Moor & more: een thematische familiewandeling in Wilder Kaiser

Blogger Yvonne doet mee aan een familiewandeling in Wilder Kaiser. Ze ervaart tijdens ‘Moor & More’ het ongerepte bergmoeras. Via een spannend belevenispad ontdekt ze samen met haar peuter alles over de zeldzame flora en fauna én stuiten ze op een echte schatkist…. 

Moeraslandschap ‘Moor & More’ tijdens een familiewandeling in Wilder Kaiser

De Wilder Kaiser biedt een scala aan wandelmogelijkheden. Het merendeel van deze wandelingen gaan over de mooie bergtoppen van het Kaisergebergte. Hierdoor zou je bijna vergeten dat aan de zuidkant van Wilder Kaiser spannende bergmoerassen liggen, ook wel bekend als het moeraslandschap “Moor & More” (moeras en meer).

Een regio met bijzondere flora en fauna én waar veel spannende, thematische wandelroutes zijn aangelegd. Het motto is: op een speelse wijze leren én ervaren via speciale belevenispaden. Wij gaan mee met de begeleide wandeling, ‘Beleef het moeras’, samen met een echte natuurgids.

Benieuwd naar onze familiewandeling in Wilder Kaiser met gids? Bekijk dan hier alvast het filmpje.

Begeleide familiewandeling in Wilder Kaiser: ‘Beleef het moeras’

Van tevoren lees ik dat de ‘Beleef het moeras’ wandeling een speciale gezinswandeling is, waarbij de kinderen onderweg zelf moerasdieren gaan vangen. Dat laatste woordje spreekt Dinand meteen aan. ”Ik kan alles vangen, ik neem mijn grootste schepnet mee”, roept Dinand enthousiast. Dat is niet nodig, ik lees dat de gids zelf alle benodigdheden meeneemt. Wel is het handig om zelf wat eten en drinken mee te nemen, de wandeling is van 10 uur tot 16 uur. 

Startpunt bij de Badesee in Going

Op donderdag om 10 uur verzamelen we bij de parkeerplaats van de Badesee in Going, je mag hier gratis parkeren. Dinand heeft zijn bergschoenen aan en ik neem voor de zekerheid onze Beco draagzak mee. Eigenlijk is de wandeling geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en Dinand is nog maar 3,5 jaar.

Er zijn zo’n vijf andere families die meewandelen. Helaas zijn er geen Nederlandse kinderen, hoewel Dinand dat niet zoveel uit lijkt te maken. Onze moerasgids is een vriendelijke dame die Duits spreekt.

De ‘echte’ wandeling begint eigenlijk pas bij parkeerplaats Hüttling. Om hier te komen lopen we de eerste kilometers langs een geasfalteerde weg (waar ook auto’s rijden) naar boven. Voor onze kleine peuter is dat best pittig, ik ben blij dat we onze rugdrager mee hebben. De gids vertelt ons dat er ook gezinnen zijn die meteen daar de auto parkeren, je betaalt dan wel 3 euro per dag voor een parkeerkaartje. Iets dat ik een volgende keer zeker zou doen.

De moeraswandeling start eigenlijk bij het kapelletje van parkeerplaats Hüttling.
De moeraswandeling start eigenlijk bij het kapelletje van parkeerplaats Hüttling.

Spelenderwijs leren van de natuur

Bij de parkeerplaats Hüttling is een toiletvoorziening en een klein kapelletje. Hier geeft onze gids algemene informatie over dit moerasgebied en vertelt over het ontstaan ervan. Het Duits is voor ons redelijke goed te verstaan, maar Dinand interesseert het niet zo veel. Die heeft meer interesse in de grote schepnetten die in de rugzak van de gids zitten.

Als we wat verder lopen zie ik ook de informatieborden van ‘Sigi’. Sigi is een ‘moerasgids’ die via kleurrijke themaborden informatie geeft over de natuur. Het is met name plaatjes kijken, want het Duits is soms lastig om te ontcijferen.

Onderweg stoppen we best vaak. Onze gids vertelt welke bloemen en planten we tegenkomen. We kijken, ruiken en soms proeven we zelfs. Het is zeker interessant, maar ik begrijp nu ook waarom de familiewandeling in Wilder Kaiser vooral voor kinderen vanaf 5 jaar geschikt is; het is soms best lang wachten. En onze peuter is niet zo erg van het wachten. In overleg met de gids besluiten we om alvast vooruit te lopen.

Onze natuurgids vertelt alles over de planten en dieren die we tegenkomen.
Onze natuurgids vertelt alles over de planten en dieren die we tegenkomen.
Op de thema borden 'vertelt' moerasgids Siri alles over de natuur.
Op de thema borden ‘vertelt’ moerasgids Sigi alles over de natuur.

Een echte schatkist

”Kijk mama, daar! Een schatkist!” roept Dinand enthousiast terwijl hij zich probeert los te wurmen uit de draagzak. Inderdaad, bij één van de informatieborden staat iets verscholen in de struiken, een spannende schatkist. Via een ‘spinnenweb’ klimt Dinand naar boven waar hij de schatkist kan openen. ”Kijk!” Dinand laat ons de schat zien. Het zijn kleine stenen. ”Je mag er ééntje meenemen”. Terwijl Dinand de mooiste steen uitzoekt, komen de andere kinderen er ook aan. Trots laat Dinand ‘zijn’ schatkist zien en nemen alle kinderen een kijkje.

Onderweg komen we langs een echte schatkist.
Onderweg komen we langs een echte schatkist.
De familiewandeling in Wilder Kaiser gaat langs mooie uitzichtpunten.
De familiewandeling in Wilder Kaiser gaat langs mooie uitzichtpunten.

Zelf insecten vangen bij het moeras

Als we verder lopen komen we op een open plek uit, hier liggen de moerasgebieden. Inmiddels is het al lunchtijd, op de boomstronken eten we onze broodjes op.

Terwijl wij aan het lunchen zijn, gaat onze gids alvast op zoek naar moerasdieren. Als ze terugkomt heeft ze allemaal kleine doorzichtige potjes waar de kinderen de kleine insecten kunnen zien. Dinand vindt het allemaal reuze interessant.

”Nu is het bijna tijd om zelf insecten te gaan vangen” vertelt de gids. Voordat het zover is, vertelt ze eerst over de ‘regels’, de kinderen mogen de dieren van het moeras natuurlijk geen pijn doen. ”Nee, want dan krijgen ze heel veel au en moeten ze naar het ziekenhuis.” zegt Dinand ernstig.

Het zelf vangen van insecten is voor Dinand het hoogtepunt van de wandeling. Eerst leert de gids hoe ze zelf een schepnetje kunnen maken. Mijn vriend Manolito helpt Dinand met het maken ervan, want dat is best lastig.

Daarna kan Dinand de insecten gaan vangen aan de oever van het moeras. We houden Dinand goed vast, want zonder zwemdiploma vind ik het wel een beetje eng zo dicht bij het water. De vangst bij het water is minimaal.

Na een stukje in het bos komen we bij een vallei, hier liggen de moerassen van de WIlder Kaiser.
Na een stukje in het bos komen we bij een vallei, hier liggen de moerassen van de WIlder Kaiser.
Samen op zoek naar insecten bij het water.
Samen op zoek naar insecten bij het water.
Dat is nog best lastig, die insecten zijn zo snel!
Dat is nog best lastig, die insecten zijn zo snel!

”Kom, we proberen het bij het struikgewas” zegt Manolito. Dat gaat een stuk beter, hij kan nu zelf rondlopen en insecten vangen. ”Yeah, gevangen, kijk!” roept Dinand enthousiast. In zijn net zit een insect, een soort van kevertje.

De gids haalt het insect er voorzichtig uit en doet het in een speciaal potje. De kinderen zijn zo’n 20 minuten druk met het vangen van de moerasdieren. Het is een mooi gezicht, de mooie natuur en de enthousiaste kinderen die als echte biologen aan het ‘werk’ zijn.

Bij het struikgewas gaat het beter, 'kijk, gevangen'!
Bij het struikgewas gaat het beter, ‘kijk, gevangen’!
Ook de andere kinderen hebben insecten gevangen.
Ook de andere kinderen hebben insecten gevangen.

Een kabelbaan in het bos

Nadat de kinderen alle insecten weer hebben vrijgelaten lopen we weer terug het bos in. Opnieuw zien we de themaborden van ‘Sigi’. Via kleine spannende bospaadjes komen we op een open plek in het bos. Zie ik het nu goed, uit het niets is daar opeens een kabelbaan.

”Daar wil ik vanaf!” roept Dinand blij. ”Dan moet je even uit de draagzak” antwoord ik. ”Nee dat wil ik niet, want ik ben moe”. We lossen het op door Dinand in de draagzak te laten zitten en zelf met de kabelbaan te gaan. Dat is ideaal, op een veilige manier kunnen we in volle vaart er vanaf. Dinand giert het uit van de pret.

Hoewel de rest van het gezelschap verder wandelt, haken wij iets eerder af. We willen namelijk naar de Badesee in Going, want dat is met deze familiewandeling in Wilder Kaiser perfect te combineren.

Via het themabord gaan we weer een ander spannend bospaadje in.
Via het themabord gaan we weer een ander spannend bospaadje in.
Dat is gaaf, we komen een kabelbaan tegen in het bos!
Dat is gaaf, we komen een kabelbaan tegen in het bos!

Zwemmen bij de Badesee in Going

We lopen terug naar de auto die bij de Badesee staat geparkeerd. De parkeerplaats staat nu helemaal vol met auto’s, het is er duidelijk druk. Bij de auto verruilen we onze wandelkleding voor onze zwemkleding. Heerlijk om na deze wandeling een duik te kunnen nemen.

De Badesee is een prachtig aangelegd meer en het is er vooral heel kindvriendelijk. Er een honderd meter lange openluchtwaterglijbaan en een extra brede waterglijbaan. Voor de kleinsten is er een belevenisspeelpark met piratenschip. De ligweides zijn schoon en bieden een prachtig uitzicht op het Wilder Kaisergebergte.

”Mama, ik vond het een hele leuke dag vandaag.” En daar sluiten wij ons helemaal bij aan.

Twee mooie wandelroutes die je zelf kan lopen

Wij liepen een begeleide wandeling. Het voordeel is dat je veel hoort over de flora en fauna en dat de kinderen insecten kunnen vangen. Het nadeel is dat de gids in het Duits praat en je soms veel stil staat.

In dezelfde omgeving zijn er ook twee wandelroutes die je zelf kunt lopen, de “Rocky Runde” en de “Törfchenrunde”Beide wandelingen combineren op een speelse manier de ervaring van ongerepte natuur met spannende informatie over de zeldzame flora en fauna.

Voor beide wandelingen kan je vooraf bij de VVV een raadselkaart ophalen. Als de kinderen tijdens de wandeling alle raadsels goed oplossen kunnen ze een kleinigheidje verdienen. De Rocky runde is 5,7 kilometer lang en loop je in zo’n 2,5 uur. De Törfchenrunde wandeling is 4,8 kilometer lang en loop je in zo’n 1,5 uur.

Praktische informatie wandelen in Wilder Kaiser

In Wilder Kaiser zijn er tal van mooie (familie)wandelingen uitgezet. Een overzicht van al deze wandelingen vind je op de website van Wilder Kaiser. De begeleide wandeling die wij maakten is gratis op vertoon van je gastenkaart. Van tevoren dien je wel te reserveren, die kan bij één van de VVV bureaus in de Wilder Kaiser.

Zorg voor goede schoenen, wat eten en drinken voor onderweg en bescherming voor de zon of regen. Start je bij de parkeerplaats Hüttling, denk dan aan wat kleingeld voor het parkeren.

Ligging Wilder Kaiser:

Wist jij dat er zoveel leuke wandelmogelijkheden in Wilder Kaiser zijn?

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een vakantie in Oostenrijk. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Familiewandeling in Wilder Kaiser.

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Wilder Kaiser. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen en eerlijke mening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.