Landal Kielder Waterside in Noord-Engeland: rustig vakantiepark voor natuurliefhebbers

Landal Kielder Waterside in het noorden van Engeland is een klein, rustig vakantiepark voor natuurliefhebbers. In de omgeving is het prachtig wandelen, fietsen en (water)sporten. Voor kinderen is er ook genoeg te doen. Dat ontdekten Iris S. en haar gezin in de zomervakantie.

Landal Kielder Waterside in Noord-Engeland: rustig vakantiepark voor natuurliefhebbers

In het uiterste noorden van Engeland, tegen de grens van Schotland aan, ligt het mooie Kielder Water and Forest Park. Een natuurpark dat bestaat uit dichte bossen (het grootste bos van Engeland), heuvels, lage bergen en het mooie, langgerekte Kielder stuwmeer. Aan de rand van dat meer liggen vijftig voornamelijk houten huisjes verspreid tussen de bomen. Dat is het Landal Kielder Waterside bungalowpark.

Landal Kielder Waterside ligt prachtig in de bossen en aan het stuwmeer
Landal Kielder Waterside ligt prachtig in de bossen en aan het stuwmeer

Afgelegen maar prachtige ligging

Wij rijden van Newcastle naar Kielder. Een prachtige rit, dwars door de mooie natuur. Om ons heen zien we eeuwenoude gehuchtjes en overal stenen muurtjes die door het landschap kronkelen. En schapen, heel veel schapen.

Het Landal Kielder Waterside bungalowpark ligt behoorlijk afgelegen. Er omheen zijn wel wat dorpjes te vinden, maar vakantiegangers komen hier toch vooral voor de rust en het buitenleven. En dat is te merken wanneer we het park op rijden.

Als we het bord Landal Kielder Waterside passeren, is het nog een stuk rijden door het bos voordat we de eerste huizen zien liggen. De huizen gaan helemaal in de omgeving op en zijn vooral van hout gemaakt. De eerste huizen die we tegenkomen zijn flink groot en bezitten een eigen, afgeschermde tuin. “Wow, kijk! Die huizen hebben gewoon een eigen jacuzzi! Hebben wij die ook?”, roepen de kids vanaf de achterbank. Helaas, wij hebben een standaard huisje voor zes personen.

Wat een mooi uitzicht over het Kielder stuwmeer!
Wat een mooi uitzicht over het Kielder stuwmeer!

Mooi vakantiehuisje met veranda

Als we ons vakantiehuisje zien, zijn we zeker niet teleurgesteld. Het ligt op een heuvel middenin het bos, met daaromheen andere huizen van hetzelfde type. We hebben een mooie veranda met houten stoelen en een tafeltje.

Binnen zien we een ruime, lichte keuken met een oven en zelfs een afwasmachine. De grote eettafel wordt meteen tot spelletjestafel omgedoopt. “Hier kunnen we mooi spelletjes doen als het regent”, vindt onze jongste (9). De scrabble is al voor ons klaargezet, met het woord ‘welcome’ op het plankje. Leuk detail!

De woonkamer is comfortabel, met een fijne grote bank. De jongens ontdekken een soort kaplablokjes, die gelijk in gebruik worden genomen door onze middelste (12). Ook ligt er een informatiemap met het activiteitenprogramma en een blokschema met dingen die deze week op te doen zijn bij Landal Kielder Waterside.

Er is aardig wat te doen, zien we. Van een bezoekje aan het roofvogelcentrum tot segwaytours en minigolf. Op het park is ook een (wat kleiner) binnenzwembad, er zijn meerdere speeltuinen en er is een game room. Voor kleinere kinderen is er een speeltuin met geschikte speeltoestellen voor kleintjes.

Ons houten huis in het bos met een mooie veranda
Ons houten huis in het bos met een mooie veranda
Geen eigen jacuzzi, maar toch een heel mooi huis
Geen eigen jacuzzi, maar toch een mooi huis

Nette slaapkamers

Ondertussen is de puber van het stel, onze dochter van 14, op zoek naar de beste slaapkamer. Ze ploft op een bed neer. “Deze kamer is van mij”, claimt ze. Helemaal prima, want er is nog een andere slaapkamer met twee eenpersoonsbedden. In de ouderslaapkamer staat een groot tweepersoonsbed met een lekker dik matras.

Verder zijn er twee badkamers in het huisje. Eentje met alleen een douche, wasbak en toilet en eentje met een ligbad dat zelfs kan bubbelen. Hebben we toch nog een soort van een jacuzzi. In de badkamer staan heerlijke Rituals-spulletjes voor ons klaar. Ik ontdek ook een wasmachine (met droogfunctie) achter een van de kastjes. Heel fijn! Tijdens onze rondreis hebben we al aardig wat vuile was verzameld.

De ouderslaapkamer van ons huis
De ouderslaapkamer van ons huis
Puberdochter heeft als eerste een slaapkamer uitgezocht
Puberdochter heeft als eerste een slaapkamer uitgezocht
De jongens zijn blij met hun eigen slaapkamer
De jongens zijn blij met hun eigen slaapkamer
De woonkamer is ruim en heeft comfortabele banken
De woonkamer is ruim en heeft comfortabele banken
Een mooie keuken, met vaatwasser
Een mooie keuken, met vaatwasser
De keukentafel wordt de spelletjestafel
De keukentafel wordt de spelletjestafel
Het activiteitenschema van deze week ligt al voor ons klaar bij aankomst
Het activiteitenschema van deze week ligt al voor ons klaar bij aankomst
Een welkomspakket met scrabble en houten bouwblokjes
Een welkomspakket met scrabble en houten bouwblokjes

Landal Kielder Waterside verkennen

We relaxen even in het vakantiehuisje en ruimen de spullen in. Daarna hebben we allemaal wel trek gekregen. In de informatiemap zien we dat er op het Landal Kielder Waterside park een eigen restaurant is, the Boat Inn. We besluiten daar heen te lopen om daar een hapje te eten. Kunnen we meteen wat meer van het park zien.

We lopen langs een steil weggetje naar beneden richting de rand van het stuwmeer. Daar liggen een paar houten gebouwen, helemaal in stijl met de rest van het park. In de ene zit de receptie, het sportcentrum, de parkwinkel en het zwembad. Nieuwsgierig bekijken we alles.

Landalpark met zwembad

“Het zwembad ziet er best leuk uit hoor, helemaal niet zo klein”, zegt de middelste terwijl hij door het raam gluurt. “Kunnen we na het eten zwemmen?” We informeren bij de receptie of dat gaat lukken. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Er mag maar een bepaald aantal mensen tegelijk in het zwembad en het is vaak bezet voor activiteiten.

Als de kinderen willen zwemmen, moeten we van te voren opgeven welke dag en welke tijd ze dat willen, dan kunnen ze een uur reserveren. En alle kinderen moeten onder begeleiding van een volwassene, zelfs die van 14. Voor vandaag is er helaas geen plek meer. De kinderen druipen teleurgesteld af. Wat ons betreft kunnen ze dit beleid best wat versoepelen, want tijdens onze vakantie van vijf dagen lukt het de kids maar één keer om te zwemmen.

Prachtig uitzicht over het meer

Het winkeltje is daarentegen wel leuk, met veel streekproducten en speciale Noord-Engelse specialiteiten. We kopen alvast wat soep en brood voor morgen, dan kunnen we in het huisje eten.

Daarna gaan we naar het restaurant. Dat is nog helemaal verlaten als wij er aankomen en dat blijft ook zo. Er spelen alleen wat kinderen op het grote springkussen in de tuin. Dat willen onze jongens ook. Het zonnetje schijnt lekker, dus we nemen nog even plaats op het terras om van de laatste zonnestralen te genieten terwijl de boys springen. Vanaf het terras hebben we een prachtig uitzicht over het meer.

Lekker voetballen in het bos
Lekker voetballen in het bos van Landal Kielder Waterside
De receptie, winkel, het zwembad en het restaurant liggen aan de rand van het stuwmeer
De receptie, winkel, het zwembad en het restaurant liggen aan de rand van het stuwmeer
Het achterste gebouw is het sportcentrum en zwembad
Het achterste gebouw is het sportcentrum en zwembad
Springen met een fantastisch uitzicht!
Springen met een fantastisch uitzicht!

Eten rondom Kielder

Eten doen we binnen, want nu de zon lager gaat staan, komen er allemaal kleine, prikgrage muggen tevoorschijn. Het menu is vrij eenvoudig, met echte Engelse gerechten zoals ‘fish and chips’. De kinderen eten alleen wat friet en vinden het lekker, maar het eten van de volwassenen vinden we allebei niet erg lekker. Jammer!

Gelukkig zijn er nog meer restaurants in de omgeving. Bijvoorbeeld bij het theehuis (we zijn tenslotte in Engeland) in de buurt, de Falstone Old School Tea Rooms. Bij het Kielders bezoekerscentrum genieten we van lekkere wafels en ijsjes op het terras. Ook bij  Kielder Castle eten we bij een gezellige Inn. Verwacht geen luxe gerechten, het eten in deze streek is vaak heel eenvoudig, maar voedzaam.

Activiteiten in de omgeving van Landal Kielder Waterside

De rest van de week vermaken we ons goed in de buurt van het Landal Kielder Waterside park. We spelen meerdere potjes minigolf, wat gratis is voor gasten van het park.

We wandelen in de mooie omgeving, zoals bij Kielder Castle. Daar lopen we Zogs Activity trail, een leuke en mooie wandeling met kinderen. Ook brengen we een bezoekje aan het bezoekerscentrum van het park. Vooral de jongste vindt het daar leuk, met allerlei spelletjes en veel informatie over de dieren en planten die in het park voorkomen.

De jongens vermaken zich op het park vooral in de game room, waar allerlei speeltafels staan, zoals een pooltafel, tafeltennistafel en airhockey. De game room is gemaakt in een groot hout gebouw dat (bij slecht weer) met tentdoeken is afgesloten.