Europese dag van alarmnummer 112

In de special “De dag van ….” staan we vandaag stil bij de Europese dag van alarmnummer 112.

Europese dag van alarmnummer 112

11 februari is het elk jaar de Europese dag van alarmnummer 112. Dit is een initiatief van de Europese Commissie om mensen er bewust van te maken dat 112 in alle EU-landen bereikbaar is voor hulp in levensbedreigende situaties. Voor vakantiegangers is het natuurlijke reuze handig dat in heel Europa hetzelfde nummer gebeld kan worden!

Maar met alleen die boodschap vul ik natuurlijk geen blogpost voor jullie. Als je alarmnummer 112 belt dan komt de politie, brandweer of ambulance naar je toe. Wist je dat brandweerkazernes, politiebureaus en ziekenhuizen eens in de zoveel jaar een open dag hebben? Of dat er zelfs in Nederland een evenement is rondom de hulpdiensten? En heb je ooit IncidentenCity bezocht? Nee? Dan is het zeker de moeite waard om verder te lezen.

IncidentenCity

IncidentenCity kwamen wij ooit tegen op de open dag van de brandweer in Deventer. Ik was echt zwaar onder de indruk en raakte niet uitgekeken. Ook op kinderen maakt IncidentenCity indruk. Wat IncidentenCity is? Eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van twee brandweermannen. Ze bouwen van Lego elk jaar incidenten na waarbij de brandweer is betrokken. Hiervoor kiezen ze incidenten die landelijk het nieuws hebben gehaald. Denk aan de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, de helicopter die in een hoogspanningsmast vloog en het instorten van de tribune bij het FC Twente stadion. Inmiddels is IncidentenCity al 23 m2 groot en een echte eye-catcher tijdens diverse evenementen. Alleen de aanwezigheid van IncidentenCity is al een reden om deze te bezoeken.

Nieuwsgierig waar je IncidentenCity dit jaar aantreft? Kijk dan in de agenda op de website van IncidentenCity.

Herken jij de incidenten?
Herken jij de incidenten?
De aanslag in Apeldoorn.
De aanslag in Apeldoorn.
Zo mooi gemaakt!
Zo mooi gemaakt!

Open dagen en evenement

Helaas is het niet vooraf te zeggen wanneer de Brandweer, Politie of een ziekenhuis een open dag hebben. Vaak worden dit soort dagen aangekondigd in de plaatselijke krantjes, hou deze dus goed in de gaten. Je kan ook je plaatselijke hulpverleningsinstanties volgen op Twitter, dan zie je een aankondiging voor een open dag helemaal niet over het hoofd. Over het algemeen kan je wel zeggen dat als er sprake is van een nieuw pand, er meestal vrij vlot een open dag volgt.

Wij bezochten al een open dag bij het ziekenhuis en bij de Brandweer. Ze maken er echt werk van en voor jong en oud is er genoeg te doen. Zo mochten we bij de open dag van de Brandweer een rondje rijden een in een brandweerwagen, zagen we IncidentenCity, werden er demonstraties gegeven, legden we een parcours af in de gymzaal en blusten we een brandje. In het ziekenhuis mochten kinderen bij een knuffel een arm laten gipsen, meedoe met een rondleiding en proefjes doen in het laboratorium.

Brandje blussen tijdens de open dag van de Brandweer.
Brandje blussen tijdens de open dag van de Brandweer.
Tijdens de open dag van het ziekenhuis een pop in de couveuse verzorgen.
Tijdens de open dag van het ziekenhuis een pop in de couveuse verzorgen.
De knuffel krijgt een been van gips.
De knuffel krijgt een been van gips.
Dokter in spé!
Dokter in spé!

In Vlissingen wordt elk even jaar het evenement Rescue Vlissingen georganiseerd. In 2016 staat de 10e editie gepland. Wij waren er in 2012 en hebben een geweldige dag gehad. Hier kom je niet alleen politie, brandweer en ambulance tegen, maar ook diverse hulpdiensten die actief zijn op het water. Het evenement vindt plaats op de boulevard van Vlissingen, direct aan de Westerschelde. Overweeg je een vakantie in eigen land? Kies dan in de zomer van 2016 voor Walcheren en bezoek Rescue Vlissingen. Meer informatie over dit evenement is te vinden op de website van Rescue Vlissingen.

Vlootschouw tijdens Rescue Vlissingen.
Vlootschouw tijdens Rescue Vlissingen.

Alarmnummer 112

Nog even terug naar het alarmnummer 112. Kennen jouw kinderen dit telefoonnummer? Met onze kinderen van 5 en 7 hebben we het er nog niet over gehad. Als ik Google, zie ik dat de meeste voorlichting hierover wordt gegeven aan groep 7 en 8. Misschien is het toch goed om vandaag tijdens de Europese dag van alarmnummer 112 hierover te gaan vertellen…. Je zal het maar een keer nodig hebben!

Heb jij al eens een open dag bezocht van een van de hulpdiensten? Hoe vond je het?

Meer lezen

Meer inspiratie voor een dagje uit nodig? Klik & kijk hier:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelPluktuin Het Platteland in Putten
Volgend artikelCamping Sainte Madeleine in Sospel (Zuid-Frankrijk)
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.