Geeft Niks, een grappige theatervoorstelling vol muziek en ongelukjes

Stiptheaterproducties heeft altijd bijzondere theatervoorstellingen, net even anders dan andere. Daphne en haar jongste dochter zijn dan ook erg benieuwd naar de nieuwe theatervoorstelling Geeft Niks.

Theatervoorstelling Geeft Niks

We gaan theater Meervaart binnen en zien door stickers op de grond waar we heen moeten. Elin volgt enthousiast de pijlen. Een soort speurtocht naar onze stoelen toe. Zodra we onze plekken hebben gevonden en nog voordat de lichten uit gaan en de voorstelling echt lijkt te beginnen, is de voorstelling eigenlijk al begonnen.

De acteurs komen langs en stellen de mensen vragen over hun plas en poep. Elin kijkt haar ogen uit: “Mama, dit is echt een beetje gek, ik ga echt geen antwoord geven.” Grappig, want thuis heeft ze absoluut geen problemen met praten over plas of poep.

Theater de Meervaart
Theater de Meervaart
Volg de pijlen
Volg de pijlen
De voorstelling begint al voordat de lichten uitgaan
De voorstelling begint al voordat de lichten uitgaan
Het decor
Het decor

Allemaal ongelukjes

De voorstelling begint met een korte samenvatting over het poep- en plasgedrag van het publiek. Daarna krijgen we het verhaal te zien van Robin die wel eens een plasongelukje heeft. Een heel herkenbaar tafereel voor vrijwel iedere ouder en voor ieder kind.

Met slechts vier acteurs worden de verschillende rol neergezet. Elin is vooral dol op de pup, die van alles moet leren. Zelf moet ik erg lachen om de vader/moeder-rol door één persoon. Hoe dat precies gedaan wordt? Dat zal je zelf moeten gaan bekijken.

Alle scenes worden ondersteunt door geluid en muziek. Elin klapt soms vanzelf mee en schiet andere keren in de lach van de geluiden, vooral wanneer er scheten worden gelaten.

Een ongelukje, Geeft Niks!
Een ongelukje, Geeft Niks!

Geeft Niks!

Geeft niks wordt er gezegd als Robin in haar broek plast. Maar is dat wel echt zo? Geeft het niks? Voor Robin geeft het wel! Ze wil niet steeds in haar broek plassen en gaat met haar ouders naar de dokter. Op een kinderlijke manier zien we hoe zindelijk worden werkt.

Het hoogtepunt van de voorstelling is voor Elin het gedeelte wat daarna komt. In een game neemt Robin het op tegen plas en poep. Wc-rollen, onderbroeken en droge broeken vliegen over het podium en zorgen ervoor dat Elin op het puntje van haar stoel zit. Wat gaat er verder nog gebeuren?

Poep en plas zorgen voor veel gelach tijdens de voorstelling
Poep en plas zorgen voor veel gelach tijdens de voorstelling
Hoe word je zindelijk?
Hoe word je zindelijk?

Oefenen, oefenen en oefenen

Doordat Robin trucjes oefent met de pup van opa komt ze erachter dat ze veel moet oefenen en doorzetten om iets te leren. En soms als je iets leert, verleer je het later weer. Zo komt Robin erachter dat ze niet de enige is die wel eens in haar broek plast.

Elin (bijna 5 jaar) zit de hele voorstelling vol aandacht te luisteren en mee te lachen en klappen. Zij is niet de enige, regelmatig roepen kinderen door de zaal. Het is duidelijk dat het een herkenbaar thema is voor de kinderen.

Na de voorstelling lopen we nog een keer langs de pijlen op de grond, maar nu de andere kant op. En nu zien we pas goed wat er op het plaatje staat, het zijn poep en plas.

Het slotapplaus
Het slotapplaus
Het decor na afloop
Het decor na afloop
Poep en plas wijzen de weg
Poep en plas wijzen de weg

Praktische informatie

STIP theaterproducties speelt tot eind januari 2019 de voorstelling Geeft Niks in verschillende theaters door het land heen. Neem een kijkje op de website van STIP theaterproducties voor de speeldata en kaarten. De voorstelling duurt ongeveer een uur en is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 5.

Meer lezen

Het jeugdtheater in Nederland is zo goed, daar wil je vast meer van zien. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met STIP theaterproducties. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.