Giants of the Ice Age in Amsterdam EXPO

Een paar maanden geleden bezochten we The Art of the Brick in Amsterdam EXPO. Die tentoonstelling vonden we zo gaaf dat ik Amsterdam EXPO ben gaan volgen op Facebook en zo kwam de nieuwe tentoonstelling voorbij op mijn tijdlijn: Giants of the Ice Age.

Giants of the Ice Age

Terug naar de ijstijd en een mammoet, sabeltandtijger, wolharige neushoorn, grottenbeer en grottenleeuw levensecht tegen komen? Dat kan in Amsterdam EXPO bij Giants of the Ice Age. Bij de entree krijgen we een audioguide mee die ons door de tentoonstelling gidst. Je hebt de keuze uit een toelichting voor volwassenen of voor kinderen, bij de kinderguide is het Arie de Archeoloog die hen van alles vertelt over de ijstijd. M. en C. zijn inmiddels geroutineerde museumbezoekers en begrijpen direct wat de bedoeling is: nummertje intoetsen en luisteren. Heel trouw worden alle nummertjes afgeluisterd. Later op de dag blijkt dat ze ook goed geluisterd hebben want ze vertellen moeiteloos bepaalde wetenswaardigheden die ze tijdens het bezoek hebben gehoord.

Het eerste dat we bij binnenkomst zien is een skelet van een mammoet met gigantische slagtanden. Wow, wat groot! We komen bij prehistorische muurschilderingen en M. kan direct met de speurtocht aan de slag. Ze neemt de speurtocht heel serieus en is erg geconcentreerd bezig met de opgaven. Vanaf een jaar of 7 is de speurtocht prima zelfstandig te doen.

Serieuze zaak zo'n speurtocht.
Serieuze zaak zo’n speurtocht.

In een volgende zaal leren we meer over de grottekeningen en zien we op een kaart waar de grotten met tekeningen te vinden zijn in Europa. Arie de Archeoloog vertelt hoe de tekeningen gemaakt werden op een manier die goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Wisten jullie bijvoorbeeld dat ze in de ijstijd aan vinger verven deden?

Via een kamp van de neanderthalers lopen we de hoek om. C. doet een stap naar achteren… want we staan oog in oog met een grottenbeer. Dit is slechts het begin van een serie van levensechte replica’s van dieren uit de ijstijd. We staan later recht tegenover een wolharige neushoorn met jong, allemaal zijn we onder de indruk. Daarna komen we bij de katachtigen terecht, C. benadrukt nog even dat hij helemaal niet bang is en wil wel samen met mij er langs lopen. M. is ondertussen druk bezig met de opdrachten uit de speurtocht en het luisteren naar Arie de Archeoloog.

Hele grote botten van nog grotere dieren.
Hele grote botten van nog grotere dieren.
Dankzij de speurtocht bekijkt Maureen elk onderdeel met veel aandacht.
Dankzij de speurtocht bekijkt M. elk onderdeel met veel aandacht.
Levensecht!
Levensecht!

Het slotstuk van de tentoonstelling is het gedeelte over de mammoeten. We zien twee replica’s van baby mammoeten (aah, wat schattig!) en er tegenover staan drie levensgrootte mammoeten in de sneeuw. Ook zien we hier een echt skelet van een mammoet en mogen we stukken bot vast houden en voelen. Dan merk je dat die botten best zwaar zijn.

Replica van een baby mammoet die echt zo goed geconserveerd is gevonden.
Replica van een baby mammoet die echt zo goed geconserveerd is gevonden.
Wow! Die hadden we wel graag levend willen ontmoeten, wat indrukwekkend.
Wow! Die hadden we wel graag levend willen ontmoeten, wat indrukwekkend.
Nog een keer onder de indruk....
Nog een keer onder de indruk….
Even voelen hoe zwaar zo'n mammoetbot is? Dat kan ook.
Even voelen hoe zwaar zo’n mammoetbot is? Dat kan ook.

Aan het einde van Giants of the Ice Age komen we in het kindergedeelte. M. ging direct zichzelf opmeten (“Mama, ik ben groter dan een baby mammoet en als ik nog 5 cm groei hoef ik niet meer op een stoelverhoger in de auto”) en C. maakte een muurtekening. Daarna ontdekten ze de Playstations (met Ice Age-spel) en gelukkig ook nog de kleurplaten. Het is met kinderen erg leuk om aan het einde van een tentoonstelling een kinderruimte te treffen waar ze direct aan de slag kunnen binnen hetzelfde thema. Met de ingevulde speurtocht krijgen kinderen bij de Amsterdam EXPO winkel nog een aardigheidje.

Zelf een tekening maken op de muur.
Zelf een tekening maken op de muur.
Klein groot meisje of groot klein meisje?
Klein groot meisje of groot klein meisje?

Praktische informatie Giants of the Ice Age

Giants of the Ice Age is tot en met 1 maart 2015 te zien in Amsterdam EXPO. De tentoonstelling is alle dagen van de week geopend van 9 tot 18 uur en op vrijdag zelfs tot 21 uur. Een gezinsticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen of 1 volwassene en 3 kinderen kost via de online verkoop 44 euro. Een extra kind bij het gezinsticket kost 6 euro en kinderen van 0 tot en met 5 jaar hebben gratis entree.

Meer lezen

Op zoek naar meer inspiratie voor een uitje met de kinderen? Klik & kijk hier:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelDick Bruna Huis Utrecht: eerste museumbezoek
Volgend artikelDickens Festijn Deventer 2014 in foto’s
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

16 REACTIES

 1. Dat lijkt me leuk voor Bram en Boris. In het Naturalis was het al stuiter de stuiter dus laat staan bij deze reuzen. Dus onze naam mag in de hoge grabbelhoed;-)

 2. O, dat gaat Gijs leuk vinden. Hij is dol op dino’s en de ijstijd. In de dierentuin in Emmen vond hij de fossielen ook zo interessant en uiteraard ook Naturalis.

 3. Graag gaan wij met Emma naar deze indrukwekkende tentoonstelling. Emma heeft nog niet zoveel museum ervaring, maar het Kroller Muller museum en de beeldentuin waren dit najaar een groot succes.

 4. Dat zou Milan erg leuk vinden! Het Natutal History Museum in Londen had ook zijn goedkeuring. En vooral Mammoeten vindt hij erg interessant!

 5. Wat leuk om al die foto’s te zien. Merijn zou het geweldig vinden om hier heen te gaan, want hij vindt de ijstijd, mammoets en opgegraven botten machtig interessant. En omdat je er ook nog een speurtocht kan doen, zou hij de dag van zijn leven hebben 🙂

 6. Dat zullen mij kids leuk vinden. Indrukwekkende grote mammoets en grot tekeningen. Die heeft mijn dochter op Curaçao echt gezien, kan ze er nu achter komen hoe ze gemaakt zijn.

 7. Zojuist vertelde ik mijn zoon David jullie verhaal van jullie museumbezoek. Hij werd meteen superenthousiast! Wat zou hij graag gaan! Hij begint zich steeds meer te interesseren voor dino’s, het ontstaan van de aarde, dieren en mensheid, dus dit sluit mooi aan 🙂
  Wij dingen graag mee!

 8. Ik zou hier heel graag heen gaan met mijn jongens.. Ze hebben nu de leeftijd dat ze dit onderwerp goed begrijpen. Buiten dat hebben wij het niet breed, dus een uitje zou fantastisch voor ze zijn!

 9. nou, dat zouden onze jongens echt fantastisch vinden. Naturalis was ook een schot in de roos. Echt geweldig vonden ze dat.
  Kaartjes voor deze expo zijn wel aan onze kinderen besteed!!

 10. wat ontzettend leuk voor mijn oudste zoon van 7. Gezellig een dag treinen richting Amsterdam om daar vervolgens echt te ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.