Klassiek concert met kinderen: genieten van harpist Remy van Kesteren

Zitten jouw kinderen op muziekles? De kinderen van Saskia en Gerard wel. Maureen speelt harp. Het stond al een tijdje op hun lijstje om een klassiek concert met kinderen te bezoeken. Bij voorkeur een concert van een harpist. Dus toen Remy van Kesteren bij hen in de buurt kwam was de keuze snel gemaakt. Gerard en Maureen gingen erheen.

Naar een klassiek concert met kinderen

Sinds Maureen (9 jaar oud) Remy van Kesteren heeft gezien in ‘Wie is de Mol’ is hij haar grote voorbeeld, naast de harpjuf natuurlijk. Remy van Kesteren is 27 jaar en heeft al heel wat prijzen gewonnen en met grote namen samengewerkt. Remy heeft van oorsprong een klassieke achtergrond, maar gaat steeds meer op zoek naar andere genres, zoals pop en jazz. Het staat voor Maureen daarom al een tijdje op de wensenlijst om hem eens in het echt te horen spelen.

Hoe leuk is het daarom als ik in een lokaal krantje lees dat ze in het schattige kerkje in Wilp, een plaatsje vlakbij Deventer, een concertserie ‘Jonge Meesters Wilp’ organiseren. Hiermee willen ze jonge, gepassioneerde, talenten een podium bieden en financieel ondersteunen vanuit een deel van de kaartverkoop. Remy van Kesteren ondersteunt dit initiatief van harte en trapt de serie af met een concert van een uur.

Ik vraag Maureen of ze dit leuk zou vinden en ze reageert meteen enthousiast.  Ik koop direct twee kaartjes, omdat ik verwacht dat de verkoop snel kan gaan.

Onze kaartjes voor de 'Jonge Meesters Wilp'.
Onze kaartjes voor de ‘Jonge Meesters Wilp’.

Concert van harpist Remy van Kesteren

We rijden ruim op tijd naar Wilp omdat Maureen het goed wil kunnen zien. In het voorportaal van de kerk wachten we tot we naar binnen mogen. Er vormt zich al gauw een rij. Na het stemmen van de harp en andere voorbereidingen gaan de deuren open.

We zien al een grote concertharp staan en gaan op rij 2 in het midden zitten. De eerste rij is gereserveerd. Maureen vraagt zich af wie daar dan komen te zitten. Er zijn nog een paar andere kinderen, maar de ouderen zijn in de meerderheid. De man en vrouw naast Maureen vragen of ze zelf harp speelt en Maureen begint te vertellen. Als er een stel komt die op de gereserveerde stoelen voor ons mogen gaan zitten zien ze Maureen. Ze overleggen even en bieden ons dan hun stoelen aan en gaan zelf op de 2e rij zitten. Maureen glundert van blijdschap! Achteraf vertellen ze me dat ze van de stichting Nationaal Muziekinstrumentenfonds zijn en een nieuwe, grotere harp voor Remy aan het bouwen zijn zodat hij nog meer bereik kan halen. We zien even later ook Maureen haar harpjuf achterin de kerk zitten en er wordt gezwaaid. Leuk dat zij ook kaartjes heeft kunnen kopen, nadat Maureen haar op harples hierover vertelde.

Lucky girl, op de eerste rij bij het concert van Remy van Kesteren.
Lucky girl, op de eerste rij bij het concert van Remy van Kesteren.

Klassiek, modern en mooie verhalen

Na een kort praatje van de organisatie komt Remy op en hij begint te spelen. Wat een geluid en wat een vingervlugheid. Al snel is duidelijk wat een enorm talent hij heeft en hoe gepassioneerd hij is. Ook is het erg leuk om te merken hoe veelzijdig je op een harp kan spelen.

Hij vertelt tussendoor met humor diverse anekdotes. Zo vindt hij het erg leuk om nu alleen op te treden, omdat hij tegenwoordig een eigen band heeft. Ook heeft hij een harp laten maken, waar hij bij kan staan zodat hij niet alleen maar passief hoeft te zitten. Een ander leuk verhaal is dat hij op een gegeven moment door de muziek heen was die voor harp is geschreven en hij toen maar zelf is gaan schrijven en gaan experimenteren. Dat vond hij wel heel spannend, want was als je publiek wegloopt omdat ze het niet waarderen? Dan kan je niet meer de componist de schuld geven.

Harp spelen.
Harp spelen.
Verhalen vertellen.
Verhalen vertellen.

Ook vertelt hij over een rit in een taxi voor een concert in Londen. Door verschillende files duurde de rit geen 10 minuten maar 2 uur. Hij raakte daardoor in gesprek met de Afghaanse chauffeur die als vluchteling naar Europa is gekomen en eigenlijk arts is, maar dat beroep niet mag uitoefenen in Europa. “Wat als dat mij zou gebeuren en ik nooit meer harp zou mogen spelen?” vraagt Remy zich af. Hij heeft er de inspiratie voor het nummer Refugee vandaan gehaald. Hij vertelt dat hij steeds meer op nu nog kleine festivals speelt en ervan droomt dat hij een groot festival mag betreden en mensen dan zijn nummers kennen.

Ontmoeting met Remy van Kesteren

Maureen geniet van de veelzijdige nummers en kijkt haar ogen uit. Veel te snel vertelt Remy dat hij aan zijn laatste nummer begint. Gelukkig doet hij een toegift na een staande ovatie van het publiek. Hij vertelt hoe leuk hij het vond in dit mooie kerkje te mogen optreden en zelfs een aantal vrienden mocht meenemen.

Na afloop is er gelegenheid tot het kopen van een cd. Uiteraard moet deze gesigneerd worden. Remy doet dit superleuk en stelt Maureen diverse vragen. Apetrots is Maureen vervolgens als ze met Remy op de foto mag!

Terug in de auto is Maureen er vol van. Ze vond het echt supermooi vertelt ze. Hoe leuk is het om op deze manier liefde voor het bespelen van een muziekinstrument bij te kunnen brengen?!

Even een onderonsje met Remy. Dat is het voordeel van het bezoeken van een klein klassiek concert met kinderen.
Even een onderonsje met Remy. Dat is het voordeel van het bezoeken van een klein klassiek concert met kinderen.
Samen met haar grote idool.
Samen met haar grote idool.

Handig om te weten over het bezoeken van een klassiek concert met kinderen

Bespelen jouw kinderen een muziekinstrument en hebben zij een voorbeeld? Ook als je favoriete artiest niet in de buurt is zijn er vast andere initiatieven en optredens in kerkjes of andere leuke plekken. Vaak zijn ze wat minder druk, kleinschaliger en duren ze niet zo lang. Ook zijn ze vaak goed betaalbaar. En ouderen vinden het alleen maar extra leuk als er kinderen komen! Uiteraard moet je kind wel stil kunnen zitten en feeling hebben met de optredens. Nu Maureen wat ouder is en zelf een instrument speelt merk ik dat ze dit soort dingen extra gaat waarderen.

Als je een klassiek concert met kinderen wil bezoeken is het handig om de lokale krantjes in de gaten te houden of kijk eens op de website van een conservatorium in de buurt.

Ben jij al eens naar een klassiek concert met kinderen geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer culturele uitjes met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.