Hamax Caress achterzitje: een mooi, comfortabel en veilig fietsstoeltje

Met je peuter er op uit gaan met de fiets is heerlijk. Uiteraard wil je dan wel je kleintje veilig en comfortabel vervoeren. Yvonne testte het Hamax Caress achterzitje, een mooi, comfortabel en veilig fietsstoeltje die in 2016 als beste is getest door de consumentenbond. Ben je benieuwd of Yvonne net zo enthousiast is als het testpanel van de consumentenbond, lees dan hier haar ervaring met het Hamax Caress achterzitje.

Van een voorzitje naar een achterzitje

Fietsen met mijn peuter vind ik heerlijk. In korte tijd kan je veel zien en ook mijn kleine peuter geniet altijd met volle teugen. Toen Dinand ongeveer 10 maanden oud was, kon hij voor het eerst verantwoord mee op de fiets. Veilig in een voorzitje inclusief een windscherm tegen alle takjes en vliegjes. Maar inmiddels is mijn kleine peuter niet zo klein meer en wordt het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een achterzitje. Een voorzitje is namelijk alleen geschikt voor de jongere kinderen tot circa 15 kilo en Dinand is daar inmiddels al bijna overheen.

Hamax Caress achterzitje: als best getest door de consumentenbond

Toeval bestaat niet, want net als ik aan de grote online zoektocht wil beginnen naar het perfecte achterzitje, mag ik het Hamax Caress achterzitje testen. De tekst op de website van Hamax klinkt in ieder geval veelbelovend: ”Het Hamax Caress achterzitje is van hoge kwaliteit, in zowel het uiterlijk als het gevoel. Het heeft elegante en moderne rondingen”. Ook lees ik dat het Caress fietszitje in de test van de Consumentenbond, januari 2016, als best is getest. Een testpanel van 12 ouders en hun kinderen hebben de Hamax Caress, het fietsstoeltje voor achterop getest. De Caress werd als erg veilig bestempeld door vooral de reflectoren (zichtbaarheid in het verkeer), maar ook als erg comfortabel. Zo kun je de rugleuning in ligstand zetten, zodat je kindje lekker (en veilig) achterop de fiets kan slapen. Klinkt allemaal fantastisch, maar dat moet ik natuurlijk eerst zelf uitproberen.

Het Hamax Caress achterzitje
Het Hamax Caress achterzitje

Noorse Hamax fietszitjes makkelijk geleverd via de Nederlandse webshop

Na een grondige inspectie van de website van Hamax, kom ik erachter dat de Hamax fietszitjes in Noorwegen worden ontwikkeld. Hamax omschrijft zich als ‘een wereldwijde toonaangevende producent en pionier op het gebied van kinderzitjes, fietskarren, rodels, en sleeën. De visie van Hamax is om producten te leveren die gezonde vrijetijdsbesteding voor kinderen en hun familie bevorderen’. Alle kinderzitjes, fietskarren en sleeën zijn onderworpen aan grondige testen om te verzekeren dat de veiligheid, het design en de functionaliteit te allen tijden worden behouden.

Sinds kort zijn de Hamax fietszitjes in Nederland verkrijgbaar via Hamax-shop.nl (en ook via Bol.com). De bestelprocedure is makkelijk en ik word keurig per mail op de hoogte gehouden van de status van mijn bestelling.

Hamax Caress achterzitje: makkelijk te monteren

Terwijl ik wacht op het pakketje, koop ik zelf in de tussentijd een nieuwe fiets. ”Wij kunnen voor u dat fietszitje monteren hoor, dat is geen enkel probleem”. Aaai, dit klinkt heel aanlokkelijk, want mijn eigen technische vaardigheden beperken zich tot een spijker in de muur slaan en zelfs dat gaat soms mis. Maar ja, een product reviewen moet goed en volledig gebeuren, dus ik zal toch echt zelf aan de slag moeten.

Het Hamax fietszitje wordt in een grote doos geleverd, maar ik verbaas me hoe licht het pakket is. Dinand roept enthousiast ”post, post” en kan niet wachten om de doos open te maken. Het fietszitje zit keurig verpakt, is inderdaad heel licht en bevat een montagehandleiding.

Wat voor moois zal er in die doos zitten?
Wat voor moois zal er in die doos zitten?

Binnen 30 minuten gemonteerd met de duidelijke handleiding

De instructie in de handleiding is er gelukkig bijna in alle talen, dus ook in het Nederlands. Ook staan er veel afbeeldingen bij ter verduidelijking, heel fijn. Ik volg stap voor stap de handleiding en bekijk goed de plaatjes. Zoals gezegd heb ik alles behalve technisch inzicht maar het monteren van het Hamax Caress achterzitje is écht heel makkelijk.

Het zitje bestaat uit een soort van onderstel dat je op je bagagedrager moet monteren en het kinderzitje zelf. Eerst haal je het onderstel van het zitje af door de veiligheidsbeugel eruit te schuiven. Vervolgens maak je het onderstel passend op je bagagedrager. Dit gaan heel makkelijk door een knop in te drukken en gelijktijdig te draaien.

Met de veiligheidspin kan je het onderstel erop of eraf halen.
Met de veiligheidspin kan je het onderstel erop of eraf halen.
Dan maak je het onderstel passend op de bagagedrager door aan de knop de draaien.

Als het onderstel passend is op de bagagedrager, haal je het onderstel weer van je fiets (dus het onderstel weer iets losser draaien zodat je hem van je bagagedrager af krijgt). Vervolgens monteer je dan het zitje op het onderstel. Ik ging even in de fout omdat ik dat gelijk op de fiets wilde doen, maar je moet het onderstel er dus echt weer even afhalen. Vervolgens moet je de veiligheidspen er weer doorheen schuiven. Dan bevestig je het complete fietszitje weer op de fiets en draai je hem stevig vast op je bagagedrager.

Hier bevestig ik het onderstel weer op het fietszitje.
Hier bevestig ik het onderstel weer op het fietszitje.
Belangrijk dat je de veiligheidspin er weer doorheen doet.
Belangrijk dat je de veiligheidspin er weer doorheen doet.
Dan monteer je het stoeltje op de bagagedrager.
Dan monteer je het stoeltje op de bagagedrager.
Zorg ervoor dat het onderstel precies om de bagagedrager heen valt.
Zorg ervoor dat het onderstel precies om de bagagedrager heen valt.

Na een goed half uur heb ik het helemaal alleen het fietszitje gemonteerd en ik moet eerlijk bekennen dat ik hier toch wel heel trots op ben. Ook vond ik het ideaal dat ik geen schroevendraaiers, schroeven of andere hulpmiddelen hoefde te gebruiken, enkel het goed lezen en bekijken van de handleiding. Kortom: het installeren van het Hamax fietszitje is top!

Hamax Caress achterzitje: veilig én een mooi design

Nu het fietszitje stevig op mijn fiets is gemonteerd volgt natuurlijk een uitgebreide inspectie. Overeenkomstig met het testoordeel van de consumentenbond vind ik dat het Hamax Caress achterzitje inderdaad een goede zit heeft en ook beschikt over een goede schokabsorptie.

Verder vind ik de veiligheidsriempjes makkelijk te verstellen, evenals de riempjes bij de voetjes. Met de grote grijze knop aan de voorkant is het het zitje makkelijk naar achter te kantelen (ongeveer zo’n 20 graden), zodat Dinand wat meer in de slaaphouding komt te zitten.

Ook moet ik toegeven dat het Hamax Caress achterzitje er qua design ook echt heel mooi uitziet. Mooie ronde vormen, een hoge afwerking en een mooie kleurenbalans (wit van buiten en zwart van binnen).

Het Hamax fietszitje heeft grote veren zodat het stoeltje goed schokbestendig is.
Het Hamax fietszitje heeft grote veren zodat het stoeltje goed schokbestendig is.
Ook de riempjes bij de voetjes zijn makkelijk te verstellen.
Ook de riempjes bij de voetjes zijn makkelijk te verstellen.
Met de grijze knop kan je het zitje makkelijk wat naar achter kantelen.
Met de grijze knop kan je het zitje makkelijk wat naar achter kantelen.
Het Hamax achterzitje is mooi hoog vanachter en heeft een heel mooi design.
Het Hamax achterzitje is mooi hoog vanachter en heeft een heel mooi design.

”Dinand fietsen!”, roept mijn peuter enthousiast. En ja, natuurlijk gaan we dat ook even doen. Drempeltje op, drempeltje af, het is geen probleem met het Hamax Caress achterzitje. Ja, ik ben enthousiast, heel enthousiast. Het Hamax Caress achterzitje is een prachtig fietszitje, veilig en makkelijk te monteren.

Samen op de fiets is echt genieten!
Samen op de fiets is echt genieten!
Dinand zit heerlijk in het Hamax Caress achterzitje.
Dinand zit heerlijk in het Hamax Caress achterzitje.
Heerlijk samen fietsen!
Heerlijk samen fietsen!

Het fietszitje is 169 euro, misschien best even een investering, maar ik vind het geld meer dan waard. Omdat het achterzitje geschikt is voor kinderen met een gewicht tot circa 22 kilo (6 jaar) heb je er ook heel lang plezier van.

Handig om te weten

De Hamax Cares zitjes zijn er in vier verschillende kleuren en verschillende varianten. Ik heb de variant getest die je aan je bagagedrager kan monteren, deze past ook prima op een e-bike. Je hebt ook een variant die je bevestigt aan je zadel pen. Ook zijn er diverse bijproducten te koop zoals een regenhoes of nekkussen. Op de webshop Hamax-shop.nl kan je alle informatie hierover vinden en ook makkelijk je bestelling plaatsen. Wil je alleen een stoeltje? Dan kan je ook terecht bij Bol.com.

Meer lezen

Op zoek naar meer handige vakantieproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Hamax. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.