Dissus van Kwatta is terug: een muzikaal avontuur in het theater

Muzikaal familietheater voor het hele gezin. Wij houden ervan. Blogger Jolinda maakte vorig jaar kennis met jeugdtheatergroep Kwatta en was meteen fan. Dus toen zij hoorde dat de prijswinnende voorstelling Dissus, verdwaal mee in de Odyssee vanaf maart 2017 terug is in het theater, kon zij niet wachten om bij de premiere aanwezig te zijn. Ga je met haar mee verdwalen met Dissus van Kwatta?

Dissus van Kwatta: muziektheater voor het hele gezin

Het is voorjaarsvakantie en ik heb beloofd om met alledrie mijn kinderen afzonderlijk wat leuks te gaan doen. Met de meiden ben ik al weg geweest, nu is mijn zoon aan de beurt. Ik stel voor om samen naar het theater te gaan in Nijmegen. “Waar we ook naar Dolfje Weerwolfje zijn geweest? Ja leuk! Naar welke musical gaan we nu kijken?” Ik leg uit dat het nu niet echt om een musical gaat, maar om muziektheater. Iets minder swingend. En de voorstelling gaat over Dissus.

Even inlezen; waar gaat de voorstelling Dissus van Kwatta eigenlijk over?
Even inlezen; waar gaat de voorstelling Dissus van Kwatta eigenlijk over?

Hij reageert niet enthousiast. “Het gaat over wat?” Ik moet toegeven dat de naam van het theaterstuk ‘Dissus, verdwaal mee in de Odyssee’ niet meteen tot de verbeelding van een 9-jarige spreekt. Ik weet van de vorige voorstelling van Kwatta dat er wel degelijk kindvriendelijk theater wordt gemaakt. Alleen dan net even anders dan je misschien gewend bent. “Vertrouw me nou maar, het wordt vast leuk.”

Dissus gaat in premiere in de Stadsschouwburg Nijmegen, om daarna kort door Nederland te toeren.
Dissus gaat in premiere in de Stadsschouwburg Nijmegen, om daarna kort door Nederland te toeren.

Met de trein zijn we zo in Nijmegen, de stadsschouwburg is op loopafstand. De mooie zaal blijft niet lang leeg. Kwatta speelt hier een thuiswedstrijd en dat is goed voor een volle zaal. Het doek gaat open en we maken meteen kennis met Dissus. In zwembroek. Er wordt een beetje giechelig gereageerd door het publiek. De vrienden van Dissus hebben niet veel meer aan en al snel blijkt waarom. Ze bevinden zich in een zwembad.

Niet voor lang, de vaart zit er meteen in en zal de rest van de voorstelling niet afnemen. Dissus belandt met zijn vrienden in een bus en verdwaalt daarna hopeloos. Hoe gaan ze nu de weg naar huis terug vinden? En komt de wens van Dissus uit om ook eens de held van het verhaal te zijn?

Kinderboek van Simon van der Geest

De groep vrienden gaat allerlei avonturen beleven. Al zingend, grappend en soms ook serieus. De voorstelling is gebaseerd op het boek Dissus van Simon van der Geest. Hij maakte van de avonturen van Odysseus, beschreven door de Griekse dichter Homerus een eigentijds verhaal, dat zich afspeelt in de polder. Kwatta maakte er op haar beurt een prettig gestoorde muzikale voorstelling van.

Ook zonder het boek te lezen of ooit van de Odyssee gehoord te hebben kun je genieten van Dissus van Kwatta. Als ik naast me kijk zie ik mijn zoon op het puntje van zijn stoel. Hij wil niks missen. Lacht hardop om de vele grappen, vooral de vriend van Dissus die overduidelijk last van zijn darmen heeft vindt hij leuk.

Musicerende bouwvakkers

“Mam, hoe hebben ze dat nou gemaakt?” De enorme eenogige boer maakt indruk. Inderdaad knap gemaakt met weinig middelen. Ik vraag me ondertussen af waar de muziek toch vandaan komt. Ik heb gelezen dat het Gelders Orkest meewerkt. Dan gaat een gedeelte van het decor omhoog en zit daar ineens een groep bouwvakkers te musiceren. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het decor en leiden de aandacht niet af van de spelers.

Die gaan verder met hun avontuurlijke reis. Samen, stap voor stap. Ze stuiten op vreemde monsters, een mooie vrouw, betoverende sirenen, een enge graafmachine, wraakzuchtige boer, een excentrieke windman annex molenaar. Er gebeurt zoveel, dat het pauze is voor we het goed en wel beseffen.

In de pauze kan mijn zoon eigenlijk niet wachten om te zien hoe het afloopt met Dissus.
In de pauze kan mijn zoon eigenlijk niet wachten om te zien hoe het afloopt met Dissus.
De poster geeft goed weer dat Dissus geen alledaagse theatervoorstelling is.
De poster geeft goed weer dat Dissus geen alledaagse theatervoorstelling is.

“Mam, wat is het leuk he?” Ik slik een ‘zie je nou wel’ in. “En ze zingen gewoon de hele tijd, dus het is eigenlijk toch wel een musical.” Dat is ontzettend knap, de spelers zingen bijna onafgebroken. Ook na de pauze. De reis gaat verder, maar Dissus is net als Homerus al zijn vrienden verloren. Als hij bij thuiskomst ook nog eens lijkt te zijn vervangen door een hond, is het drama compleet. Hoe het afloopt, verklappen we natuurlijk niet, de voorstelling is te leuk en origineel om niet zelf te gaan bekijken!

Als wij na afloop van de voorstelling nog even kennis maken met Dissus vertelt acteur Rogier van Erkel dat het best een zware voorstelling is. Ik kan me er iets bij voorstellen, bijna 2 uur lang zingen, maar ook allerlei fysieke beproevingen doorstaan. Nat bezweet poseert hij toch nog even met enkele jonge fans.

Het verdiende slotapplaus.
Het verdiende slotapplaus.
'Zullen we op ons allerstoerst kijken?'
Op de foto de echte Dissus en een van zijn vrienden. ‘Zullen we op ons allerstoerst kijken?’
Duimen omhoog voor Dissus!
Duimen omhoog voor Dissus!

Op weg naar het station raakt mijn zoon niet uitgepraat over wat hij heeft gezien. Ikzelf ben ook onder de indruk. De mooie muziek klinkt nog na in mijn hoofd. We praten nog wat na over wat de boodschap van het stuk zou kunnen zijn. “Dat vrienden belangrijk zijn?” Mijn zoon heeft goed opgelet. Dissus is een verhaal over een zoektocht. Naar vriendschap en ook naar jezelf. Waar hoor je thuis? En is alles wel zoals het lijkt? Tenminste, dat haal ik eruit. Voor de jongere toeschouwers is het vooral een schitterend en wonderlijk avontuur.

Praktisch

Dissus van Kwatta gaat op toernee langs de theaters in het land. Kijk hier voor het speelschema. Kwatta geeft zelf aan dat de voorstelling geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. Voor jongere kinderen kan het een te lange zit zijn. Na afloop is een cd te koop a 10 euro.

Meer lezen?

Op zoek naar meer originele theatervoorstellingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Theatergroep Kwatta theater. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.