde circa 4 uur, inclusief een lunchstop. Ook is het handig om te weten dat honden, al dan niet aangelijnd, niet zijn toegestaan in het park.

Refuge de l’Arche is het hele jaar elke dag geopend met uitzondering van de kerstdagen en nieuwjaarsdag. Volwassenen betalen 11 euro en kinderen 7,50 euro (prijspeil 2017). Meer informatie over openingstijden en actuele entreeprijzen zijn te vinden op de website van Refuge de l’Arche.

Ligging Refuge de l’Arche

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor het westen van Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Refuge de l’ Arche en de regio Mayenne. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.