In het theater: De Boze Heks en de zandtekenaar

Ken jij de verhalen van De Boze Heks van Hanna Kraan? De boeken bestaan al 25 jaar en zijn uitgeroepen tot een van de mooiste 99 kinderboeken aller tijden. Blogger Elsbeth ging voor KidsErOpUit om ‘De Boze Heks en de zandtekenaar’ in het theater te gaan zien. Lees nu verder om meer over deze voorstelling te lezen.

Meetekenen met ‘De Boze Heks en de zandtekenaar’ in het theater

De Boze Heks verhalen van Hanna Kraan zijn een begrip in kinderboekenland. De boeken lezen heerlijk voor. Elk figuur in het bos heeft een duidelijk eigen karakter, die je als ouder tijdens het voorlezen prachtig met je stem kunt benadrukken. En dan de boze heks: oeioeioei wat kan die de boel met haar vreselijke humeur op stelten zetten!

De verhalen van De Boze Heks zijn door Tooske Ragas voor het theater bewerkt tot één groot avontuur met spannende liedjes.

De premiere is in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
De premiere is in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De schouwburg in Boze Heks sfeer

We worden bij de ingang van de schouwburg allerhartelijkst ontvangen door de vriendelijke portier. Hij maakt met zijn uitstraling veel indruk op onze kleine dametje die ons bij de Schouwburg afzet met papa. Direct bij binnenkomst worden we onder gedompeld in de Boze Heks sfeer. Medewerkers dragen zwarte heksenmutsen, er staan kleine heksenketeltjes met heksendrop en er liggen heksenbezems verspreid door de ruimte. Dit zorgt ervoor dat Eline in één klap wakker is na onze autorit.

De vriendelijke portier.
De vriendelijke portier.
Overal boze heksen.
Overal boze heksen.
Waar is De Boze Heks gebleven?
Waar is De Boze Heks gebleven?

De kinderen kunnen voor aanvang van de show lekker aan de slag met Boze Heks kleurplaten. Ook kun je net als de zandtekenaar jouw echte eigen zandtekening maken. Dat vinden alle kinderen prachtig.

Zelf een zandtekening maken.
Zelf een zandtekening maken.

De voorstelling

Binnen in de zaal kijken we onze ogen uit: wat is dit gebouw toch indrukwekkend! Het is sowieso een feestje om met je oudste dochter alleen op stap te mogen, maar deze ambiance maakt de pret nog groter.

"Kijk mama, daar op het plafond"
“Kijk mama, daar op het plafond”

Als snel dimmen de lichten en vindt Eline het eventjes spannend worden in het donker. De vriendelijke en vrolijke muziek maken het direct goed. Op het podium verschijnen de Vertelster (Joske Koning) en de Zandtekenaar (Elze van den Akker).

Prachtige zandtekeningen illustreren het verhaal.
Prachtige zandtekeningen illustreren het verhaal.

De humeurige heks betovert alles en iedereen die op haar pad komt in het bos. De dieren in het bos zijn het zat en besluiten haar toverboek te stelen. Maar oeioeioei wat wordt de heks boos als ze dit ontdekt! En als dan ook nog eens haar zus uit het Zuiden op bezoek komt, is het bos helemaal geen fijne plek meer om te wonen. De zus wil bovendien een wedstrijd organiseren tegen de Boze Heks. Wie wint, wordt de baas in het bos. De heks ziet het somber in. Maar de dieren verzinnen samen een plan om de rust in het bos te herstellen, want een bos met twee heksen is een ramp, maar een bos zonder toverheks is… ja wat eigenlijk?

Wat een mooie zandtekeningen komen er voorbij.
Wat een mooie zandtekeningen komen er voorbij.

Joske vertelt het verhaal van begin af aan meeslepend; we zitten er meteen goed in. Ze zingt ook enkele mooie liedjes in de voorstelling. Zodra de herkenbare oeioeioei van de heks komt, giert Eline het hardop uit. Af en toe is het even spannend voor haar als drie-jarige, dan is het best moeilijk stil zitten voor een uur lang.

De prachtige zandtekeningen worden op een groot scherm geprojecteerd en hierdoor komt het verhaal direct goed tot leven. Naast mij tekent Eline driftig mee in de lucht.

Bedankt publiek!
Bedankt publiek!

Na afloop komen we Joske nog even tegen bij de verkoopstand. We bedanken haar voor de mooie voorstelling. Want hij heeft indruk gemaakt: ’s avonds wil Eline nog een keer het verhaal over het toverboek horen voor het slapengaan. Moe van alle indrukken valt ze halverwege in slaap.

Samen voor de poster.
Samen voor de poster.

Praktische informatie

De voorstelling duurt 60 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf circa 4 jaar. De voorstelling is tot en met mei 2016 in verschillende theaters in het land te zien. Kijk voor een overzicht van de aankomende speeldata op de website van Van Engelenburg Theaterproducties. Om de voorpret te vergroten kun je vooraf het Boze Heks knutselpakket hier downloaden.

Nog niet bekend met de boeken van de Boze Heks? Ze liggen vast en zeker bij je lokale boekhandel of anders te bestellen via Bol.com.

Zouden jouw kinderen ‘De Boze Heks en de zandtekenaar’ leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer theatervoorstellingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

We bezochten de premiere op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.