Eiffeltoren met kinderen: wel of niet beklimmen?

Denk je aan Parijs, dan denk je aan de Eiffeltoren. Je moet ‘m op z’n minst een keer in je leven gezien hebben. De grote vraag daarbij is: ga je de Eiffeltoren wel of niet beklimmen? En is een bezoek aan de Eiffeltoren met kinderen de moeite waard? Om antwoord te krijgen op deze vragen zit er voor ons maar een ding op. Naar Parijs!

De Eiffeltoren, waarom staat deze er ook alweer?

De Eiffeltoren werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1889. Op 6 mei van dat jaar is de toren officieel geopend. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Eiffeltoren na 20 jaar gesloopt zou worden. De toren bleek echter waardevol voor communicatiedoeleinden en mocht daarom langer blijven staan. In de loop van de jaren is er regelmatig verbouwd. Zo werden in 2000 lichten aangebracht op de toren die elke avond tussen 21 en 24 uur aangaan en zelfs een paar minuten knipperen.

De bekendste bezienswaardigheid van Parijs.
De bekendste bezienswaardigheid van Parijs.

De Eiffeltoren is de bekendste bezienswaardigheid van Parijs. Veel dagjes mensen bekijken de toren alleen vanaf een afstandje, wij besluiten eens te gaan kijken of het de moeite waard is om de Eiffeltoren te beklimmen.

Eiffeltoren met kinderen bezoeken

Al weken van tevoren hebben dochter M. en zoon C. het erover. “We gaan naar Parijs en we gaan toch ook de Eiffeltoren beklimmen?”. Ja, stel ik ze steeds gerust. Dat gaan we doen, maar we gaan waarschijnlijk wel met de lift. Dat vinden ze prima, al overweegt C. nog een paar keer om samen met G. te gaan lopen. Als we er eenmaal zijn kiezen zij toch ook voor de lift.

Het terrein onder de Eiffeltoren is tegenwoordig afgesloten. Je kan er wel gratis komen, maar dan moet je eerst langs de security. Alle tassen worden gecontroleerd. Wij komen probleemloos door de controle. Het is even zoeken naar de rij voor de kaartjes, want we zien nauwelijks rijen. Het is veel rustiger dan we hadden verwacht. Als we de kassa hebben gevonden, staan we nog geen vijf minuten in de rij om de kaartjes voor de lift naar de top te kopen. Opnieuw tassencontrole. Deze keer gaan ze door een scanner, net als op de luchthaven. Wij lopen een voor een door het poortje. M. en C. hebben dit duidelijk vaker gedaan en doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Vlakbij de Eiffeltoren.
Vlakbij de Eiffeltoren.
Zo he, dat is best hoog.
Zo he, dat is best hoog.
Prachtige symmetrie.
Prachtige symmetrie.

De lift brengt ons direct naar de tweede verdieping en vanaf hier gaan we met een andere lift verder naar de top. Bij het instappen dirigeren we M. en C. direct naar een plekje bij het raam. We zoeven naar boven. Wauw, wat een geweldig uitzicht en wat gaaf om duidelijk merkbaar in de Eiffeltoren omhoog te gaan.

Derde verdieping van de Eiffeltoren

We stappen uit en lopen direct naar de rand. Door het gaas heen kijken we naar het uitzicht. Wat kunnen we ver kijken en wat is Parijs groot. We wijzen de kinderen aan waar we later in de week heen gaan. Kijk, daar de Sacre Coeur en daar het Louvre. “Is dat de Seine?” vraagt M. Ja, dat heb je goed onthouden. We lopen een rondje en bekijken alle kanten. Op een van de muren is te zien hoe hoog we zijn. De derde verdieping is op ruim 280 meter hoogte. M. probeert de 281 meter aan te tikken maar komt er net niet bij. Op deze verdieping is een champagnebar. Niet goedkoop, maar als je hier bent om je liefje ten huwelijk te vragen, dan maakt dat het wel helemaal af.

Op weg naar boven.
Op weg naar boven.
Ik wijs bekende gebouwen aan.
Ik wijs bekende gebouwen aan.
We vinden de bebouwing in Parijs opvallend licht gekleurd.
We vinden de bebouwing in Parijs opvallend licht gekleurd.
De Seine.
De Seine.
De Arc de Triomphe.
De Arc de Triomphe.
Sacre Coeur.
Sacre Coeur.
De Eiffeltoren in verhouding tot andere gebouwen. In noordelijke richting 'zien' we Nederland.
De Eiffeltoren in verhouding tot andere gebouwen. In noordelijke richting ‘zien’ we Nederland.

Tweede verdieping van de Eiffeltoren

Met de lift gaan we terug naar de tweede verdieping van de Eiffeltoren. Opnieuw lopen we een rondje om naar het uitzicht te kijken. Het valt ons op dat de meeste gebouwen hier beige van kleur zijn, met grijze daken. Hierdoor oogt de stad als geheel licht. Op de tweede verdieping ontdekken we zelfs een mini winkelcentrumpje waar je o.a. echte macarons kan kopen. Ook is op deze verdieping het sjieke restaurant Jules Verne te vinden.

We zoeken een plek op een bankje en eten hier onze eigen lunch. Het is tijdens ons bezoek zo’n 15 graden, overwegend zonnig en redelijk windstil. Hierdoor is het zelfs op hoogte aangenaam op de Eiffeltoren.

Naar Parijs kijken vanaf de tweede verdieping.
Naar Parijs kijken vanaf de tweede verdieping.
Eiffeltoren gemaakt van macarons.
Eiffeltoren gemaakt van macarons.

Eerste verdieping van de Eiffeltoren

Dan brengt de lift ons naar de eerste etage. Hier zien we restaurant Le 58 tour Eiffel. Ik gluur even op de menukaart. De prijzen vallen me mee, zeker als je kiest voor een (uitgebreide) lunch in plaats van een diner.

M. wil graag in de giftshop kijken. We lopen met z’n allen een rondje en verbazen ons over de grote hoeveelheid Eiffeltoren-merchandise. In het gangetje daarnaast pakken we een boekje van ‘Follow Gus’. Speciaal voor kinderen met vragen over de Eiffeltoren, zowel in het Frans als in het Engels. Onze kinderen zijn dol op dit soort boekjes en fanatiek gaan ze de antwoorden opzoeken. Maar eerst lopen we naar de mini-bios waar filmbeelden van vroeger te zien zijn.

De giftshop.
De giftshop.
De boekjes van Gust.
De boekjes van Gust.
Oude beelden van de Eiffeltoren en Parijs.
Oude beelden van de Eiffeltoren en Parijs.

Terug buiten zien we een uitdaging voor mensen met hoogtevrees: een glazen vloer. C. staat er meteen bovenop en gaat zelfs springen. Brrr, ik vind dat al eng. M. durft er ook op, maar rent even later toch gillend er vanaf.

Grote hilariteit bij onze pre-puber als ze ‘Place to kiss’ op de vloer ziet staan. “Ieuw, een plek waar je mag kussen!” zegt ze. Toch is ze niet te beroerd om even de camera vast te houden als papa en mama die plek gebruiken waarvoor ie is bedacht. Later zegt ze: “Het is maar goed dat ze ‘Place to kiss’ op de grond hebben gezet, anders gaat iedereen overal kussen en wordt het een zooitje”. Eh, ok, zo kan  je er ook tegenaan kijken in de stad van de liefde.

Staand op de glazen vloer.
Staand op de glazen vloer.
Naar beneden kijken vanaf de 1e verdieping.
Naar beneden kijken vanaf de 1e verdieping.
Met de lift weer naar beneden.
Met de lift weer naar beneden.

Eiffeltoren: wel of niet beklimmen?

Op de begane grond komen we terug bij onze vraag: de Eiffeltoren wel of niet beklimmen? M. en C. weten het zeker. Ja, de Eiffeltoren moet je echt tot en met de top bekijken. Wij vonden de lift handig met kinderen. Maar zijn je kinderen groter of ga je alleen met volwassenen, dan kan je ook voor de trap kiezen. Je komt dan t/m de tweede verdieping. De derde verdieping is alleen met de lift bereikbaar.

Collega-blogger Denise koos er trouwens wel voor om met haar kinderen de Eiffeltoren met de trap te beklimmen. Best stoer!

Wij zijn in ieder geval verrast. De Eiffeltoren is meer dan alleen een hoge toren met een mooi uitzicht. Er is echt meer te zien en te beleven. Als je naar Parijs gaat, dan mag de beklimming van de Eiffeltoren niet ontbreken in je programma.

Entreeprijzen Eiffeltoren

Een ticket naar de top van de Eiffeltoren met de lift kost 17 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. 12 t/m 24-jarigen betalen 14,50 euro (prijspeil 2016). Wil je met de lift tot aan de 2e verdieping, dan betaal je respectievelijk 11, 4 of 8,50 euro. Als je met de trap naar de 2e verdieping gaat, dan betalen volwassenen 7 euro, jongeren van 12 t/m 24 jaar 5 euro en kinderen van 4 t/m 11 jaar 3 euro. Je tickets kan je makkelijk vooraf online bestellen via de website van de Eiffeltoren.

De Eiffeltoren is dagelijks geopend vanaf 9 tot 24 uur (zomer) of 9.30 tot 23 uur (winter).

En, ga jij de Eiffeltoren de volgende keer beklimmen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat wij van andere bekende bezienswaardigheden vinden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met de Eiffeltoren. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.