Jabber van Theater Kwatta: prachtige voorstelling over vreemde vogels

Jabber is de nieuwste voorstelling van Theater Kwatta. Karijn en haar dochter hielden het niet droog bij het slot van deze hippe versie van een opera in een onverstaanbare maar heel begrijpelijke taal.

Jabber van Theater Kwatta

Mijn dochter van bijna 8 heeft er al weken zin in: op zaterdagavond mag ze mee naar het Badhuis in Nijmegen om de première van Jabber bij te wonen. Het is al lekker druk in de foyer als we binnenkomen.

Net voor het optreden begint krijgen we nog een mededeling: de taal die de vogels spreken is Jabbertaal: niemand die de taal verstaat. Kinderen hoeven niet aan hun ouders te vragen wat er nou gezegd wordt, want “waarschijnlijk begrijpen jullie beter wat de vogels zeggen dan jullie papa en mama.” Dat belooft wat!

Het is al schemerig als we aankomen bij het Badhuis
Het is al schemerig als we aankomen bij het Badhuis
Jabber van Theater Kwatta
Hmm, een voorstelling over vreemde vogels……

Jabber, een opera in een hip jasje

Klaboem, daar valt een witte vogel met al haar witte tassen en koffers uit de lucht. In een mengelmoes van Engels, Duits, Frans, Deens, Nederlands en nog veel meer talen vertelt ze over tutti avonturi die ze beleefd heeft. Maar nu is ze erg fatigué en zoekt ze een slaapplaats. Met haar witte koffers en tassen in de hand zoekt ze naar een fijne plek.

Vervolgens maken we kennis met drie vogels die in een heerlijk nest ontwaken. Al zingend vragen ze elkaar of ze lekker geslapen hebben en vertelt de grijze vogel over al zijn dromen. Ze ontbijten en gaan aan het werk.

De witte vogel heeft ondertussen het nu lege nest van de drie ontdekt. Ze duikt in het bed en raakt in een diepe slaap. Als de vogels thuiskomen en ontdekken dat er een vreemde vogel in hun bed ligt, barst een heftige strijd los.

De dromer vindt haar heerlijk ruiken. Hij is instant verliefd en wil haar opnemen in het nest. De boze vogels ruiken gevaar. En stinki kakki. Mijn dochter lacht breed uit. Zo’n vreemdeling in het nest, dat kan niet goed gaan. Zij moet weg. Af en toe kruipt mijn dochter even dichter tegen me aan, als de strijd tussen de vogels haar te heftig wordt.

Muziek en spel

Jabber is een eigentijdse opera. Wie opera zegt, denkt aan moeilijk theater, maar dat is het allerminst. De pianist speelt onafgebroken tijdens de uur durende voorstelling. De vogels zingen in die bijzondere taal waar genoeg herkenbare woorden, ontleend aan een vreemde taal, zitten om de voorstelling goed te volgen.

Het is bijzonder knap hoe de Jabbertaal, de muziek en het spel van de acteurs in elkaar grijpen. Ze maken van Jabber een geweldige voorstelling over de wil om de ander te begrijpen, over de vleugels uitslaan of nestelen en over de liefde.

Een staande ovatie voor deze prachtige voorstelling
Een staande ovatie voor deze prachtige voorstelling

Hoe vinden kinderen de voorstelling?

Mijn dochter kijkt een uur lang ademloos naar wat er op het toneel gebeurt. Bij aanvang is het even lastig om te begrijpen wat er gebeurt. Maar onder de indruk van de prachtige witte vogel, en lachend om de grapjes die ze al snel herkent, kijkt ze vanaf de eerste minuut geboeid naar het schouwspel en went ze aan de vreemde Jabbertaal.

Als we in het donker teruglopen naar de auto kletsen we na. Over de mooie witte vogel die een slaapplaats zocht en die vond in het nest van andere vogels. Die dat natuurlijk niet leuk vonden. “Maar gelukkig was die grijze vogel wel heel lief. Die was verliefd op haar. Dat is fijn.” En zo is het.

Na afloop wil ze graag met de witte vogel op de foto
Na afloop wil ze graag met de witte vogel op de foto
Met een drankje chillen na afloop van de voorstelling
Met een drankje chillen na afloop van de voorstelling

Praktische informatie

Jabber van Theater Kwatta speelt tot en met 18 november 2018 in diverse theaters. Kijk voor meer informatie op de site van Kwatta. De voorstelling duurt een uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Meer lezen

Het jeugdtheater in Nederland is zo goed, daar wil je vast meer van zien. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Theatergroep Kwatta. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.