Recensie: Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck

Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck is vanaf nu te zien in het theater. Kirsten en haar zoon bezochten deze voorstelling over bang zijn en over angsten overwinnen. Was het echt zo eng als M. voorspelde of viel het best mee?

Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck

Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck is een bewerking van het gelijknamige boek dat schrijver, dichter en zanger Willem Wilmink in 1976 schreef. Het verhaal gaat over Lena, die nooit niet nergens bang voor wil zijn. Ze zet haar eigen angsten opzij om de dieren uit het Bangedierenbos te helpen, die bang zijn voor de Grote Gevaren. Een draak, fluisterstemmen en struikrovers houden de bange dieren in hun greep.

Lena ziet er best angstig uit op het affiche van Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck
Lena ziet er best angstig uit op het affiche van Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck

Spanning vooraf

Als ik M. vertel waar het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck over gaat, lijkt het verhaal hem best spannend. Vooral de ‘angstaanjagende fluisterstemmen’ geven hem de kriebels. In de auto naar het theater zegt hij: “Mama, ik denk dat ik het Bangedierenbos best eng ga vinden.” Ik stel hem gerust door te zeggen dat het misschien juist wel leuk wordt. Ik ben benieuwd!

M. vindt het vooraf best wel spannend
M. vindt het vooraf best wel spannend

Betoverend poppen- en toneelspel

In het theater verdwijnt de spanning als sneeuw voor de zoon. Actrice Dorien van Gent zet een lieve, bange en stoere Lena neer. Met haar betoverende toneelspel grijpt ze de aandacht van mijn zoon en neemt ze hem helemaal mee in haar gevoel en haar emoties.

Acteurs Jasper Stoop en Tomer Pawlicki brengen de poppen, die de overige rollen in het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck spelen, op bijna magische wijze tot leven. Ik vind het zo grappig om te zien dat M. eigenlijk helemaal niet ziet dat de poppen door mensen worden bediend. Hij gaat helemaal op in het verhaal.

Vanaf het balkon neemt M. de zaal in zich op
Vanaf het balkon neemt M. de zaal in zich op

Beleving tijdens Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck

M. huivert als Lena huivert. Hij wordt stil als Lena bang is. En hij zit te klappen en dansen tijdens de tedere, innemende en sprankelende liedjes. Bovendien schatert hij het uit als de angstaanjagende fluitstemmen helemaal niet zo angstaanjagend blijken te zijn. Hij voelt aan alles dat al die enge dingen, helemaal niet zo eng blijken te zijn. Dat iedereen wel eens bang is, hoe stoer ze ook lijken. En dat dit niks geeft.

Volgens mij is dat precies wat het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck met deze voorstelling probeert te vertellen. In een show van ongeveer een uur komt Lena erachter dat zij niet de enige is die soms wel een beetje bang is. De acteurs laten de kids op aandoenlijke en sprookjesachtige wijze beseffen dat angsten erbij horen. En dat dit helemaal niet erg is.

Als iemand mijn zoon na de voorstelling vraagt wat hij ervan vond, kan hij enkel “Cool!” uitbrengen. Voor ons was het absoluut een geslaagde middag.

Tijdens en na Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck kan M. weer lachen, het is helemaal niet eng!
Tijdens en na Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck kan M. weer lachen, het is helemaal niet eng!
Twee duimen omhoog voor deze toffe voorstelling
Twee duimen omhoog voor deze toffe voorstelling

Praktische informatie

Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck is in oktober en november 2019 in verschillende kleine theaters in Nederland te zien. Waar precies lees je in de agenda op de website van Theater Sonnevanck. En zitten jouw kinderen in het oosten van het land op school? Dan kan het zomaar zijn dat ze met school de voorstelling zullen bezoeken. Want Theater Sonnevanck voert Het Bangedierenbos ook ruim 40 keer op voor basisschoolleerlingen in voornamelijk Overijssel.

Meer lezen

Benieuwd welke theatervoorstellingen wij nog meer bezocht hebben en aanraden om met kinderen te bezoeken? Klik en kijk voor meer informatie.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Theater Sonnevanck. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.