Kinderen voor Kinderen Doe-middag (incl filmpje)

Kinderen voor Kinderen, wie is er niet groot mee geworden? En nu zijn onze eigen kinderen fan! Blogger Iris ging met haar dochter Emma naar de Kinderen voor Kinderen Doe-middag. Kijk je mee wat er te beleven is? Iris en Emma hebben zelfs een filmpje gemaakt.

Kinderen voor Kinderen Doe-middag

Dochter Emma (10) kijkt er al een tijdje naar uit en vandaag is het zo ver: we gaan naar de Kinderen voor Kinderen Doe-middag! De allereerste van een hele reeks in het land. De formule: kinderen kunnen de hele middag leuke workshops doen op het gebied van dans, zang en bewegen. Natuurlijk helemaal in de stijl van Kinderen voor Kinderen.

Bij aankomst worden we al helemaal blij van het draaiorgel. Die staat voor het nieuwe Luxor-theater vrolijk liedjes van Kinderen voor Kinderen te spelen. Over de rode loper danst Emma naar binnen. Bij binnenkomst worden de kinderen in groepen ingedeeld. Onze vriendin met haar dochter Linda (6) is al binnen. Ze heeft voor ons vast twee armbandjes voor de gele groep klaar laten leggen, zodat de meiden bij elkaar in de groep zitten. We worden hartelijk verwelkomt en krijgen het programma voor de gele groep. Wow, best een vol programma!

Klaar voor de Kinderen voor Kinderen Doe-middag.
Klaar voor de Kinderen voor Kinderen Doe-middag.
Het programma.
Het programma.
De gele groep.
De gele groep.

In de open ruimte boven staat een podium. Daar leggen de enthousiaste medewerkers van Kinderen voor Kinderen en de dansacademie Lucia Marthas uit hoe de middag zal verlopen. De groepen hebben allemaal een ander programma, waar ze twintig minuten per onderdeel de tijd voor hebben. Daarna moet onze groep de mensen met de gele ballonnen volgen naar de volgende activiteit. Het valt ons op dat er veel hele kleine kinderen zijn. De workshops zijn eigenlijk bedoeld voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar, maar zeker de helft is kleuterleeftijd of nog jonger. Emma voelt zich een beetje groot tussen al dat kleine spul en blijft een beetje aarzelend bij mij staan als de meeste kinderen gaan meedansen.

Opstartproblemen

Onze groep begint bij de workout. Emma kijkt me een beetje benauwd aan. Dit is toch geen sportwedstrijd? Ze wordt al snel gerustgesteld. Bewegen op muziek is de bedoeling. Tijdens dit onderdeel zien we wat opstartproblemen in het programma. De groep is erg groot en alle kinderen staan elkaar in de weg. De kleintjes die achter staan, krijgen weinig mee van het programma. Ook krijgen deze medewerkers het niet voor elkaar om alle ouders wat meer naar achteren te krijgen, zodat de kinderen wat meer ruimte hebben. Emma en Linda haken al snel af in de drukte. Een beetje teleurgesteld komen ze bij ons staan. Jammer, hopelijk pakken de medewerkers dit aan en is dit onderdeel bij de volgende Doe-middagen beter georganiseerd.

Op het podium

We zorgen dat we vlakbij de jongen met de gele ballonnen staan, zodat de meiden straks wat meer vooraan staan. Het volgende onderdeel is zangles. De begeleider leidt ons naar een deur waar ‘backstage’ op staat. De meisjes vinden het helemaal spannend: ze mogen backstage kijken! Sterker nog, we komen midden op het grote podium van het Luxor terecht. Daar staat een draaitafel met een dj. Er omheen staan twee meisjes van het Kinderen voor Kinderen-koor. De ouders worden nu wel goed aan de kant gestuurd (en luisteren ook) en de kinderen hebben genoeg ruimte. “Wij gaan jullie leren om met een betere techniek te zingen”, zegt de enthousiaste dj. Ze doen allerlei stemoefeningen en leren dan het liedje ‘Raar maar waar’ goed te zingen. Emma straalt: dit vindt ze erg leuk. Ook Linda zingt hard mee.

De zangles.
De zangles.
Er wordt hard gewerkt door de kinderen.
Er wordt hard gewerkt door de kinderen.

Fotomoment

Na het zingen worden we naar boven geleid. Daar krijgen we twintig minuten de tijd voor een hele verzameling activiteiten. Je kan schilderen op twee grote doeken, die later op het podium als decor gebruikt gaan worden. Die zijn echter al flink vol geverfd als wij aan de beurt zijn, dus we slaan dat onderdeel maar even over. Onze leesfanaat wordt aangetrokken door het bordje ‘boekenwurm’. We ploffen neer op de zitzakken en laten ons uitleggen waarom die stapel boeken daar op de grond ligt. Dit zijn de boeken die genomineerd zijn voor de kinderboekenprijs 2016. Kinderen krijgen een stemformulier en kunnen stemmen op hun favoriete boeken. Emma en Linda duiken meteen de stapel in en komen met allerlei boeken aanzetten.

Als de stemformulieren ingevuld zijn, lopen we langs het plekje waar je op de foto kan met wat leden van het Kinderen voor Kinderen-koor. Linda vindt de rij te lang, maar Emma wil graag op de foto. Ze raapt al haar geduld bij elkaar en gaat in de rij staan. Gelukkig gaat het sneller dan het leek en heeft ze binnen vijf minuten haar fotomoment te pakken. Helemaal blij zweeft ze naar het volgende onderdeel: trommelen. Ze schuift bij Linda aan bij een vrije bloempot en de meiden doen enthousiast mee met de drumworkshop.

Fotomomentje!
Fotomomentje!
De drumles.
De drumles.
De meiden trommelen er op los (foto: Esther Mulder).
De meiden trommelen er op los (foto: Esther Mulder).

Danspasjes oefenen

Het is alweer tijd voor het laatste onderdeel: choreografie. Ook hier worden de ouders goed naar achteren gestuurd en de kinderen voldoende uit elkaar gezet om goed mee te dansen. De groep warmt eerst op en leert daarna alle danspasjes van het liedje ‘Boem boem boem’. Dit vinden de meisjes weer een erg leuk onderdeel. Ze dansen tot ze rood en buiten adem zijn. Gelukkig is het daarna pauze en kunnen ze even uitrusten. Na de pauze gaat het Kinderen voor Kinderen koor nog wat zingen, zegt de presentatrice van de dag.

We drinken even wat en de meiden eten wat chipjes. Daarna mogen we allemaal de grote zaal in. We zaten dicht bij de deuren, dus veroveren een goed plekje voorin in de zaal. Kinderen voor Kinderen gaat optreden, maar het is niet de bedoeling om stil te zitten, legt de presentatrice uit. Het is tijd om al het geleerde in de praktijk te brengen!

Choreografie oefenen.
Choreografie oefenen.

Verrassing: Kinderen voor Kinderen concert

Het koor van Kinderen voor Kinderen komt op en begint een spetterend en lang concert. Dit hadden we niet verwacht! Ze spelen heel veel nummers, echt een compleet optreden. Op de achtergrond hangen de grote doeken die de kinderen zelf beschilderd hebben. Na wat liedjes luisteren is het tijd om actief mee te doen. Dat begint met het zangonderdeel: er wordt een balk naar beneden gehesen met de teksten van de liedjes erop en het koor zingt een medley van bekende Kinderen voor Kinderen-nummers. De zaal zingt hard en enthousiast mee.

Een echt optreden tijdens de Doe-middag met tekst om mee te zingen.
Een echt optreden tijdens de Doe-middag met tekst om mee te zingen.
Wat een geweldig opreden, echt genieten.
Wat een geweldig optreden, echt genieten.
Veel herkenbare liedjes komen er voorbij.
Veel herkenbare liedjes komen er voorbij.

Blijven zitten is geen optie, want ook de danspasjes moeten in de praktijk gebracht worden. De meisjes zien dat er wat kinderen op het zijpodium zijn gaan dansen en klimmen er ook op. Zo is het net of ze er echt bij horen.

Naast de dansmoves die ze vanmiddag geleerd hebben, is er nog een verrassing: vandaag wordt voor de allereerste keer het nieuwe Koningsspelen-nummer gezongen: ‘Hupsakee!’. De kinderen in de zaal zijn de eersten die de danspasjes mogen leren. De pasjes zitten er snel in. Dan komt het koor weer terug en mogen alle kinderen hun net geleerde dans meedoen.

Na het verrassend lange optreden is het nu toch echt afgelopen. Buiten de zaal staat er nog voor iedereen drinken klaar. De kinderen krijgen nog folders over cursussen bij Lucia Marthas mee (waar Emma uiteraard gelijk ‘op’ wil) en dan verlaten we nog nazingend het theater.

Speciaal voor jullie maakten we een filmpje van de Doe-middag, zo krijg je een nog betere indruk.

Praktische informatie

De Kinderen voor Kinderen Doe-middag in Rotterdam was de eerste van een serie. Wil je ook een doe-middag bezoeken? Dat kan in 2016 op 26 maart in Nieuwegein, 2 april in Zutphen, 3 april in Groningen, 24 april in Zaandam en 1 mei in Amstelveen. De middagen duren van half twee tot ongeveer half vijf (wij stonden om vijf uur pas buiten). Kaartjes kosten 17 – 19,50 euro voor kinderen en volwassenen. De workshops zijn vooral geschikt voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar, maar iedereen is welkom.

Zouden jouw kinderen de Kinderen voor Kinderen Doe-middag leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer plezier in het theater? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelNieuw! Naar Wildlands Adventure Zoo in Emmen met kinderen
Volgend artikelPrinsessia theatershow: een zaal vol prinsessen (incl filmpje!)
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.