‘Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen’, een verrassende voorstelling

Naar een theatervoorstelling die ongeschikt is voor kinderen? Over een koning die gek is, maar wel de baas is. Dat klinkt als een spannend verhaal. Blogger Daphne en haar dochter durven het aan en beoordelen of ‘Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen’ daadwerkelijk ongeschikt is voor kinderen.

Theatervoorstelling ‘Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen’

Wanneer ik Jeli vertel dat we naar het theater in Amsterdam gaan en zij hoort dat de voorstelling ‘Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen’ heet, vraag ze zich af of het wel de bedoeling is dat zij mee gaat. Nadat we samen de vooraankondiging op internet hebben gelezen, maakt de twijfel plaats voor nieuwsgierigheid en een beetje gezonde spanning. Dit klinkt anders dat de voorstellingen die we gezien hebben. Wat gaan we te zien krijgen? Met de tram gaan we Amsterdam in en lopen we naar theater De Krakeling.

Theater de Krakeling is een leuk en knus theater in Amsterdam.
Theater De Krakeling is een leuk en knus theater in Amsterdam.
Jeli vindt het jeugdtheater Hendrik IV ongeschikt voor kinderen juist wel geschikt voor kinderen.
Jeli vindt ‘Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen’ juist wel geschikt voor kinderen.

Theater De Krakeling

Bij binnenkomst is Jeli verrast over de mooie kroonluchter die in de ruimte bij de bar hangt. De Krakeling is anders dan het gemiddelde theater waar we komen. Een bijzondere plek zo midden in Amsterdam met een knus theater, waarbij de bezoekers op de banken bij elkaar schuiven zodat iedereen een plekje heeft. Wij zitten op de tweede rij, dat vindt Jeli dichtbij genoeg.

Spannende voorstelling

Dan gaat het licht uit en begint de muziek te spelen. Grote, lichtgevende letters komen op het podium te staan. Het gaat beginnen en al snel zitten we helemaal in de voorstelling. Die gaat over een koning die gek is, maar wel de baas. Als hij een wereld wil met alleen maar pizza Hawaï, dan zal er alleen maar pizza Hawaï zijn. Zo simpel is het. Jeli moet voortdurend lachen om alles wat er gebeurt. Het is spannend, grappig en continu op de grens van wat wel en niet kan.

De koning Hendrik IV.
De koning Hendrik IV.

Jeli verwondert zich over wat er zich allemaal op het podium afspeelt. Ze heeft soms zelfs last van plaatsvervangende schaamte: “Mama, die kleding kan toch echt niet”. Ze heeft hierin wel een beetje gelijk en vandaar dat de voorstelling ook opeens stil gelegd wordt door een mevrouw van het Bureau. Zij heeft gehoord dat de voorstelling ongeschikt is voor kinderen, vanwege grof taalgebruik, geweld, sex en naaktheid. Het blijkt echter geen optie om de voorstelling te stoppen, dus blijft ze erbij om deze te censureren. Samen met de kinderen wordt er bepaald wat er wel en niet kan.

Dit zorgt voor hilarische momenten. Jeli vindt het moment waarop een rap met scheldwoorden gecensureerd wordt het meest grappig. Ook voor volwassenen is de show zeer vermakelijk om te zien. Het is een soort theater dat ik niet eerder gezien heb, verrassend en spannend.

De hoofdrolspelers.
De hoofdrolspelers.

Alles kan, als je maar wilt dat het kan

Buiten dat de voorstelling grappig, spannend en verrassend is, zitten er ook steeds mooie boodschappen in verwerkt. Dat alles kan, als je maar wilt dat het kan, over verschillende invalshoeken en waarheden. Over regels en regelloosheid.

Wanneer Jeli en ik in de tram naar huis zitten praten we na over de voorstelling. Ze heeft niet alle boodschappen meegekregen, maar het zorgt voor een bijzonder gesprek op weg naar huis. Onder andere over vriendinnen en zusjes, die allemaal hun eigen waarheid hebben en hoe dat wel eens kan botsen met haar waarheid. Naast het verhaal zelf, geregiseerd door Sanne Nouws, komt de moraal achter het verhaal vooral tot uiting door de acteurs. Joep van der Geest zet een geweldig gekke koning Hendrik neer, met Landolf en Berthold als vrienden van de koning.

Het slotapplaus.
Het slotapplaus.

Is ‘Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen’ ongeschikt voor kinderen? Jeli is het daar niet mee eens, volgens haar is de voorstelling: helemaal geschikt voor kinderen. Dat vind ik ook. Aangegeven wordt dat de voorstelling geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. Voor jongere kinderen is de voorstelling inderdaad minder geschikt gezien het soms grove taalgebruik, de naaktheid en geweld. Ook voor oudere kinderen is het vaak op de grens, kan het net wel of kan het net niet.

Jeli en ik hebben een enorm leuke middag gehad. Verfrissend dat een aantal volwassenen doet wat eigenlijk net niet kan en op deze manier gedrag bespreekbaar maakt. Een aanrader als je op zoek bent naar theater dat net iets anders is dan normaal.

Jeli gaat nog even het podium op.
Jeli gaat nog even het podium op.

Praktische informatie

De theatervoorstelling ‘Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen’ is op verschillende plekken in Nederland te zien. Kijk voor het overzicht en het reserveren van kaartjes op de website van STIP theaterproducties.

Meer lezen

Op zoek naar meer theatervoorstellingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten deze voorstelling op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelOp poezentour door het Huis van Alijn in Gent
Volgend artikelSneeuwpret bij Landal Winterberg in de winter
Daphne gaat met haar 3 dochters (2007, 2009 en 2013) graag op pad. Museum, (natuur)speeltuinen, wandelen in de bergen, weekendjes weg en skiën zijn een paar van onze favoriete uitjes. Het is een uitdaging om uitjes te vinden waar alle 3 de meiden het naar hun zin hebben gezien het leeftijdsverschil. Leuke, nieuwe plekken ontdekken vinden we allemaal heerlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.