Fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen: gewoon doen!

Sevilla en Malaga zijn prachtige steden die echt een must see zijn in Andalusië. Ook met kinderen. Blogger Yvonne ontdekte de perfecte manier om zoveel mogelijk van deze steden te zien in een korte tijd. Ze ging fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen.  Zonder buggy. Fiets je mee?

Fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen

Ik weet uiteraard niet hoe het met jullie dreumes is gesteld, maar onze bijna 2-jarige zoon krijgen we steeds lastiger in een buggy. En dat is best een probleem. Lopen met een 2-jarige is een behoorlijke uitdaging (lees: echt niet te doen). Of het is vrijwel de hele tijd stilstaan omdat er elke 50 meter uitgebreid een mier wordt bestudeerd, of hij rent elke duif, hond of ander dier achterna. Uiteraard altijd net in de verkeerde richting dan waar jij heen wilt. Onze oplossing: bekijk een stad met de fiets.

Fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen is een aanrader vanwege het prachtige uitzicht onderweg. Bijvoorbeeld halverwege de Alcazaba.
Fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen is een aanrader vanwege het prachtige uitzicht onderweg. Bijvoorbeeld halverwege de Alcazaba.

Je ziet in een korte tijd veel meer dan als je zou gaan wandelen. Je bent vaak veel wendbaarder met een fiets dan met een buggy in een mensenmassa en je hebt veel minder last van de soms zeer buggy-onvriendelijke straten. Denk aan hoge klinkers, stoepranden enzovoorts. Ook is onze ervaring dat je dreumes veel meer ziet. Hij of zij gaat minder snel sputteren om ‘uit’ te willen en het is ook heel betaalbaar. In Malaga en Sevilla huur je al vanaf 5 euro per dagdeel een fiets inclusief kinderzitje. Afgelopen herfstvakantie verkenden we met onze dreumes twee steden in Andalusië.

Wij gaan fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen!

Fietsen met een dreumes in het buitenland

Fietsen met een dreumes kan zodra je kleine spruit goed en zelfstandig kan zitten. In Nederland begonnen we al redelijk vroeg in een ‘voorzitje’, vanaf een jaar ongeveer, maar in het buitenland zijn er eigenlijk alleen ‘achterzitjes’. Je kind moet dus wel echt een stukje groter zijn, vanaf een jaar of 1,5 is dat vaak prima. Fietsenwinkels hebben niet allemaal standaard baby/kinderzitjes in het assortiment, dus informeer daar van tevoren naar. Verder kijken we altijd goed of het fietszitje veilig is, vooral bij de voetjes en beentjes. Kunnen de voetjes goed worden vastgemaakt en kunnen ze niet in de spaken komen? Ook vragen we altijd om een extra mandje of eventueel fietstassen, want met een kind heb je altijd net wat meer bagage. Tot slot: ons zoontje fietst altijd met een helm. Deze beschermt niet alleen tegen een valpartij, hebben wij gelukkig nooit gehad, maar ook tegen scherpe takken en struiken. En niet te vergeten tegen de zon. In Spanje is het voor kindjes tot 6 jaar zelfs verplicht om een helm te dragen, als volwassenen mag je zelf kiezen of je wel of niet een helm draagt.

Fietsen in Malaga

In Malaga zijn verschillende fietsverhuurbedrijven, vrijwel allemaal aan de kust, tegenover het grote witte reuzenrad. De prijzen zijn allemaal redelijk gelijk: 5 euro per dagdeel voor een iets luxere fiets waarbij je apart moet betalen voor een kinderzitje à 5 euro. Of 5 euro per dagdeel voor een fiets zonder versnellingen waarbij het kinderstoeltje gratis is. Wij kiezen voor de laatste variant bij ‘ebike malaga‘, simpelweg omdat de andere aanbieders geen fietsen meer hadden. Kortom: reserveren is in Malaga echt aan te bevelen, het makkelijkste is om even een mailtje te sturen. Fietsen in Malaga is heel veelzijdig; ontspannen fietsen door de stad of langs het strand of juist inspannend fietsen naar de top van een Moors fort. Wij doen beide. Ok, eerlijk: net wat meer ontspannend dan inspannend.

Het fietsverhuurbedrijf in Malaga.
Het fietsverhuurbedrijf in Malaga.

Relaxed fietsen langs het strand en door de stad in Malaga

Playa de la Malagueta is het brede en vooral heel schone strand van Malaga. Er zijn op verschillende plekken speeltoestellen op het strand die ook geschikt zijn voor kleinere kinderen. Ideaal voor een korte stop. Ondertussen kun je zelf genieten van gegrilde sardientjes op bamboestokjes, de locale specialiteit die je vrijwel overal op het strand kan vinden.

Ook beschikt Malaga over een mooie, moderne boulevard (Muelle Uno) die je perfect per fiets kan ontdekken. De boulevard is in 2011 volledig vernieuwd en heeft nu tal van winkels, barretjes, restaurants en uitzicht op de prachtige zeiljachten in de haven. Wij eten heerlijk ijs bij Llaollao, een niet te missen ijssalon in de kleuren groen en wit met heel veel soorten ijs en frozen yoghurt, hmmm.

De binnenstad van Malaga is grotendeels autovrij, maar wel toegankelijk voor fietsers. Aan het sfeervolle maar enigszins toeristische plein ‘Plaza del Obispo’ ligt de kathedraal van Malaga, een bezienswaardigheid die je ook per fiets niet mag missen. Wij genieten van de prachtige architectuur van de buitenkant, wil je de kathedraal van binnen zien dan betaal je 6 euro entree.

Het brede strand van Malaga is goed voor een pitstop. Met fijne speelplek.
Het brede strand van Malaga is goed voor een pitstop. Met fijne speelplek.
Ook een schommel voor de kleinsten.
Ook een schommel voor de kleinsten.
Fietsen over het plein Plaza del obispo.
Fietsen over het plein Plaza del obispo.
De mooie brede boulevard Muelle Uno.
De mooie brede boulevard Muelle Uno.

Avontuurlijk fietsen naar de top van Alcazaba in Malaga

Daarnaast mag je Malaga eigenlijk niet verlaten zonder het Alcabaza te hebben gezien. Het Alcazaba is een Moors fort, tegen de Gibralfaroberg aangebouwd. Het ligt dus hoger dan de stad zelf waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de stad en de haven. Het eerste stuk is via een schuine weg omhoog prima te doen met de fiets. Hoewel we in dit geval wel graag een fiets met versnellingen hadden gehad. Wil je het fort zelf bezoeken, dan zal je te voet verder moeten gaan via trappen en betaal je een kleine entreeprijs van circa 2.50 per persoon. Wij zien dit niet zitten met onze kleine man en vinden het uitzicht halverwege al mooi genoeg.

Later begrijpen wij dat er toch een fietsmogelijkheid is om helemaal bovenop de berg te komen, dit kan via de noordkant van de berg. Deze weg is minder steil, ligt grotendeels in de schaduw en heeft geen trappen. Ook al is de weg minder steil, we adviseren je toch om dan zeker een fiets met versnellingen te huren of overweeg een e-bike. Via deze link kan je precies lezen hoe je via de noordkant de top kan bereiken. Voor ons is een middag voldoende om Malaga te ontdekken per fiets inclusief een speelstop op het strand.

Fietsen in Sevilla met kinderen

De prijs voor het huren van een fiets in Sevilla ligt wel iets hoger dan in Malaga. Je betaalt hier 9 euro per fiets voor een dagdeel, het kinderzitje huur je er dan gratis bij. Check voor meer tarieven en mogelijkheden deze website. Wij gaan fietsen op een zaterdagmiddag, misschien dat het aan de dag ligt maar het is behoorlijk druk in Sevilla. De fietspaden zijn erg smal met veel wandelaars en er is geen mooie boulevard zoals in Malaga, hmmm Sevilla per fiets lijkt niet ideaal…

Inmiddels is het ook rond etenstijd, de terrassen zijn echt overvol, ook niet ideaal met onze dreumes. We besluiten ‘take away’ meals mee te nemen, dat kan bij veel restaurants. Nu nog een speeltuin zoeken en dan kunnen we in ieder geval eerst even lekker eten. We kijken op de kaart en zien een groot, openbaar park genaamd Parque de Maria Luisa, daar moet vast een speeltuin zijn. Inderdaad, schot in de roos. Direct bij de ingang van het park is een prachtige speeltuin. Dreumesproof, overzichtelijk, deels zon en deels schaduw en genoeg bankjes om aan te eten. We genieten van onze take away maaltijd en van onze kleine dreumes die zich ondertussen perfect vermaakt in de speeltuin met tal van andere Spaanse kindjes.

Tip: lees het blog van collega-blogger Judith voor meer tips voor fietsen in Sevilla.

Prachtige brede fietspaden in Marque de Maria Luisa.
Prachtige brede fietspaden in Marque de Maria Luisa.
Tijdens het fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen moet je ook goed eten. Lunchtijd!
Tijdens het fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen moet je ook goed eten. Lunchtijd!
Wat een fijne speeltuin in het park.
Wat een fijne speeltuin in het park.

Daarna fietsen we verder. Wauw dit is echt een super mooi park. Er zijn mooie tuintjes, watervalletjes, pleintjes, bankjes, prachtige bomen en pauwen, vogels, zwanen, eenden en duiven. Met de fiets is het heerlijk, er zijn brede lanen en van alles te zien. Hoogtepunt is het Plaza de Espana, een halve maanvormig plein aan de rand van het park. Midden op het plein is een prachtige fontein en je kunt een bootje huren en varen door de kanaaltjes die op het plein zijn aangelegd.

Helaas is het al bijna 20 uur, sluitingstijd van onze fietsverhuurder en bedtijd voor onze kleine man. We fietsen via de prachtige kathedraal terug naar ons vertrekpunt.

Het mooie plein Plaza de Espana.
Het mooie plein Plaza de Espana.
Fietsend genieten van de zonsondergang.
Fietsend genieten van de zonsondergang.

Fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen is hartstikke leuk. Ook Sevilla is goed te doen met de fiets, weliswaar een stuk drukker dan Malaga, maar ga dan met de fiets naar de prachtige parken die Sevilla heeft. Als je rond 16.30 uur vertrekt is het heerlijk weer en combineer je dit met een picknick in het park. Je eet jouw maaltje tussen de locals, superleuk en lekker!

De mooie brede boulevard Muelle Uno.
De mooie brede boulevard Muelle Uno.

Wat je nog meer moet weten

Wil je zeker zijn dat je fietsen beschikbaar zijn, reserveer dan via de website en vermeld dat je ook een kinderzitje nodig hebt. Prijzen vergelijken? Let op, bij sommige fietsverhuurders moet je extra betalen voor een kinderzitje.

In het weekend zijn de steden veel drukker, handiger is om juist door de weeks te gaan fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen. Houd rekening met de hitte, wij waren er eind oktober dus viel het mee, maar anders is het handiger om juist aan het begin of aan het einde van de dag te gaan fietsen.

Ga jij fietsen in Malaga en Sevilla met kinderen en vraag je je af wat je moet meenemen? Denk aan genoeg drinken, eventueel billendoekjes en luiers, eten, zonnebrand, zonnebril en een vestje voor als het ‘s avonds afkoelt.

Zorg dat je banden goed zijn opgepompt, dat fiets een stuk lekkerder! Vraag om extra fietstassen of een mandje, dat fietst veel lekkerder dan met een tas op je rug. Een stop? Zet je fiets goed op slot, onze verhuurder vertelt dat er helaas veel fietsen worden gestolen. Een slot krijg je er gratis bij.

Neem altijd een visitekaartje mee van de verhuurder. Je weet nooit of je een lekke band krijgt of iets dergelijks.

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Andalusie met kinderen? Kijk eens hier bij collega-blogger Kleine Wereldreiziger.

Meer lezen

Ook zin gekregen om te fietsen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.