Drottningholm Slott met kinderen

1
98
Drottningholm Slott ligt aan de voorzijde aan het water.
Drottningholm Slott ligt aan de voorzijde aan het water.

Drottningholm Slott met kinderen bezoeken is echt een aanrader, vindt Saskia. Dus ga je naar Stockholm, dan mag je dit populaire paleis en de bijbehorende tuin niet missen.

Dit blog is in 2020 aangevuld met de meest actuele informatie. Inmiddels is het wel toegestaan foto’s te maken in het paleis.

Drottningholm Slott met kinderen

In Drottningholm Slott woont de koninklijke familie. De royals verhuisden naar het paleis om de kinderen van een tuin te voorzien. Sinds 1991 staat Drottningholm Slott op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vanuit het centrum van Stockholm kan je met de boot naar Drottningholm Slott, maar ook met de auto of het openbaar vervoer is het paleis goed te bereiken. Wij maken een tussenstop bij Drottningholm Slott als we van Camping Bredang naar Camping Tiveden rijden. Met kinderen vermaak je je zo een halve dag in het slot, het Chinees paviljoen, de tuin en het theater.

Speciaal voor kinderen is er in Drottningholm Slott en in het Chinees paviljoen een speurtocht. Ze krijgen een stevig geplastificeerde kaart met daarop uitsnedes van afbeeldingen die je onderweg tegenkomt. Dat wordt speuren! Vooral M. (toen bijna 7) vindt dit erg leuk om te doen. De verrassing is groot wanneer ze bij het inleveren van de speurtocht zelfs een klein cadeautje mocht uitzoeken. Even twijfelt ze tussen een kaart van het paleis en een chocolademunt, maar de chocolade blijkt toch onweerstaanbaar.

Drottningholm Slott

Drottningholm Slott is een kleinere versie van het paleis van Versailles. Dit geldt voor zowel het gebouw als de tuinen. Een groot deel van het paleis is toegankelijk voor bezoekers. We zijn er gelukkig net nadat het paleis open gaat, want hoe later het wordt, hoe meer groepen er rondlopen die onze kleine kinderen de weg versperren.

Het paleis heeft een indrukwekkend trappenhuis en prachtige interieurs uit de 17e tot 19e eeuw. De interieurs riepen bij M. nogal wat vragen op: “Waarom zijn er zoveel salons?”, “Waarom zijn de bedden zo klein?”, en: “Waarom hebben ze zoveel ontvangstkamers?”. Ze vraagt nog net niet waarom er geen televisies zijn… Ik moet wel lachen om deze vragen, want ik verbaas me ook bij elk paleis over die eindeloze reeks aan salons en ontvangstruimtes.

Helaas is het als wij er zijn nog niet toegestaan om binnen foto’s te maken. Ik moet het het doen met wat stiekeme kiekjes met mijn mobiele telefoon. Inmiddels is deze regel losgelaten. Anno 2020 mag er gefotografeerd worden.

Drottningholm Slott ligt aan de voorzijde aan het water.
Drottningholm Slott ligt aan de voorzijde aan het water.
Een stiekem kiekje van het interieur.
Het koninklijke bed in de koninklijke slaapkamer.
Drottningholm Slot met kinderen is erg leuk, mede dankzij de speurtocht met cadeautje.
Drottningholm Slot met kinderen is erg leuk, mede dankzij de speurtocht met cadeautje.
Drottningholm Slott
Het interieur van het paleis: veel marmer, porselein en statige zalen.
Drottningholm Slott veldslagen
Op grote schilderijen worden de veldslagen van weleer weergegeven.
Drottningholm Palace Stockholm
Het schilderij van Koning Willem III uit Nederland.

Het Chinees paviljoen

Helemaal achterin de koninklijke tuinen ligt het Chinees paviljoen. Het is de wandeling waard. Het verhaal over het Chinees paviljoen zal kinderen zeker aanspreken. In de 18e eeuw wilde koning Adolf Frederik een verjaardagscadeau aan zijn vrouw geven. Maar zoals dat gaat met koninginnen had koningin Louisa Ulrika al alles wat haar hartje begeerde. De koning liet in één nacht het Chinees paviljoen bouwen en verraste zo zijn vrouw op haar verjaardag. Verwacht trouwens geen Chinees bouwwerk, het paviljoen is in de Franse rococostijl gebouwd en bevat Chinese en oriëntaalse elementen.

Drottningholm Slott met kinderen: loop zeker ook door de tuinen

Lopend van Drottningholm Slott naar het Chinees Paviljoen kom je door het koninklijke park. Het eerste deel van de tuin is formeel ingericht met symmetrische vormen en vijvers met fonteinen. Voor kinderen is dit een klein beetje saai, helemaal als je van je ouders geen steentjes in de fonteinen mag gooien.

Het tweede deel van de tuin bestaat uit symmetrisch aangelegde hagen met gras ertussen. De hagen zijn 1,5 meter hoog, volwassenen kijken er precies overheen. In de hagen zijn kleine poortjes gemaakt waar kinderen doorheen kunnen, M. en C. vonden het geweldig. Verstoppen, rennen, lachen en kiekeboe roepen. Wij zagen het al helemaal voor ons dat onze koning Willem-Alexander hier vroeger met Victoria van Zweden verstoppertje speelde.

Het derde en laatste deel van de tuin is parkachtig ingericht. Veel gras met grote bomen. Een heerlijke plek om te picknicken en te relaxen. En daar zijn we af en toe best even aan toe tijdens ons bezoek aan Drottningholm Slott met kinderen.

Uitzicht vanuit Drottningholm Slott over de tuin.
Uitzicht vanuit Drottningholm Slott over de tuin.
Zicht op Drottningholm Slott.
Zicht op Drottningholm Slott.
Prachtige symmetrie in het eerste deel van de paleistuin.
Prachtige symmetrie in het eerste deel van de paleistuin.
Een van de vele vijvers.
Een van de vele vijvers.
Fonteinen in verschillende maten.
Fonteinen in verschillende maten.
Tussen de hagen in het tweede deel van de tuin.
Tussen de hagen in het tweede deel van de tuin.
We hoorden vooral heel veel lachen en zagen af en toe een kind weg glippen.
We hoorden vooral heel veel lachen en zagen af en toe een kind weg glippen.

Het theater

Na een bezoek aan het paleis, het Chinees paviljoen en de tuin hebben onze kinderen geen zin meer om het theater te bezoeken. Het slottheater is een van de best bewaarde theaters in barokstijl. In 1922 is het gerenoveerd en er zijn regelmatig voorstellingen. Het theater is alleen te bezoeken met een rondleiding en terwijl ik met de kinderen picknick, laat G. zich rondleiden.

Het koninklijke theater van Drottningholm Slott.
Het koninklijke theater van Drottningholm Slott.
De theaterzaal.
De theaterzaal (het derde stiekeme kiekje).

Praktische informatie

Een gedeelte van Drottningholm Slott is opengesteld voor publiek en in het andere deel woont de koninklijke familie. Soms gebruiken zij ook het publieke gedeelte, kijk dus voordat je hierheen gaat op de website of het paleis te bezichtigen is.
Met de Stockholm Pass zijn Drottningholm Slott, het Chinees Paviljoen en het theater gratis te bezichtigen.

Heb je geen Stockholm Pass en wil je toch naar Drottningholm Slott met kinderen? Kijk dan op de website om de entreeprijzen te bekijken. Volwassenen betalen 130 Zweedse kroon entree (12,50 euro, prijspeil maart 2020), kinderen van 7 tot 17 jaar 65 kroon (6,15 euro). Tickets kun je vooraf online bestellen.

Ga jij weleens met je kinderen naar een paleis? En wat is je favoriete paleis om te bezoeken met kinderen? Vertel het in een reactie hieronder.

Ligging Drottningholm Slot


 

Meer lezen

Er is zoveel te zien tijdens een citytrip in Stockholm. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.