Huilen naar de maan met Dolfje Weerwolfje de musical

Heb jij Dolfje Weerwolfje fans in huis? Dan moet je naar het theater voor Dolfje Weerwolfje de musical. Blogger Iris mocht voor KidsErOpUit de première in Gouda bijwonen. Vanaf deze week zal de show door het hele land te zien zijn. Iris verklapt alvast of haar kinderen de musical net zo spannend vinden als de boeken.

Dolfje Weerwolfje de musical

Klaar voor Dolfje Weerwolfje de musical!
Klaar voor Dolfje Weerwolfje de musical!

Dolfje Weerwolfje is terug op het toneel! De populaire boekenserie van Paul van Loon bestaat dit jaar twintig jaar. Dat is de aanleiding voor Rick Engelkes Producties om de musical in een nieuw jasje te gieten en in het theater te brengen. Wij gaan naar het theater in Gouda.

Als we de straat inrijden waar de mooie stadsschouwburg zich bevindt, is Dolfje al overal te zien. Grote aanplakbiljetten op de muur, een Dolfjegezicht geprojecteerd op het aankondigingsbord boven de deuren en overal ballonnen in Dolfje-blauw. Zelfs de loper die voor de ingang ligt, is niet rood maar blauw. We krijgen een vriendelijk welkom door de dame van het theater. We mogen een tafeltje uitzoeken in het theatercafé, dat ook helemaal feestelijk is ingericht. Voor de kinderen liggen er overal kleurplaten en kleurtjes.

Daar is Paul van Loon!

Nadat we onze flesjes drinken leeg hebben, klinkt al snel het signaal om naar de zaal te komen. We ontdekken dat we prima plaatsen hebben, op de eerste rij van het laagste balkon, mooi in het midden. Emma (10) en Bas (8) vermaken zich door vanaf het balkon de BN-ers in de zaal te spotten. Al snel zien ze Paul van Loon zitten. Daar willen ze straks wel graag een handtekening van, ze zijn gek op zijn boeken!

In de zaal, we hebben prima plaatsen.
In de zaal, we hebben prima plaatsen.
BN-ers spotten
BN-ers spotten

Een beetje spannend

Opeens klinkt er een hard geluid en gehuil. De lichten gaan uit in de zaal, en vier schimmige figuren komen het podium op. Ze zingen een spannend lied over figuren in de nacht. En over een jongetje waarvan het leven vannacht zal gaan veranderen. Onze jongste, Tim (6) vindt het wel een beetje spannend. Hij kruipt dicht tegen mij aan. Dan zien we een jongetje in bed liggen. Het blijkt Dolfje te zijn. Hij wordt vannacht zeven jaar en zal voor het eerst in een weerwolf veranderen. Spannend!

Kindacteurs

Dolfje wordt, net als zijn pleegbroer Timmie en vriendinnetje Noura, gespeeld door een kindacteur. Wij vinden dat ze het heel goed en overtuigend spelen en ook goed zingen. Met name het meisje dat Noura speelt tijdens de première heeft een erg mooie stem. Leuk detail: de moeder van dit meisje speelde jaren geleden zelf ook de rol van Noura in de eerste versie van Dolfje Weerwolfje de musical van theater Terra!
Voor elke rol zijn er drie kinderen gecast, die elkaar afwisselen per show. De andere rollen worden allemaal door vier volwassenen gespeeld, die meerdere rollen vertolken. Ze doen dat heel knap. Een kleine aanpassing in hun kleding, iets anders op hun hoofd en ze zijn een heel ander typetje. Van schoolkind tot de grappige kippetjes die steeds terugkomen. Vaak horen we vooral de kinderen in de zaal hard lachen. Bij ons schatert Bas het regelmatig uit.

Tijdens de show.
Tijdens de show.

Het podium ziet er vrij eenvoudig uit. Alle decorstukken zijn gemaakt van meubels, en dan vooral heel veel stoelen. Blauw licht erop en voilà, een decor. Meer is ook eigenlijk niet nodig, de acteurs zorgen al voor genoeg sfeer. De show is enthousiast en leuk. Stilzitten en kijken zit er niet in: de acteurs sporen de zaal vaak aan om mee te doen. We leren verschillende weerwolfhuiltjes. Want wist je al dat twee keer kort huilen en een keer lang een roep om hulp is voor weerwolven? Wij nu wel.

Stoelen als decor.
Stoelen als decor.
dolfje weerwolfje 5 show
Terecht applaus voor de cast!

Handtekeningen

Omdat het vandaag de première is, mogen we naar een zaaltje waar al allemaal hapjes en drankjes klaarstaan. Er is een speciale kinderruimte ingericht, waar alle kinderen een Dolfje-gebakje kunnen halen op Dolfjebordjes en natuurlijk ranja in Dolfje-bekers. Onze kinderen praten honderduit na over de show tijdens hun gebakje. “Ik vond het echt een hele leuke show en ik vond dat de kinderen het echt supergoed deden!” roept Emma enthousiast. Volgens Bas was de show “heel grappig en ook wel een beetje spannend”. Uit Tim krijgen we niet zo veel reactie meer, die kreeg helaas tijdens de show opeens hoge koorts en is inmiddels in slaap gevallen. Als ik wat later nog eens vraag wat hij er van vond, zegt hij dat hij het een hele leuke en ook grappige show vond. Met zijn zes jaar vond hij het niet te eng.

Op de foto met Paul van Loon.
Op de foto met Paul van Loon.
De cast neemt alle tijd voor de fans.
De cast neemt alle tijd voor de fans.
En natuurlijk nog even op de foto met Dolfje.
En natuurlijk nog even op de foto met Dolfje.

Bas en Emma hebben een foto en de handtekening van Paul van Loon gescoord, die ze heel aardig vonden. En ook de handtekeningen van alle (ook ‘superaardige’) kindacteurs. Helemaal blij verlaten ze de schouwburg.

Praktische informatie

Dolfje Weerwolfje begint vanaf 16 oktober 2016 aan een tweede tournee door Nederland. De musical is bedoeld voor het hele gezin. Voor kinderen onder de zes zou het wel een beetje te spannend kunnen zijn. Er komen toch wel wat spannende figuren in voor en ook wat engere geluidseffecten.

Zouden jouw kinderen Dolfje Weerwolfje de musical leuk vinden?

Meer lezen

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

We bezochten de premiere op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelSpelen bij het Labyrinth Kindermuseum Berlijn
Volgend artikelWandelen in natuurgebied de Blauwe Kamer met kinderen
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.