Midden in Slowakije ligt de Liptov regio. Blogger Lineke viert met haar gezin een week vakantie in deze regio. Ze vertelt je graag wat er te zien en te doen is met kinderen.
Liptovská Mara en de Liptov regio
Vanaf Utrecht is het ongeveer 1300 kilometer rijden naar de Liptov regio in Slowakije. Rivier Váh stroomt dwars door de regio en is de scheidslijn tussen de hoge Tatra en de lage Tatra (Tatra gebergte). Liptovská Mara, het meer van Liptov, is het grootste stuwmeer van Slowakije. We kunnen recreëren in, op en rond het meer.
In de Liptov regio is het goed skiën in de winter en heerlijk wandelen in de zomer. Er zijn veel minerale- en thermale bronnen in Liptov. Daarmee zijn er ook diverse kuuroorden en aquaparken te vinden in de Liptov regio.
Liptov Region Card voor extra voordeel
De Liptov Region Card krijgen we gratis bij Sojka Resort. Want we verblijven er minimaal 1 nacht en het hotel is aangesloten bij de Liptov Region Card. Met de kaart krijgen we bij diverse activiteiten en bezienswaardigheden korting op de entreeprijs.
Ligging Liptov regio:
Sojka Resort in de Liptov regio
Wil je een eerste indruk van de Liptov regio en omgeving? Kijk dan alvast ons filmpje. Je ziet ook meteen meer van het Sojka Resort waar we verblijven. Over deze accommodatie lees je binnenkort meer op KidsErOpUit.
Een rondje Liptovmeer met de auto
Omdat het onze eerste vakantie in Slowakije is, vragen we bij de receptie van het hotel wat we het beste kunnen doen om een eerste indruk van de Liptov regio te krijgen.
Ik krijg een beschrijving in het Nederlands mee van een autoroute om het Liptovmeer. Langs de route zijn diverse bezienswaardigheden te zien en te bezoeken.
We stappen in de auto en gaan op weg. Ik vraag me wel af of dit ook voor de jongens leuk zal zijn. We gaan het zien.
De houten kerk van Svätý Kríž
Onze eerste stop is in Svätý Kríž bij een enorme houten kerk. Deze bijzondere kerk is in 1774 gebouwd in Paludza en tussen 1974 en 1982 verplaatst naar Svätý Kríž. Dit omdat het dorp Paludza plaats moest maken voor het stuwmeer van Liptov. Maar er is nog meer dat deze kerk bijzonder maakt.
Volgens de beschrijving kunnen we in de kerk vragen om een Nederlandse uitleg van de geschiedenis van de kerk. En inderdaad ligt er keurig een Nederlandse versie tussen alle andere talen. Deze kerk heeft een bijzonder verhaal dat ik niet ga verklappen. Boris is er van onder de indruk.
Toegang is gratis, donaties zijn van harte welkom.
De witte toren bij het Liptovmeer
Vanuit Svätý Kríž rijden we naar het kleine dorpje Bobrovnik. Ik parkeer de auto langs de kant van de weg. Er staan meer auto’s dus dat zal wel gebruikelijk zijn. We zitten nu aan de rand van het meer. Daar staat de witte toren, een overblijfsel van het vroegere dorp Liptovska Mara. We hebben prachtig uitzicht over het meer.
Dan ontdekt Bram een pad naar het kiezelstrand van het meer. Dat bevalt de jongens wel. Steentjes gooien in het meer, ze zijn er zo een uur zoet mee. Mijn voorstel om nog even de berg op te lopen naar het Keltische openluchtmuseum Havránok, wordt vriendelijk doch resoluut afgewezen. Ze willen liever op het strand blijven. Eenmaal terug bij de auto kijk ik omhoog en zie het nagebouwde Keltische dorpje liggen. Maar helaas, ik krijg mijn kinderen niet mee.
De witte toren en het strand zijn gratis te bezoeken. Havránok kost 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor een kind (prijspeil 2018). Met je Liptov Region Card krijg je hier korting.
De watervallen van Lúčky
Na het strand bezoek rijden we naar het dorpje Lúčky. Hier gaan we een waterval bekijken. Ik zoek even op Google wat er zo bijzonder is aan de waterval. Blijkbaar is het een nationaal monument. Het dorpje Lúčky zelf is een spa dorp. Het mineraalrijke water hier heeft een heilzame werking. Goed vooruitzicht voor een bezoek aan de waterval dus.
Midden in het dorpje staat een bordje met ‘waterfall’. We parkeren weer langs de weg net als andere auto’s. Als ik uitstap zie ik niets, maar ik hoor toch echt een waterval. We volgen het bordje en ineens is daar de indrukwekkende waterval met het groene water. Bijzondere ligging zo midden in een dorp. We zoeken een plekje waar we even kunnen zitten en pootje baden. Het water is koud, maar het totale plaatje maakt het een heerlijke ervaring.
Een bezoek aan de waterval is gratis. Tip: ga iets eten en drinken bij Pizzeria Oliviero. Op loopafstand van de waterval. Niet duur, goede service en mooie locatie langs een beek.
UNESCO dorp Vlkolínec
We vervolgen onze route naar het bergdorpje Vlkolínec. Dit dorp ligt op een berg en staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik leg aan de jongens uit dat dit dorp op de UNESCO lijst staat omdat het 40 houten huizen heeft die nog in oorspronkelijke staat zijn. En dat een deel van de huizen nog bewoond is. Een beetje als Kinderdijk maar dan met gekleurde huizen.
We volgen de steile weg naar boven en parkeren opnieuw langs de weg tussen andere auto’s. Handrem er op want alles is schuin hier. Nadat we een kaartje kopen bij de entree vervolgen we de weg naar boven, het dorpje in.
Het geheel is prachtig. De gekleurde huizen, hoe het onderhouden is, wat een mooi dorp. En het idee dat het nog bewoond is maakt het indrukwekkend. Echt een complete dorpsgemeenschap die leeft in historische huizen in de moderne tijd. De kinderen rennen tussen de huizen door maar zijn vooral bezig met de waterpompen die overal staan. Ook de boerderij valt in de smaak bij de heren. Dat wil zeggen, vooral de dieren.
Even kort spelen in de speeltuin en dan rijden we de berg weer af. Terug naar het Sojka Resort.
Entree voor Vlkolínec kost 2 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen en het parkeren kost hier ook 1 euro (prijspeil 2018). Met de Liptov Region Card krijg je hier korting.
Klimmen tussen de bomen bij Tarzania
Of de kinderen zin hebben in het doen van een klim- en klauterparcours? Ze zijn niet erg enthousiast. Maar dat blijkt van spanning te zijn. Ze hebben niet eerder zo’n parcours gedaan waar je gezekerd doorheen gaat. Onderweg naar Tarzania is het stil op de achterbank.
Tarzania ligt in een groot bos. We parkeren de auto op het parkeerterrein en de jongens trekken hun bergschoenen aan. “Maar hoe moet dat dan met die touwen en een helm?” vraagt mijn jongste zoon. Ik vertel hem dat we dat mogen lenen van Tarzania. Dan is het goed en loopt hij mee naar de kassa.
We kunnen kiezen uit het hoge parcours. Dat is voor kinderen en volwassenen langer dan 1.50 meter. Maar gezien de lengte van de kinderen en het feit dat het voor hen de eerste keer klimparcours is, kies ik voor het lage parcours.
We sluiten aan bij de rij waar het materiaal uitgeleend wordt. Beide jongens krijgen een klimtuigje met musketonhaken eraan en een helm. Ik loop mee naar het meisje dat alle kinderen instructies geeft voor ze het eerste stuk van het parcours op gaan. Ze vraagt me waar we vandaan komen en of het in het Engels oké is. Ik vertaal haar uitleg voor de kinderen. Binnen 5 minuten zweven mijn zonen aan de touwen tussen de bomen.
We hebben kaartjes voor een uur gekocht. De kinderen krijgen een sticker opgeplakt met daarop hun starttijd. In dat uur mogen ze zo vaak als ze kunnen en willen het parcours doen. Na afloop zie ik twee stralende bekkies met rode wangen van inspanning. “Dit was zo gaaf mam.”
Goed om te weten over Tarzania
In de Liptov regio vindt je twee Tarzania’s. Tarzania Jasna in Demänovská dolina en Tarzania Hrabovo in Ružomberok. Volwassenen betalen 10 euro entree en kinderen 4 euro (prijspeil 2018). Met je Liptov Region Card krijg je korting.