Mayenne: een kindvriendelijke regio in midden Frankrijk

Ooit gehoord van de Franse regio Mayenne? Voor de meeste gezinnen is Mayenne een nog heel onbekende regio in Frankrijk en dat is best jammer. Mayenne heeft namelijk heel veel moois te bieden: natuur, cultuur en geen massatoerisme. Nieuwsgierig? Onze blogger Yvonne bezocht deze regio met haar peuter Dinand en deelt graag haar ervaringen.

De Franse regio Mayenne: een mix van natuur en cultuur

De Franse regio Mayenne ligt ten zuid-westen van Parijs, tussen Normandië, de Loire en Bretagne in. Vanaf Utrecht is de afstand ongeveer 750 kilometer. De streek is vernoemd naar de rivier de Mayenne. Deze rivier kronkelt door een mooi, rustig en redelijk vlak landschap. Langs de rivier wordt je aandacht continue getrokken door authentieke châteaus, landhuizen, molens en sluizen. Mayenne is bij velen een heel onbekende streek en ook niet heel toeristisch.

Samen met collega Nicolette en mijn peuter Dinand verblijf ik een paar dagen in deze regio. Ik ben heel benieuwd wat deze regio te bieden heeft, want ook ik heb nooit eerder gehoord van deze Franse streek.

Mayenne: valleien, grotten en middeleeuwse dorpjes

Na een goede 7 uur rijden verlaten we de snelweg en rijden door een glooiend landschap. ”Daar, tractor” roept Dinand enthousiast. Inderdaad, om ons heen zien we de welbekende ronde strobalen die door tractors weer op een andere tractor worden opgestapeld. De boerenweggetjes leiden ons door tal van middeleeuwse dorpjes met middeleeuwse straatjes en architectuur. In de dorpjes merk je dat deze regio nog niet door het massatoerisme wordt bezocht, er is in deze dorpjes nog geen overdaad van souvenirwinkels maar hier ervaar je het ‘echte’ Franse leven.

Mayenne, het glooiende Franse landschap.
Mayenne, het glooiende Franse landschap.
Het prachtige Mayenne bij schemering.
Het prachtige Mayenne bij schemering.

De plaatsen Daon en Château-Gontier in regio Mayenne

We komen aan op camping des Rivières, gelegen in het plaatsje Daon. Daon is een gemeente in het Franse departement Mayenne (regio Pays de la Loire) en telt circa 500 inwoners. Het dorpje is klein en vrij rustig, je ervaart weliswaar het pure Frankrijk maar door het gebrek aan terrasjes vind ik het er niet zo levendig.

De volgende dag besluiten we om naar Château-Gontier te gaan. Château-Gontier is een veel grotere stad met ruim 11.000 inwoners. Net zoals Daon, ligt Château-Gontier prachtig aan de oevers van de rivier de Mayenne. Château-Gontier heeft volop terrasjes en leuke winkeltjes, wat het levendig maakt. Afgezien van de mooie historische gebouwen, winkeltjes en terrasjes heeft Château- Pontier ook een leuke dierenopvang, genaamd Refuge de l’Arche. In dit blog lees je alles over dit mooie initiatief, waar mishandelde en verwaarloosde dieren weer een tweede leven krijgen.

Ook zijn er geregeld leuke, authentieke marktjes in vrijwel alle plaatsen. Groente, fruit, specerijen maar ook kleding en zelfs levende kippen kan je hier kopen.

Mayenne heeft genoeg lokale marktjes waar echt van alles te koop is.
Mayenne heeft genoeg lokale marktjes waar echt van alles te koop is.

De kastelen Couvent des Ursulines de Château-Gontier en Château Craon

In regio Mayenne zijn tal van mooie kloosters, landhuizen en kastelen. Wij bezoeken Couvent des Ursulines in Château-Gontier en Château Craon.

Couvent des Ursulines

Convent des Ursulines is van oudsher een middeleeuws klooster maar tegenwoordig een levendige plek die het Conservatorium van Muziek en Dans en de Nationale Scène Le Carré host.

”Mama spoken?” vraagt Dinand als we door de poort lopen naar de binnentuin. Hij is duidelijk onder de indruk van het grote, oude gebouw en de zware deuren. We begrijpen van de vriendelijke dames bij de entree dat het klooster alleen onder leiding van een gids te bezoeken is. De rondleiding duurt circa 1,5 uur en is in het Frans of Engels. Hoewel er tijdens de rondleiding ongetwijfeld veel interessante historische feiten worden verteld besluiten we om dit niet te doen met onze peuter. Bijna 1,5 uur netjes luisteren in een vreemde taal lijkt me niet zo handig.

Gelukkig mogen we een aantal ruimten zelf bekijken, waaronder de prachtige binnentuin. We hebben mazzel, want er is net een optreden van het landelijke jeugdorkest van Frankrijk. Dinand vindt het prachtig en danst volop mee. Heb je oudere kinderen, dan is een rondleiding wellicht wel heel leuk, vooral omdat kinderen t/m 10 jaar ook gratis entree hebben.

De binnenplaats van Couvent des Ursulines in Château- Gontier.
De binnenplaats van Couvent des Ursulines in Château- Gontier.

Château Craon

Ook brengen we een bezoek aan Château Craon. Dit château werd gebouwd in de 18e eeuw door de Marquis d’armdillé en heeft 47 hectare aan kasteeltuin, wat eigenlijk een mix is van een Franse tuin en een Engels park. Een bomenlaan leidt ons naar het châtea toe. Helaas is het een beetje een grijze dag met regen, waardoor het aanblik van het château ook direct wat somberder is.

Eerst lopen we een rondje om het kasteel heen, misschien is het dat ik zelf onlangs bij Paleis Het Loo ben geweest, maar ik vind de kasteeltuin niet zo heel bijzonder. Het kasteel ziet er aan de buitenkant wat vervallen uit, met name qua verfwerk.

Château Craon is alleen met een gids te bezoeken. Dinand ligt heerlijk te slapen in de buggy, dus dit keer gaan we wel mee met de rondleiding. Net als de rondleiding start, wordt Dinand wakker en hij wil natuurlijk niet meer rustig in de buggy zitten. Bij dit kasteel mogen de kinderen eerst mee om zich te verkleden als een echte prins of prinses.

Château Craon in regio Mayenne.
Château Craon in regio Mayenne.
De kasteeltuinen van Château Craon in regio Mayenne.
De kasteeltuinen van Château Craon in regio Mayenne.

Na een paar minuten komt een glunderende Dinand weer naar buiten, in een echt prins kostuum met zwaard natuurlijk. Tijdens de rondleiding van ruim een uur zien we het kasteel van binnen en lopen we door alle zalen en slaapkamers. De gids is uiterst vriendelijk en vertelt veel, maar ik ben meer bezig om een peuter met een rondzwaaiend zwaard in bedwang te houden.

Wat ik wel mee krijg is dat je kunt overnachten in dit kasteel en dat is ontzettend uniek! Voor ongeveer 100 euro per nacht (prijspeil 2017) ervaar je even hoe het is om echt te wonen en te leven in een kasteel. Ik denk dat Dinand het fantastisch had gevonden. Reserveren doe je makkelijk via Booking.com.

Bij Château Craon mogen de kinderen verkleden als een echte prins of prinses.
Bij Château Craon mogen de kinderen verkleden als een echte prins of prinses.
Als een echte prins alle zalen bekijken.
Als een echte prins alle zalen bekijken.
Zie je de prinsessen op het bordes?
Zie je de prinsessen op het bordes?

Wandelen, fietsen en vissen in Mayenne

Naast de vele kloosters, landhuizen en kastelen is er in de regio Mayenne ook volop natuur. Allereerst kun je er vanwege het vlakke landschap makkelijk fietsen. De bekende fietsroute van 85 km (‘Le chemin de Halage’, Angers-Laval) loopt langs de rivier Mayenne.

Vanaf onze camping des Rivières fietsen we via een mooi, rustig fietspad naar Menil en Château-Gontier. Fietsen kun je vrijwel in elk dorpje of camping huren, eventueel met kinderzitje. Ook kun je heerlijk wandelen in de vallei van Mayenne of met iets oudere kinderen gaan kanoën.

Fietsen langs de rivier de Mayenne.
Fietsen langs de rivier de Mayenne.

Overdekte speeltuin Parc D’Aventures Couvert

Hoewel in regio Mayenne vaak de zon schijnt, is het uiteraard geen zonzekere bestemming. Gelukkig kun je met slecht weer genoeg activiteiten ondernemen. Wij brengen een bezoek aan Parc D’aventures Couvert. Hoewel ik normaal gesproken ver weg blijf van ‘krijspaleizen’, is Parc D’aventures Couvert redelijk overzichtelijk, rustig en vooral betaalbaar. Terwijl wij genieten van een lekkere lunch (natuurlijk weer een Franse crêpe), is Dinand niet weg te slaan bij alle speeltoestellen en autootjes.

Een fijne speelhal als het slecht weer is.
Een fijne speelhal als het slecht weer is.
Een leuke overdekte speeltuin die niet zo massaal is.
Een leuke overdekte speeltuin die niet zo massaal is.
Vooral bij de auto's is Dinand niet weg te slaan.
Vooral bij de auto’s is Dinand niet weg te slaan.

Kindvriendelijke restaurants in de Mayenne

Ook qua eten en drinken is er veel variatie in de regio Mayenne. Een echte aanrader met kinderen is Crêperie du Moulin. Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze Crêperie bij een watermolen aan de oevers van de rivier. Het uitzicht is er prachtig en er is volop keuze aan pannenkoeken en echte Franse galettes, ook wel bekend als de authentieke Franse crêpes. Met kinderen zit je hier heerlijk. ”Kijk mama, boot” roept Dinand met zijn mond vol.

Een andere optie is Le2mrestaurant in Château-Gontier. Een moderne, hippe brasserie met heel goed eten. Echter vond ik het minder geschikt voor kleine kinderen. De kindvriendelijkheid is hier beperkt tot kleurpotloden en er is bijvoorbeeld geen buitenterras. Datzelfde geldt voor restaurant La Quarelle, prachtig uitzicht op de rivier de Mayenne, fantastisch eten en service, maar meer aan te raden als je met z’n tweeën romantisch wilt dineren.

Creperie du Moulin in regio Mayenne is een echte aanrader voor kinderen!
Creperie du Moulin in regio Mayenne is een echte aanrader voor kinderen!

Na een paar dagen zit onze trip er op en is het tijd om naar huis te gaan. Regio Mayenne is zeker een bezoek waard en biedt eigenlijk voor ieder wat wils.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor activiteiten in Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van Mayenne. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.