Helsinki met kinderen: onze tips voor een geslaagde stedentrip naar de hoofdstad van Finland

Een stedentrip naar Helsinki met kinderen zal misschien niet hoog in je wensenlijstje staan. Maar deze verrassende stad heeft genoeg te bieden voor kinderen. Onze blogger Annemiek bracht een meerdaags bezoek aan de hoofdstad van Finland. Ze neemt je mee naar de leukste plekken die je zeker niet mag overslaan als je in Helsinki bent.

Stedentrip Helsinki met kinderen

Wist je dat Finland en daarmee de stad Helsinki pas in 1918 onafhankelijk werd? Voor die tijd was het lang verbonden aan Zweden en in 1809 werd het veroverd door Rusland. Maar sinds ruim 100 jaar is Finland zelfstandig. Aanvankelijk als koninkrijk en later als republiek. Ik zal jullie verder niet lastig vallen met meer geschiedenis, maar deze gebeurtenissen zijn wel als rode draad zichtbaar in de monumenten die je tijdens een stedentrip Helsinki met kinderen tegenkomt.

De stad Helsinki staat verder bekend om het vele design dat er te zien en te koop is. Ook zijn veel bouwstijlen te bezichtigen. Liefhebbers van kunst en architectuur kunnen hun hart hier ophalen. Wat de stad verder zo bijzonder maakt, is de ligging aan de archipel, dus direct aan zee en met heel veel kleine eilandjes eromheen. 

Zomer in Helsinki

We bezoeken de Zuid-Finse stad in de zomer en genieten daardoor van opvallend lange dagen, prachtig avondlicht en overwegend goed weer. Dat laatste is prettig, omdat het ons de mogelijkheid biedt om de stad lopend te verkennen. Helsinki is een compacte stad en ondanks dat het openbaar vervoer goed en betaalbaar is, is het fijn om vooral te voet op pad te gaan.

In dit blog vertel ik je over de dingen die ik met mijn gezin met twee kinderen van 11 en 13 jaar gedaan heb. We zijn bijna drie volle dagen in de stad en vullen ons programma met een mix van geschiedenis en design. En taartjes eten, want net als de Zweden, houden de Finnen erg van fika. Ik denk dat dat een overblijfsel is van de tijd dat Finland nog bij Zweden hoorde.

Achteraf hadden we makkelijk nóg twee dagen kunnen vullen in deze veelzijdige stad. Wie weet gaan we een keer terug naar Helsinki in de winter?

Domkerk en Senaatsplein Helsinki
In het gouden avondlicht zijn de gebouwen aan het Senaatsplein prachtig van kleur

Kindvriendelijke bezienswaardigheden Helsinki

De stad Helsinki is een stad die zowel gezinnen met jongere kinderen als met tieners zal aanspreken. De voornaamste bezienswaardigheden van Helsinki zijn het forteiland Suomenlinna, het stadsmuseum en de opvallende kerken. Maar er is méér. 

Suomenlinna, het forteiland in de archipel van Helsinki

Het fort Suomenlinna is een populaire bezienswaardigheid en zeker een bezoek waard. Wij nemen de veerboot vanaf Kauppatori, het marktplein aan het water. In een kwartier varen we tussen kleine eilandjes door naar het forteiland. Op het eiland, of eigenlijk de zes eilandjes, wonen nog steeds mensen. Het is dus niet alleen een monument, maar ook een thuis voor veel Finnen. 

Het eiland vindt zijn oorsprong in de tijd dat Finland bij Zweden hoorde en is gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Inmiddels staat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. 

Kauppatori haven
Aan de Kauppatori vertrekken veerboten, waaronder de veerboot naar Suomenlinna
Het fort Suomenlinna
Overal op forteiland Suomenlinna zie je versterkte muren, gangen en kanonnen

Bezoek Suomenlinna in Helsinki met kinderen

We bezoeken het Suomenlinna museum dat uitleg geeft over het ontstaan van het fort en de functies in de loop der eeuwen. Er wordt verteld hoe er gebombardeerd is, hoe de Russen het innamen en hoe krijgsgevangenen er hebben moeten overleven. Er is een film te zien die deze geschiedenis in beeld brengt.  

Op het eiland zijn meer musea te bezoeken, waaronder een museum over de Zweedse geschiedenis, een speelgoedmuseum, een militair museum en je kunt een onderzeeër bezichtigen. Wij bezochten alleen het Suomenlinna Museum en vonden dit de moeite van het bezoeken waard. Voor heel jonge kinderen kan het mogelijk wat saai zijn.

Een museumbezoek is overigens geen must. Je kunt je prima vermaken op Suomenlinna zonder de musea te bezoeken, zeker als het mooi weer is. Wij wandelen de aangegeven route van ongeveer 1,5 km en komen zo langs alle bijzondere plekken van dit eiland, zoals het kerkje, de binnenplaats, het dok en de versterkte muren met kanonnen. De route loopt tot het uiterste punt bij King’s Gate. Hier zie je grote cruiseschepen en ferry’s de doorsteek naar zee maken. Erg indrukwekkend! 

Er zijn meerdere café’s en restaurantjes om te kunnen pauzeren. We zien dat er ook mensen picknicken. Bij goed weer kun je zwemmen in zee, zoals bij het strandje voorbij Café Piper. Het forteiland is duidelijk een plek die bij de lokale bevolking geliefd is. 

Een overzichtsfoto van Suomenlinna fort
In het museum zien we overzichtsfoto van het gehele fort, dat verdeeld ligt over 6 kleinere eilandjes
Suomenlinna Museum
In het Suomenlinna Museum kun je alles te weten komen over het ontstaan en het gebruik van het fort
Suomenlinna
De dikke muren van het fort vragen erom beklommen te worden
Suomenlinna binnenplaats
Midden op de binnenplaats van Suomenlinna staat de graftombe van de architect van het forteiland.
Het strandje bij Piper Park
Bij Piper Park ligt een klein strandje waar je kunt zwemmen of pootje baden

Forteiland Suomenlinna: praktische informatie

Het forteiland is gratis te bezoeken, echter de overtocht is niet gratis. Er zijn twee verschillende veerboten die je kunt nemen: JT-line Waterbus en HSL. HSL is de organisatie die het openbaar vervoer in Helsinki regelt en als je een OV-dagkaart hebt, kun je die ook op de boot van HSL gebruiken. Let daarom op welk veer je neemt.

Heb je geen OV-dagkaart? Dan koop je voor vertrek losse tickets bij de machine op de kade waar de veerboot vertrekt. Een ticket kost ongeveer 2 euro (prijspeil 2019). Beide veerdiensten vertrekken vanaf Kauppatori, de markt aan de kade. Meer informatie over de overtocht vind je via de website van het fort.

De toegangsprijs voor Suomenlinna Museum is 8 euro voor volwassenen, 4 euro voor kinderen van 7- 17 jaar. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen. Bezoekers met een Helsinki Card of Museum Card betalen geen entree. Het Suomenlinna Museum is het gehele jaar geopend. De overige musea zijn dat niet. Op de website van het forteiland lees je meer over de openingstijden en toegangsprijzen.

Onderweg naar forteiland Suomenlinna
Vanaf de veerboot naar Suomenlinna heb je goed uitzicht op de stad Helsinki

Helsinki City Museum, inclusief kindvriendelijke Sederholm House

Wil je meer weten over de vooruitgang ín de stad Helsinki, zoals de industriële ontwikkelingen en de groei van de stad door de eeuwen heen, dan mag je een bezoek aan het Helsinki City Museum niet overslaan. Dit museum bevat naast de meer serieuze onderwerpen ook een museum speciaal ingericht voor jonge kinderen. Ben je in Helsinki met peuters of kleuters, dan is dit museum een absolute must-do. En het is nog gratis ook. Maar oudere kinderen, zoals mijn jonge tieners, kunnen zich er goed vermaken.

In het Sederholm House, onderdeel van het Helsinki City Museum dat zich richt op jonge kinderen, is een complete speelstad nagebouwd. Iedere kamer neemt je mee naar een ander avontuur. Zo kun je je verkleden, spelen in een piratenschip of in je eigen winkeltje spelen. Er is een groot poppenhuis en een kamer met vitrines vol oud speelgoed. Mijn kinderen zijn inmiddels te groot voor de speelkamers, al vinden ze het nog steeds leuk om schooltje te spelen.  

Het Helsinki City Museum, inclusief het Sederholm House, is op doordeweekse dagen geopend van 11 tot 19 uur en in het weekend van 11 tot 17 uur. Meer praktische informatie vind je op de website van het Helsinki City Museum.

Helsinki City Museum
Het Helsinki Citymuseum is gratis te bezoeken en hartstikke leuk voor kinderen
Helsinki City Museum
In het Helsinki City Museum wordt de ontwikkeling van de stad verteld
Helsinki City Museum
Onder andere een 3D-bril neemt je mee in de geschiedenis van Helsinki
Helsinki city museum
In het Helsinki City Museum is een collectie speelgoed te bezichtigen
Sederholm House Children's Town Helsinki
In Sederholm House Children’s Town, een onderdeel van het Helsinki City Museum, kunnen kinderen heerlijk spelen

Taart eten bij Fazer

Ja, ik beken. Ik hou van taart. Gelukkig ben ik niet de enige thuis en is het voor niemand een probleem om een bezoek te brengen aan Fazer. Dit beroemde chocolademerk heeft een lunchroom in het centrum van Helsinki. Overal in winkels ligt chocola en snoep van dit merk. Omdat het zo’n bekende naam is móeten we hier taart gaan eten, dat snap je wel.

Wij zijn er op zondagmorgen en met verbazing zien we dat de hele zaak al vol zit. Het blijkt dat je in het weekend kunt brunchen bij Fazer en dat is erg populair, zo te zien. We wachten even totdat we een tafeltje krijgen toegewezen en gaan dan om de beurt kijken welke taart we willen eten. Er is van alles met chocola natuurlijk, maar ook met bavarois. Er zijn gebakjes, gevulde croissants met fruit en room en nog veel meer. Bestellen kan bij de vitrine en we kunnen het meteen meenemen naar ons tafeltje. 

Ben je net als wij een zoetekauw, dan kan ik je alleen maar aanraden hier naartoe te gaan. Goedkoop is het overigens niet. Voor een taartpunt betaal je ruim 6 euro, maar daarmee heb je wel meteen een soort-van geluncht.

Fazer in Helsinki
Wie van taart houdt, mag een bezoek aan Fazer niet overslaan
Fazer Helsinki
We weten gewoon niet wat we moeten kiezen, zo lekker ziet het er allemaal uit

Bezienswaardige kerken in Helsinki

Wanneer je een stedentrip naar Helsinki met kinderen maakt, zul je vast een van de vele kerken willen bezoeken. Er zijn er genoeg, in alle soorten en maten. Wij bezoeken de drie meest bekende kerken van Helsinki én een stiltekapel.  

Domkerk Helsinki

De meest bekende kerk is waarschijnlijk de Domkerk. Deze opvallende witte kerk met groene koepels ligt hoog op een heuvel aan het Senaatsplein. Waar je ook bent, deze kerk zie je overal boven de andere gebouwen uitsteken. 

Omdat we vlakbij deze kerk ons appartement hebben, komen we er dagelijks langs. Overdag als de zon erop schijnt is het al een plaatje, maar ’s avonds bij ondergaande zon is de kerk helemaal prachtig. 

Overdag is het druk op de trappen bij de kerk en op het plein. De hop-on-hop-off-bus heeft een halte aan het Senaatsplein en vrijwel alle overige touringcars met toeristen stoppen hier. Op het plein klinkt muziek en er wordt ijs verkocht. ’s Avonds is het een stuk rustiger. De Domkerk is vrij toegankelijk, behalve wanneer er een dienst wordt gehouden. 

De Domkerk van Helsinki
De Domkerk van Helsinki zie je overal bovenuit steken. Op de voorgrond links zie je Kauppatori, het marktplein.
Domkerk Helsinki
Even pauzeren op de trappen van de statige Domkerk in hartje Helsinki

Tempelliaukiokerk, de meest bijzondere kerk die we ooit hebben gezien

De tweede must-see kerk is de Temppeliaukiokerk, oftewel de Rotskerk. Deze kerk is gebouwd ín een rots, nadat er bewust een gat in is geslagen met dynamiet. Vervolgens is dit gat afgedekt met een koepel. Eromheen zijn gewone huizen gebouwd, zoals je dat overal ziet bij pleintjes. Het is bijna niet te beseffen hoe dit bedacht en gemaakt is.

Logisch dat veel toeristen de weg naar deze kerk weten te vinden. Dat zorgt voor veel drukte en redelijk wat onrust in het kerkgebouw, wat ik persoonlijk jammer vind. We steken een kaarsje aan en nemen plaats op het balkon. Hier kunnen we goed kijken naar het grote contrast tussen de moderne koepel en de grove rotsmuren.

Om de kerk te bezoeken, betaal je 3 euro als volwassene. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Entree is inbegrepen in de Helsinki Card. Openingstijden variëren per dag en zijn afhankelijk van concerten die er gehouden worden. Check de website van de Temppeliaukiokerk voor de meest actuele informatie.