Europa-Park met pubers, is dat leuk? Voor de 8e keer op rij verkozen tot beste attractiepark ter wereld, dan moet dit pretpark wel een aanrader zijn met tieners. Europa-Park in Duitsland heeft in 2023 opnieuw de Golden Ticket Award weten binnen te slepen. En wij begrijpen dat wel bij KidsErOpUit. Blogger Lineke reist af naar het zuiden van Duitsland om Europa-Park te bezoeken samen met haar 2 pubers van 13 en 15.
Naar Europa-Park in Zuid-Duitsland
Europa-Park in Rust, Zuid-Duitsland, bestaat al sinds 1975. Het is een thematisch attractiepark waarbij het park ingedeeld is in 16 Europese gebieden. Niet alleen de aankleding is in thema van het betreffende gebied, maar ook de geschiedenis van landen, de cultuur en het eten is er in meegenomen. Op culinair gebied kan je er dus van alles eten en op soms hele bijzondere manieren. Dit alles bij elkaar geeft je direct een vakantiegevoel. Met meer dan 100 attracties en shows hebben ze het grootste aanbod in Europa.
Dat het bij Nederlanders minder bekend is, heeft waarschijnlijk te maken met de afstand. Europa-Park ligt in het zuiden van Duitsland. In het Zwarte Woud, op zo’n 620 kilometer rijden van Utrecht. Geen afstand voor een dagje uit. Maar wist je dat Europa-Park ook geweldige overnachtingsmogelijkheden heeft?! Iets passends voor ieder budget.
Dus niet zomaar een dagje uit, maar stel je voor dat je op vakantie gaat naar Zwitserland, Frankrijk of Italië. Dan is een tussenstop van een dag of liever twee dagen een echte aanrader. Ook een weekend of midweek naar Europa-Park met pubers is goed te doen. Of wat dacht je van een weekje Zwarte Woud gecombineerd met een paar dagen park? Wij maken er een midweekje Schwarzwald van.
Overnachten in Europa-Park
Als je meerdere dagen het park in gaat is het fijn als je bij of in Europa-Park overnacht. En dat kan op verschillende manieren en voor verschillende prijzen. Je kan een plekje boeken op de camping bij Europa-Park en met je eigen kampeermiddel daar verblijven. Je kunt ook, zoals wij, kiezen voor overnachten op het Camp Resort naast Europa-Park. Verblijf in western stijl in een tipi, een blokhut of een huifkar. Wij verblijven deze keer in een huifkar op het Camp Resort, met pubers een leuke beleving (al moeten ze de slaapruimte wel delen met hun ouders).
Of kies je liever voor een verblijf in een van de 5 themahotels in Europa-Park zelf? Of in het 6e themahotel vlakbij Europa-Park, Krønasar. Naast Krønasar ligt dan weer het nieuwe waterpark van Europa-Park, Rulantica.
Naar Europa-Park met pubers, wat gaan we doen?
Onderweg naar het zuiden van Duitsland vraagt de jongste zoon wanneer we voor het laatst in Europa-Park zijn geweest. Ik graaf even in mijn geheugen en komt tot de conclusie dat onze eerste kennismaking met Europa-Park in 2016 was, we in 2018 voor het laatst geweest zijn en de jongens nu dus 7 jaar ouder zijn dan de eerste keer Europa-Park.
Niet alleen zijn ze in lengte gegroeid en biedt dat meer mogelijkheden in toegankelijkheid bij attracties, maar ook de interesses zijn veranderd. Mijn tieners gaan bijzonder goed op interactief, snel, digitaal en nieuw.
We zijn 3 dagen in Europa-Park en ik heb besloten dat dag 2 van ons bezoek ‘puberdag’ is. Zij mogen de dag van A tot Z bepalen. Hoe laat we starten, welke route we lopen, welke attracties we doen en hoe vaak, waar we eten en wanneer we weer terug gaan naar het Camp Resort. Ik heb wel bedongen dat ik zelf mag bepalen per attractie of ik mee ga of bij de tas wacht. We hebben een deal!
Nog voor vertrek, thuis, hebben beide heren de Europa-Park app gedownload op hun mobiel. Handig volgens de jongste!
De voorbereidingen voor puberdag in Europa-Park
Dag 1 van ons bezoek aan Europa-Park met pubers bestaat vooral uit herinneringen ophalen aan eerdere bezoeken. Van attracties doen die we 5 jaar geleden te gek vonden tot weer even oriënteren hoe het park ook alweer ingedeeld is en waar we heen moeten lopen. Die avond installeren we ons in de huifkar waar we komende nachten slapen.
Ik leg de plattegrond van het park op tafel, pak pen en papier. Ik geef de jongens opdracht een route te bedenken voor morgen. Welke attracties willen jullie doen, waar wil je eten en wat is dan een logische route/volgorde? Het is even puzzelen voor ze, maar uiteindelijk ligt er een route voor dag 2. Hoe laat starten we? Nou gewoon 9 uur natuurlijk, als het park open gaat.
Europa-Park met pubers, wat willen ze doen?
Dag 2 van ons bezoek aan Europa-Park is aangebroken. We ontbijten vroeg want volgens de jongens moeten we echt klokslag 9 uur bij de poorten van het park staan. Tijdens het ontbijt checkt de jongste op de app alvast wat de mogelijkheden zijn van de app. Hij knikt tevreden en ik drink nog even rustig mijn koffie op. Dan gaan we van start….
Zoals gepland scannen we om iets na 9 uur ons toegangskaartje en lopen het park in. Bij Ed Euromaus staat mijn jongste stil en checkt de app. Klaarblijkelijk staat er voor het Voletarium al een wachtrij. Willen we ons aanmelden voor de virtuele rij en dan op een gereserveerd tijdstip via de Fastlane ingang naar binnen? Ik merk hoe ontzettend behendig de kinderen zijn in het gebruik van zo’n app en ik juist wat onwennig.
We reserveren plekken in de digitale wachtrij en gaan door met de route.
Onze ‘puber proof’ route voor een top dag!
Onze dag Europa-Park met pubers begint met de volgende attracties:
- Voletarium, een ‘flying theatre’ over Europa. Ik schreef er al eens een blog over.
- Geisterschloss, een spookhuis met kleine karretjes waar je in rond rijdt.
- CanCan Coaster, een serieuze achtbaan in het donker, met uiteraard thema Frankrijk, Parijs.
- Silverstar, de grootste en hoogste achtbaan van Europa-Park.
- Schweizer Bobbahn, voel je als een echte bobsleeër in deze baan.
- Matterhorn Blitz, een wilde achtbaan rit alsof je met 120 over bergpassen rijdt.
Tijd voor lunch en natuurlijk werd dat een pizza slice en een frisdrankje in het Italiaanse themagebied. Mooi moment voor de pubers om de andere wachtrijen te checken in de app en tijd voor mij om even bij te komen van al die achtbanen en bijbehorende adrenaline.
We vervolgen onze route na de lunch.
Deel twee van onze dag Europa-Park met tieners ziet er zo uit:
- Euro-Mir, een achtbaan waar je in alle richtingen doorheen gaat, vooruit, achteruit, zijwaarts…360 graden draaiend dus.
- Blue fire Megacoaster, een katapult achtbaan waar je in 2,5 seconde van 0 naar 100 km/u wordt afgeschoten…over de kop gaat door een hoge lus en door een ‘kurkentrekker’ gaat. Ik ben verbaasd dat na deze rit al mijn organen nog op de juiste plek zitten, maar jeetje wat was het gaaf!
- Wodan timburcoaster, een houten achtbaan waarbij je onderweg nog 2 andere achtbanen tegenkomt.
En dan aan het einde van de dag (ze hebben er serieus over nagedacht) doen we nog wat waterattracties waar je flink doorweekt uit kan komen en kunnen we daarna op het Camp Resort gelijk omkleden:
- Poseidon, een waterachtbaan gebaseerd op de Griekse mythologie van Poseidon. En of je nou voor, midden of achterin zit…het water raakt je hoe dan ook.
- Fjord rafting, een wildwaterbaan waarbij ik kennelijk gejinxed heb dat ik de volle laag zou krijgen. Dat kreeg ik dan ook.
Puberdag spenderen we van opening tot sluit in Europa-Park. Wat een succes. Leuk om te zien wat pubers kiezen als ze het zelf voor het zeggen hebben. En Europa-Park met pubers is dus een dikke vette aanrader.