Het Fieperdepiepfestival: must see in het theater!

Het Fieperdepiepfestival is een must see voor alle kinderen (en hun ouders) die van de boeken van Fiep Westendorp houden. Wie is er niet groot mee geworden? Ik in ieder geval wel. Maar mijn kinderen zijn helaas de Fiep Westendorp-leeftijd voorbij. Blogger Daphne ging met haar jongste dochter Elin naar dit gezellige theaterfestival voor de allerkleinsten. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Het Fieperdepiepfestival en de voorstellingen ‘Fiep fiep vogeltje’ en ‘Pim & Pom’

Na Elin haar theaterdebuut bij De Kabouter, bezoeken we deze keer het Fieperdepiepfestival waarbij we twee voorstellingen gaan bekijken: Fiep fiep vogeltje en Pim & Pom.

Het Fieperdepiepfestival.
Het Fieperdepiepfestival.

Voor we naar de eerste voorstelling gaan nemen we boven in het theater een kijkje in het atelier. Daar kunnen de kinderen tekeningen maken, maar ook boekjes lezen en spelen. Elin stort zich op een mooie tekening, geeft de plantjes water met een gietertje, leest een boekje en wil daarna heel graag dat de voorstelling begint. Dus besluiten we richting de zaal te gaan. Dan blijkt een goede keuze te zijn. Voor de zaal staan allemaal grote poezenmanden. Wat een lekker plekje om te liggen. Als we vervolgens ook nog twee kleine knuffeltjes van Pim en Pom kopen, is Elin haar middag al geslaagd.

Welkom in het atelier.
Welkom in het atelier.
Wat gaan we hier allemaal beleven.
Wat gaan we hier allemaal beleven?
De kleine kunstenaar.
De kleine kunstenaar.
De poezenmanden.
De poezenmanden.

Fiep fiep vogeltje

Elin ligt heerlijk in een poezenmandje met haar kleine Pim & Pom als er opeens een vogeltje boven haar hoofd verschijnt. Alle peuters, maar ook de grotere kinderen, zijn direct nieuwsgierig en als het vogeltje weer wegvliegt gaat iedereen erachter aan richting de zaal. We komen in een knusse theaterzaal terecht, waar allemaal leuke zitzakken klaar staan voor de kinderen. Elin ploft meteen neer, zij is er klaar voor!

Fiet fiet vogeltje.
Fiep fiep vogeltje.
Wat een fijne plekjes.
Wat een fijne plekjes.
Het gaat beginnen.
Het gaat beginnen.

Het verhaal gaat over een klein jongetje die een vogeltje als vriendje heeft. Er wordt in de voorstelling weinig gesproken, maar juist veel gedaan met mooie muziek en geluiden. De geluiden zijn voor de kinderen herkenbaar uit het dagelijks leven. In de voorstelling worden veel  tekeningen en plaatjes gebruikt, deze zijn herkenbaar uit de boeken van Fiep Westendorp. Het jongetje doet net alsof hij de tekeningen maakt, hij gebruikt ze in zijn verhaal.

Sommige kinderen raken zo enthousiast tijdens de voorstelling dat ze het podium oplopen, dan zijn de zitzakken niet altijd handig voor ouders die erdoor moeten. Gelukkig kan dit bij een peutervoorstelling gebeuren. Er wordt gewoon doorgespeeld en het is mooi om te zien hoe kinderen echt in het verhaal kunnen zitten. Na afloop van het verhaal worden de kinderen, ook weer zonder woorden, uitgenodigd om een tekening te komen maken. Wat een leuke en actieve manier om een voorstelling af te sluiten. Het past helemaal bij het verhaal.

De afsluiting.
De afsluiting.
Met z'n allen tekenen.
Met z’n allen tekenen.

De Fiepbus

Na de voorstelling duikt Elin meteen de poezenmanden weer in. Het kost mij enige moeite haar mee te krijgen naar buiten, waar ik graag de Fiepbus even wil bekijken. In de bus kunnen de kinderen een doolhofje lopen, spelletjes doen, tekenen en knutselen. Ook voor de oudere kinderen is vooral boven in de bus genoeg leuks te zien en te doen.

De Fiepbus.
De Fiepbus.
Mooie plaatjes in de bus.
Mooie plaatjes in de bus.

Pim & Pom

Dan is het tijd om naar de tweede voorstelling te gaan. Elin houdt haar Pim & Pom knuffels stevig in haar handjes, ze is enorm benieuwd naar de poezenvriendjes. Als de voorstelling begint is Elin even in de war, er staan grote mensen op het podium. Ze kijkt eens naar haar knuffels in haar handen en opnieuw naar het podium. Een paar keer vraagt ze hardop waar Pim & Pom nou zijn.

Dan wordt ze echter meegenomen in het verhaal en geniet ze met volle teugen. Pim & Pom organiseren een verrassingsfeestje voor Fiep, die wordt namelijk 100 jaar oud. Een verrassing geheim houden is best wel moeilijk ontdekken ze. Naast Pim & Pom en Fiep, komt ook Kees de hond soms in de voorstelling voorbij. Als Kees de hond vraagt aan de kinderen om mee te blaffen is Elin helemaal in haar element. Er zijn verschillende andere momenten tijdens de voorstelling waarbij de kinderen mee kunnen doen. De voorstelling is erg interactief, de kinderen zijn zelfs de gasten op het verrassingsfeestje. Dat de kinderen dat erg leuk vinden is te horen wanneer ze mee mogen zingen. Ook op momenten dat het niet hoeft blijft Elin het verjaardagsliedje inzetten. De voorstelling is echt een feestje! Tot slot mag ze met Pim & Pom op de foto. Ik neem een hele blije, maar vermoeide peuter weer mee naar huis.

Het gaat beginnen.
Het gaat beginnen.
Bloemen na afloop.
Bloemen na afloop.
Op de foto met Pim & Pom.
Op de foto met Pim & Pom.

Handig om te weten over het Fieperdepiepfestival

Er zijn meerdere kinderen die beide voorstellingen bezoeken tijdens het Fieperdepiepfestival. Omdat er verschillende plekken zijn waar de kinderen kunnen spelen, is dit voor de meeste kinderen goed vol te houden. Wanneer een kind weinig zitvlees heeft, is het misschien iets teveel gevraagd om beide voorstellingen achter elkaar te gaan bekijken.

Er zijn kinderen in de zaal tot in ieder geval een jaar of 6, maar ik vermoed dat ook oudere kinderen de voorstelling nog leuk zullen vinden. Zolang de boeken van Fiep Westendorp in trek zijn, zullen deze voorstellingen dat zeker zijn. Het Fieperdepiepfestival en de Fiepbus zijn in ieder geval tot juni 2017 op verschillende plekken in Nederland te bezoeken.

In de kerstvakantie kan je op 30 december het Fieperdepiepfestival bezoeken bij Theater Orpheus in Apeldoorn. Tip als je verder weg woont: weekend of midweek op de Veluwe van maken?

Zou jouw peuter ook zo genieten van het Fieperdepiepfestival?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke theatervoorstellingen in seizoen 2016/2017? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met theater Orpheus in Apeldoorn. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.