Een bezoek aan Liepaja met kinderen, is dat een goed idee? Iedereen die met de ferry van Stena Line naar Letland gaat, komt aan in Liepaja. Rij je meteen door of neem je de tijd om Liepaja te bezoeken? Saskia koos voor het laatste.
Dit blog is geschreven in 2018 en in 2020 voorzien van een update
Met Stena Line van Travemünde naar Liepaja
Van Nederland naar Letland is zo’n 1800 kilometer rijden. Best een eind omdat zowel op de heen- als op de terugweg te doen. Wij kiezen er daarom voor om met Stena Line van Travemünde naar de Letse stad Liepaja te varen. Halverwege de middag rijden we in Duitsland de boot op en de volgende avond rijden we na het diner in Letland de boot af. Volledig uitgerust en klaar om Letland te leren kennen.
De ferry van Stena Line komt om 20 uur aan. Dat we de eerste nacht in Liepaja blijven slapen is geen moeilijke keuze. We besluiten er een tweede nacht aan vast te plakken zodat we de bezienswaardigheden van Liepaja kunnen meepakken.
Geen zin om met de auto te gaan? Je kan ook met het vliegtuig gaan. Het vliegveld ligt wel een stukje van het centrum af, maar op het vliegveld kan je makkelijk vervoer vinden om in de stad te komen. Kijk op Vliegtickets.nl voor tijden en prijzen.
Ligging Liepaja
Sfeervol hotel met familiekamer in Liepaja
Liepaja heeft aan de kustlijn mooie houten huizen in Jugendstil-stijl. Het lijkt mij leuk om in zo’n soort gebouw te overnachten. Direct aan de kust lukt niet binnen ons budget. Vlakbij de (kleine) haven van Liepaja vind ik Hotel Fontaine, ook in zo’n leuk houten bouwwerk. Vanaf de boot is het een kwartier rijden naar dit hotel.
Hotel Fontaine heeft maar een paar kamers. Wij krijgen de sleutel van kamer 3. Samen met twee andere hotelkamers delen we een overloop die sfeervol is ingericht, het is net een kleine huiskamer.
Op onze kamer staat een 2-persoonsbed, er is een bedbank en er is een opklapbed bijgezet. Zo kunnen we er prima met z’n vieren slapen. Onze hotelkamer is al net zo mooi ingericht als de overloop. In de badkamer bewonder ik de creatieve manier waarop deze is betegeld. Wat een leuk hotel!
Boek Hotel Fontaine via Booking.com
Wij arriveren op zondagavond en horen dan dat het ontbijt op maandag en dinsdag (en vermoedelijk ook op woensdag en donderdag gezien de openingstijden op de deur..) geserveerd wordt tussen 10 en 12 uur. We kiezen ervoor om op maandag wel in het hotel te ontbijten. Dinsdag rijden we verder en dan willen we eerder weg, we ontbijten die ochtend met supermarktbroodjes in de auto.
Hotel Fontaine is niet alleen een hotel, maar vooral een leuke bar waar mensen uit Liepaja komen. Op de zonnige zomeravonden die wij treffen, zitten ze in de tuin die erbij hoort. Ook wij ploffen hier een avond neer als de kinderen in bed liggen.
Het enige nadeel van dit hotel is de ligging aan een doorgaande weg. Vanwege de hoge temperaturen slapen we met raam open en dus horen we al het verkeer goed langs rijden. Mocht je rustiger willen slapen, vraag dan om een hotelkamer aan de achterkant.
Parkeren bij het hotel is gratis, dit kan op een bijna naastgelegen grote openbare parkeerplaats. Als je met een karretje achter de auto rijdt, dan kun je je combinatie op een dubbele parkeerplek kwijt. Tijdens ons verblijf was er altijd voldoende ruimte op de parkeerplaats.
Bezienswaardigheden in Liepaja
Vooraf heb ik al wat research gedaan en mijn verwachting is dat het voldoende is om één dag in Liepaja door te brengen. Dat blijkt inderdaad genoeg tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken. We starten in de wijk Karosta, gaan naar de Northern Forts en wandelen door het park naar het strand.
Karosta, voormalige militaire wijk in Liepaja
Tijdens de Sovjet-bezetting was Liepaja voor de Russen een belangrijke strategische havenplaats. Ze stationeerden er 40.000 militairen op een maritieme basis: Karosta. Nu is deze wijk deels verlaten en wonen er nog maar 5.000 mensen. Toeristen komen hier vooral om de Russisch-Orthodoxe kerk en Karosta Prison te bezoeken.
Wij rijden ook door Karosta zelf om de gebouwen te bekijken. We zien rode bakstenen bouwwerken die iets verraden van de grandeur die een klein deel van Karosta vroeger gehad moet hebben. Zouden hier de hoogste militairen gehuisvest zijn geweest? Of was dit de plek voor de belangrijkste kantoren? Sommige van deze gebouwen zijn wat opgeknapt en worden bewoond, andere zijn half ingestort.
Het overgrote deel van Karosta bestaat uit typische Sovjet-flats. Een paar verdiepingen hoog, grijs en grauw. Dat een deel hiervan wordt bewoond is verbazingwekkend. De balkons zien eruit alsof ze zo naar beneden kunnen storten. Ik geef de kinderen hier een lesje ‘kijk-eens-hoe-goed-we-het-in-Nederland-hebben’, wat niet echt wordt gewaardeerd.
Opvallend is de hoeveelheid groen in de wijk. Mijn planologie-achtergrond ziet de potentie van deze wijk. Als je hier gaat herstructureren en het groen en de structuur behoudt, dan ontstaat er een prachtige wijk. Hier en daar zien we dat er een enkel flatgebouw grondig is gerenoveerd. Ik ben benieuwd of deze vernieuwing wordt doorgezet.
Russisch-Orthodoxe kerk in Karosta
Een van de bekendste bezienswaardigheden in Karosta is de Russisch-Orthodoxe kerk. De gouden torentjes zien we al van verre. “Is dat de kerk waar we heengaan?” vraagt M. Dat is ‘m. We lopen erheen en zien dat een deel in de steigers staat. Een meneer vraagt waar we vandaan komen en geeft daarna aan dat de ingang van de kerk om de hoek is.
Foto’s maken van de binnenkant van de kerk mag niet en ook M. d’r short levert wat problemen op. Hierdoor staan we vrij snel weer buiten. Eerlijk is eerlijk, de buitenkant van de kerk vinden wij interessanter dan de binnenkant. We lopen een rondje erom heen en bekijken de details.
Eigenlijk is de Russisch-Orthodoxe kerk het mooiste vanaf een afstandje, als het totaal te zien is. In de reisgidsen wordt vaak de foto getoond die gemaakt is vanaf de oprijlaan met bomen aan weerszijden. De kerk staat echter naast slecht onderhouden grijze flatblokken. Dat laten wij dan alleen weer zien….
Karosta Prison
Karosta had een eigen gevangenis. Nu is het een museum dat je kunt bezoeken. Vooraf heb ik de reviews hierover gelezen, vooral om te kunnen inschatten of we wel of niet met de kinderen erheen zouden gaan.
De gevangenis is alleen met een gids te bezoeken en die schijnen nogal levensechte verhalen te vertellen. Wij besluiten dat we dit niet geschikt vinden voor onze 9- en 10-jarige. Wel lopen we een rondje over de binnenplaats om zo toch een kleine indruk van Karosta Prison te krijgen.
Ben je niet snel bang te krijgen en wil je echt ervaren hoe het leven in de gevangenis was? Dan kun je er zelfs voor kiezen om er een nachtje te blijven slapen. Jij liever dan ik.
Northern Forts
De Russen hadden niet alleen een maritieme basis in Liepaja. De kustlijn moest ook verdedigd worden. Ten noorden van Karosta zijn daar de restanten van te zien. Bunkers in de duinen en op het strand, ze worden de ‘Northern Forts’ genoemd. Vanuit Karosta wijzen bordjes de weg erheen.
We volgen de weg langs de bunkers in de duinen. “Kijk, daar kun je erin!” roept C. Eh ja, de bunkers zijn niet afgesloten, maar of ze dan veilig toegankelijk zijn? Ik neem met dit soort dingen liever geen risico’s.
Vlakbij het strand parkeren we de auto. Hier ligt een hele rij ingestorte bunkers. Erop klimmen en tussendoor lopen mag wel van mij en dat doet C. meteen. Samen met C. loop ik over het strand langs de bunkers, terwijl M. en haar vader voor de route bovenlangs gaan.
De Northern Forts is een fotogenieke plek. De combinatie van de onverwoestbare bunkers, die toch niet onverwoestbaar zijn, met het strand en de zee. Hier en daar wat graffiti. Zelfs de windmolen die hier staat zorgt voor een bijzonder contrast.
Hierna rijden we terug naar het deel van Liepaja waar ook ons hotel te vinden is. Daar vlakbij is Jurmala, het stadspark van Liepaja, te vinden.