Maak Matilda wakker in de escaperoom van Questomatica

0
147

De escaperoom van Questomatica ‘Wake Up!’ klinkt als een spannend avontuur. Het verhaal? Matilda zit middenin een verwarrende droom en kan er zelf niet uit ontwaken. Blogger Iris S. gaat met haar gezin de uitdaging aan om het meisje binnen zestig minuten wakker te maken.

Verdwaal in de droom van Matilda in de escaperoom van Questomatica

Bij onze zoektocht naar de leukste escaperooms in Nederland die geschikt zijn om met kinderen te spelen, komen we dit keer bij Questomatica in Amsterdam uit. Het bedrijf heeft twee kamers, ‘Wake Up!’ en ‘Arcade Invasion’. Beiden hebben op zowel Tripadvisor als op verzamelsites over escaperooms goede reviews. Tijd om eens naar Amsterdam te rijden en ze uit te proberen.

De twee escaperooms van Questomatica zijn niet speciaal gemaakt voor kinderen. Zonder ouders mogen de kamers pas vanaf zestien jaar gespeeld worden. Ze zijn echter wel geschikt voor kinderen vanaf acht jaar, maar dan wel onder begeleiding van volwassenen. Perfect dus voor gezinnen. Fijn detail: 1 kind onder de twaalf jaar is gratis.

Op de website ziet de escaperoom van Questomatica er al spannend uit
Op de website ziet de escaperoom van Questomatica er al spannend uit

De regeltjes van het spel

Onze jongens hebben vooral veel zin in de andere escaperoom van Questomatica. “Ik ben zo benieuwd naar de computerspelkamer”, stuiteren ze onderweg op de achterbank. Maar we spelen eerst ‘Wake Up!’.

We vinden een parkeerplekje recht voor de deur, met uitzicht op het tegenovergelegen Nemo (leuk te combineren!). Na het aanbellen worden we ontvangen door een Engelssprekende dame, die ons kort te regels van de kamers uitlegt. Dat zijn er niet heel veel en wij hebben al aardig wat escaperooms gespeeld, dus dat onderdeel is zo klaar. De bekende dingen: niets met geweld losmaken, wat vast zit, zit echt vast. De kamer gaat niet echt op slot en er is een noodknop aanwezig en een nooduitgang.

We mogen plaatsnemen in de kleine ontvangstkamer, met wat puzzels en spelletjes. Thee, een kan water en koekjes staan voor ons klaar om gratis te pakken. De medewerkster maakt ondertussen de kamer voor ons klaar, want voor ons is er een andere groep geweest.

Hints in de toverspiegel

Na een paar minuten is ze terug. Ze vertelt ons in het kort het verhaal van de kamer. Nederlands spreekt ze niet, dus het verhaal horen we in het Engels, wat voor ons en de kids geen probleem is. Ze vraagt of we tijd nodig hebben om het voor de kinderen te vertalen. De hints die we tijdens het spel kunnen ontvangen op de ‘magic mirror’ zullen in het Nederlands vertaald worden.

Tip: er zijn wel Nederlandstalige medewerkers bij Questomatica, dus mocht de taal een probleem zijn, overleg even van te voren wanneer er een gamemaster is die Nederlands spreekt. In principe is voor het spelen van de kamers geen Engels nodig, alles binnen is goed te begrijpen.

Het verhaal: het kleine, maar erg slimme meisje Matilda is na het spelen gaan slapen. Ze komt in een verwarrende en fantasierijke droom terecht, waarin haar speelgoed meedoet. Ze verdwaalt echter in haar droom en wordt niet wakker. Onze opdracht is tweeledig: stap in Matilda’s droomwereld en probeer haar wakker te maken. We zijn benieuwd!

Na afloop beschrijven de kids praatwolkjes voor de eindfoto

Geen slotjes in de escaperoom van Questomatica

We stappen binnen in een donkere kinderslaapkamer. Alleen het lampje op het nachtkastje van Matilda geeft wat licht. Als de deur dichtgaat, begint een vrouwenstem ‘twinkle twinkle, little star’ te zingen en gaat het lampje knipperen en steeds verder uit.

De sfeer is geheimzinnig en spannend. Flink spannend voor onze jongste van 9, die zich aan me vastklemt. “Mama, ik vind het een beetje eng!”, fluistert hij. Ook puberdochter van 14 pakt mijn hand vast. Gelukkig voor hun gaat er snel licht branden in de kamer. Om ons heen zien we overal voorwerpen, vooral speelgoed en kinderboeken. Centraal in de kamer staat een geheimzinnig poppenhuis. Het puzzelen kan beginnen!

Ik zal verder niets verraden, maar de escaperoom is wel echt gaaf gemaakt. In deze kamer hangen geen cijferslotjes, maar alles reageert elektronisch op een actie van de escapers. Er gaan onverwachts deurtjes open naar weer nieuwe ruimtes, wat het spel spannend en verrassend maakt. Het thema is aansprekend voor kinderen, overal in de beginkamer staat speelgoed. De sfeer is spannend, maar nooit echt eng. Onze jongste, die iets al vrij snel te spannend vindt, durft goed mee te doen en heeft later geen nachtmerries.

Samenwerken is belangrijk

De escaperoom is grotendeels lineair, wat betekent dat je steeds samen in een volgorde aan een puzzel of opdracht werkt, voordat de volgende puzzel zich aandient en je verder kunt met het volgende onderdeel. Daardoor is de kamer niet geschikt voor groepen boven de vijf personen, omdat je dan te veel op elkaar moet wachten en er mensen niets kunnen doen. Voor ons gezin van vijf was het precies goed, maar met drie of vier personen is de kamer ook goed te doen.

Als gezin is deze lineaire kamer een leuke uitdaging, omdat het echt op samenwerken aankomt. Iedereen heeft wel een taak. Onze jongste is bijvoorbeeld vooral aan het zoeken naar spullen, terwijl de oudste goed is in creatieve oplossingen verzinnen waar de rest van de groep niet opkomt. Aan het einde komt alles bij elkaar in een grote, vrij ingewikkelde puzzel waar we allemaal flink over moeten nadenken. Ook de volwassenen, die in deze escaperoom ook genoeg uitdaging hebben.

Wel spannend, niet eng

Gelukkig werkt het hintsysteem op de magische spiegel goed, en met een paar hints lukt het ons op deze escaperoom van Questomatica op te lossen. “We hebben zelfs nog een paar minuten tijd over”, juichen de kids. “Ik vond het wel erg spannend, maar niet te eng”, zegt onze jongste als ik hem vraag wat zijn ervaring was. “Ik vond het juist heel leuk dat het een beetje spannend was”, zegt onze middelste (12). “Veel leuker dan kamers die speciaal voor alleen kinderen gemaakt worden. Daar zijn de puzzels vaak te makkelijk”, vult hij aan.

Praktische informatie

De escaperooms van Questomatica bevinden zich in de Foeliestraat in Amsterdam, tegenover Nemo. Er is betaald parkeren voor de deur (wel snel vol). De prijs is afhankelijk van de dag en het tijdstip. Betalen is per persoon en 1 kind onder de 12 is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van Questomatica.


 

Meer lezen

Zin in een escaperoom met het gezin? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.